Projekt żyto: wódka żytnia/starka

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy

Post autor: Skir »

Beczka 30 pełna.
20210516_231436.jpg
Beczka używana 4 lata, na pewno nie przedębi i może spokojnie poleżeć rok.

Moc alkoholu 55%. Nie wiem jaka jest wilgotność w przebudowanej bimbrowni i będę obserwował przez najbliższe miesiące: czy nastąpi większy ubytek wody (sucho) i zwiększenie mocy trunku, czy też aniołki wychleją większy procent (duża wilgotność piwnicy). W razie czego zostawiam sobie 2l mocnego żytniego spirytusu do dolania.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
I love the smell of bimber in the morning.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

łoles
200
Posty: 227
Rejestracja: sobota, 9 maja 2020, 22:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Łiski
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 69 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka

Post autor: łoles »

:ok:


Scalone
Mój destylat z żyta od miesiąca jest już w beczce ostatnio było próbowane zero smaku drewna kolorek delikatny już jest ale oznak jakiego kolwiek przedebienia brak, beczka wcześniej zalana na miesiąc czysta 3 zboża. Kolejna degustacja za około miesiąc sprawdzę znowu co i jak.
Ostatnio zmieniony czwartek, 27 maja 2021, 22:21 przez Kamal, łącznie zmieniany 2 razy.
Pędzę bo chce pędzę bo życie jest złe :pije:
online
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka

Post autor: Doody »

Jak będziesz tak często próbował to się nie zdąży zestarzeć ;)
Ja do swojej beczki zalanej 3 maja 2020 jeszcze nie zajrzałem :D
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

łoles
200
Posty: 227
Rejestracja: sobota, 9 maja 2020, 22:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Łiski
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 69 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka

Post autor: łoles »

Zazdraszczam silnej woli a ja bardziej z chęci zaobserwowania zmiany smaku degustuje aniżeli z chęci picia :mrgreen:
Ostatnio zmieniony czwartek, 27 maja 2021, 22:20 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytujemy posta poprzedzającego w całości.
Pędzę bo chce pędzę bo życie jest złe :pije:
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka

Post autor: Skir »

Zmierzyłem: temperatura przechowywania 14,5C a wilgotność 79%. Ciekawe jak będzie w czasie upałów.
Piwnica poniżej poziomu ziemi. Mały otwór wentylacyjny i otwory wentylacyjne kominowe.
I love the smell of bimber in the morning.
online
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka

Post autor: Doody »

Waruneczki pierwsza klasa :ok:
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

FRUTTI
100
Posty: 104
Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 10:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem;)
Ulubiony Alkohol: koniak/calvados
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka

Post autor: FRUTTI »

No to i ja się pochwalę dziś po pracy wziąłem się za napowietrza destylaty w tym 2 damy po 5l z żyta ,moc 73% 3razy destylowane z tym że jeden dębiona a druga czysciocha. Destylat dębiny rewelacja wyraziste nuty kwiatów, orzechów , kawy smak to coś czego nie da się opisać moc 73 a praktycznie się tego nie odczuwa. Czyściocha to zupełnie coś innego, delikatny zapach zboża duża wytrawność nuty pieprzności. Destylat dość młody bo ma zaledwie 4 miesiące ale widzę w nim duży potencjał, po sezonie owocowym na pewno nastawie jeszcze z 200l zacieru żytniego!
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka

Post autor: Góral bagienny »

Opisz może jak to destylowałeś, na jakim sprzęcie i dlaczego trzy razy :scratch:
Mam worek mąki zbożowej 25kg i parę kombinacji co do destylowania :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

FRUTTI
100
Posty: 104
Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 10:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem;)
Ulubiony Alkohol: koniak/calvados
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka

Post autor: FRUTTI »

Destylowałem na potstillu od Zygmunta. Wypełnienie to zmywaki luźno włożone. Pierwsza destylacja do 0 druga chyba do 30% trzecia to łapanie serducha od 80% do 50% , dlaczego 3razy a nie 2 ? Hmm taką miałem fantazje i tak zrobiłem.Czego nie żałuję. Następne żyto puszczę dwa razy i porównam.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka

Post autor: Skir »

Po 3 miesiącach smak i zapach zmienia się. Nawet trochę szkoda, bo początkowo przeważała pieprzowa ostrość i smak. Teraz wyczuwalne łagodnienie. Szkoda. Szczerze mówiąc ta ostrość pieprzu mi odpowiadała. Pojawiają się nuty owocowe. Trudne do określenia. Ale wcześniej ich nie było. Beczka od góry pachnie whiskowato, ale jeszcze nie przeszło to do destylatu. Kolejny test za dwa miesiące.
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka

Post autor: Kòpôcz »

Myślicie, że da się/jest sens robić żyto metodą dundrową?
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka

Post autor: Skir »

Nie w temacie trochę, ale o życie.
Po przerobieniu soku jabłkowe zostało mi 30l ciekawie pachnącego dundru. Wykorzystałem go do zatarcia 15kg śruty żytniej. Wyszła bardzo ciekawa aromatycznie wódka żytnia (odpęd plus proces na 4 półkach) o charakterystycznej pieprzowej nucie.

