Cydr - zakażenie?

Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...

Autor tematu
Sortirus
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 8 maja 2021, 15:35
Ulubiony Alkohol: Cydr, Piwo
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków

Post autor: Sortirus »

Witam drogich forumowiczów,
jestem dość nowy w robieniu cydru, mianowicie po pierwszej, na szczęście udanej partii. Wstawiłem drugą partię trochę inaczej, mianowicie:
- 5kg soku zagęszczonego Purena
- pożywka i drożdże cidre strong
Pojemnik w pierwszej partii zdezynfekowałem najpierw nadwęglanem sodu, potem wrzątkiem, teraz, w tej partii postanowiłem zrezygnować z wrzątku i zdezynfekowałem, moim zdaniem w miarę dokładnie, nadwęglanem sodu. Po przepłukaniu kranówką dodałem sok i wodę.
Drożdże wsypałem do szklanki z wodą i po 20-30 minutach przelałem do fermentatora, tuż przed szklanką z pożywką, którą przygotowałem tuż przed wlaniem jej.
Wyszło około 22l, 13blg. Wstawiłem do fermentacji tą partię 05.08 późnym wieczorem. Fermentacja ruszyła po 24 godzinach. Niestety po około 36h, czyli w piątek zaobserwowałem dosyć dużą pianę przypominającą skorupę (brązowy kolor z prześwitami białej, normalnej piany).
Dzisiaj, tzn 08.05 piana opada na dno. Cydr dalej fermentuje, rurka bulgocze.
Obrazek
Obrazek

Czy jest to objaw infekcji? Jeśli tak - da się jakoś to odratować?

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Cydr - zakażenie?

Post autor: majster1 »

Sprawdź datę ważnosci na tym soku, który dodawałeś. Te gluty wyglądają tak jak w zepsutym soku, fermentacja i tak ruszy póki jest cukier. To był czysty sok jabłkowy czy z jakimś dodatkiem? Agrest na przykład tak się wytrąca.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl

Autor tematu
Sortirus
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 8 maja 2021, 15:35
Ulubiony Alkohol: Cydr, Piwo
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Cydr - zakażenie?

Post autor: Sortirus »

Data ważności to 07.2021, czysty sok zagęszczony, w składzie tylko i wyłącznie sok. Dzisiaj spróbowałem, jest lekki smak smak zepsucia, tak jakby jedno opakowanie tego soku było zepsute, ale nie jest aż tak tragicznie. Pytanie, czy da radę zniwelować ten lekki posmak zepsucia jakoś? Wylewać szkoda, tak jak mówię, nie jest tragiczny, więc tak czy siak się wypije ;)

zaradek
250
Posty: 256
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Cydr - zakażenie?

Post autor: zaradek »

Wg mnie, wszystko jest w porządku.
Nie otwieraj fermentora, poczekaj, aż fermentacja burzliwa się zakończy.
Nie zaszkodzi również zaczekać (bez otwierania fermentora) aż się cydr ułoży (np. 2 tygodnie w chłodniejszym miejscu cichej fermentacji).
Obstawiam, że po tym czasie na wierzchu cydru już nie będzie podejrzanych substancji a to, co teraz widzisz, to po prostu fermentacja cydru i nie ma powodów do niepokoju).

EDIT:
Doczytałem, że z 5l soku wyszło Ci 22 litrów cydru...
Dodałeś 17l wody...?
Cydr robi się z samego soku...
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 10 maja 2021, 21:33 przez zaradek, łącznie zmieniany 1 raz.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Cydr - zakażenie?

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Jak to mówię - wylać zawsze zdążysz.
Szczerze mówiąc to niepotrzebnie się tak pieprzysz z tym odkażaniem. Umyj dokładnie detergentem, przelej gorącą wodą ( fest gorącą ) dwa razy i tyle. Do mycia wykorzystaj patent z dwoma gąbkami i dwoma magnesami - wymyjesz każdy zakamarek.
ps - czy faktycznie dodałeś 17 litrów wody? Jakim cudem wyszłoby wtedy tyle BLG?
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Cydr - zakażenie?

Post autor: Góral bagienny »

Sortirus pisze: - 5kg soku zagęszczonego Purena
-
;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

zaradek
250
Posty: 256
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Cydr - zakażenie?

