Drożdże gorzelnicze turbo księżycówka - Gozdawa - Opinie

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
Harcownik
30
Posty: 37
Rejestracja: środa, 4 wrz 2019, 09:35
Krótko o sobie: totalny noob - dopiero sie odnajduje na forum
Ulubiony Alkohol: Ziomka pol na pol z zaprawka kawowa
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: Harcownik »

Czołem,

ktoś próbował?

jak patrzę na opis, to chyba ich kalkulator kłamie.

link do nich na allegro: https://allegro.pl/oferta/drozdze-gorzelnicze-turbo-ksiezycowka-az-130l-21-10735904686

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 28 cze 2021, 08:03 przez Qba, łącznie zmieniany 3 razy.
"Błogosławieni ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa" - Julian Tuwim
promocja

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: DROŻDŻE GORZELNICZE TURBO KSIĘŻYCÓWKA AŻ 130l 21% - GOZDAWA

Post autor: michal278 »

Będę testował za dwa tygodnie opiszę. Nastaw 220l w tym 60kg cukru.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: DROŻDŻE GORZELNICZE TURBO KSIĘŻYCÓWKA AŻ 130l 21% - GOZDAWA

Post autor: jakis1234 »

No jeżeli sprzedający w przypadku cukrówki konsekwentnie używa określenia "zacier", to nie świadczy to najlepiej o jego wiedzy.
Co do samych drożdży też jestem ciekawy jak będą działały, sprawa nie tylko w ilościach i szybkości, ale przede wszystkim w jakości nastawu.
Pozdrawiam z opolskiego.

borova19
50
Posty: 83
Rejestracja: środa, 10 mar 2021, 21:58
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) a poza tym czasem coś upichcę, czasem coś uwędzę, a czasem wypiję!
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DROŻDŻE GORZELNICZE TURBO KSIĘŻYCÓWKA AŻ 130l 21% - GOZDAWA

Post autor: borova19 »

Działałem na Gozdawa 1410 i byłem zadowolony. Nastaw pachniał przyjemnie, nie drożdżowo. Bardziej jak jakieś mocno wytrawne wino. Urobek również bardzo przyjemny ;)

Autor tematu
Harcownik
30
Posty: 37
Rejestracja: środa, 4 wrz 2019, 09:35
Krótko o sobie: totalny noob - dopiero sie odnajduje na forum
Ulubiony Alkohol: Ziomka pol na pol z zaprawka kawowa
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: DROŻDŻE GORZELNICZE TURBO KSIĘŻYCÓWKA AŻ 130l 21% - GOZDAWA

Post autor: Harcownik »

borova19 pisze:Działałem na Gozdawa 1410 i byłem zadowolony. Nastaw pachniał przyjemnie, nie drożdżowo. Bardziej jak jakieś mocno wytrawne wino. Urobek również bardzo przyjemny ;)
a co się wydarzyło, że już nie działasz?
"Błogosławieni ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa" - Julian Tuwim
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DROŻDŻE GORZELNICZE TURBO KSIĘŻYCÓWKA AŻ 130l 21% - GOZDAWA

Post autor: Góral bagienny »

Robiłem zaciery na "Old American Bourbon" i byłem zadowolony z efektu :ok:
Tylko długo pracują ale warto :ok:
Drożdże z firmy Gozdawa :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

borova19
50
Posty: 83
Rejestracja: środa, 10 mar 2021, 21:58
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) a poza tym czasem coś upichcę, czasem coś uwędzę, a czasem wypiję!
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DROŻDŻE GORZELNICZE TURBO KSIĘŻYCÓWKA AŻ 130l 21% - GOZDAWA

Post autor: borova19 »

Nic szczególnego! Kupiłem purifermy na testy!
Awatar użytkownika

Tomik 2006
100
Posty: 114
Rejestracja: środa, 24 lut 2021, 14:11
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Mój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Drożdże gorzelnicze turbo księżycówka - Gozdawa - Opinie

Post autor: Tomik 2006 »

Witam.
Testowałem wszystkie Gozdawy kiedyś założę osobny temat o tych drożdżach. Grzybki pracują bardzo spokojnie i się nie grzeją tak jak inne (duże nastawy). Zapach i smak fajny, mało odpadu w porównaniu do innych.
Smak po pierwszym tłoczeniu dobry, wszystko ok. Tylko jest małe ale - mniejszy urobek o jakieś 10% (BLG -4/5) w porównaniu do Szwedów. Nie wiem czy to nie wina cukru z promocji z biedry.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 28 cze 2021, 16:26 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Drożdże gorzelnicze turbo księżycówka - Gozdawa - Opinie

Post autor: michal278 »

Nie przerabiają całego cukru i tyle.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Drożdże gorzelnicze turbo księżycówka - Gozdawa - Opinie

Post autor: michal278 »

