Drożdże gorzelnicze turbo księżycówka - Gozdawa - Opinie
-
Autor tematu - Posty: 37
- Rejestracja: środa, 4 wrz 2019, 09:35
- Krótko o sobie: totalny noob - dopiero sie odnajduje na forum
- Ulubiony Alkohol: Ziomka pol na pol z zaprawka kawowa
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Czołem,
ktoś próbował?
jak patrzę na opis, to chyba ich kalkulator kłamie.
link do nich na allegro: https://allegro.pl/oferta/drozdze-gorzelnicze-turbo-ksiezycowka-az-130l-21-10735904686
Pozdrawiam
ktoś próbował?
jak patrzę na opis, to chyba ich kalkulator kłamie.
link do nich na allegro: https://allegro.pl/oferta/drozdze-gorzelnicze-turbo-ksiezycowka-az-130l-21-10735904686
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 28 cze 2021, 08:03 przez Qba, łącznie zmieniany 3 razy.
"Błogosławieni ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa" - Julian Tuwim
-
- Posty: 2581
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 235 razy
- Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: DROŻDŻE GORZELNICZE TURBO KSIĘŻYCÓWKA AŻ 130l 21% - GOZDAWA
No jeżeli sprzedający w przypadku cukrówki konsekwentnie używa określenia "zacier", to nie świadczy to najlepiej o jego wiedzy.
Co do samych drożdży też jestem ciekawy jak będą działały, sprawa nie tylko w ilościach i szybkości, ale przede wszystkim w jakości nastawu.
Co do samych drożdży też jestem ciekawy jak będą działały, sprawa nie tylko w ilościach i szybkości, ale przede wszystkim w jakości nastawu.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
Autor tematu - Posty: 37
- Rejestracja: środa, 4 wrz 2019, 09:35
- Krótko o sobie: totalny noob - dopiero sie odnajduje na forum
- Ulubiony Alkohol: Ziomka pol na pol z zaprawka kawowa
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: DROŻDŻE GORZELNICZE TURBO KSIĘŻYCÓWKA AŻ 130l 21% - GOZDAWA
a co się wydarzyło, że już nie działasz?borova19 pisze:Działałem na Gozdawa 1410 i byłem zadowolony. Nastaw pachniał przyjemnie, nie drożdżowo. Bardziej jak jakieś mocno wytrawne wino. Urobek również bardzo przyjemny
"Błogosławieni ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa" - Julian Tuwim
-
online
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 114
- Rejestracja: środa, 24 lut 2021, 14:11
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Mój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Drożdże gorzelnicze turbo księżycówka - Gozdawa - Opinie
Witam.
Testowałem wszystkie Gozdawy kiedyś założę osobny temat o tych drożdżach. Grzybki pracują bardzo spokojnie i się nie grzeją tak jak inne (duże nastawy). Zapach i smak fajny, mało odpadu w porównaniu do innych.
Smak po pierwszym tłoczeniu dobry, wszystko ok. Tylko jest małe ale - mniejszy urobek o jakieś 10% (BLG -4/5) w porównaniu do Szwedów. Nie wiem czy to nie wina cukru z promocji z biedry.
Testowałem wszystkie Gozdawy kiedyś założę osobny temat o tych drożdżach. Grzybki pracują bardzo spokojnie i się nie grzeją tak jak inne (duże nastawy). Zapach i smak fajny, mało odpadu w porównaniu do innych.
Smak po pierwszym tłoczeniu dobry, wszystko ok. Tylko jest małe ale - mniejszy urobek o jakieś 10% (BLG -4/5) w porównaniu do Szwedów. Nie wiem czy to nie wina cukru z promocji z biedry.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 28 cze 2021, 16:26 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Drożdże gorzelnicze turbo księżycówka - Gozdawa - Opinie
Testowałem te drożdże ostatnio. Nastaw 220l cukru 66kg, dwie paczki. Dają w produkcie finalnym dosyć sporo siarkowodoru. Fermentacja 3tyg prawie bo dosyć ciepło było, zatem słaba odporność na temperature.
