DOMOWY RUM - PRZEPISY
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 325
- Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
I ja przymierzam się do zrobienia swojskiego rumu. Chciałabym zakończyć w dwóch rzutach - pierwszy, +-25 l dla uzyskania dundru, kolejne 3x60l, 'właściwe'. Czy dundru będzie wystarczająco dla kolejnych trzech beczek, czy lepiej zrobić pierwszy większy? Myślałam o takiej wersji:
1. 1,5kg melasy + 1 kg cukru trzcinowego, dopełnione do 25l. W poprzednich postach wychodziło 20blg
2. 2,3,4 każda po 7,8kg melasy plus ? cukru trzcinowego do zapełnienia beczki 60l o blg podobnym do pierwszego (w tym 1/3 dundru, teoretycznie jakieś 6l).
1. 1,5kg melasy + 1 kg cukru trzcinowego, dopełnione do 25l. W poprzednich postach wychodziło 20blg
2. 2,3,4 każda po 7,8kg melasy plus ? cukru trzcinowego do zapełnienia beczki 60l o blg podobnym do pierwszego (w tym 1/3 dundru, teoretycznie jakieś 6l).
-
- Posty: 325
- Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Nie spieszy mi się, więc mogę i tak zrobić. Czyli pewnie wypadałoby wlać więcej melasy w zamian cukru.
Więc może nieco inaczej - pierwszy nastaw 25l z melasą do +-20 blg, reszta rozdzielona na drugą partię w dwie beczki 60l, tam dorzucić cukier, podzielić melasę, dunder i dopełnić wodą?
Z racji konieczności wysyłki chcę zakupić max 25kg melasy. Cukier trzcinowy z promocji z okolicznych sklepów.
Liczę na mały kompromis między ilością a jakością, choć głównie ma być jakość.
Więc może nieco inaczej - pierwszy nastaw 25l z melasą do +-20 blg, reszta rozdzielona na drugą partię w dwie beczki 60l, tam dorzucić cukier, podzielić melasę, dunder i dopełnić wodą?
Z racji konieczności wysyłki chcę zakupić max 25kg melasy. Cukier trzcinowy z promocji z okolicznych sklepów.
Liczę na mały kompromis między ilością a jakością, choć głównie ma być jakość.
-
- Posty: 2369
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Cukier można kupić bardzo tanio często online, na olx, ceneo, allegro. Są naprawdę dobre ceny za 25kg. Albo w sklepie diamand, jest ciemny 25kg.
Jak chcesz "Jamajski" rum, to dunder najlepiej jakby dłużej jeszcze odleżał (często się je zakarza, dodaje trzciny cukrowej, resztek po fermentacji itp.), i wtedy używasz cały dunder do nastawu na 60l.
K.
Jak chcesz "Jamajski" rum, to dunder najlepiej jakby dłużej jeszcze odleżał (często się je zakarza, dodaje trzciny cukrowej, resztek po fermentacji itp.), i wtedy używasz cały dunder do nastawu na 60l.
K.
-
- Posty: 325
- Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Nie no myślę najpierw zrobić rum 'testowy' z tych 25kg melasy + cukier. Myślę, że zamówienie do tego 25 kg cukru to będzie trochę za dużo
Myślę o uzyskaniu dundru z zaledwie 25l ponieważ mam kega o pojemności 30l. Mogłabym więc machnąć to na raz. Choć czytałam, że dundru może być i 50% nastawu...
Myślę o uzyskaniu dundru z zaledwie 25l ponieważ mam kega o pojemności 30l. Mogłabym więc machnąć to na raz. Choć czytałam, że dundru może być i 50% nastawu...
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Kasiu (bo nie mogę z pamięci napisać Twego nicka ) wyhodowałem taki dunder przez kilka miesięcy https://alkohole-domowe.com/forum/downl ... hp?id=8231 Kożuchy nie chciały dobrowolnie wyjść z gąsiora i musiałem haczykiem pomagać. Spróbowałem paszczowo - zgodnie z moją dewizą, że co nie zabije, to wzmocni i smak był kwaśny, wytrawny, wyczuwalne nuty melasowe. Rum na nim wyszedł niezły.
Kupując cukier trzcinowy w necie dopytaj jaki kolor ma. Jak jest jasny, to może być lipa. Kupiłem kiedyś sugerując się fotką, a przyszedł prawie biały z lekkim żółtawym odcieniem.
Kupując cukier trzcinowy w necie dopytaj jaki kolor ma. Jak jest jasny, to może być lipa. Kupiłem kiedyś sugerując się fotką, a przyszedł prawie biały z lekkim żółtawym odcieniem.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Z 1.5kg melasy i 1kg cukru nie uzyskasz 20blg . Potrzeba 5kg melasyacurlydrug pisze:I ja przymierzam się do zrobienia swojskiego rumu. Chciałabym zakończyć w dwóch rzutach - pierwszy, +-25 l dla uzyskania dundru, kolejne 3x60l, 'właściwe'. Czy dundru będzie wystarczająco dla kolejnych trzech beczek, czy lepiej zrobić pierwszy większy? Myślałam o takiej wersji:
1. 1,5kg melasy + 1 kg cukru trzcinowego, dopełnione do 25l. W poprzednich postach wychodziło 20blg
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 1551
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Po próbach z cukrem trzcinowym, czas na konkretny rum.