Uwaga: produkcja może powodować uzależnienie alkoholowe: to cholerstwo jest przepyszne! Wódka żytnia stała się moją ulubioną okowitą wypierając pyrę, jęczmień czy kukurydzę! :)
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

Totitotiti
150
Posty: 173
Rejestracja: środa, 25 lis 2020, 15:32
Krótko o sobie: Lubie piwo. Robie wino ;-)
Ulubiony Alkohol: czysta
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka

Post autor: Totitotiti »

W bimbrownikach robili zytniowke z sokiem jabłkowym i najwyżej właśnie tę oceniali. Więc metoda dundrowa też powinna pozytywnie zadziałać na smak :-D.
Ciekawe jak by do zawartego żyta sok jabłkowy dodać...
Myślę globalnie , działam lokalnie.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka

Post autor: Skir »

Totitotiti pisze: Ciekawe jak by do zawartego żyta sok jabłkowy dodać...
Może być ciekawe :)
Zrobiło się zimno. Temperatura w piwnicy z beczkami spadła do 15 stopni, ale niestety spadła też wilgotność. Po prostu są tam też rury od CO i chyba one są sprawcą spadku wilgotności: 65 %.
Mam dwie opcje do przemyślenia:
1. Nastawię kega z wodą z zagotuję. Temperatura wzrośnie o 1 lub 1,5 stopni, ale wilgotność też.
2. Co kilka dni przecierać beczki mokrą szmatką.
Co koledzy na to? Sugestie mile widziane.
Ostatnio zmieniony środa, 13 paź 2021, 09:50 przez Skir, łącznie zmieniany 1 raz.
I love the smell of bimber in the morning.

HeniekStarr
600
Posty: 630
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 181 razy
Otrzymał podziękowanie: 119 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka

Post autor: HeniekStarr »

https://www.mediaexpert.pl/agd-male/do- ... h900-smart

Od trzech lat używam, mieszkanie w bloku, ogrzewanie z sieci,tynki gipsowe. Latem wilgotność w normie,ale zimą tragedia.
Wystarcza na sypialnię, bo nie lubimy budzić się z przesuszonymi błonami śluzowymi w nosach.
Mój nie miał jeszcze wifi,ale swoją główną rolę spełnia bez zarzutu.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka

Post autor: jakis1234 »

Jeżeli masz dostęp do prądu, to ja to zrobiłem tak:
Generator pary: https://allegro.pl/oferta/ag141-parowni ... 0955575299
Do tego regulator wilgotności: https://allegro.pl/oferta/regulator-wil ... 1177587453
i załatwione.
Tyle, że pomieszczenie jest małe, nie wiem jak by się sprawdziło w dużym, ale można wszystko zamontować w pobliżu beczki i lokalnie utrzymywać większą wilgotność
Ostatnio zmieniony środa, 13 paź 2021, 10:01 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka

Post autor: Skir »

Wygląda to tak:
Bez tytułu.jpg
Latem i wiosną wilgotność była czasem nawet 92%. Może mokre ręczniki na te rury od CO?
Trochę boję się mocnego nawilgocenia, bo w innej, starej części piwnicy właśnie skuwam tynki, żeby osuszyć dziewiętnastowieczne cegły fundamentu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
I love the smell of bimber in the morning.

HeniekStarr
600
Posty: 630
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 181 razy
Otrzymał podziękowanie: 119 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka

Post autor: HeniekStarr »

Skir pisze:Wygląda to tak:
Może mokre ręczniki na te rury od CO?
.
Pozbawiasz się w ten sposób możliwości sterowania poziomem wilgotności.
Zaletą systemu jakis1234 jest zapewne stały dopływ wody, wadą mojego konieczność uzupełniania cieczy. Oba mają higrostaty. Powyżej zadanego poziomu system się wyłącza.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka

Post autor: jakis1234 »

HeniekStarr napisał:
Zaletą systemu jakis1234 jest zapewne stały dopływ wody, wadą mojego konieczność uzupełniania cieczy.
Różnica jeszcze w cenie, około 100 zł to co ja mam i 500 Twój nawilżacz.
W mieszkaniu oczywiście liczy się wygląd i inne bajery, ale w piwnicy wystarczą najprostsze rozwiązanie.
Ostatnio zmieniony środa, 13 paź 2021, 14:43 przez jakis1234, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam z opolskiego.

