Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Mam pewien problem, mianowicie uwarzyłem pilsa ze słodów + ekstrakt słodowy. Wyszło mi około 50 litrów o gęstości 12 blg. Jest to moja 20 warka i nigdy nie miałem podobnego problemu. Brzeczkę chmieliłem żateckim, schłodziłem do 22 stopni, podzieliłem to na dwa fermentory i zadałem 2 saszetki uwodnionych uprzednio W34/70. Fermentacja ruszyła spokojnie następnego dnia, po czym wyniosłem fermentory do piwnicy o temp 8-10 stopni. Okazało się, że po ponad 2 tyg. fermentacji cukier spadł do 11blg. W jednym fermentorze woda w rurce się wyrównała, a w drugim "bulka" raz na 5 min.
Drożdże były uwodnione prawidłowo i zasady higieny jak najbardziej zachowane. Koledzy, co dalej?
Brak fermentacji piwa pilsa ze słodów
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
-
- Posty: 2581
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 235 razy
- Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Brak fermentacji
To prawda, że temperatura zadania drożdży mogła być niższa, ale 22 stopnie to nie jest temperatura, która by je zabiła, uwadnia się je w temperaturze 22-25, więc to raczej nie tłumaczy zatrzymania fermentacji.
Spróbuj zamieszać fermentorem (zamkniętym), czasami to pomaga rozruszać drożdże.
A jakie pH brzeczki?
Skoro zrobiłeś już 20 warek, to raczej trudno będzie znaleźć prosty powód, bo zakładam, że jakiegoś podstawowego błędu (typu - brak napowietrzenia brzeczki), nie zrobiłeś.
Możesz spróbować przenieść fermentor w trochę cieplejsze miejsce i zobaczyć czy to pomoże.
Zostaje ewentualnie czekać, dolna fermentacja w niskiej temperaturze trwa długo i jeżeli Blg będzie spadało, to znaczy, że drożdże powoli pracują.
A cukromierz jest w porządku?
Spróbuj zamieszać fermentorem (zamkniętym), czasami to pomaga rozruszać drożdże.
A jakie pH brzeczki?
Skoro zrobiłeś już 20 warek, to raczej trudno będzie znaleźć prosty powód, bo zakładam, że jakiegoś podstawowego błędu (typu - brak napowietrzenia brzeczki), nie zrobiłeś.
Możesz spróbować przenieść fermentor w trochę cieplejsze miejsce i zobaczyć czy to pomoże.
Zostaje ewentualnie czekać, dolna fermentacja w niskiej temperaturze trwa długo i jeżeli Blg będzie spadało, to znaczy, że drożdże powoli pracują.
A cukromierz jest w porządku?
Ostatnio zmieniony piątek, 25 cze 2021, 13:05 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
Autor tematu - Posty: 25
- Rejestracja: piątek, 11 paź 2019, 12:22
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Brak fermentacji
Cukromierz sprawdzam zawsze na zwykłej wodzie.
Fermentorami zakręciłem i przeniosłem do komórki o temperaturze 20 stopni.
Podczas sprawdzania blg. spróbowałem i piwo (brzęczka) jest słodkawe, ale nie zepsute.
Fermentorami zakręciłem i przeniosłem do komórki o temperaturze 20 stopni.
Podczas sprawdzania blg. spróbowałem i piwo (brzęczka) jest słodkawe, ale nie zepsute.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 28 cze 2021, 00:21 przez manowar, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Posty: 972
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: Brak fermentacji
8-10 C to za zimno... ale 20C to za ciepło - choć są i tacy co mówią że nie... jak możesz postaw w 11-13C i będzie ok.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
-
- Posty: 97
- Rejestracja: niedziela, 4 kwie 2021, 18:51
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Brak fermentacji
Jeżeli brzeczkę podzieliłeś na dwa fermentory i jedna pracuje, a druga nie, to stawiam, że ta druga co nie pracuje ma nieszczelność.Lollolpl pisze:podzieliłem to na dwa fermentory i zadałem 2 saszetki uwodnionych uprzednio W34/70.W jednym fermentorze woda w rurce się wyrównała, a w drugim "bulka" raz na 5 min.
Drożdże były uwodnione prawidłowo i zasady higieny jak najbardziej zachowane. Koledzy, co dalej?
-
Autor tematu - Posty: 25
- Rejestracja: piątek, 11 paź 2019, 12:22
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Brak fermentacji
Piwka pracują powoli, ale pracują. Nasuwa mi się teraz kolejne pytanie, ile czasu może takie piwko stać z drożdżami? Górna fermentacja to parę dni i zaczyna się cicha, a tu??
Ostatnio zmieniony środa, 30 cze 2021, 14:24 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 25
- Rejestracja: piątek, 11 paź 2019, 12:22
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Brak fermentacji
Witam ponownie. Wczoraj sprawdziłem piwka i woda w rurkach się wyrównała. Blg w obu wiadrach wynosiło 9-10. W akcie desperacji przelałem piwa do nowych wiader, uwodnilem s-04 i zadałem do obu piw. Wstawiłem do pomieszczenia o temp. 19 stopni. Dziś rano około 7 woda w rurkach aż się gotuje. Fermentacja ruszyła pełną parą. Miał być lager a wyjdzie chyba jakiś ale. Pożyjemy zobaczymy, pozdrawiam.