Nalewki na miodzie w beczce dębowej

Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

Autor tematu
Wojtek5
650
Posty: 693
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 87 razy

Post autor: Wojtek5 »

Od jakiegoś roku robię nalewki na miodzie macerowane bezpośrednio w beczce dębowej wg schematu:
1l płynnego miodu + 1l wody + 1 albo 1,2 litra spirytusu
Całość po wymieszaniu trafia do beczki na 90 dni, potem na kolejne 90 dni do słoika do sklarowania, a potem butelka lub gardziołko :)

Zgodnie z powyższym, włączyła mi się fantazja i mnogość dziwnych przepisów w necie na nalewki miodowe, więc mam pytanie do bardziej doświadczonych, a może ktoś robił podobnie:

Chciałbym dodać kolejne składniki do takiej nalewki, ale nie macerować w beczce. Czy dobrym rozwiązaniem będzie po zlaniu nalewki miodowej z beczki po 90 dniach zamiast ją klarować do dodać kolejne składniki np. na 90 dni i dopiero klarować? Czy to ma sens?
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
promocja
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2587
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Nalewki na miodzie w beczce dębowej

Post autor: jakis1234 »

Wojtek, nie robiłem miodu w beczce, ale dojrzały już trójniak zaprawiałem kwiatami bzu.
Wyszedł bardzo fajny trunek, tyle, że klarowanie bardzo utrudnione, ale mi to nie przeszkadza.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Nalewki na miodzie w beczce dębowej

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Wojtek5 pisze:Czy dobrym rozwiązaniem będzie po zlaniu nalewki miodowej z beczki po 90 dniach zamiast ją klarować do dodać kolejne składniki np. na 90 dni i dopiero klarować? Czy to ma sens??
Czemu chcesz macerować po kolei, zamiast od razu wszystkie surowce?
Jest jakaś głębsza myśl za tym, czy po prostu dla testów?
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

Autor tematu
Wojtek5
650
Posty: 693
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: Nalewki na miodzie w beczce dębowej

Post autor: Wojtek5 »

Nie wiem czy dobre będzie wkładanie do beczki dodatkowych składników
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Nalewki na miodzie w beczce dębowej

Post autor: MASaKrA_Domingo »

No widzisz. A ja ok 2tyg temu zalałem czereśnie ( bordowe, kwaskowe - podobna odmiana do wiśni ) alkoholem po to, aby przelać potem do beczki i właśnie to jest moim głównym celem - "maceracja beczki" przez nalewkę czereśniową i przesycenie dębu aromatami owoców.

Chyba, że boisz się drobinek, aby nie zrobił się kamień winny? Zawsze można przefiltrować, a naprawdę małych drobinek nie obawiałbym się. Zawsze beczkę możesz przepłukać po opróżnieniu.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

Autor tematu
Wojtek5
650
Posty: 693
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: Nalewki na miodzie w beczce dębowej

Post autor: Wojtek5 »

Mam małą beczkę, 3l. Otwór to jakiś 1,-1,5 cm średnicy. Nie mam jakiś oporów by wlać do beczki płynną ciecz (różne mieszanki), ale mam opory by wrzucić tam np. laskę wanilii i inne nie rozpuszczalne się owoce, przyprawy. Stąd moje pytanie.
Pop prostu nie chciałbym zrobić sobie kibla z beczki
Ostatnio zmieniony środa, 14 lip 2021, 23:07 przez Wojtek5, łącznie zmieniany 1 raz.
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2587
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Nalewki na miodzie w beczce dębowej

Post autor: jakis1234 »

Wojtek, maceruj płyny poza beczką, jak zawalisz beczkę przyprawami, ciężko będzie się ich pozbyć.

Domingo, macerujesz beczkę czereśniami przed jakim alkoholem?
Właśnie szykuję beczkę pod whisky i szukam inspiracji.
Ostatni będzie bourbon, ale co wcześniej?
Ostatnio zmieniony środa, 14 lip 2021, 23:16 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Nalewki na miodzie w beczce dębowej

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Ja akurat maceruję samą beczkę. Ta będzie mi służyć ( jeśli dobrze pójdzie i będę zadowolony z efektów ) jako ta finiszowa do kilku innych destylatów. Taka beczka na 3-4msc.

Jeśli zaś nie pójdzie po mojej myśli i smak będzie zbyt mało wyczuwalny, to pójdzie na rum. Akurat melasa mi bulgocze w beczce, a słodki smak owoców powinien podkręcić słodki smak rumu.

Wszystko będzie zależeć od efektów i raczej je opiszę na forum. Niech jest dla potomnych.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Nalewki na miodzie w beczce dębowej

Post autor: rozrywek »

jakis1234 pisze:Wojtek, maceruj płyny poza beczką, jak zawalisz beczkę przyprawami, ciężko będzie się ich pozbyć.
Mądrego to warto posłuchać.

Bardzo intensywne smaki wnikną w drewno i nigdy się tego nie pozbędziesz.
Zdjąć obręcze i napalić w piecu.

Tak dla potomności. Załatwiłem tak malutką beczułkę kardamonem.
Inną gałką muszkatołową. I to nie moja beczułka była i musiałem odkupować nową.
Eksperymentów się zachciało.
A tylko destylat miał tydzień tam stać.

Tak jak doradza pan Jakiś1234 uważaj bo wszelakie najbardziej aromatyczne przyprawy to ci tak przejdą że nawet tam kapusty nie ukisisz.

Maceruj sobie w szkle. Taka moja rada.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Autor tematu
Wojtek5
650
Posty: 693
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: Nalewki na miodzie w beczce dębowej

Post autor: Wojtek5 »

Też tak myślę, by na dwa razy. Mód w beczce, potem szkło i dodatki
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”