Chłodzenie zamknięte pot-stilla

Budowa i eksploatacja chłodnic.

Autor tematu
talib666
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 5 maja 2014, 18:42
Krótko o sobie: Mam na imię Damian. Interesuję się produkcją alkoholu od kilku lat. Zaczynałem od robienia domowego piwa, teraz przeniosłem się na destylacje.
Ulubiony Alkohol: Samogon mojej produkcji.
Status Alkoholowy: Bimbrownik

Post autor: talib666 »

Witam,

Chciałbym się Was poradzić.

Pędzę na zwykłym Pot Stilu z deflegmatorem ( szybkowar 17 l + deflegmator szklany + szklana chłodnica). Żeby zaoszczędzić na wodzie zrobiłem układ zamknięty. W wiadrze mam pompkę z akwarium. Wiadro rozbudowałem w elektrozawór i regulator temperatury co pomaga ustawić temperaturę która jest w wiadrze. Na chwilę obecną jest tak ustawione, że gdy woda nagrzeje się do 30 stopni to elektrozawór się otwiera i nalewa zimną wodę aż do 14 stopni (woda wylewa się otworem na górze wiadra, wypełniając wiadro zimną wodą).

Czy możecie mi doradzić jaka temperatura byłaby najlepsza w wiadrze? Chciałbym aby jak najmniej zużyć wody ale też aby produkcja była wydajna. Czy to prawda, że im zimniejsza woda w chłodnicy tym lepiej? Jeśli potrzebujecie jakieś zdjęcia to piszcie.

Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony piątek, 7 maja 2021, 19:24 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
promocja
Awatar użytkownika

jatylkonachwile
550
Posty: 595
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 18:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Kontakt:
Re: Chłodzenie zamknięte pot-stilla

Post autor: jatylkonachwile »

Zamiast dolewać zimną wodę, dołóż małą chłodnicę z samochodu lub nagrzewnicę z samochodu wtedy będziesz miał typowy zamknięty układ.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Chłodzenie zamknięte pot-stilla

Post autor: Góral bagienny »

Przy pot-stillu nie ma znaczenia jaką temp. ma woda ;)
Ważne żeby schłodziła wszystkie opary.
U mnie na wylocie z chłodnicy ma z 50st.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Chłodzenie zamknięte pot-stilla

Post autor: .Gacek »

Chłodnica ma skraplać wszystkie opary. To jej jedyne zadanie. Gdybyś kiedyś chciał dorobić jakiś refluks to wtedy temperatura ma znaczenie.
Pozdrawiam Gacek.

Autor tematu
talib666
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 5 maja 2014, 18:42
Krótko o sobie: Mam na imię Damian. Interesuję się produkcją alkoholu od kilku lat. Zaczynałem od robienia domowego piwa, teraz przeniosłem się na destylacje.
Ulubiony Alkohol: Samogon mojej produkcji.
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Re: Chłodzenie zamknięte pot-stilla

Post autor: talib666 »

Aha dziękuje za odpowiedź. Dolewam zimną wodę aby destylat miał około 20 stopni, bo używam papugę. Wtedy wynik jest najbardziej wiarygodny.

1. Może głupie pytanie ale jak poznać, że całość jest skroplona? Kiedyś zapomniałem włączyć pompki i z chłodnicy leciała mi para. Myślę ze o taki efekt chodzi?
Zauważyłem także, że w chłodnicy destylat się blokuje tzn. spływa w dół, za chwile się wraca. Czy to znaczy, że chłodnica jest zbyt wydajna do oparów wydobywanych z kotła?

2. Jak to jest z prędkością kapania do jakości? Lepiej powoli odbierać a dłużej? Czy szybciej? Czy traci się na ilości alkoholu podczas szybszej destylacji?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Chłodzenie zamknięte pot-stilla

Post autor: Góral bagienny »

Co do pomiaru papugą to są tabele pokazujące % w danej temperaturze.
Całość jest skroplona gdy z chłodnicy nie leci para.
Co do wracania destylatu w chłodnicy spróbuj z cieplejszą wodą tzn. podnieść tem. wody na wyjściu z chłodnicy.
Lepiej powoli odbierać destylat wychodzi łagodniejszy.
Nie tracisz % przy szybszym odbiorze.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Chłodzenie”