WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy

Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy

Post autor: wawaldek11 »

No, to masz pecha, bo to nie żubrówka tylko inna, która się wcina w żubrówkę. :mrgreen:
Będzie replay z bonusem w postaci suszu :ok:
Tylko z suszem ostrożnie, bo może też być pomyłka... ;)
Pozdrawiam,
Waldek
alembiki

bociann2
500
Posty: 523
Rejestracja: wtorek, 26 kwie 2011, 12:59
Krótko o sobie: Jestem okropnym człowiekiem, tak mi kiedyś mawiali.
Ulubiony Alkohol: Piwa
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Jedyna taka w Polsce...
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy

Post autor: bociann2 »

No. Z grubsza wygląda na jakąś turzyce. Nawiasem mówiąc botaniczna nazwa żubrów ki to turówka wonna

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy

Post autor: wawaldek11 »

Pozdrawiam,
Waldek

zaradek
250
Posty: 256
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy

Post autor: zaradek »

Wielkie dzięki Waldku!
Do trzech razy sztuka ;-)
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.

zaradek
250
Posty: 256
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy

Post autor: zaradek »

No i posadzone!
A susz - pierwsza klasa!
Jeszcze raz dziękuję!
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.

Sweet_Grass
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 7 kwie 2019, 21:00
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy

Post autor: Sweet_Grass »

https://www.youtube.com/watch?v=eBvlmw5AJwU
Jak oceniacie dodanie słodu i szafranu?

weź 4 uncje ziela suchego trzy kwarty wyskoku i tyle samo źródlanej wody zapraw wysłodem zmieszaj bacząc aby się nad to nie wzburzył zatem dodawszy szczyptę szafranu podgrzej na ogniu podgrzany odstaw na 7 Roków z zielem we środku

sylwek83
5
Posty: 7
Rejestracja: środa, 13 sty 2016, 00:09
Podziękował: 1 raz
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy

Post autor: sylwek83 »

Ma ktoś sadzonki trawy od wawaldka11 aby się podzielić?
Ostatnio zmieniony niedziela, 29 wrz 2019, 22:18 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy

Post autor: Góral bagienny »

Witam :) Też bym chętnie przygarnął sadzonki od wawaldka11. Rozrosły się już komuś?
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy

Post autor: Góral bagienny »

Dostałem przesyłkę od kolegi wawaldek11 z sadzonkami trawy :poklon;
Jak ktoś chętny na sadzonki pisać na pw
Pozdrawiam Góral :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

stefunk
150
Posty: 183
Rejestracja: sobota, 30 lis 2019, 12:53
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy

Post autor: stefunk »

Jakby ktoś szukał to, można dostać suszoną turówke w obi za 3pln. Właśnie mi się maceruje :)

sylwek83
5
Posty: 7
Rejestracja: środa, 13 sty 2016, 00:09
Podziękował: 1 raz
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy

Post autor: sylwek83 »

Początkiem listopada otrzymałem przesyłkę od Góral bagienny za co wielkie dziękuję jak również dla wawaldek11.
Mając na uwadze ostatnią polemikę na czacie opisze co z nią zrobiłem - może komuś się przyda.
Sadzonkę podzieliłem na dwie części. Będę opisywał jedną z nich - nazwijmy ją część A. Może kiedyś opiszę część B - jak będę miał więcej informacji na jej temat.
Posadziłem ją w doniczce i umieściłem na parapecie. Użyłem ziemi ogrodniczej - takiej jaka jest do kwiatków. Na początku obficie podlewałem - ziemia była cały czas wilgotna.
Sadzonka szybko wypuściła pędy i widać było, że dobrze przetrwała czas wysyłki - zresztą była dobrze do niej przygotowana.
Jak źdźbła miały około 20 cm utworzyła się grzybnia pleśni - zajęła całą doniczkę.
Postanowiłem ograniczyć podlewanie co spowodowało że pleśń przestała się rozwijać i praktycznie zanikła (choć jeszcze nie do końca).
Podejrzewam, że sama trawka też odczuła tego skutki i prawdopodobnie mocniej rozwinęła system korzeniowy. Moje wnioski opieram na tym, że wypuściła nowe źdźbła (2 sztuki) w miejscu gdzie ich wcześniej nie było - mają około 10 cm i już się rozwidliły. Niektóre starsze źdźbła obecnie o długości ok 30 cm mają brązowe końcówki - prawdopodobnie zareagowały tak na kontakt z firanką albo parapetem.
W pomieszczeniu mam dość ciepło - ponad 20 stopni. Trawka jest na parapecie od strony zachodniej.

