Pytajnik bo nie wiem czy mogę to nazwać cydrem (jabłek w tym nie ma). Jak zająłem się domowym alkowytwórstwem to wymyślam jakieś eksperymenty i zrobiłem teraz takie coś:
10 l kwiatków mniszka ( całe), do tego wkroić 2 cytryny, 2 pomarańcze zetrzeć skórkę resztę obrać i też wkroić do kwiatków. Chmiel 30 g, Citra i Mosaic po połowie, w woreczku do gotowania.
Zalałem to 16 l wody, zagotowałem i zostało na drugi dzień w piwnicy.
Na drugi dzień wycisnąłem, do baniaka, cukier, 10g kwasku cytynowego bo te 2 cytryny dały mało kwasu + drożdże Gozdawa FCG1, pożywka z wit.B i hulało tydzień, postało jeszcze drugi i wczoraj zlałem z osadu i niech się trochę podklaruje. Zabutelkowałem próbnie 2 butelki + 15g ksylitolu i 4g cukru na gaz / butelkę.
W smaku super, dość wysoka goryczka ale takie lubię. Jak ktoś nie chce, może dać mniej chmielu, albo w ogóle go pominąć.
Dla mnie już dobre, a jak się nagazuje to klękajcie narody.
Cydr (?) z mniszka chmielony
-
- Posty: 2680
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 307 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Cydr (?) z mniszka chmielony
Eksperymenty zawsze są ciekawe. Zostaw jedną butelkę na dłuższe leżakowanie - może coś zdarzy się ze smakiem? A jeśli będzie interesujący to ochrzcij napitek "Podchmielony Mnich".
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)