Śliwowica - surowiec - wczesna węgierka

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
pp28856
30
Posty: 31
Rejestracja: czwartek, 18 lip 2019, 21:19
Krótko o sobie: Zwykły człek, który odkrył że jak się człowiek postara to czasem może coś dobrego nakapać. Mocno zafascynowany nowym hobby.
Ulubiony Alkohol: Śliwowica i zbożówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: pp28856 »

Koleżanki i Koledzy. Dziś pod Warszawą na tzw. Broniszach już są dostępne śliwki węgierki tzw. wczesna odmiana. ok 3,5 - 4 zł/kg (za tydzień będzie 2,5 - 3 zł/kg)
Czy Waszym zdaniem tak wczesna odmiana nadaje się do śliwowicy?

W smaku jest normalna, ale nie ma jak porównać z ubiegłoroczną późną węgierką. W roku ubiegłym nastawiałem też na wczesnej odmianie z 01.08.2020 oraz 15.08.2020 i blg było ok, ale miałem problemy ze startem drożdży i dodałem kolejnych, więc teraz to w destylacie czuć i słabo ogólnie wyszło, szkoda gadać. Z później węgierki kupionej pod koniec września, takiej już trochę nawet pomarszczonej blg i smak wyszedł bardzo dobry. Także nie mam na razie swojego zdania czy wczesna też się nadaje.

Co o tym myślicie? Czekać czy walczyć z tym co jest już teraz?
pp28856
koncentraty wina

Zbyszek T
200
Posty: 248
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: Śliwowica - surowiec - wczesna węgierka

Post autor: Zbyszek T »

Problem ze wszystkimi kupnymi owocami jest taki, że są pryskane dużo.
I np. Śliwki - poza opryskami "na robaki" - są też mocno pryskane fungicydami, na pleśnie, zgnilizny, rdze...

A fungicyny mają to do siebie, że hamują życie grzybów - w tym drożdży.

Stąd też - np. w uprawie winogron - są różne karencje po tym samym oprysku - w zależności czy owoc ma być do jedzenia - czy na wino.
Przykładowo Siarkol - ekologiczny środek na Mączniaka Prawdziwego - Karencja do jedzenia 5 dni - Karencja na wino - 50 dni.

I tak, jak kupujesz owoce od sadownika "wielkoobszarowego" - mogą wystąpić takie problemy jak opisałeś:

"miałem problemy ze startem drożdży i dodałem kolejnych, więc teraz to w destylacie czuć i słabo ogólnie wyszło, szkoda gadać"


Najlepsze węgierki są ze wsi, takie niepryskane co przy miedzy rosną, późne, pomarszczone. Bo te robaczywe, zgniłe - opadają pierwsze. A te zdrowe, pomarszczone wiszą do późnej jesieni...
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Śliwowica - surowiec - wczesna węgierka

Post autor: Góral bagienny »

Jeżeli chcesz mieć jak najwięcej aromatu to czekać :) .
Każdy owoc się nadaje na przerób ;) ale nie z każdego wyjdzie tak aromatyczny jak pózna węgierka :D.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Śliwowica - surowiec - wczesna węgierka

Post autor: MASaKrA_Domingo »

We wszystkich poradnikach, książkach opisują, że najlepsze są odmiany późne, nawet zimowe. Zwłaszcza zimowe jabłka zyskują. Uwaga. Jak masz możliwość, to kup, uzbieraj owoce i potrzymaj je chwilę, w międzyczasie robiąc matkę drożdżową. Owoc po zerwaniu zamienia resztki skrobii na cukry. Uzysk i aromaty wyższe.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

Autor tematu
pp28856
30
Posty: 31
Rejestracja: czwartek, 18 lip 2019, 21:19
Krótko o sobie: Zwykły człek, który odkrył że jak się człowiek postara to czasem może coś dobrego nakapać. Mocno zafascynowany nowym hobby.
Ulubiony Alkohol: Śliwowica i zbożówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Śliwowica - surowiec - wczesna węgierka

Post autor: pp28856 »

Dzięki za odpowiedzi. Więc czekam na późną odmianę. Z tymi fungicydami to rzeczywiście może być problem, czyli trzeba mocno umyć te śliwki od wielkoobszarowego i karencji trochę zrobić. Oj to późno ten napój będzie w tym roku :)
pp28856

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Śliwowica - surowiec - wczesna węgierka

Post autor: ziemba12345 »

Czy go zrobisz teraz czy w listopadzie to i tak w tym roku pic tego przeciez nie bedziesz bo musi swoje odlezec ;)
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Śliwowica - surowiec - wczesna węgierka

Post autor: radius »

Darowanemu... itd, itd.
15 kg węgierek :ok:
sliwki.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
pp28856
30
Posty: 31
Rejestracja: czwartek, 18 lip 2019, 21:19
Krótko o sobie: Zwykły człek, który odkrył że jak się człowiek postara to czasem może coś dobrego nakapać. Mocno zafascynowany nowym hobby.
Ulubiony Alkohol: Śliwowica i zbożówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Śliwowica - surowiec - wczesna węgierka

Post autor: pp28856 »

Podsumowując temat: zakupy robiłem od 21.09 do 23.10 z różną częstotliwością. Wszystkie to były typowe węgierki bez mieszańcow. Wydajnościowo to im poźniejsze zakupy tym większy brix i większa wydajność mierzona w surówce (ciągnięte zawsze do tego samego momentu).
Totalnie najlepiej wyszły śliwki mocno pomarszczone sprzedawane jako gorszy sort, sklepy tego nie biorą. Jednocześnie takie były najtańsze 1.5 zł za kg.

Wniosek: w następnym roku zakupy śliwki dopiero po 01.10. Chyba że będzie mokry wrzesień to wtedy trochę wcześniej.
pp28856
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Śliwowica - surowiec - wczesna węgierka

Post autor: rozrywek »

Czyli sam zauważyłeś że owoc musi być dojrzały. Najlepiej jakbyś je z ziemi zbierał jak spadają.
W tych jest najwięcej aromatów i cukrów.
Nawet jakby te pomarszczone ale mocno dojrzałe ale zdrowe były dwa razy droższe to ja i tak bym je wziął.

Bo naprawdę warto.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Śliwowica - surowiec - wczesna węgierka

Post autor: Góral bagienny »

Woda odparuje z owoców cukier nie :D
Mam parę drzew śliwki i nigdy nie zrywam tylko delikatnie trzęsę drzewem, co spadnie to do beczki idzie :D
Śliwka słodsza to bardziej aromatyczna :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”