Post autor: zaradek »

Człowiek czyta, niby widzi - a ślepy.
Dzięki góralu za pokazanie palcem.
Do autora tematu - sam nigdy nie robiłem cydru z soku zagęszczonego, ale cała reszta pewnie jest podobna, jak przy produkcji cydru z soku tłoczonego.
Poczekaj miesiąc od nastawienia i wtedy sprawdź co i jak.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Cydr - zakażenie?

Post autor: majster1 »

Mogła woda skisnąć, ale rozwarstwiły Ci się płyny i drożdże złapały czystą wodę. W ciągu tygodnia powinno być widać czy to pleśń czy nie.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl

czytam
700
Posty: 723
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Cydr - zakażenie?

Post autor: czytam »

MASaKrA_Domingo pisze:Do mycia wykorzystaj patent z dwoma gąbkami i dwoma magnesami - wymyjesz każdy zakamarek.
Mogę prosić o jakiś dokładniejszy opis/link/filmik?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Cydr - zakażenie?

Post autor: Góral bagienny »

Patent dobry przy myciu dymionów ale kolega nastawił w wiaderkach fermentacyjnych :)
Nie rozumie po co utrudniać sobie życie :scratch:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Cydr - zakażenie?

Post autor: MASaKrA_Domingo »

To bardzo proste. Kupujesz dwa magnesy neodymowe. Jeden mniejszy, jak np ten:
https://allegro.pl/oferta/magnes-neodym ... 5064390562
Drugi większy jak ten:
https://allegro.pl/oferta/magnes-neodym ... 9423445671

Ten mniejszy wsadzasz do gąbki do naczyń ( rozcinasz gąbkę, wsadzasz magnes, obwiązujesz mocną nicią i sklejasz, bo inaczej magnes i tak się wysupła )
Ten większy jest po zewnętrznej stronie dymiona.
Gąbkę z magnesem wrzucasz do dymiona z odrobiną wody i ludwika. Od zewnątrz ruszasz dużymmagnesem w ścierce, który przyciąga ten drugi i całość działa tak, że nie ma opcji, abyś czegoś nie domył. Jak nie przyoszczędzisz na magnesach, to mają one ok 2-3kg nacisku na szkło i siłą rzeczy domyjesz wszystko, a chropowaty dół gąbki do mycia naczyń domyje nawet zaschnięty brud.

Dobra rada - nie kupuj kilku małych, a jeden większy.

EDIT - rzeczywiście - są to wiaderka, ale koledze czytam się przyda informacja ;)
Ostatnio zmieniony wtorek, 11 maja 2021, 16:16 przez MASaKrA_Domingo, łącznie zmieniany 1 raz.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

czytam
700
Posty: 723
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Cydr - zakażenie?

Post autor: czytam »

Tak, bo nastawiam w dymionach.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Cydr - zakażenie?

Post autor: Góral bagienny »

czytam pisze:Tak, bo nastawiam w dymionach.
https://www.youtube.com/watch?v=j3oVsS2MM-4 Od 6 minuty :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
Sortirus
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 8 maja 2021, 15:35
Ulubiony Alkohol: Cydr, Piwo
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Cydr - zakażenie?

Post autor: Sortirus »

Jestem początkującym i leniwym cydrownikiem, dlatego póki co w wiaderku nastawione i sok zagęszczony zamiast jabłek :P. Brak miejsca i czasu na bardziej ambitne zabawy, na to przyjdzie czas za rok-dwa. Dzięki za wszystkie rady, poczekam i zobaczymy co się wydarzy ;)
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Cydr - zakażenie?

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Troszkę małe te magnesy. Przerabiałem już mniejsze i lepiej wydać te 15zł więcej. Ale fakt - sposób najlepszy z dostępnych i najszybszy.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

Autor tematu
Sortirus
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 8 maja 2021, 15:35
Ulubiony Alkohol: Cydr, Piwo
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Cydr - zakażenie?

Post autor: Sortirus »

Na wstępie chciałbym przeprosić wszystkich którzy chceli pomóc - z racji że jestem niecierpliwy i przede wszystkim POCZĄTKUJÀCY - postanowiłem otworzyć fermentator. Wrzątkiem "zdezynfekowałem" chochlę
Następnie z wierzchu zebrałem resztki tej "infekcji", z dna z 10 razy chochlą zabrałem część tego osadu (nie cały z racji tego, że chciałem to zrobić jak najszybciej, tak aby nie zwiększyć ryzyka dodatkowej infekcji). Następnie dodałem 0.5kg cukru by zwiększyć blg do ok. 15 i zamknąłem fermentator.

