Pytanie o moczenie szczapek dębowych w winie

Nie wiesz gdzie zadać pytanie?
Napisz je właśnie tutaj!
Regulamin forum
Jeśli nie potrafisz odnaleźć odpowiedniego działu dla siebie utwórz tutaj nowy temat a my go umieścimy w odpowiednim forum.
Awatar użytkownika

Autor tematu
mat.82
100
Posty: 118
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 22:38
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: mat.82 »

Dobry wieczór wszystkim. Mam swoje wino jabłkowo aroniowe. Wyszło go niewiele, bo około 12 litrów, ale pomyślałem, że może by część przeznaczyć na namoczenie szczapek (listewek) dębowych, które wykorzystam później do dębienia destylatu. Czy gdybym zapełnił tymi szczapkami słoik, powiedzmy 1,5L i zalał go winem, czy to dobry pomysł? Jak długo musiałbym to drewno moczyć, żeby oddało coś do destylatu?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4905
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Pytanie o moczenie szczapek dębowych w winie

Post autor: rozrywek »

Pomysł sam nie jest zły.
Ale wino jabłkowe to za bardzo nie wniesie wiele tych aromatów na których ci zależy.

Też zależne jest ile tam było Aronii.
Bardziej już wiśnia.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Autor tematu
mat.82
100
Posty: 118
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 22:38
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Pytanie o moczenie szczapek dębowych w winie

Post autor: mat.82 »

Właściwie to jest wino aroniowe z dodatkiem soku jabłkowego, którego prawie w nim nie czuć. Nie wiem tylko jak długo musiałbym to drewienko moczyć w tym winie, ale to się zobaczy.
Dziękuję za odpowiedź ;)
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4905
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Pytanie o moczenie szczapek dębowych w winie

Post autor: rozrywek »

Aronia ci wszystko zabarwi.

Barwi niesamowicie.

Może i być ciekawy smak tego potem.

Potrzymaj z 3 miesiące.
Minimum. Jeśli chcesz w miarę łagodny destylat uzyskać.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Autor tematu
mat.82
100
Posty: 118
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 22:38
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Pytanie o moczenie szczapek dębowych w winie

Post autor: mat.82 »

Tak, aronia to bardzo intensywny barwnik.
Zrobię, jak radzisz. Dziękuję, rozrywku! :poklon;
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Pytanie o moczenie szczapek dębowych w winie

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Zapytam, bo nie jestem pewien - na pewno chodzi Ci o listewki? Szczapki muszą być małe, aby się w całości wyprażyły. Inaczej zaraza dębowa pewna ( w zamkniętych pojemnikach ).
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Awatar użytkownika

Autor tematu
mat.82
100
Posty: 118
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 22:38
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Pytanie o moczenie szczapek dębowych w winie

Post autor: mat.82 »

Deskę dębową pociąłem na listewki około 3mm grubości, 25-30mm szerokości i 150mm długości. Opalam je z dwóch stron palnikiem do lutowania. Nigdy nie słyszałem o "zarazie dębowej"
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Pytanie o moczenie szczapek dębowych w winie

Post autor: MASaKrA_Domingo »

zaraz dębowa to sytuacja, gdy do zamkniętego zbiornika wrzucisz surowe drewno, np dębowe jak w naszym przypadku.
Jeśli nie będzie wymiany tlenowej, dojdzie do mocnej goryczki i zupełnej niepijalności destylatu.

Natomiast opiekanie daje jeszcze inne zalety - dodaje przyjemny aromat.

Natomiast mat.82 - Ty nie opiekasz - Ty przypalasz. To jest istotna różnica.
Opiekasz w piekarniku w temperaturze nieco ponad 200st C, w zależności od tego, jak mocno chcesz opiec.
Przypalasz (wierzchnią warstwę) za pomocą żywego ognia.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Awatar użytkownika

Autor tematu
mat.82
100
Posty: 118
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 22:38
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Pytanie o moczenie szczapek dębowych w winie

Post autor: mat.82 »

Macerowalem już kilka razy drewno opalane, jak i surowe, ale nie zdarzyło mi się nic takiego o czym piszesz. Czasem tylko naczynia były otwierane w celu sprawdzenia zapachu i smaku. Widocznie miałem szczęście ;)
Awatar użytkownika

Autor tematu
mat.82
100
Posty: 118
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 22:38
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Pytanie o moczenie szczapek dębowych w winie

