mistyczny_wonsz
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
-
Autor tematu - Posty: 12
- Rejestracja: czwartek, 29 lip 2021, 21:59
Witam wszystkich na forum! Zauważyłem, że to miejsce jest jednym z lepszych miejsc do czerpania wiedzy nt produkcji własnych alkoholi dlatego sam w końcu postanowiłem dołączyć do społeczności. Krótko o mnie: głównie param się do produkcji nalewek, jakoś dwa lata temu załapałem bakcyla od teściów po tym jak przy każdej wizycie częstowali jakimś magicznym trunkiem Stąd postanowiłem, że sam spróbuję, szczególnie że na działce rośnie trochę owoców W tym roku poszalałem i już się maceruje nalewka z czerwonej porzeczki w dwoch wariantach(jedna same owoce druga z kardamonem i wanilią), czereśniówka z cynamonem i goździkami, nalewka z pędów sosny, wiśniówka z wanilią i miodem(do tej pory chyba moja ulubiona!), truskawkówka, malinówka oraz jeżynówka Na nalewkach pewnie się nie skończy, w przyszłym roku pewnie wleci jakieś pierwsze wino własnej produkcji i niewykluczone, że jakieś piwo, wierzę że znajdę tutaj sporo wiedzy na ten temat
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
- Posty: 1551
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: mistyczny_wonsz
Cześć. jak już pisałem, nalewki tylko przy okazji, ale polecam, żebyś mógł zaskoczyc teścia :
- nalewka farmaceutów (pół litra spirytusu, pół litra mleka i dwie cytryny)
- nalewka na hyćce (owoce czarnego bzu) ale uwaga: najpierw zagotuj owoce
- krupnik staropolski
- maliny - zdecydowanie ulubiony owoc.
Powodzenia
- nalewka farmaceutów (pół litra spirytusu, pół litra mleka i dwie cytryny)
- nalewka na hyćce (owoce czarnego bzu) ale uwaga: najpierw zagotuj owoce
- krupnik staropolski
- maliny - zdecydowanie ulubiony owoc.
Powodzenia
I love the smell of bimber in the morning.
-
- Posty: 632
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
-
- Posty: 2581
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 235 razy
- Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: mistyczny_wonsz
Witaj
Lubię nalewki i robię ich sporo.
Do owoców nie dodaję na ogół przypraw, wolę czysty smak surowca.
A jeżeli już, to robię inaczej, maceruję przyprawy (wanilia, kardamon, goździki itp.) w niewielkiej ilości spirytusu nalewkowego i potem dodaję do nalewek.
Pozwala to regulować smak dodatków. Kiedyś zepsułem kilka litrów nalewki przez nadmierny dodatek goździków.
A ja jeszcze polecam nalewkę na kwiatach czarnego bzu - bardzo aromatyczna i lubiana zwłaszcza przez panie.
No, ale to już w przyszłym sezonie.
Lubię nalewki i robię ich sporo.
Do owoców nie dodaję na ogół przypraw, wolę czysty smak surowca.
A jeżeli już, to robię inaczej, maceruję przyprawy (wanilia, kardamon, goździki itp.) w niewielkiej ilości spirytusu nalewkowego i potem dodaję do nalewek.
Pozwala to regulować smak dodatków. Kiedyś zepsułem kilka litrów nalewki przez nadmierny dodatek goździków.
Owoce można wyprażyć w piekarniku, chodzi o to, żeby je poddać działaniu wysokiej temperatury.- nalewka na hyćce (owoce czarnego bzu) ale uwaga: najpierw zagotuj owoce
A ja jeszcze polecam nalewkę na kwiatach czarnego bzu - bardzo aromatyczna i lubiana zwłaszcza przez panie.
No, ale to już w przyszłym sezonie.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
Autor tematu - Posty: 12
- Rejestracja: czwartek, 29 lip 2021, 21:59
Re: mistyczny_wonsz
Dzięki za wszelkie sugestie! Na czarny bez myślę, że na pewno się skuszę już w przyszłym sezonie, a na alkohol własnej produkcji pewnie też kiedyś przyjdzie pora, dobrze wiedzieć na przyszłość że tutaj znajdę od tego ekspertów ciekaw jestem jak te maliny wyjdą, bo pierwszy raz robię i jeszcze wyciągam sok z owoców - ale sam zapach esencji już powala z nóg Maceracja przypraw to też ciekawa sugestia, faktycznie jak wrzucałem czy to goździki czy to kardamon to trochę na oko, a szczególnie z tym drugim chyba łatwo jest przesadzić