użytkownik usunięty
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy

Post autor: użytkownik usunięty »

Wy tu o ogrodnictwie piszecie i sianokosach, a ja działam :D
Obrazek
Awatar użytkownika

stefunk
150
Posty: 183
Rejestracja: sobota, 30 lis 2019, 12:53
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy

Post autor: stefunk »

Czym słodziłeś?

użytkownik usunięty
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy

Post autor: użytkownik usunięty »

Cukrem białym.
Pomimo tego, że rektyfikowany spiryt po drugim razie wychodzi mi rewelacyjnie(sorry za takie samouwielbienie :D ), to do żubrówki po raz PIERWSZY użyłem węgla, bo chciałem, by była wyjątkowo łagodna. Destylat po węglu wyszedł dosłownie bez zapachu, a jego smak był bardzo delikatny, do tego stopnia, że musiałem użyć alkoholomierza, by sprawdzić czy aby na pewno ma 40%
To co mnie bardzo zaskoczyło, to to, że jego smak był lekko słodkawy i mam wrażenie, że to dzięki temu jest tak bardzo delikatny.
Do porównania specjalnie kupiłem Żubrówkę, moja już wygrywa na starcie :D
Więc nie słuchajcie osób, które wam próbują wmówić, że jak rektyfikacja jest porządnie zrobiona 2 razy, a nawet 2,5, to węgiel nic już więcej nie wniesie. Może być to również wynik tego, że intensywniej przyłożyłem się do aktywacji/oczyszczenia węgla, a do tego dołożyłem jeszcze od siebie pewne czary mary, które mogły mieć wpływ na końcowy efekt.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy

Post autor: lesgo58 »

japitole pisze: Więc nie słuchajcie osób, które wam próbują wmówić, że jak rektyfikacja jest porządnie zrobiona 2 razy, a nawet 2,5, to węgiel nic już więcej nie wniesie.
Może jakiś cytat na potwierdzenie tych słów...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

użytkownik usunięty
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy

Post autor: użytkownik usunięty »

Przecież na forum często przewija się stwierdzenie, że jak jest dobrze przeprowadzona rektyfikacja, to nie trzeba używać węgla.
@lesgo58 chyba nie myślisz, że będę teraz przeszukiwał forum...Każdy kto je czyta wie, że takie stwierdzenia się pojawiają.
Może ci co tak piszą uważają, że nie trzeba(też tak uważałem) może i nie trzeba, ale jak ktoś chce jeszcze lepszy destylat, to powinien.
Awatar użytkownika

stefunk
150
Posty: 183
Rejestracja: sobota, 30 lis 2019, 12:53
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy

Post autor: stefunk »

japitole a nie myślałeś o słodzeniu miodem skoro zależało Ci na łagodności?

użytkownik usunięty
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy

Post autor: użytkownik usunięty »

Z miodami jest tak, że zawsze mam obawy o klarowność.
Tak swoją drogą, to ciekawe jakiego smaku by nabrała Żubrówka, czy nadal można ją w takim przypadku porównywać do sklepowych :scratch:
Awatar użytkownika

Major07
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 19 lut 2018, 08:22
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 4 razy
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy

Post autor: Major07 »

Kolego jak robiłeś tę swoją żubrówkę? Ja wsadziłem po 3 zdźbła suszonej trawy żubrowej długości 15-20 cm na 0.5litrową butelkę. Minęło 30 dni a kolor ledwo co się zmienił,można wręcz powiedzieć,że nic się nie zmienił
Ostatnio zmieniony sobota, 1 lut 2020, 21:16 przez Major07, łącznie zmieniany 1 raz.

użytkownik usunięty
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy

Post autor: użytkownik usunięty »

