Wino ryzowe - zapach zgorzeliny

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...
Awatar użytkownika

Autor tematu
agata.Żurawska
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 29 lip 2021, 21:41

Post autor: agata.Żurawska »

Cześć!
19 maja nastawiłam wino ryżowe:
Ryz 1kg
Cukier 2,5kg
Woda 8l
Rodzynki 1paczka
Drozdze winne
(Cukier podzielilam na dwie fazy)

Z braku czasu nastaw stał do dziś razem z rodzynkami tzn ok 2 mc, dzis postanowilam zlać moszcz, który jest pieknie klarowny, ale pachnie jakbh zgorzeliną :(

Czy to wina, ze winko stało 2mc z rodzynkami i ryżem?
Czy to tak ma pośmiardywać?
Help
alembiki
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Wino ryzowe - zapach zgorzeliny

Post autor: jakis1234 »

Przywitaj Się!
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK :)
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.

A co do wina. Daj mu czas, niech dojrzeje. Taki zapach pewnie pochodzi od padłych drożdży, z czasem powinno być lepiej.
Pozdrawiam z opolskiego.

mirek-swirek
250
Posty: 299
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Re: Wino ryzowe - zapach zgorzeliny

Post autor: mirek-swirek »

Jak pachnie zgorzelina?
Znam zapach zgorzeli, czyli gangreny. Znam zapach gorzały, znam zapach spalenizny, znam zapach wywołany przez bakterie gnilne Clostridium w zacierach na piwo.
Nie wiem jak pachnie zgorzelina
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Wino ryzowe - zapach zgorzeliny

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Zapewne czuć siarką, prawda?
Siarka generalnie jest potrzebna drożdżom do wzrostu, ale nie w każdej postaci. Najwidoczniej Twoje rodzynki były zakonserwowane siarką i stąd pachnie Ci siarką.
Za radą cydrowników:
Przy przelewaniu wina znad osadu, użyj rozbryzgu, aby dotlenić wino. Normalnie się tego nie robi, ale Ty najwidoczniej musisz. Owszem, wino się utleni, ale związki siarki też.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

czytam
700
Posty: 723
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Wino ryzowe - zapach zgorzeliny

Post autor: czytam »

Jeżeli to siarka, to pomoże zwój siatki miedzianej. Oczywiście umieszczony w pracującym nastawie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”