Dzień dobry Szanownemu Gronu,
Czytam sobie forum od kilku miesięcy, uznałem że czas najwyższy zarówno dołączyć, jak i się przedstawić.
Ogrom zgromadzonej tu wiedzy nieco przytłacza, ale uważam, że nie święci garnki lepią. Wyważać otwartych drzwi nie mam zamiaru, wolę uczyć się nie tylko na swoich, ale i na cudzych błędach i sukcesach.
Do niedawna uważałem, parafrazując podpis jednego z użytkowników, że im gorszy bimber, tym większa zasłona dymna ze strony wytwórcy.
Zdarzyło mi się kilka razy skosztować akceptowalnego produktu, ale przeważająca większość nadawała się max na płyn do spryskiwaczy.
Któregoś razu jednak zostałem najpierw ugoszczony, a potem nawet obdarowany alkoholem, po którego srogim nadużyciu nie było syndromu następnego poranka. Czyli można.
Od tego momentu już raczej krótka droga do spróbowania swojego. To znaczy na razie do chęci. Przebywam poza granicami kraju, zeszyt z notatkami puchnie. Po powrocie zakup sprzętu i przeniesienie teorii na praktykę.
Wiem, co chcę kupić, wiem czego chciałbym się napić.
Cieszy mnie również fakt, że spory nacisk kładzie się tutaj na formę, a nie tylko na treść.
HeniekStarr
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
-
Autor tematu - Posty: 630
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 181 razy
- Otrzymał podziękowanie: 119 razy
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
-
- Posty: 2538
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 233 razy
- Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: HeniekStarr
Witaj
Zobaczysz, że sam też będziesz produkował alkohol zdecydowanie lepszy, niż akceptowalny.
Poczytaj i próbuj.
Powodzenia.
Można, można.Zdarzyło mi się kilka razy skosztować akceptowalnego produktu, ale przeważająca większość nadawała się max na płyn do spryskiwaczy.
Któregoś razu jednak zostałem najpierw ugoszczony, a potem nawet obdarowany alkoholem, po którego srogim nadużyciu nie było syndromu następnego poranka. Czyli można.
Zobaczysz, że sam też będziesz produkował alkohol zdecydowanie lepszy, niż akceptowalny.
Poczytaj i próbuj.
Powodzenia.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
Autor tematu - Posty: 630
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 181 razy
- Otrzymał podziękowanie: 119 razy
Re: HeniekStarr
Może podam założenia najpierw
- 230 cm wysokości pomieszczenia
- zasilanie trójfazowe 16A
- zapotrzebowanie na spirytus do nalewek, potem trochę destylatu do macerowania płatków dębowych i innych ziół. Na samym końcu nastawy z owoców, smakowe.
- lubię metale kolorowe. Za wygląd, za skojarzenia etc.
W wyniku destylacji powyższych składników dotarłem do kolumny Zygmunta. Albo raczej od Zygmunta. Thor Elite,na 30 l kegu. 150 cm kolumny na tym zbiorniku to 190 cm wysokości w sumie,zostaje mi więc miejsce na bufor, czy inny aromatyzer,myśląc przyszłościowo.
Edit:
Usunąłem informację o termometrze w kegu,bo przecież on tam już jest.
Słuszna uwaga, dzięki.MASaKrA_Domingo pisze:Napisz proszę, co chcesz kupić. Zawsze to lepiej skonsultować.
Witamy na forum. Tak - im gorszy bimber, tym bardziej chwalony za "tradycję".
Może podam założenia najpierw
- 230 cm wysokości pomieszczenia
- zasilanie trójfazowe 16A
- zapotrzebowanie na spirytus do nalewek, potem trochę destylatu do macerowania płatków dębowych i innych ziół. Na samym końcu nastawy z owoców, smakowe.
- lubię metale kolorowe. Za wygląd, za skojarzenia etc.
W wyniku destylacji powyższych składników dotarłem do kolumny Zygmunta. Albo raczej od Zygmunta. Thor Elite,na 30 l kegu. 150 cm kolumny na tym zbiorniku to 190 cm wysokości w sumie,zostaje mi więc miejsce na bufor, czy inny aromatyzer,myśląc przyszłościowo.
Edit:
Usunąłem informację o termometrze w kegu,bo przecież on tam już jest.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 19 lip 2021, 18:10 przez HeniekStarr, łącznie zmieniany 1 raz.