Inaczej to się robi...Poprzez macerację trawy w spirytusie, następnie po wlaniu zaprawki, ja np dodaję tylko 7ml na 0,5l i włożeniu jednego źdźbła trawy. Źdźbło oczywiście również przygotowuję "uaktywniam" przed włożeniem, nie robię tego prosto ze "stogu siana"
Tak przygotowana wódka nadaje się od razu do picia, kolor i smak na pierwszy "rzut okiem" niczym się nie różni się od sklepowej, co nie oznacza, że jest taka sama, bo jest lepsza i smaczniejsza. Ja robię 40%, a pomimo tego jest o wiele łagodniejsza niż sklepowa 37,5%
Są osoby, które robią tak jak Ty, ale wtedy należałoby chyba więcej trawki dołożyć najlepiej w kolorze zielonym, a nie brunatnym.
Kolor zielony nie oznacza, że trawa jest świeża(chociaż może być użyta do tego celu)Chodzi o trawę suszoną zieloną, można się z taką spotkać, która pomimo wysuszenia nie traci swojej barwy. Z takiej trawki wychodzi kolor bardziej zielonkawy, a z tych żółtych/brunatnych wychodzi kolor typowo sklepowy. Poza tym, jak to już tak robisz, to musi być mocniejszy alkohol, by trawa oddała swoje walory zapachowo smakowe, więc chyba lepiej macerować trawę na zaprawkę niż bezpośrednio w trunku, który zamierzamy pić.
Moja maceracja również inaczej przebiega, ale można ją przeprowadzić jak wszystkie inne i też będzie OK.
Awatar użytkownika

Major07
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 19 lut 2018, 08:22
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 4 razy
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy

Post autor: Major07 »

Ciężko było wyłuskać z tego tekstu jak to robisz,no ale ok.
Po miesiącu maceracji trawy z 40% smak mi odpowiada,lekka słodycz,cos pysznego. Mam pytanko,można zostawic po jednym źdźble z tego co już się macerowało,albo może dodać świeże źdźbło? Chodzi mi o dekorację,ale boję się,że smak się zmieni
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 3 lut 2020, 19:19 przez Major07, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika

Major07
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 19 lut 2018, 08:22
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 4 razy
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy

Post autor: Major07 »

Kolejne pytanie, kto mógłby podesłać sadzonki trawy? Proszę o wiadomość na priv ;)

STAN999
30
Posty: 46
Rejestracja: poniedziałek, 23 gru 2013, 23:21
Krótko o sobie: ciągle się kształcę w sztuce
Ulubiony Alkohol: KRUPNIK
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: płn.-wsch.Polska,gród nad Białą
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Kontakt:
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy

Post autor: STAN999 »

Dzięki temu tematowi przypomniałem sobie o suszu, który dostałem w ubiegłym roku (pewnie przeleżałby aż do utraty aromatu). Wczoraj zalałem spirytusem (94%) na zaprawkę, jak wyczytałem u kolegi japitole, a dzisiaj już złapało kolor i lekki aromat.
IMG_20200306_111004.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony piątek, 6 mar 2020, 14:58 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy

Post autor: psotamt »

STAN999 pisze:......pewnie przeleżałby aż do utraty aromatu......
Susz z trawy (hierochloe odorata lub turówka wonna) na żubrówkę tak szybko nie traci aromatu. Lata temu będąc w Białowieży kupiłem dwa opakowania trawki niezbyt szczelnie zapakowane. Po powrocie do domu wrzuciłem je do barku i nic więcej z tym zielskiem nie zrobiłem. Za to przy okazji każdego otwarcia barku aromat aż zapierał dech. Dopiero gdzieś po 10 latach "zaszła potrzeba" zrobienia żubrówki z własnego destylatu i nie mając pod ręką niczego świeżego użyłem tej posiadanej. Był i kolor i aromat. Zadziwiające. Jednak świeża, ścięta i ususzona własnoręcznie na letnim słońcu, bez wątpienia jest lepsza.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1846
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy

Post autor: drgranatt »

psotamt pisze:... Zadziwiające. Jednak świeża, ścięta i ususzona własnoręcznie na letnim słońcu, bez wątpienia jest lepsza.
Chyba nie wolno suszyć na słońcu, ja bynajmniej tak robię. Suszę rozłożoną w nienasłonecznionym miejscu.
Ostatnio zmieniony piątek, 6 mar 2020, 17:41 przez drgranatt, łącznie zmieniany 1 raz.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

użytkownik usunięty
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy

Post autor: użytkownik usunięty »

psotamt pisze: Za to przy okazji każdego otwarcia barku aromat aż zapierał dech. Dopiero gdzieś po 10 latach "zaszła potrzeba" zrobienia żubrówki z własnego destylatu i nie mając pod ręką niczego świeżego użyłem tej posiadanej. Był i kolor i aromat. Zadziwiające.
Moja jest w trzech workach strunowych i pomimo tego po otwarciu szafki w której się znajduje, zapach roznosi się po całym pomieszczeniu :D

