Mętny destylat w beczce

Nie wiesz gdzie zadać pytanie?
Napisz je właśnie tutaj!
Regulamin forum
Jeśli nie potrafisz odnaleźć odpowiedniego działu dla siebie utwórz tutaj nowy temat a my go umieścimy w odpowiednim forum.

Autor tematu
Tomasz76
10
Posty: 12
Rejestracja: środa, 13 sty 2021, 11:22

Post autor: Tomasz76 »

Witam
Czy orientuje się ktoś dlaczego destylat w beczce mętnieje?
Beczka 50 i 20l . Destylat rozrobiony do 55% p 6mc zrobił się mętnawy. Jaka może być przyczyna. Smak jest dobry. Czy można go jakoś wyklarować??
Dziękuję i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony sobota, 24 kwie 2021, 17:51 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
promocja
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Mętny destylat w beczce

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Oczywiście, że się orientujemy. Sprawa jest niezwykle prosta. Wrzucam Ci dwa linki - przy okazji może wyciągniesz coś więcej dla siebie.

https://www.youtube.com/watch?v=9kF962vz-ZY
https://www.youtube.com/watch?v=w89kjaDnymQ

W skrócie - rozpuszczalność związków w mieszaninie, ciecz przesycona - to są słowa klucze. Spróbuj rozmieszać maksymalną ilość cukru w 90st C wodzie, a potem ochłódź nią. Domyślasz, co się stanie? Cukier zacznie się wytrącać.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

Autor tematu
Tomasz76
10
Posty: 12
Rejestracja: środa, 13 sty 2021, 11:22
Re: Mętny destylat w beczce

Post autor: Tomasz76 »

Dziękuję bardzo.
Ostatnio zmieniony niedziela, 25 kwie 2021, 21:04 przez Kamal, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poczekalnia Pytań”