Dziwny bialy "osad" na winie ze sliwek. Czy to choroba czy taka fermentacja?

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...
Awatar użytkownika

Autor tematu
marcin.siembida
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 27 sie 2021, 17:31

Post autor: marcin.siembida »

Witam.
Niespelna tydzien temu nastawilem wino ze sliwek wegierek. Okolo 7kg sliwek, 12l wody, 3kg cukru. Po kilku dniach na powierzchni sliwek zaczal pojawiac sie bialy nalot ( bez korzucha ) i raczej bez plesni. Lecz czy to normalne w fermentacji sliwek ? Nastaw bulka. Uzylem drozdzy premium yeast aromatic wine complex.
Ponizej fotka. Prosze o opinie i ewentualne rady.

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Dziwny bialy "osad" na winie ze sliwek. Czy to choroba czy taka fermentacja?

Post autor: jakis1234 »

Jaki zapach? Jeżeli nie śmierdzi to zamieszaj balonem i zobacz jak się będzie ten nalot zachowywał.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

freek
150
Posty: 197
Rejestracja: niedziela, 3 wrz 2017, 16:10
Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Południe
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Re: Dziwny bialy "osad" na winie ze sliwek. Czy to choroba czy taka fermentacja?

Post autor: freek »

No cóż, mnie osobiście sie to nie podoba bardzo i raczej bym uważał. Czy mieszałeś nastaw tzn zatapiałeś czapę z owoców na początku fermentacji przynajmniej raz na dzień?
Parę lat nastawiam wina z różnych owoców i nigdy nie miałem czegoś takiego, nawet ze śliwek.
Awatar użytkownika

Autor tematu
marcin.siembida
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 27 sie 2021, 17:31
Re: Dziwny bialy "osad" na winie ze sliwek. Czy to choroba czy taka fermentacja?

Post autor: marcin.siembida »

Zapach prawidlowy, przyjemnej fermentacji.

Niestety wlasnie nie mieszalem balonem. Wczoraj zamieszalem i osad w wiekszej czesci sie stracil a zaczela pojawiac sie piana i mocniej fermentowac.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Dziwny bialy "osad" na winie ze sliwek. Czy to choroba czy taka fermentacja?

Post autor: jakis1234 »

To raczej nie ma powodu do niepokoju. Zostaw, od czasu do czasu zamieszaj i obserwuj.
Pozdrawiam z opolskiego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”