Otrzymywanie spirytusu z wykorzystaniem kolumn rektyfikacyjnych.
Awatar użytkownika

wolan
600
Posty: 600
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
Kontakt:
Załączniki
Re: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu

Postautor: wolan » wtorek, 27 kwie 2021, 06:26

@robert.michał odpowiem za autora, skn nie mierzy temperatury w buforze, wszystko trafia do jednej flaszki jeżeli temperatura na 10P jest stabilna :(
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
https://mojdestylator.olx.pl


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Kupin222
10
Posty: 12
Rejestracja: czwartek, 1 kwie 2021, 19:19
Załączniki
Re: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu

Postautor: Kupin222 » wtorek, 27 kwie 2021, 11:06

Właśnie w buforze nie ma termometru, a szkoda... Jest w zbiorniku, w dole kolumny nad buforem, na szkle/wizjerze pod głowicą do sprawdzania CZK. i w samej głowicy... Bufor ma średnicę około 20 cm, pojemność około 2l. W linku wykonawca podaje, że bufor jest wypełniony sprężynkami z nierdzewki, ale ja tam nie widzę ani sprężynek ani możliwości ich umieszczenia.
Ostatnio zmieniony wtorek, 27 kwie 2021, 11:17 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

wolan
600
Posty: 600
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
Kontakt:
Załączniki
Re: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu

Postautor: wolan » wtorek, 27 kwie 2021, 16:26

Napewno sprężynki są w środku, odkręć bufor od zbiornika przekręć go do góry nogami :) i wewnątrz jest rura i w niej muszą być sprężynki :)
Ostatnio zmieniony wtorek, 27 kwie 2021, 16:26 przez wolan, łącznie zmieniany 1 raz.
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
https://mojdestylator.olx.pl


Kupin222
10
Posty: 12
Rejestracja: czwartek, 1 kwie 2021, 19:19
Załączniki
Re: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu

Postautor: Kupin222 » wtorek, 27 kwie 2021, 19:57

No tak są racja dopiero wróciłem z pracy i spojrzałem, wychodzi na to że tych nigdy nie czyściłem...


Kupin222
10
Posty: 12
Rejestracja: czwartek, 1 kwie 2021, 19:19
Załączniki
Re: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu

Postautor: Kupin222 » czwartek, 6 maja 2021, 18:16

Witam ponownie. Zrobiłem kolejna destylację, tym razem nastaw z normalnej ilości cukru 6kg na 25l wody. Zwiększyłem tylko czas stabilizacji, i o 5 sekund każdy z przedgonów. Teraz przedgonu miałem około 700ml. Alkohol z pierwszego wrażenia wyszedł o normalnym smaku, brak goryczy. Wygląda na to że błąd tkwił w nadmiernej ilości cukru w nastawie.
Ostatnio zmieniony czwartek, 6 maja 2021, 20:26 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor tematu
forma
300
Posty: 307
Rejestracja: sobota, 20 gru 2008, 12:51
Załączniki
Re: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu

Postautor: forma » czwartek, 6 maja 2021, 20:17

Kolego Kupin222 daj znać czy czyszczenie sprężyn w buforze coś pomogło. Ja używam "automatu" do reaktyfikacji i na jakość nie narzekam, trwało to trochę i parę telefonów do producenta musiałem wykonać , natomiast jak zrozumiałem zasadę działania i reaktyfikacji spirytusu, to procesy są powtarzalne, że żona już potrafi je prowadzić .
Jedyne sprężyny które czyszczę, to właśnie te z bufora i mam to już tak wyczute, że jeżeli po 4 procesie tego nie zrobię, to wyczuwam delikatne pogorszenie destylatu. Sprężyny w kolumnie myję raz w roku. Dodam że w buforze mam sprężyny miedziane, wiem też że lepsze były by z KO i przymierzam się do zmiany ich już parę lat. Może sprawia mi przyjemność czyszczenia tych miedzianych, kiedy woda robi się zielona, a one same zmieniają kolor....
Koledzy powyżej udzielili Ci wielu dobrych rad. Zacznij od nastawu i prawidłowego blg. Opisz razultaty i będziemy szukać dalej.
NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!

Awatar użytkownika

Lord Pagon
200
Posty: 210
Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 16:08
Załączniki
Re: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu

Postautor: Lord Pagon » czwartek, 6 maja 2021, 22:14

Z tego sprzętu musi lecieć samo dobro tylko trzeba przestrzegać pewnych reguł . Skoro już jakieś postępy są to proponuję dostroić sprzęt do jego możliwości bo 2kw mocy roboczej i odbiór 16ml/min to mało - te sprężynki pozwolą na znacznie więcej przy średnicy 63,5 .
https://inoxstill.pl/destylator-kolumna-bufor-lm-olm-skn-60l-automat
Następnie metodę 2,5 i dopiero możesz smakować urobek na wysokim poziomie.


Wróć do „Destylacja metodą reflux ratio”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości