Bimber na wesele

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
wodus
5
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 7 cze 2020, 14:55
Podziękował: 2 razy

Post autor: wodus »

Witam, szanowni koledzy i koleżanki poproszę o sprawdzony przepis na dobry bimberek. Rozcienczam zwykle do 40% i dodaje suszona śliwkę i płatki dębowe francuskie, jest igiełka. Ale chciałbym coś na stół z ciekawymi alko, coś ekstra! , Mam 1.5 miesiąca czasu. Dziękuje wszystkim za udział w dyskusji.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 452 razy
Re: Bimber na wesele

Post autor: jakis1234 »

1,5 miesiąca?
A masz już coś zrobionego i odstałego?
Bo jeżeli nie, to Ci monopolowy zostaje.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

george1255
400
Posty: 400
Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 27 razy
Re: Bimber na wesele

Post autor: george1255 »

Jaki masz materiał bazowy? Ile litrów, jakiej mocy? z czymś mieszane już czy nie?
TERMOMETRY WIFI
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1551
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Bimber na wesele

Post autor: Skir »

Jak ja, cholera, nie lubiłem tych weselnych przepalanek!
Wydaje mi się, że na wesele to neutralny alkohol. Ja bym nie kombinował, tylko na maksa wyczyścił. Potrójna rekty na zasypowej.
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3836
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Bimber na wesele

Post autor: Doody »

Ja na wesele syna, ponad 2 lata temu, zrobiłem wódkę z glukozy po solidnej dwukrotnej rektyfikacji. Była bardzo dobra ale dzisiaj zrobiłbym rektyfikat ze skrobi ziemniaczanej.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

george1255
400
Posty: 400
Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 27 razy
Re: Bimber na wesele

Post autor: george1255 »

Jeżeli swojski trunek ma być tylko na stół wiejski to powien to być typowy bimber którego spożycie ratuje ogórek kiszony i chleb ze smalcem. Typowy czyli niewygląda, niepachnie, niesmakuje i ma dużą moc.

a jeżeli ma możliwość postawić na stół to tak jak mówicie, towar najwyższej klasy. U mnie 4 lata temu na stole stał bimber ojca z potstila, cytrynówka na spirytusie z zasypowej i kupcza Wyborowa Polskie zboża i ziemniak. Zgadnijcie co mi do tej pory zostało w sporej ilości? :)
TERMOMETRY WIFI
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1551
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Bimber na wesele

Post autor: Skir »

Ja miałem w maju wesele syna. Był Pan Tadeusz i .... rektyfikacji z kukurydzy, rektyfikacji z pyry i rektyfikacji z pszenicy. Pana Tadeusza zeszło może 100 ml.
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

SinyNos
100
Posty: 138
Rejestracja: niedziela, 3 lis 2019, 20:26
Krótko o sobie: typowy słowianin co za kołnierz nie wylewa ;)
bimbrownik z wyboru
Ulubiony Alkohol: ten który ma "ukrytą moc" i atakuje z zaskoczenia
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Bimber na wesele

Post autor: SinyNos »

Ja sądzę że zdąży się przegryźć np tytułowa "ruda szmata" z naszego forum. https://alkohole-domowe.com/forum/ruda- ... a%20szmata - lub jak masz czasu chwilę, może pyra wg kolegi Skir'a https://alkohole-domowe.com/forum/wszys ... lit=Skrobi - można ją po miesiącu pić.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 9 sie 2021, 12:14 przez SinyNos, łącznie zmieniany 1 raz.
Ach! ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem,
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!

Jacek Soplica vel Ksiądz Robak :klaszcze:
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Bimber na wesele

Post autor: artur.sukiennik »

Cytrynówka bodzia schodzi jak woda na weselu:-) jeśli chodzi o typowy bimber na stół wiejski to młody ŁKZWJ dobrze spełnia tę rolę:-) chyba że masz rodzinę która lubi twoje specjały:-) u mnie był burbon z kukurydzy calvados i śliwowica, ostatnio u brata Calvados gruszkowica i zaprawka wyborowa wg cieślaka. Na upartego to ostatnie mógłbyś zrobić:-)
Awatar użytkownika

george1255
400
Posty: 400
Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 27 razy
Re: Bimber na wesele

Post autor: george1255 »

cytynówkę bodzia to cięzko do wesela zachować w planowanej ilości :)
TERMOMETRY WIFI
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/

czytam
700
Posty: 724
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Bimber na wesele

Post autor: czytam »

Najlepsza jest świeża, więc można zrobić już po kawalerskim czy butelkach (o ile te ostatnie są u was tradycją).
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Bimber na wesele

Post autor: rozrywek »

Na szczęście jest wielw osób które lubią prawdziwy bimber na weselu.
Na stole wiejskim oczywiscie.

Przepis?
Przedestylować 3 razy cukrówkę na ps.
Odcinając restrykcyjnie przed i pogony.
Na stół stawiasz samo serce i ti ze środka.

To ma być bimber doskonały.
Czyli leciuteńko zalatujący bimberkiem. Z naciskiem na leciuteńko. Ma być mocniejszy. 50%.
Dopraw goździkami.