Obserwacje po dwóch dniach:
Smak widocznie się poprawił, mam wrażliwe kubki smakowe więc czuję bardzo, bardzo lekkie zepsucie, ale nie średnie, tak jak przed tą "operacją".

Od razu zaznaczam - moje działania są lekkomyślne, jestem początkującym i chciałem jak najszybciej kolejną partię cydru. Przy soku zagęszczonym marki Purena to działanie pomogło (na obecną chwilę), nie znaczy że pomoże w innych przypadkach.

PS: Niesamowite forum, nie spodziewałem się takiego odzewu i ciekawostek odnośnie np. czyszczenia pojemnika szklanego.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4905
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Cydr - zakażenie?

Post autor: rozrywek »

MASaKrA_Domingo pisze:Troszkę małe te magnesy. Przerabiałem już mniejsze i lepiej wydać te 15zł więcej. Ale fakt - sposób najlepszy z dostępnych i najszybszy.
A jak pierdolnięty wsypywałem ryż albo żyto i telepałem tym na kolanach aż się wyczyści.
I jeszcze z tego winko się zrobić dało jakieś, naturalna pożywka. :D
Patrz jak technika poszła do przodu, magnes i gąbka. :D
Piasku nie polecam, nie idzie cholerstwa wypłukać. :D
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Rebeli@nt
50
Posty: 97
Rejestracja: niedziela, 4 kwie 2021, 18:51
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Cydr - zakażenie?

Post autor: Rebeli@nt »

Sortirus pisze:Jestem początkującym i leniwym cydrownikiem, dlatego póki co w wiaderku nastawione
Wiaderko obecnie to standard. Ja właśnie zlałem cydr z Petainera/keg PET. Nawet się sprawdził, przedewszystkim dlatego, że jest "szczupły" i dzięki temu fajnie się w nim oddziela osad. Kłopot pojawia się dopiero jak trzeba go przenieść, gdyż moje Petainery są bez tych czarnych uchwytów. Może ktoś wie gdzie takie uchwyty można nabyć?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

patrzal
250
Posty: 280
Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Cydr - zakażenie?

Post autor: patrzal »


kondon
250
Posty: 298
Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 02:14
Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 29 razy
Re: Cydr - zakażenie?

Post autor: kondon »

Rebeli@nt pisze:moje Petainery są bez tych czarnych uchwytów. Może ktoś wie gdzie takie uchwyty można nabyć?
Prawdopodobnie chodzi Ci o petainery 24 l lub jeszcze inne, a te Twoje mają 30 l i są oryginalnie dostarczane w kartonach. Je trzyma wewnętrzne ciśnienie.

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Cydr - zakażenie?

Post autor: majster1 »

Czy jak cydr po fermentacji będzie stał w zbyt niskiej temperaturze ok 5-10st to może zrobić się octowy?
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Cydr - zakażenie?

Post autor: jakis1234 »

A dlaczego? Jeżeli nie będzie dostępu powietrza, to nie ma powodu, żeby się zepsuł.
Pozdrawiam z opolskiego.

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Cydr - zakażenie?

Post autor: majster1 »

Robi mi się na wierzchu octowa warstwa, nie ma dostepu powietrza stoi sobie spokojnie w garażu po burzliwej fermentacji tylko jest tam troche za zimno poniżej 10 st. Jest dobrze nagazowany bo widać.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Cydr - zakażenie?

Post autor: jakis1234 »

Nie rozumiem stwierdzenia:
Robi mi się na wierzchu octowa warstwa
, to znaczy co?
Na wierzchu ocet, a w środku normalny cydr?
Pozdrawiam z opolskiego.

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Cydr - zakażenie?

Post autor: majster1 »

tak, poniżej cydr jest normalny, robi się biała warstwa octowa od góry, czuć lekko w smaku ocet ale nie jest źle, nawet fajny smak, pod warunkiem, że w miarę szybko to zauważę. Robiąc cydr od początku do końca w domu w temp 22 st C nie ma czegoś takiego. Dopiero po wyniesieniu do garażu do temp ok 10 st C.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cydr”