Witam.
Niespelna tydzien temu nastawilem wino ze sliwek wegierek. Okolo 7kg sliwek, 12l wody, 3kg cukru. Po kilku dniach na powierzchni sliwek zaczal pojawiac sie bialy nalot ( bez korzucha ) i raczej bez plesni. Lecz czy to normalne w fermentacji sliwek ? Nastaw bulka. Uzylem drozdzy premium yeast aromatic wine complex.
Ponizej fotka. Prosze o opinie i ewentualne rady.
Pozdrawiam
Dziwny bialy "osad" na winie ze sliwek. Czy to choroba czy taka fermentacja?
-
Autor tematu - Posty: 2
- Rejestracja: piątek, 27 sie 2021, 17:31
-
- Posty: 197
- Rejestracja: niedziela, 3 wrz 2017, 16:10
- Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
- Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Południe
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Re: Dziwny bialy "osad" na winie ze sliwek. Czy to choroba czy taka fermentacja?
No cóż, mnie osobiście sie to nie podoba bardzo i raczej bym uważał. Czy mieszałeś nastaw tzn zatapiałeś czapę z owoców na początku fermentacji przynajmniej raz na dzień?
Parę lat nastawiam wina z różnych owoców i nigdy nie miałem czegoś takiego, nawet ze śliwek.
Parę lat nastawiam wina z różnych owoców i nigdy nie miałem czegoś takiego, nawet ze śliwek.
-
Autor tematu - Posty: 2
- Rejestracja: piątek, 27 sie 2021, 17:31