Witam
Czy orientuje się ktoś dlaczego destylat w beczce mętnieje?
Beczka 50 i 20l . Destylat rozrobiony do 55% p 6mc zrobił się mętnawy. Jaka może być przyczyna. Smak jest dobry. Czy można go jakoś wyklarować??
Dziękuję i pozdrawiam
Mętny destylat w beczce
Regulamin forum
Jeśli nie potrafisz odnaleźć odpowiedniego działu dla siebie utwórz tutaj nowy temat a my go umieścimy w odpowiednim forum.
Jeśli nie potrafisz odnaleźć odpowiedniego działu dla siebie utwórz tutaj nowy temat a my go umieścimy w odpowiednim forum.
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Mętny destylat w beczce
Oczywiście, że się orientujemy. Sprawa jest niezwykle prosta. Wrzucam Ci dwa linki - przy okazji może wyciągniesz coś więcej dla siebie.
https://www.youtube.com/watch?v=9kF962vz-ZY
https://www.youtube.com/watch?v=w89kjaDnymQ
W skrócie - rozpuszczalność związków w mieszaninie, ciecz przesycona - to są słowa klucze. Spróbuj rozmieszać maksymalną ilość cukru w 90st C wodzie, a potem ochłódź nią. Domyślasz, co się stanie? Cukier zacznie się wytrącać.
https://www.youtube.com/watch?v=9kF962vz-ZY
https://www.youtube.com/watch?v=w89kjaDnymQ
W skrócie - rozpuszczalność związków w mieszaninie, ciecz przesycona - to są słowa klucze. Spróbuj rozmieszać maksymalną ilość cukru w 90st C wodzie, a potem ochłódź nią. Domyślasz, co się stanie? Cukier zacznie się wytrącać.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!