Cześć!
19 maja nastawiłam wino ryżowe:
Ryz 1kg
Cukier 2,5kg
Woda 8l
Rodzynki 1paczka
Drozdze winne
(Cukier podzielilam na dwie fazy)
Z braku czasu nastaw stał do dziś razem z rodzynkami tzn ok 2 mc, dzis postanowilam zlać moszcz, który jest pieknie klarowny, ale pachnie jakbh zgorzeliną
Czy to wina, ze winko stało 2mc z rodzynkami i ryżem?
Czy to tak ma pośmiardywać?
Help
Wino ryzowe - zapach zgorzeliny
-
- Posty: 2538
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 233 razy
- Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Wino ryzowe - zapach zgorzeliny
Przywitaj Się!
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
A co do wina. Daj mu czas, niech dojrzeje. Taki zapach pewnie pochodzi od padłych drożdży, z czasem powinno być lepiej.
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
A co do wina. Daj mu czas, niech dojrzeje. Taki zapach pewnie pochodzi od padłych drożdży, z czasem powinno być lepiej.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 299
- Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 41 razy
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Wino ryzowe - zapach zgorzeliny
Zapewne czuć siarką, prawda?
Siarka generalnie jest potrzebna drożdżom do wzrostu, ale nie w każdej postaci. Najwidoczniej Twoje rodzynki były zakonserwowane siarką i stąd pachnie Ci siarką.
Za radą cydrowników:
Przy przelewaniu wina znad osadu, użyj rozbryzgu, aby dotlenić wino. Normalnie się tego nie robi, ale Ty najwidoczniej musisz. Owszem, wino się utleni, ale związki siarki też.
Siarka generalnie jest potrzebna drożdżom do wzrostu, ale nie w każdej postaci. Najwidoczniej Twoje rodzynki były zakonserwowane siarką i stąd pachnie Ci siarką.
Za radą cydrowników:
Przy przelewaniu wina znad osadu, użyj rozbryzgu, aby dotlenić wino. Normalnie się tego nie robi, ale Ty najwidoczniej musisz. Owszem, wino się utleni, ale związki siarki też.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!