Post autor: mat.82 »

Dobry wieczór wszystkim! Zrobiłem tak, jak pisałem w pierwszym poście, wypełniłem słoik dębem i zalałem winem. Trzymałem tak około pół roku i dziś pierwsze szczapki powędrowały do damy z płynem o mocy 65%. Moje pytanie brzmi: Czy zostawić owe szczapki w winie i tak z nich korzystać, czy trzeba to odcedzić i tak, w zamkniętym słoiku, niech czekają na swoją kolej?
Bardzo proszę o odpowiedź i z góry dziękuję.
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Pytanie o moczenie szczapek dębowych w winie

Post autor: seneka »

Możesz i tak I tak. Te bezpośrednio wyjęte z wina finalnie przeniosą więcej aromatu z wina właśnie.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
Awatar użytkownika

Autor tematu
mat.82
100
Posty: 118
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 22:38
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Pytanie o moczenie szczapek dębowych w winie

Post autor: mat.82 »

Tak też myślałem. Dziękuję za odpowiedź :ok:

kondon
250
Posty: 298
Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 02:14
Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 29 razy
Re: Pytanie o moczenie szczapek dębowych w winie

Post autor: kondon »

To wino w słoiku i tak pewnie jest już mocno przedębione, więc nie ma sensu wyciągać, jednak jeśli zużyjesz całe drewno, to możesz to wino użyć jako esencji do doprawiania czegoś, tylko ostrożnie.
Nie otwieraj też za często, bo wino tego nie lubi.
Awatar użytkownika

Autor tematu
mat.82
100
Posty: 118
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 22:38
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Pytanie o moczenie szczapek dębowych w winie

Post autor: mat.82 »

O tym nie pomyślałem. Dziękuję za podpowiedź :ok:
Ostatnio zmieniony wtorek, 14 gru 2021, 15:05 przez mat.82, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Pytanie o moczenie szczapek dębowych w winie

Post autor: Góral bagienny »

Co daje takie moczenie szczapek w winie :scratch: :?
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
mat.82
100
Posty: 118
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 22:38
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Pytanie o moczenie szczapek dębowych w winie

Post autor: mat.82 »

W sumie to nie szczapki. Deskę dębową o grubości ok. 27mm pociąłem na listewki długości 15cm i grubości ok. 3mm. Wszystkie były opalone palnikiem gazowym. Co to daje dopiero sprawdzam, kilka takich "szczapek" moczy się od niedzieli w alkoholu65%, ale płyn już nabiera koloru i ciekawego zapachu. Może coś dobrego z tego wyjdzie...
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Pytanie o moczenie szczapek dębowych w winie

Post autor: Góral bagienny »

Zrozumiał bym jakbyś to robił na odwrót, czyli najpierw moczenie i opalanie ;)
Tak jak robisz to prościej wlać do destylatu z 10ml wina i na to samo wyjdzie ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Wojtek5
650
Posty: 693
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: Pytanie o moczenie szczapek dębowych w winie

Post autor: Wojtek5 »

w zasadzie mogę napisać co z tego wyjdzie:
Wyjdzie dębiony alkohol z domieszką smaku czystego wina, czyli to samo co by wlać jak napisał Góral bagienny odrobinę wina do alkoholu i go macerować dalej.
Kolor ładny, zapach, nie wątpię, może nieco gorzej będzie ze smakiem, ale z definicji wszystkie eksperymenty są Know How przynajmniej na początku. Podobnie było ze mną, też mi smakowało coś takiego, ale dziwnym trafem jakoś tego pić nie mogłem :)
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
Awatar użytkownika

Autor tematu
mat.82
100
Posty: 118
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 22:38
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Pytanie o moczenie szczapek dębowych w winie

Post autor: mat.82 »

Pewnie masz rację, Góralu :) A co dało by najpierw moczenie a później opalanie?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Pytanie o moczenie szczapek dębowych w winie

Post autor: Góral bagienny »

Aromaty karmelu, kaka, wszystko zależy od stopnia opalenia dębu :)
W takiej kolejności eksperymentuj a na pewno będziesz zadowolony :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
mat.82
100
Posty: 118
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 22:38
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Pytanie o moczenie szczapek dębowych w winie

Post autor: mat.82 »

Dzięki za radę :ok: Muszę spróbować ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poczekalnia Pytań”