HeniekStarr
600
Posty: 630
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 181 razy
Otrzymał podziękowanie: 119 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka

Post autor: HeniekStarr »

To oczywista oczywistość,że Twój pomysł jest rozsądniejszy ekonomicznie. Sam bym go zastosował w podobnych okolicznościach. Bo działa i ma sterowanie.

dzozef
200
Posty: 235
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka

Post autor: dzozef »

Może nie w głównym temacie ale czy na beczkach przy takiej wilgotności nie pojawia wam się nalot? Ja w zeszłym roku zakończyłem budowę piwniczki a w tym roku wyniosłem 2 rurobeczki z destylatem. Wilgotność w piwniczce waha się w granicach 61-66% ale na deklach pojawia się taki delikatny meszek, coś jak pleśń. W piwnicy pod budynkiem nie miałem tego problemu ale wilgotność też była sporo niższa. :scratch: Nie wiem co robić :scratch: Czy to nie wpłynie na destylat?
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka

Post autor: Góral bagienny »

Też mam taki nalot na beczce.
Beczka jest w piwnicy od kwietnia na razie zalana winem :)
Czytałem o beczkach i to nic groznego :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

dzozef
200
Posty: 235
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka

Post autor: dzozef »

To trochę mnie pocieszyłeś, bo mocno mnie to zmartwiło. A usuwasz to jakoś czy zostawiasz?
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka

Post autor: Góral bagienny »

Na razie nic nie robię :) jak bedę zalewał destylatem to przemyję ja wodą i przetrę destylatem z zewnątrz :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka

Post autor: Skir »

Jak miałęm wilgotnośc koło 80-90 % też był nalot. Mokra szmatka i spox. Teraz jest 65% i nalotu nie ma.
I love the smell of bimber in the morning.

aszmid
2
Posty: 3
Rejestracja: piątek, 7 sty 2022, 18:25
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka

Post autor: aszmid »

Skir pisze:Po 3 miesiącach smak i zapach zmienia się. Nawet trochę szkoda, bo początkowo przeważała pieprzowa ostrość i smak. Teraz wyczuwalne łagodnienie. Szkoda. Szczerze mówiąc ta ostrość pieprzu mi odpowiadała. Pojawiają się nuty owocowe. Trudne do określenia. Ale wcześniej ich nie było. Beczka od góry pachnie whiskowato, ale jeszcze nie przeszło to do destylatu. Kolejny test za dwa miesiące.
Wydaje mi się że zmiany w destylacie idą we właściwym kierunku, Starka nazywana jest Polską Whisky, a że łagodnieje, generalnie o to chodzi żeby było łatwo pijalne i posiadało szeroki wachlarz zapachowo-smakowy.
Teraz pytanie jak ten proces przyspieszyć?
Stale warunki temperaturowe i wilgotnościowe raczej wydłużają ten proces. Whisky Kavalan z Tajwanu dojrzewa w ekstremalnych warunkach temperaturowych i wilgotnościowych ale po 5-6 latach ma to coś co whisky szkockie po 12-15 latach. Udział anioła na poziomie 12-15% więc dobrze że tak szybko bo po 12 latach zostałoby 1/5 beczki. Któryś kolega pisał o wynoszeniu beczek na dwór i stawianiu przy kaloryferze, myślę że jest to właściwa procedura. Najlepiej jakby magazyn miał możliwość grzania i chłodzenia oraz regulowania wilgotności. Pewnie nie jest to opłacalne kosztowo ale kto wie przy obecnych zwariowanych cenach na rynku trunków premium może komuś się to już opłaci.

spiker1974
50
Posty: 84
Rejestracja: poniedziałek, 1 cze 2020, 09:15
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka

Post autor: spiker1974 »

Starkę ale z pszenicy, właśnie przyspieszałem starzenie wynosząc na mróz dwa dni i dwa dni na grzejnik i tak na przemian. Latem na słońce. Beczka nowa lekko wypalana. Otrzymany alkohol był najlepszym trunkiem jaki kiedykolwiek piłem.

mash!
30
Posty: 32
Rejestracja: sobota, 1 lut 2020, 11:30
Ulubiony Alkohol: Bourbon
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka

Post autor: mash! »

Hejo, a w jaki sposób następuje fermentacja w obu przypadkach , tj. Wódka żytnia i żytnia starka, fermentujemy całość z młótem czy wysładzamy? W przypadku jeśli chcielibyśmy zrobić to „tradycyjnie” zgodnie z przepisami pradziadów
online
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka

Post autor: Doody »