I dalej wiadomo: smalec chleb kiełbasa i podsmażane pierogi.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

marek.wodok
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 25 lip 2021, 10:27
Re: Bimber na wesele

Post autor: marek.wodok »

Witam! Próbował ktoś zaprawiać drewienkami plus laska wanili? Jaki efekt?

HeniekStarr
600
Posty: 632
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 181 razy
Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Bimber na wesele

Post autor: HeniekStarr »

marek.wodok pisze:Witam! Próbował ktoś zaprawiać drewienkami plus laska wanili? Jaki efekt?
Co masz na myśli mówiąc drewienka? Szczapki? Kostki? Płatki? Wióry? W jakim stopniu opiekania/ wypalenia? Jest tego sporo. Dodajemy dębinę na wielu etapach. Przy winie gronowym czasem już przy fermentacji. Robimy nalewy na różnych dębach i potem łączymy(Magas pisze o tym na Białym forum). Ja do zaprawki na Przepalankę wg Cieślaka dodałem nalew na wanilię,nalew na orzecha włoskiego i nalew na płatki dębowe, średnio opiekane. Łatwiej mi było uzyskać pożądany efekt niż przy macerowaniu tychże składników. Nikt nie poda Ci gotowej recepty. Bo nikt nie wie,co lubisz. Ale taka Przepalanka jest niezłym punktem wyjścia. W wersji premium wychodzi niezła, jeżeli użyjesz dobrego koniaku i na przykład tokaja. Potem tylko czas :)
Awatar użytkownika

nemeto
550
Posty: 554
Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
Krótko o sobie: Nie chcesz znajdziesz powód - chcesz znajdziesz sposób.
Ulubiony Alkohol: Swój.
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 105 razy
Re: Bimber na wesele

Post autor: nemeto »

Mi osobiście dębina nie podchodzi, kilka razy podchodziłem pod temat i niestety nie me gusta. A co do przepalanki - rzecz gustu. Mi wyborowa Cieślaka nie podeszła (użyty stock xo i jakieś porto), co jakiś czas sprawdzam i niestety wciąż nie mój smak. Może do końca życia tym próbowaniem od czasie do czasu wypiję w końcu te 10l co jej zrobiłem :hahaha:

Pako23
250
Posty: 271
Rejestracja: niedziela, 15 lis 2015, 10:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: Bimber na wesele

Post autor: Pako23 »

marek.wodok pisze:Witam! Próbował ktoś zaprawiać drewienkami plus laska wanili? Jaki efekt?
Jeśli masz dużo czasu to proponuję wypróbować tylko ostrożnie z drewnem żeby nie przedobrzyć:)
Ciężko Ci będzie coś powiedzieć bo każdy ma inny gust ale myślę że jak zrobisz zwykłą karmelówkę to każdy będzie zadowolony:)

zaradek
250
Posty: 257
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Bimber na wesele

Post autor: zaradek »

Ewentualnie proponuję "Ducha Puszczy" - też szybko się robi i jest całkiem smaczny.
Tu na forum gdzieś wrzucałem przepis.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.

HeniekStarr
600
Posty: 632
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 181 razy
Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Bimber na wesele

Post autor: HeniekStarr »

nemeto pisze:. Może do końca życia tym próbowaniem od czasie do czasu wypiję w końcu te 10l co jej zrobiłem :hahaha:
Dasz radę ;)
Ja zrobiłem z połowy składników,nie rozrabiałem od razu całości,a nalew dębowy dodawałem osobno,bo też nie lubię smaku parkietu w płynie.
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Bimber na wesele

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Ostatnio na wesele kumpla dostarczyłem mu czysty bimber, prosto z beczki, nierozcieńczany, czyli ok 53%. Destylowany jednokrotnie na 92%. Zszedł szybko i ponoć pytało się wielu skąd go ma, więc serce me raduje się, nie ukrywam. Z tym, że leżał kilka msc w beczce, więc ta opcja odpada.
Przepalanki, które robiłem z tego samego bimbru zostały. Przepalanki to albo nie umiem robić (mea culpa), albo po prostu takie są.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Awatar użytkownika

wolan
750
Posty: 791
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Kontakt:
Re: Bimber na wesele

Post autor: wolan »

Moja przepalanaka według Cieślaka ma jakiś dzwiny posmak obstawiam, że to przez migdały.
Tam jest za, dużo składników na które nie mamy wpływu :(
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl

HeniekStarr
600
Posty: 632
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 181 razy
Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Bimber na wesele

Post autor: HeniekStarr »

Jak ktoś ładnie napisał, Przepalanka wg Cieślaka ma imitować winiak z beczki. Stąd konieczność wanilii i dębu. Śliwka daje kolor i aromaty, rodzynki nieco słodyczy, orzech kolor, goryczkę i głębię. Moim zdaniem, skoro i tak trzeba długo czekać na efekt, szkoda zachodu n wersję bazową. Można zostawić jedną butelkę do porównania. A z reszty zaprawki zrobić za pomocą koniaku i tokaja wersję premium.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”