Testowałem te drożdże ostatnio. Nastaw 220l cukru 66kg, dwie paczki. Dają w produkcie finalnym dosyć sporo siarkowodoru. Fermentacja 3tyg prawie bo dosyć ciepło było, zatem słaba odporność na temperature.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

Tomik 2006
100
Posty: 114
Rejestracja: środa, 24 lut 2021, 14:11
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Mój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Drożdże gorzelnicze turbo księżycówka - Gozdawa - Opinie

Post autor: Tomik 2006 »

michal278
Wszystkie turbo powyżej 30 stopni słabną lub umierają dlatego w ciepłe dni trzeba im poświęcić więcej uwagi.Jak pewnie wiesz,że przy dużym nastawie temp.mocno w górę ,ja posiłkuję się zamrożonymi petami lub chłodnica zrobiona z rurki do podłogówki. Nigdy mnie nie spotkały takie niespodzianki jak u ciebie a przerobilem na Gozdawie kilka set cukru.
Pozdrawiam

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Drożdże gorzelnicze turbo księżycówka - Gozdawa - Opinie

Post autor: michal278 »

Ja robiłem równoległe na innych i dały radę. Więc temu pisze.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

rosjan
300
Posty: 338
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 11:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Południe Paryża
Podziękował: 109 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Drożdże gorzelnicze turbo księżycówka - Gozdawa - Opinie

Post autor: rosjan »

I znowu problem… beczka 220 l, 50 kg cukru +10 kg owoców. Do tego COOBRA 48 EXTREME 3 paczki. Temperatura przy dodaniu drożdży - 23 St C. Po 6 dniach temperatura wzrosła do 39 st C i blg było na -1. Próba organoleptyczna po kolejnych 6 dniach : kiepsko - mało alkoholu i bez cukru. I do tego pleśń. Dałem wszystko na rury i po 2,5 godz. zatrzymałem proces. Temperatura w zbiorniku przekroczyła 97 st C i zostało jeszcze pół godziny do końca stabilizacji. Gdybym kontynuował, uzyskałbym może góra 2-3 litry spirytu. Gdzie podział się cukier, gdzie alkohol? Wygląda to tak jakby ktoś wcześniej przepędził zawartość beczki bez owoców i wlał z powrotem dunder do beczki, gdzie bez cukru i bez alkoholu rozwinęła się pleśń.
Co o tym myślicie?
Pozdrawiam
Blg początkowe 28
Pozdrawiam
Jachu
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Drożdże gorzelnicze turbo księżycówka - Gozdawa - Opinie

Post autor: Góral bagienny »

Zmierzyłeś blg dundru?
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

rosjan
300
Posty: 338
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 11:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Południe Paryża
Podziękował: 109 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Drożdże gorzelnicze turbo księżycówka - Gozdawa - Opinie

Post autor: rosjan »

Tak, między 0 a -1
Pozdrawiam
Jachu
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Drożdże gorzelnicze turbo księżycówka - Gozdawa - Opinie

Post autor: Góral bagienny »

No to jakieś zakażenie się wdało i bakterie zjadły cukier :angry:
Zastanawia mnie jedno dlaczego nie gotowałeś po 6 dniach jak miałeś -1 :scratch:
Do -4 i tak by nie zeszło przez owoce.
Ostatnio zmieniony sobota, 4 wrz 2021, 21:50 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

rosjan
300
Posty: 338
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 11:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Południe Paryża
Podziękował: 109 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Drożdże gorzelnicze turbo księżycówka - Gozdawa - Opinie

Post autor: rosjan »

Góral bagienny pisze:No to jakieś zakażenie się wdało i bakterie zjadły cukier :angry:
Zastanawia mnie jedno dlaczego nie gotowałeś po 6 dniach jak miałeś -1 :scratch:
Do -4 i tak by nie zeszło przez owoce.
Ok, zjadły cukier i przerobiły na co??? Co byś zasugerował?
Pozdrawiam
Jachu
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Drożdże gorzelnicze turbo księżycówka - Gozdawa - Opinie

Post autor: Góral bagienny »

Nie wiem :scratch: zawsze byłem słaby z chemii :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

rosjan
300
Posty: 338
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 11:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Południe Paryża
Podziękował: 109 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Drożdże gorzelnicze turbo księżycówka - Gozdawa - Opinie

Post autor: rosjan »

A nie robiłem od razu, bo inne się robiło
Pozdrawiam
Jachu
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Drożdże gorzelnicze turbo księżycówka - Gozdawa - Opinie

Post autor: Góral bagienny »

Miałem kiedyś coś podobnego tylko na Koji.
Wyglądało że ładnie przerobiły zaczęło się delikatnie klarować i :dupa:
Zaczęło kapać przy 96st :scratch:
Co było przyczyną nie wiem do dzisiaj :scratch: i też delikatny kożuch się zrobił.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”