Tradycyjnie to znaczy ze słodu żytniego. W XVII wieku nie znano enzymów sztucznie otrzymywanych, więc enzymy pochodziły z procesu słodowania źyta. Ja bym fermentował z młótem aby uzyskać fajniejsze aromaty.
Pozdrawiam
Darek

mash!
30
Posty: 32
Rejestracja: sobota, 1 lut 2020, 11:30
Ulubiony Alkohol: Bourbon
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka

Post autor: mash! »

Wpadło mi w ręce 50kg żyta. Ile potrzeba słodu żytniego do zatarcia takiej ilości ?
Zrobiłbym bym z tego dwa nastawy, oba fermentowane z młótem, ale jeden na starkę, drugi na wódkę żytnią
online
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka

Post autor: Doody »

25 kg wystarczy spokojnie.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka

Post autor: Skir »

mash! pisze:Wpadło mi w ręce 50kg żyta. Ile potrzeba słodu żytniego do zatarcia takiej ilości ?
Zrobiłbym bym z tego dwa nastawy, oba fermentowane z młótem, ale jeden na starkę, drugi na wódkę żytnią
Jak na wódkę, to rozumiem rektyfikacja na kolumnie z wypełnieniem? W tym wypadku uważam że szkoda słodu. Na wódkę zatrzyj enzymami. Taniej. I efekt taki sam. Ale fermentacja oczywiście ze śrutą.
I love the smell of bimber in the morning.
online
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka

Post autor: Doody »

Dostałem wczoraj przesyłkę w 25-cioma kilogramami słodu żytniego. Jutro go zatrę bez dodatków innego ziarna (sam słód). Uwielbiam zacierać sam słód żytni, ten aromat a potem zapach chleba i żurku w całym pomieszczeniu :D Ale będzie destylowana na wódkę żytnią czyli dość oczyszczona.
Pozdrawiam
Darek

kwik44
1250
Posty: 1259
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka

Post autor: kwik44 »

Ja dzisiaj na lenia enzymami mam plan na zatarcie 50 kg mąki żytniej ;)

mash!
30
Posty: 32
Rejestracja: sobota, 1 lut 2020, 11:30
Ulubiony Alkohol: Bourbon
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka

Post autor: mash! »

Hejo,

Szanowna braci, czy “czyścicie” zboże przed zacieraniem ? W moim zbożu od rolnika jest trochę „zanieczyszczeń”, resztki trawy , źdźbła , patyczki słomy . Czy to wszystko może znaleźć się w beczce , czy lepiej wcześniej to odsiać ?

Zacierałem ostatnio 60kg żyta, które uprzednio mozolnie przesiewałem, przedmuchiwałem suszarką, wybierałem, tak by było możliwie najczystsze . Zastanawiam się czy jest to potrzebne , czy można olać i zacierać z tym wszystkim ?
Awatar użytkownika

ZiemniakPyrka
100
Posty: 131
Rejestracja: wtorek, 12 sty 2021, 14:37
Ulubiony Alkohol: Ziemniaczany - własny
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka

Post autor: ZiemniakPyrka »

Ja tam nie czyszczę.
online
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka

Post autor: Doody »

Właśnie zaczyna fermentować zatarty słód żytni (25kg) Ostatnio coś poszło nie tak i zacier trafił do białego mumina. Więc teram mam nadzieję że się uda. Jeżeli będzie źle to będzie to ostatnie żyto. Słód jęczmienny a nawet niesłodowany jęczmień czy pszenica zawsze się udaje a to cholerne żyto ma kaprysy jak dziewica ;)
Dość że zdarza się zapach żygowin to jeszcze potrafi się zatrzymać fermentacja na 12blg i cisza.
A ja tak lubię wódkę żytnią :roll:
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

ZiemniakPyrka
100
Posty: 131
Rejestracja: wtorek, 12 sty 2021, 14:37
Ulubiony Alkohol: Ziemniaczany - własny
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka

Post autor: ZiemniakPyrka »

Jestem świeżo po odpędzie tegorocznego żyta. Z 23kg śruty wyszło jakieś 17l 47% pachnącego urobku. Rzygowin brak, bardziej jabłka (?). Możliwe, że przez dodaną w czasie fermentacji wodę po ogórach kiszonych :problem:
online
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka

Post autor: Doody »

Kiedyś też mi się zdarzyło, że destylat żytni, smakował owocowo. Jeszcze pity w wersji czystej, był w miarę ok, ale w drinku z colą, wszyscy rozpoznawali owocówkę ;)
Pozdrawiam
Darek

mash!
30
Posty: 32
Rejestracja: sobota, 1 lut 2020, 11:30
Ulubiony Alkohol: Bourbon
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka

Post autor: mash! »

U mnie przefermentowany zacier pachnie sokiem jabłkowym . To dobrze ? Czy drożdże naprodukowały estrów ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”