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 114
- Rejestracja: środa, 24 lut 2021, 14:11
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Mój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Drożdże gorzelnicze turbo księżycówka - Gozdawa - Opinie
michal278
Wszystkie turbo powyżej 30 stopni słabną lub umierają dlatego w ciepłe dni trzeba im poświęcić więcej uwagi.Jak pewnie wiesz,że przy dużym nastawie temp.mocno w górę ,ja posiłkuję się zamrożonymi petami lub chłodnica zrobiona z rurki do podłogówki. Nigdy mnie nie spotkały takie niespodzianki jak u ciebie a przerobilem na Gozdawie kilka set cukru.
Pozdrawiam
Wszystkie turbo powyżej 30 stopni słabną lub umierają dlatego w ciepłe dni trzeba im poświęcić więcej uwagi.Jak pewnie wiesz,że przy dużym nastawie temp.mocno w górę ,ja posiłkuję się zamrożonymi petami lub chłodnica zrobiona z rurki do podłogówki. Nigdy mnie nie spotkały takie niespodzianki jak u ciebie a przerobilem na Gozdawie kilka set cukru.
Pozdrawiam
-
- Posty: 338
- Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 11:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Południe Paryża
- Podziękował: 109 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Drożdże gorzelnicze turbo księżycówka - Gozdawa - Opinie
I znowu problem… beczka 220 l, 50 kg cukru +10 kg owoców. Do tego COOBRA 48 EXTREME 3 paczki. Temperatura przy dodaniu drożdży - 23 St C. Po 6 dniach temperatura wzrosła do 39 st C i blg było na -1. Próba organoleptyczna po kolejnych 6 dniach : kiepsko - mało alkoholu i bez cukru. I do tego pleśń. Dałem wszystko na rury i po 2,5 godz. zatrzymałem proces. Temperatura w zbiorniku przekroczyła 97 st C i zostało jeszcze pół godziny do końca stabilizacji. Gdybym kontynuował, uzyskałbym może góra 2-3 litry spirytu. Gdzie podział się cukier, gdzie alkohol? Wygląda to tak jakby ktoś wcześniej przepędził zawartość beczki bez owoców i wlał z powrotem dunder do beczki, gdzie bez cukru i bez alkoholu rozwinęła się pleśń.
Co o tym myślicie?
Pozdrawiam
Blg początkowe 28
Co o tym myślicie?
Pozdrawiam
Blg początkowe 28
Pozdrawiam
Jachu
Jachu
-
online
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
online
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Drożdże gorzelnicze turbo księżycówka - Gozdawa - Opinie
No to jakieś zakażenie się wdało i bakterie zjadły cukier
Zastanawia mnie jedno dlaczego nie gotowałeś po 6 dniach jak miałeś -1
Do -4 i tak by nie zeszło przez owoce.
Zastanawia mnie jedno dlaczego nie gotowałeś po 6 dniach jak miałeś -1
Do -4 i tak by nie zeszło przez owoce.
Ostatnio zmieniony sobota, 4 wrz 2021, 21:50 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 338
- Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 11:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Południe Paryża
- Podziękował: 109 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Drożdże gorzelnicze turbo księżycówka - Gozdawa - Opinie
Ok, zjadły cukier i przerobiły na co??? Co byś zasugerował?Góral bagienny pisze:No to jakieś zakażenie się wdało i bakterie zjadły cukier
Zastanawia mnie jedno dlaczego nie gotowałeś po 6 dniach jak miałeś -1
Do -4 i tak by nie zeszło przez owoce.
Pozdrawiam
Jachu
Jachu
-
online
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
online
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Drożdże gorzelnicze turbo księżycówka - Gozdawa - Opinie
Miałem kiedyś coś podobnego tylko na Koji.
Wyglądało że ładnie przerobiły zaczęło się delikatnie klarować i
Zaczęło kapać przy 96st
Co było przyczyną nie wiem do dzisiaj i też delikatny kożuch się zrobił.
Wyglądało że ładnie przerobiły zaczęło się delikatnie klarować i
Zaczęło kapać przy 96st
Co było przyczyną nie wiem do dzisiaj i też delikatny kożuch się zrobił.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM