Bimber na wesele
-
- Posty: 400
- Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 27 razy
-
- Posty: 400
- Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 27 razy
Re: Bimber na wesele
Jeżeli swojski trunek ma być tylko na stół wiejski to powien to być typowy bimber którego spożycie ratuje ogórek kiszony i chleb ze smalcem. Typowy czyli niewygląda, niepachnie, niesmakuje i ma dużą moc.
a jeżeli ma możliwość postawić na stół to tak jak mówicie, towar najwyższej klasy. U mnie 4 lata temu na stole stał bimber ojca z potstila, cytrynówka na spirytusie z zasypowej i kupcza Wyborowa Polskie zboża i ziemniak. Zgadnijcie co mi do tej pory zostało w sporej ilości?
a jeżeli ma możliwość postawić na stół to tak jak mówicie, towar najwyższej klasy. U mnie 4 lata temu na stole stał bimber ojca z potstila, cytrynówka na spirytusie z zasypowej i kupcza Wyborowa Polskie zboża i ziemniak. Zgadnijcie co mi do tej pory zostało w sporej ilości?
TERMOMETRY WIFI
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
-
- Posty: 138
- Rejestracja: niedziela, 3 lis 2019, 20:26
- Krótko o sobie: typowy słowianin co za kołnierz nie wylewa ;)
bimbrownik z wyboru - Ulubiony Alkohol: ten który ma "ukrytą moc" i atakuje z zaskoczenia
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Bimber na wesele
Ja sądzę że zdąży się przegryźć np tytułowa "ruda szmata" z naszego forum. https://alkohole-domowe.com/forum/ruda- ... a%20szmata - lub jak masz czasu chwilę, może pyra wg kolegi Skir'a https://alkohole-domowe.com/forum/wszys ... lit=Skrobi - można ją po miesiącu pić.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 9 sie 2021, 12:14 przez SinyNos, łącznie zmieniany 1 raz.
Ach! ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem,
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!
Jacek Soplica vel Ksiądz Robak
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!
Jacek Soplica vel Ksiądz Robak
-
- Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Bimber na wesele
Cytrynówka bodzia schodzi jak woda na weselu:-) jeśli chodzi o typowy bimber na stół wiejski to młody ŁKZWJ dobrze spełnia tę rolę:-) chyba że masz rodzinę która lubi twoje specjały:-) u mnie był burbon z kukurydzy calvados i śliwowica, ostatnio u brata Calvados gruszkowica i zaprawka wyborowa wg cieślaka. Na upartego to ostatnie mógłbyś zrobić:-)
-
- Posty: 400
- Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 27 razy
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Bimber na wesele
Na szczęście jest wielw osób które lubią prawdziwy bimber na weselu.
Na stole wiejskim oczywiscie.
Przepis?
Przedestylować 3 razy cukrówkę na ps.
Odcinając restrykcyjnie przed i pogony.
Na stół stawiasz samo serce i ti ze środka.
To ma być bimber doskonały.
Czyli leciuteńko zalatujący bimberkiem. Z naciskiem na leciuteńko. Ma być mocniejszy. 50%.
Dopraw goździkami.
I dalej wiadomo: smalec chleb kiełbasa i podsmażane pierogi.
Na stole wiejskim oczywiscie.
Przepis?
Przedestylować 3 razy cukrówkę na ps.
Odcinając restrykcyjnie przed i pogony.
Na stół stawiasz samo serce i ti ze środka.
To ma być bimber doskonały.
Czyli leciuteńko zalatujący bimberkiem. Z naciskiem na leciuteńko. Ma być mocniejszy. 50%.
Dopraw goździkami.
I dalej wiadomo: smalec chleb kiełbasa i podsmażane pierogi.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 1
- Rejestracja: niedziela, 25 lip 2021, 10:27
-
- Posty: 632
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 181 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Bimber na wesele
Co masz na myśli mówiąc drewienka? Szczapki? Kostki? Płatki? Wióry? W jakim stopniu opiekania/ wypalenia? Jest tego sporo. Dodajemy dębinę na wielu etapach. Przy winie gronowym czasem już przy fermentacji. Robimy nalewy na różnych dębach i potem łączymy(Magas pisze o tym na Białym forum). Ja do zaprawki na Przepalankę wg Cieślaka dodałem nalew na wanilię,nalew na orzecha włoskiego i nalew na płatki dębowe, średnio opiekane. Łatwiej mi było uzyskać pożądany efekt niż przy macerowaniu tychże składników. Nikt nie poda Ci gotowej recepty. Bo nikt nie wie,co lubisz. Ale taka Przepalanka jest niezłym punktem wyjścia. W wersji premium wychodzi niezła, jeżeli użyjesz dobrego koniaku i na przykład tokaja. Potem tylko czasmarek.wodok pisze:Witam! Próbował ktoś zaprawiać drewienkami plus laska wanili? Jaki efekt?
-
- Posty: 554
- Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
- Krótko o sobie: Nie chcesz znajdziesz powód - chcesz znajdziesz sposób.
- Ulubiony Alkohol: Swój.
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowanie: 105 razy
Re: Bimber na wesele
Mi osobiście dębina nie podchodzi, kilka razy podchodziłem pod temat i niestety nie me gusta. A co do przepalanki - rzecz gustu. Mi wyborowa Cieślaka nie podeszła (użyty stock xo i jakieś porto), co jakiś czas sprawdzam i niestety wciąż nie mój smak. Może do końca życia tym próbowaniem od czasie do czasu wypiję w końcu te 10l co jej zrobiłem
-
- Posty: 271
- Rejestracja: niedziela, 15 lis 2015, 10:16
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: Bimber na wesele
Ciężko Ci będzie coś powiedzieć bo każdy ma inny gust ale myślę że jak zrobisz zwykłą karmelówkę to każdy będzie zadowolony:)
Jeśli masz dużo czasu to proponuję wypróbować tylko ostrożnie z drewnem żeby nie przedobrzyć:)marek.wodok pisze:Witam! Próbował ktoś zaprawiać drewienkami plus laska wanili? Jaki efekt?
Ciężko Ci będzie coś powiedzieć bo każdy ma inny gust ale myślę że jak zrobisz zwykłą karmelówkę to każdy będzie zadowolony:)
-
- Posty: 632
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 181 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Bimber na wesele
Ostatnio na wesele kumpla dostarczyłem mu czysty bimber, prosto z beczki, nierozcieńczany, czyli ok 53%. Destylowany jednokrotnie na 92%. Zszedł szybko i ponoć pytało się wielu skąd go ma, więc serce me raduje się, nie ukrywam. Z tym, że leżał kilka msc w beczce, więc ta opcja odpada.
Przepalanki, które robiłem z tego samego bimbru zostały. Przepalanki to albo nie umiem robić (mea culpa), albo po prostu takie są.
Przepalanki, które robiłem z tego samego bimbru zostały. Przepalanki to albo nie umiem robić (mea culpa), albo po prostu takie są.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
-
- Posty: 632
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 181 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Bimber na wesele
Jak ktoś ładnie napisał, Przepalanka wg Cieślaka ma imitować winiak z beczki. Stąd konieczność wanilii i dębu. Śliwka daje kolor i aromaty, rodzynki nieco słodyczy, orzech kolor, goryczkę i głębię. Moim zdaniem, skoro i tak trzeba długo czekać na efekt, szkoda zachodu n wersję bazową. Można zostawić jedną butelkę do porównania. A z reszty zaprawki zrobić za pomocą koniaku i tokaja wersję premium.