Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
800
Posty: 832
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Drink? Nalewka?

Postautor: Skir » wtorek, 20 lip 2021, 12:04

Trochę już mi się popełniło nalewek, jest zapas, więc w tym roku inna kombinacja: soki. W sumie nie wiem co z tego wyjdzie. Pomysł jest wymieszać TYLKO sok ze spirytusem. BEZ CUKRU i owoców. Czyli np wczoraj do soku z agrestu dolewałem powoli 96%. Co z tego ma wyjść? No właśnie jeszcze nie wiem. Wydajność jest mała, a w kwestii- wykorzystania: może na czysto, do szklanki i popijać z lodem jak whisky, może dodatek do drinków? Zobaczymy efekt. Oczywiście ma być klarowne i bez "gęstego".
Dlaczego tak, a nie na owocach? Bo zwykłych nalewek mam sporo, a już od święta je piję. Wolę coś mocniejszego. No i na pewno chęć szukania nowych smaków i pomysłów.
Na razie mam wiśnię i od wczoraj agrest.
O ile wiśnia dość szybko zrobiła się klarowna i osad opadł, to agrest stanowił szarozieloną masę. Dziś rano osad zaczął wydzielać się u góry, a na dole piękna, klarowna, czerwona ciecz.
Chcę to minimum pół roku przetrzymać.
Ktoś może eksperymentował w ten sposób? (chodzi mi wyłącznie o soku własnoręcznie wyciskane, nie sklepowe).
Jakieś sugestie? Myślałem, o dodaniu po jednym ziarnku jałowca na butelkę, ale boję się, że zabije właściwy aromat?
I love the smell of bimber in the morning.


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

majster1
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 09:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: Drink? Nalewka?

Postautor: majster1 » wtorek, 20 lip 2021, 21:18

Soki samodzielnie wyciskane też będą mętne, najlepiej da sie odfiltrować sok na dużej prasie, można zmieniać sito i zrobić sok super klarowny, mozna tez dodatkowo jeszcze np taki sok jabłkowy wirować na wirówke, wydajność mniejsza, odpada jakieś 10-20% soku ale wtedy jest jeszcze mniej miąższu.
Polskie soki naturalne https://PolskiSok.pl


Wojtek5
500
Posty: 545
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 17:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
Załączniki
Re: Drink? Nalewka?

Postautor: Wojtek5 » wtorek, 20 lip 2021, 22:05

Robiłem coś takiego na samym początku z soku z pomarańczy. Sok sam wyciskałem i mieszałem ze spirytusem na 40%. W tym samym czasie robiłem nalewkę z pomarańczy. Te pierwsze nazwałem sobie wódką smakową, choć nie była to ani wódka smakowa, ani nalewka. Taki zwykły drink, niewiele różniący się od drinka na szybko zalanego na chwilę przed wypiciem na imprezie. Nie było złe, ale jak dawałem taką samą nalewkę to niemal wszyscy znajomi wskazywali nalewkę jako dużo lepszą.
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody


rozrywek
2500
Posty: 2832
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Drink? Nalewka?

Postautor: rozrywek » wtorek, 20 lip 2021, 22:11

A co robisz Skirze z tymi suchymi wytłoczynami?
Jakoś je zagostorywujesz?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
800
Posty: 832
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: Drink? Nalewka?

Postautor: Skir » środa, 21 lip 2021, 06:35

@rozywek to co zostaje wrzucam do słoja na zalanie na wieloowocową nalewkę.
do do klarowania: spokojnie czekam. nawet sok wyciskany też ma sporo drobin, więc najpierw sitko, potem szmatka.
I love the smell of bimber in the morning.


majster1
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 09:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: Drink? Nalewka?

Postautor: majster1 » piątek, 23 lip 2021, 11:02

Mi zostaje bardzo duzo wytłoczyn po tłoczeniu soku tylko że są suche i głównie po jablkach, marchwi i burakach. Najczęściej idzie na pasze dla zwierząt albo na pole.
Polskie soki naturalne https://PolskiSok.pl


Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości