Problem z trójniakiem
-
Autor tematu - Posty: 25
- Krótko o sobie: :-)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Więc tak:
Nastawiony 27.01.2020
9.6kg miodu rzepakowego z własnej pasieki /wagi jestem pewien na 100%/, około 9l wody (lałem butlą od wody mineralnej i dokładnie nie wiem... ale na pewno nie więcej niż 10l),
Drożdże Enovini 18%
Niesycony
Przez pierwsze 3dni tak jak na zdjęciu, stał przy kaloryferze i był napowietrzany /mieszanie butlą/. Teraz przeniesiony i ma średnio 20st
30.01 dostały Biowinowską pożywkę saszetkę - nie mierzyłem BLG
7.02 dostały pożywkę Kombi - BLG mierzyłem bezpośrednio w baniaku i _wydawało mi się_ że cukromierz winny stoi ładnie na 25blg
Dzisiejszy pomiar tym samym cukromierzem do win /sprawdzony na czystej wodzie/ i spławik się kładzie, tak jakby odczyt poza skalą.
A może CO2 fałszuje..?
Zdjęcie z 28.01:
Dzisiaj mętny jest prawie cały / 'przejrzystego' zostało około 5cm od dna/, osad znikomy.
Bulka co 6-7sekund i widać unoszące się bąble w nastawie.
Chyba po 3tyg. cukromierz ten powinien sobie poradzić z tym nastawem..?
Zapach i smak wydają się Ok.
Nastawiony 27.01.2020
9.6kg miodu rzepakowego z własnej pasieki /wagi jestem pewien na 100%/, około 9l wody (lałem butlą od wody mineralnej i dokładnie nie wiem... ale na pewno nie więcej niż 10l),
Drożdże Enovini 18%
Niesycony
Przez pierwsze 3dni tak jak na zdjęciu, stał przy kaloryferze i był napowietrzany /mieszanie butlą/. Teraz przeniesiony i ma średnio 20st
30.01 dostały Biowinowską pożywkę saszetkę - nie mierzyłem BLG
7.02 dostały pożywkę Kombi - BLG mierzyłem bezpośrednio w baniaku i _wydawało mi się_ że cukromierz winny stoi ładnie na 25blg
Dzisiejszy pomiar tym samym cukromierzem do win /sprawdzony na czystej wodzie/ i spławik się kładzie, tak jakby odczyt poza skalą.
A może CO2 fałszuje..?
Zdjęcie z 28.01:
Dzisiaj mętny jest prawie cały / 'przejrzystego' zostało około 5cm od dna/, osad znikomy.
Bulka co 6-7sekund i widać unoszące się bąble w nastawie.
Chyba po 3tyg. cukromierz ten powinien sobie poradzić z tym nastawem..?
Zapach i smak wydają się Ok.
Ostatnio zmieniony niedziela, 16 lut 2020, 16:30 przez Turtle, łącznie zmieniany 4 razy.
-
Re: Problem z trójniakiem
No wystartował i to ładnie bo piany było sporo, aktualnie tworzą się na powierzchni tylko pojedyncze 'bańki' ale raczej ruch w rurce to fermentacja a nie tylko odgazowywanie.
Muszę na 100% kupić cukromierz do miodów, kwasomierz też się przyda.
Dolewać wody nie planuję, liczyłem raczej na to, że niedługo skończy fermentować W kolejce kolejne 9kg miodu a baniak tylko jeden
Więc na razie wstrzymuje się z restartem /mam pod ręką tylko Bayanus G995/.
EDIT:
Wg. obliczeń to on mógł mieć na starcie około 45BLG (7680/16600)*100.
Cukromierz do win, papierki wskaznikowe i nowy baniak 34l już w drodze
Muszę na 100% kupić cukromierz do miodów, kwasomierz też się przyda.
