Nastaw na bazie ApiFood?
-
Autor tematu - Posty: 1190
- Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
- Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
- Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 140 razy
- Kontakt:
Witam
Czy próbował ktoś zrobić cukrówkę używając zamiast cukru preparat ApiFood. Jest to preparat do karmienia pszczół na zimę.
Skład:
Sucha substancja - 77-79%
Fruktoza - 22-28%
Glukoza - 30-37%
Maltoza - 17-24%
Maltotrioza - 5-15%
HMF - do 40 mg/kg
Czy próbował ktoś zrobić cukrówkę używając zamiast cukru preparat ApiFood. Jest to preparat do karmienia pszczół na zimę.
Skład:
Sucha substancja - 77-79%
Fruktoza - 22-28%
Glukoza - 30-37%
Maltoza - 17-24%
Maltotrioza - 5-15%
HMF - do 40 mg/kg
Pozdrawiam
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
-
- Posty: 22
- Rejestracja: czwartek, 19 sty 2012, 13:13
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Brzeźnica
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw na bazie ApiFood?
Witam kolego, dzisiaj zrobiłem nastaw właśnie na pokarmie dla pszczół zostały mi dwa wiadra 15kg z podkarmiania pszczółek. Po przerobieniu całego cukru i destylacji dam znać co z tego wyszło Mam jeszcze pytanie odnośnie syropu który jest używany w cukiernictwie nazwa handlowa to "POMADA" czy wie ktoś co to jest i czy się nadaje do naszego hobby?
-
- Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastaw na bazie ApiFood?
Cukry wyższe (maltotrioza) i fruktoza są niechętnie przyswajane przez drożdże w dwóch przypadkach:
- w nastawie było sporo łatwiej przyswajalnych cukrów (glukoza, maltoza);
- chłopaki kończą pracę i zostają im najmniej strawne cukry z początkowej mieszaniny.
Wtedy praca zaczyna się wlec, a czasami ustaje. Pomaga startowanie z niższych BLG początkowych (22 i mniej) oraz stosowanie bardziej żarłocznych drożdży i odpowiednich pożywek.
- w nastawie było sporo łatwiej przyswajalnych cukrów (glukoza, maltoza);
- chłopaki kończą pracę i zostają im najmniej strawne cukry z początkowej mieszaniny.
Wtedy praca zaczyna się wlec, a czasami ustaje. Pomaga startowanie z niższych BLG początkowych (22 i mniej) oraz stosowanie bardziej żarłocznych drożdży i odpowiednich pożywek.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 5
- Rejestracja: niedziela, 26 sie 2018, 00:16
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: PodWrocław
- Podziękował: 1 raz
Re: Nastaw na bazie ApiFood?
Nastaw zrobiłem jakiś czas temu, wystartowałem z poziomu 25 Blg. 7,5 kg pomady rozpuszczone w wodzie gdzie łączna objętość miała 25l. Zrbiłem dwa takie nastawy. Drożdże Turbo East 48. Stanęło na 4 Blg i nie chciało więcej zejść. Nastaw zostawiłem do sklarowania i tak sobie stał chyba z miesiąc. Przepuściłem to przez prostą kolumnę typ AAbratek, ilościowo szału nie ma, 5,5 litrów wg wskazania miernika z Biowinu 94 volty. Chociaż do końca nie wiem czy to mało.
Odbierałem długo i powoli. Doświadczenie mam małe z cukrówkami, nie dzieliłem na serce itp. Po prostu z 15 litrów wsadu (taki mam zbiornik ) pierwsze 150 gram szło do spryskiwaczy a resztę odbierałem. Jak zaczęło spadać to gwałtownie, od razu wyłączyłem sprzęt. Pachnie przyjemnie, znaczy nie ma tego odoru kupnego, którego nie cierpię. Robię głównie nalewki i zastanawiam się, czy jest sens gonić jeszcze raz.
Odbierałem długo i powoli. Doświadczenie mam małe z cukrówkami, nie dzieliłem na serce itp. Po prostu z 15 litrów wsadu (taki mam zbiornik ) pierwsze 150 gram szło do spryskiwaczy a resztę odbierałem. Jak zaczęło spadać to gwałtownie, od razu wyłączyłem sprzęt. Pachnie przyjemnie, znaczy nie ma tego odoru kupnego, którego nie cierpię. Robię głównie nalewki i zastanawiam się, czy jest sens gonić jeszcze raz.
-
- Posty: 298
- Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 02:14
- Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 29 razy
Re: Nastaw na bazie ApiFood?
Stanęło na 4 BLG, bo nie wiadomo co tam dokładnie jest i czy wszystko drożdże mogą zjeść. Warunków fermentacji też nie znamy...
Z 50 l miałeś 5,5 l spirytusu?
Tylko dlaczego 94%? Coś Twoja kolumna nie jest optymalnie skonfigurowana, albo nie potrafisz jej używać.
W Twoim przypadku sugeruję założyć nowy temat, a w nim opisać szczegółowo swój sprzęt i sposób prowadzenia procesu. Wydaje mi się, że problem jest bardziej podstawowy, niż surowiec i warto od tego zacząć.
Z 50 l miałeś 5,5 l spirytusu?
Tylko dlaczego 94%? Coś Twoja kolumna nie jest optymalnie skonfigurowana, albo nie potrafisz jej używać.
Dlaczego? Nie korygowałeś odbioru?ert79 pisze:Jak zaczęło spadać to gwałtownie, od razu wyłączyłem sprzęt.
Polecam: https://alkohole-domowe.com/forum/kolum ... t9284.htmlRobię głównie nalewki i zastanawiam się, czy jest sens gonić jeszcze raz.
W Twoim przypadku sugeruję założyć nowy temat, a w nim opisać szczegółowo swój sprzęt i sposób prowadzenia procesu. Wydaje mi się, że problem jest bardziej podstawowy, niż surowiec i warto od tego zacząć.