STAN999
30
Posty: 46
Rejestracja: poniedziałek, 23 gru 2013, 23:21
Krótko o sobie: ciągle się kształcę w sztuce
Ulubiony Alkohol: KRUPNIK
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: płn.-wsch.Polska,gród nad Białą
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Kontakt:
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy

Post autor: STAN999 »

A ja po poszukiwaniach znalazłem stronęhttps://trawazubrowka.pl/ gdzie piszą o produkcji ekstraktu z trawy i jest kilka przepisów na potrawy z trawą(może będą pasować do napoju z trawą :) ) https://trawazubrowka.pl/pieprz-z-trawy ... ozd-2.html.Okazuje się, że mam dwa kroki a dopiero teraz o tym sie dowiedziałem(kiedys mieszkałem w tej wsi na stancji ale wtedy jeszcze nie było tej firmy i tej strony z naszym hobby).

Baryla
20
Posty: 23
Rejestracja: niedziela, 17 mar 2019, 18:57
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy

Post autor: Baryla »

A ja dokonałem następującej obserwacji, butelka po lewej stała na słoneczku w dniu dzisiejszym, butelka po prawej w piwnicy. Obydwie butelki z tej samej maceracji. Ślepe testy smakowe przeprowadzę wieczorem.

Obrazek

Komisja w składzie ja i ja jednoznacznie podczas ślepego testu dowiodła różnicę pomiędzy jednym a drugim trunkiem. Moim skromnym zdaniem ten po słoneczku (słomkowy) jest bardziej intensywny w smaku, po prostu lepszy.
Ostatnio zmieniony środa, 6 maja 2020, 22:15 przez Baryla, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

leon24_36
150
Posty: 196
Rejestracja: wtorek, 18 paź 2011, 22:07
Krótko o sobie: Człowiek nie jest taki, żeby sobie nie poradzić
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy

Post autor: leon24_36 »

Witajcie :piwo:

Czy ma ktoś z Was do sprzedania sadzonki trawy żubrówki? Może komuś się rozrosła i podczas wiosennych porządków będzie wykopywał.

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam :piwo:
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy

Post autor: radius »

Cześć.
Mogę coś Ci wykopać jak wrócę do domu na święta :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

czytam
700
Posty: 723
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy

Post autor: czytam »

Tylko zważaj, bo naprawdę się szybko rozrasta. Jak dość dobry substytut trawy żubrowej można zastosować ziele nostrzyka - do kupienia w sklepach zielarskich.
Awatar użytkownika

Rebeli@nt
50
Posty: 97
Rejestracja: niedziela, 4 kwie 2021, 18:51
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy

Post autor: Rebeli@nt »

Jestem po plonach doniczkowych i mam do was pytanie jak to najlepiej ususzyć :scratch:
IMG_20210713_201754.jpg
W zeszłym roku zrobiłem to najwyraźniej źle, było robione na słońcu i suszyłem z ogonkami/kolankami i jak zapach przy suszeniu był ładny, to nalew wyszedł mało ciekawy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy

Post autor: psotamt »

Ja zawsze tnę trawę na odcinki ~ 20 cm, w sam raz do butelki. Tylko płaskie kawałki trawy, bez kolanek i grubych łodyg.
A potem pudełko kartonowe i na słońce. Im szybciej wyschnie, tym lepiej. Potem do szczelnego opakowania; słój, torebka strunowa.
Za kilka tygodni można wrzucić do alkoholu.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy

Post autor: Doody »

Ja rozkładam na tacce plastikowej cienką warstwą i wystawiam na parapet. Co jakiś czas przemieszam palcem ;)
Jak jest ciepło to 2-3 dni i suchutka.
Pozdrawiam
Darek

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy

Post autor: wawaldek11 »

Wg mnie lepiej suszyć powoli i w ciemnicy - nie płowieje i daje intensywniejszy kolorek.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1846
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy

Post autor: drgranatt »

Nie suszę nigdy na słońcu.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Rebeli@nt
50
Posty: 97
Rejestracja: niedziela, 4 kwie 2021, 18:51
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy

Post autor: Rebeli@nt »

Właśnie tak czytałem, by nie suszyć bezpośrednio na słońcu, zresztą utkwiła mi ta zasada w głowie gdy za dziecka jeździłem na wieś do rodziny i żeby sobie dorobić zbierałem różne zioła dla Herbapolu, a rodzina je suszyła w suchych przewiewnych i zacienionych pomieszczeniach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”