Dolewać wody nie planuję, liczyłem raczej na to, że niedługo skończy fermentować W kolejce kolejne 9kg miodu a baniak tylko jeden
Więc na razie wstrzymuje się z restartem /mam pod ręką tylko Bayanus G995/.
EDIT:
Wg. obliczeń to on mógł mieć na starcie około 45BLG (7680/16600)*100.
Cukromierz do win, papierki wskaznikowe i nowy baniak 34l już w drodze
Ostatnio zmieniony niedziela, 16 lut 2020, 21:23 przez Turtle, łącznie zmieniany 2 razy.
Polecam:
https://pasieka24.pl/index.php/pl-pl/pa ... tnych-cz-1
Linki do pozostałych części pod artykułem
Wysłane z mojego Lenovo TB3-850M przy użyciu Tapatalka
https://pasieka24.pl/index.php/pl-pl/pa ... tnych-cz-1
Linki do pozostałych części pod artykułem
Wysłane z mojego Lenovo TB3-850M przy użyciu Tapatalka
-
Ok. Dostalem sprzet.
Blg 32. PH 3.5
Chyba trochę słabo jak na ponad 3tyg fermentacji?
Blg 32. PH 3.5
Chyba trochę słabo jak na ponad 3tyg fermentacji?
Ostatnio zmieniony środa, 19 lut 2020, 21:42 przez Turtle, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Ok. Zrobiłem więc tak:
Czwórniak z BLG 25 nastawiony z 3.6kg miodu rzepakowego w sobotę na dwóch paczkach drożdży G995 SpiritFerm. Dostał już łącznie całą paczkę pożywki z vit. B /SpiritFerm/.
Pomiar ze środy to 12BLG, dolewka około 1.7l zatrzymanego i cukier wzrósł do 15BLG.
Dzisiejszy pomiar /piątek/ to 10BLG, dolałem około 3.3l zatrzymanego, wzrosło ponownie na 15BLG.
A teraz ciekawostka: Pomiar dzisiejszy starego miodku wskazuje 30BLG, więc coś tam jeszcze te Enovini przerabiają...
Problemem jest PH. Zatrzymany to około 3.4.
Nowy w środę i dziś przed dolewką miał tylko 3. (Startowałem z ~3.8). Dodatek starego miodku podnosi na ~3.3
W obu zero piany, nowy ma intensywny zapach drożdżowy i cały czas ładnie bulka. Zamówiłem CaCO3.
Chyba będzie dobrze.
Czwórniak z BLG 25 nastawiony z 3.6kg miodu rzepakowego w sobotę na dwóch paczkach drożdży G995 SpiritFerm. Dostał już łącznie całą paczkę pożywki z vit. B /SpiritFerm/.
Pomiar ze środy to 12BLG, dolewka około 1.7l zatrzymanego i cukier wzrósł do 15BLG.
Dzisiejszy pomiar /piątek/ to 10BLG, dolałem około 3.3l zatrzymanego, wzrosło ponownie na 15BLG.
A teraz ciekawostka: Pomiar dzisiejszy starego miodku wskazuje 30BLG, więc coś tam jeszcze te Enovini przerabiają...
Problemem jest PH. Zatrzymany to około 3.4.
Nowy w środę i dziś przed dolewką miał tylko 3. (Startowałem z ~3.8). Dodatek starego miodku podnosi na ~3.3
W obu zero piany, nowy ma intensywny zapach drożdżowy i cały czas ładnie bulka. Zamówiłem CaCO3.
Chyba będzie dobrze.
Ostatnio zmieniony piątek, 20 mar 2020, 14:49 przez Turtle, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Zlałem trochę z kega nr1, pierwsza degustacja. Kolejne 5 młodszych i jeden trochę starszy czeka.
11BLG
Zlałem trochę z kega nr1, pierwsza degustacja. Kolejne 5 młodszych i jeden trochę starszy czeka.
11BLG
Ostatnio zmieniony środa, 26 maja 2021, 21:46 przez Turtle, łącznie zmieniany 2 razy.