Prośba o poradę dla początkującego

Nie wiesz gdzie zadać pytanie?
Napisz je właśnie tutaj!
Regulamin forum
Jeśli nie potrafisz odnaleźć odpowiedniego działu dla siebie utwórz tutaj nowy temat a my go umieścimy w odpowiednim forum.

Autor tematu
brudny05
1
Posty: 1
Rejestracja: środa, 5 maja 2021, 22:47

Post autor: brudny05 »

Chciałbym poprosić Was grupowicze o poradę, mianowicie pierwszy raz chciałem zrobić sobie wino, padło na jabłka. Wycisnąłem sok w sokowirówce i dodałem razem z pozostałym miąższem (te rozdrobnione jabłka) do balona. Następnie dodałem pożywki do drożdży. Potem przemieszałem to trochę. Następnie zabrałem się za cukier. Do garnka z około 1.75 szklanki wody wsypałem 1,5kg cukru. Przelałem to do balona i dodałem drożdży. Dodam że dzieje się to wszystko w pięcio litrowym balonie, jabłek było 3kg. No i teraz sedno. Czy to normalne że się tak jakby rozwarstwiło( tak jakby cały osad jest na górze, a cukier woda i sok na dole)? Co zrobić żeby tak nie było jeśli to źle? Dodam że to jest stan balonu od razu po zrobieniu nastawu, teraz nic się nie zmieniło.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Prośba o poradę dla początkującego

Post autor: Góral bagienny »

Cześć :) Za dużo cukru.
Jak skończy fermentować będzie zamiana :) osad na dnie wino na górze.
Jak masz większy balon np 10l to przelej do niego i dodaj wody i owoców :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 452 razy
Re: Prośba o poradę dla początkującego

Post autor: jakis1234 »

Tak jak Góral napisał, dałeś za dużo cukru, dobrze by to było rozcieńczyć. Jeżeli możesz to najlepiej dodaj sok z jabłek.
I możesz od czasu do czasu zamieszać balonem.
Rozwarstwianiem się nie przejmuj.
Ostatnio zmieniony czwartek, 6 maja 2021, 16:40 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Prośba o poradę dla początkującego

Post autor: kiwitom23 »

Rozwarstwienie to normalna sprawa, wszystko z czasem opadnie na dno. Tak, jak koledzy Ci doradzają, rozcieńcz to i na przyszłość dodawaj cukier w porcjach, przy nastawianiu 50%, a po około 2 tygodniach następne 50%. A jeszcze lepiej w 3 transzach. Kup sobie wiadro fermentacyjne, komplet z uszczelkami, kranikiem i rurką kosztuje coś koło 35 zł, a dużo wygodniejsze jest w pierwszysch tygodniach fermentacji od balonu. Po miesiącu jak już zlejesz raz z nad osadu, przelejesz do balonu na dojrzewanie (choć są tacy, co przez rok trzymają w wiadrze).
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

zaradek
250
Posty: 257
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Prośba o poradę dla początkującego

Post autor: zaradek »

brudny05 pisze:Wycisnąłem sok w sokowirówce i dodałem razem z pozostałym miąższem (te rozdrobnione jabłka) do balona.
Nie jestem pewien, czy dobrze zrozumiałem. Czy powyższe zdanie oznacza, że oprócz soku dałeś te "suche" fusy z jabłek...?
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Prośba o poradę dla początkującego

Post autor: rozrywek »

To iż wszystko ląduje na górze to normalne.
Typowa burzliwa fermentacja.
Nie gmeraj w tym zbytnio. Bo zrobisz ocet.
I nawet nie będziesz wiedział kiedy.
Cukru dowaliłeś tyle co rozrywek soli do ziemniaków.
Niepotrzebnie dodałeś tego miąższu z jablek. Sam sok następnym razem.
Proponuję ci zatem następny nastaw.
Jako początkujacy zaopatrz się w cukromierz. To przydatne urządzonko.
Na początku jest zabawa. Potem poznawanie. Potem wątpliwości.
To jak z żoną.
Celujesz w słodkość a wychodzi wytrawne.

Na pocieszenie:
Tyle win co spartoliłem w życiu to szok.
A tyle co mi wyszło...jeszcze większy szok.
Nie przejmuj się niepowodzeniem. I nie siadaj na laurach po pierwszym sukcesie.
Nastawiaj ile wlezie. Dopóki sokowirówka nie padnie. Nastepne zrób z samego soku.
Skończy się praca ostra to zlej i zostaw do dalszej wolniejszej. Albo zwyczajnie wypij to z kolegami i nastaw nowe.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poczekalnia Pytań”