Chciałbym podzielić nastawy na dwa rzuty:
1. 5 kg melasy + 3 kg cukru trzcinowego + 25l wody + drożdże gorzelnicze Coobra RUM YEAST NA MELASĘ;
2. 5 kg melasy + 2kg cukru trzcinowego + 15 l dundru + 10 l wody + drożdże gorzelnicze Coobra RUM YEAST NA MELASĘ.
Proszę o opinię doświadczonych rumowiczów .
Chciałbym podzielić nastawy na dwa rzuty:
1. 5 kg melasy + 3 kg cukru trzcinowego + 25l wody + drożdże gorzelnicze Coobra RUM YEAST NA MELASĘ;
2. 5 kg melasy + 2kg cukru trzcinowego + 15 l dundru + 10 l wody + drożdże gorzelnicze Coobra RUM YEAST NA MELASĘ.
Proszę o opinię doświadczonych rumowiczów .
I love the smell of bimber in the morning.
-
- Posty: 1551
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
W sumie kupiłem 21 kg melasy.
Ale pierwszy nastaw poszedł:
* 7kg melasy
* 2kg cukru trzcinowego
* 30 l wody.
* drożdżaki Coobra Rum - paczka
BLG 23.
Plan:
* Puścić na półkowej raz z dzieleniem frakcji.
* do kolejnego nastawu na 14kg melasy dodać 25l dundru z pierwszego nastawu
* uzupełnić 25l wodą
* uzupełnić cukrem trzcinowy do 23 BLG. (sądzę, że ok 2 kg)
Pierwszą destylację zostawić na biały.
Drugi, większy nastaw zadębić. Rozdrobić do 45%.
Do butli z watą na rok.
Proszę kolegów o wskazówki i uwagi , jako że to pierwsza próba z rumem. Nota bene, działania zainspirowane zafascynowaniem rumem mojej córki .
Ale pierwszy nastaw poszedł:
* 7kg melasy
* 2kg cukru trzcinowego
* 30 l wody.
* drożdżaki Coobra Rum - paczka
BLG 23.
Plan:
* Puścić na półkowej raz z dzieleniem frakcji.
* do kolejnego nastawu na 14kg melasy dodać 25l dundru z pierwszego nastawu
* uzupełnić 25l wodą
* uzupełnić cukrem trzcinowy do 23 BLG. (sądzę, że ok 2 kg)
Pierwszą destylację zostawić na biały.
Drugi, większy nastaw zadębić. Rozdrobić do 45%.
Do butli z watą na rok.
Proszę kolegów o wskazówki i uwagi , jako że to pierwsza próba z rumem. Nota bene, działania zainspirowane zafascynowaniem rumem mojej córki .
Ostatnio zmieniony piątek, 5 mar 2021, 21:28 przez Skir, łącznie zmieniany 1 raz.
I love the smell of bimber in the morning.
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Po 3 miesiącach od nastawienia udało mi się w końcu zrobić odpęd .
Nastaw który miał 25blg zszedł do 6, nastaw o blg 20 zszedł do 0
z 13kg melasy i 2 kg cukru trzcinowego uzyskałem 25.5l surówki o mocy 25%.
Odpęd był robiony na pot-still do 100st w kotle.
Zrobiłem też mały eksperyment z drożdżami ale nie do końca jestem przekonany czy się powiódł .
Kolejne 12-13kg melasy nastawione tym razem na bayanusach
Teraz mam myślenice na czym to przepuszczać 2 raz do dyspozycji alembik, półkowa i pot-still.
Nastaw który miał 25blg zszedł do 6, nastaw o blg 20 zszedł do 0
z 13kg melasy i 2 kg cukru trzcinowego uzyskałem 25.5l surówki o mocy 25%.
Odpęd był robiony na pot-still do 100st w kotle.
Zrobiłem też mały eksperyment z drożdżami ale nie do końca jestem przekonany czy się powiódł .
Kolejne 12-13kg melasy nastawione tym razem na bayanusach
Teraz mam myślenice na czym to przepuszczać 2 raz do dyspozycji alembik, półkowa i pot-still.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Czołem! Pytanie, ile razy destylujecie rum? Destylowałem raz na kolumnie półkowej, frakcje dokładnie podzielone. Zawsze destyluję dwa razy, a teraz mam małą awarię sprzętu a potrzebuję towaru. Można rozrabiać po jednej destylacji?
Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka
-
- Posty: 3847
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Taka jedna destylacja wymaga trochę dluższego czasu na ułożenie się trunku. W ogóle destylaty smakowe wymagają czasu i raczej "na szybko" wypadają niespecjalnie.
Ostatnio zmieniony wtorek, 6 kwie 2021, 19:58 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 730
- Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 109 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Alembik lub potstill. Polecam metodę drugiej destylacji opisaną jako pugi rum.
1. Przedgony odbierane na węch.
2. Serce około 85...50%
3. Pogony wczesne 50...40% (zapach mokrego kartonu)
4. Pogony późne 40...20% a nawet głębiej.
Etap 1 i 3 może być z powodzeniem przeznaczony do recyklingu na czysty spirytus w kolumnie.
2 bierzemy do leżakowania. Możliwe są dodatki wg gustu - płatki, karmel, melasa, dunder, ananas... Oczywiście w bardzo rozsądnych ilościach.
Najciekawszy jest czwarty. Nazywają to esencją rumową (rum oils). Dodaje się je zawsze do kolejnej drugiej destylacji. Nie należy ich wylewać tylko przechowywać i wykorzystywać w kolejnych procesach. Z wiekiem znacznie zyskują na walorach zapachowo-smakowych.
1. Przedgony odbierane na węch.
2. Serce około 85...50%
3. Pogony wczesne 50...40% (zapach mokrego kartonu)
4. Pogony późne 40...20% a nawet głębiej.
Etap 1 i 3 może być z powodzeniem przeznaczony do recyklingu na czysty spirytus w kolumnie.
2 bierzemy do leżakowania. Możliwe są dodatki wg gustu - płatki, karmel, melasa, dunder, ananas... Oczywiście w bardzo rozsądnych ilościach.
Najciekawszy jest czwarty. Nazywają to esencją rumową (rum oils). Dodaje się je zawsze do kolejnej drugiej destylacji. Nie należy ich wylewać tylko przechowywać i wykorzystywać w kolejnych procesach. Z wiekiem znacznie zyskują na walorach zapachowo-smakowych.
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 730
- Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 109 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Dlatego warto destylację (drugą, frakcyjną) podzielić na kilka porcji. Możemy wtedy te oleje dolewać do kolejnych. Podobnie jest zresztą z fermentacją i dodawaniem dundru. Wszystko zmierza do tego, aby nie były to jednorazowe wyskoki a cykliczny, powtarzalny proces. Wtedy można nabrać wprawy i dobrych nawyków.
Ostatnio zmieniony czwartek, 8 kwie 2021, 13:26 przez czytam, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 130
- Rejestracja: sobota, 13 lut 2021, 08:16
- Krótko o sobie: ... i butelka rumu.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: śląsk
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Ja na początku przygody z rumem , w trakcie drugiej destylacji przedgon 300 - 600 ml i pogon podobne wartości mieszam razem i zamykam .
Z tego co czytam i co powyżej bo błąd i lepiej te frakcje trzymać osobno .Z tego co pisze @czytam to robią się 3 porcje do dalszej analizy tj.czy warto dorzucić do serca.
Jutro mieszam 8L rumu po pierwszej destylacji z dundrem 6 L i 6 L wody .Puszczam pot still , bez wypełnienia (tylko 20 cm miedzi) i dziele odbiór po 200 ml .
Wnioskując z powyższego , ostatnio zbyt mało trafiło do serca , teraz podzielę na 4 grupy i poczekam .
Z tego co czytam i co powyżej bo błąd i lepiej te frakcje trzymać osobno .Z tego co pisze @czytam to robią się 3 porcje do dalszej analizy tj.czy warto dorzucić do serca.
Jutro mieszam 8L rumu po pierwszej destylacji z dundrem 6 L i 6 L wody .Puszczam pot still , bez wypełnienia (tylko 20 cm miedzi) i dziele odbiór po 200 ml .
Wnioskując z powyższego , ostatnio zbyt mało trafiło do serca , teraz podzielę na 4 grupy i poczekam .
-
- Posty: 1551
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Zastanawiam się nad kwestią modyfikacji nastawu. Melasa sama w sobie jest gęsta. Proces fermentacji nie dochodzi do 0 BLG przy wykorzystaniu dundru. Tym razem wlałem do beczki 21kg melasy i 60l wody - 24 BLG. No to nawet nie dodałem cukru trzcinowego. Ale wydaje mi się, że "realne" BLG związane z zawartością cukru jest o około 7BLG mniejsze.
Czyli może efektywniejsze będzie dodanie 4 kg (21 kg melasy na 80l beczki) cukru trzcinowego po kilku dniach fermentacji?
Czyli może efektywniejsze będzie dodanie 4 kg (21 kg melasy na 80l beczki) cukru trzcinowego po kilku dniach fermentacji?
I love the smell of bimber in the morning.
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Trochę offtopic, ale w sumie w temacie rumu.
Będę brać za niedługo ok 150l melasy. Od rybaka z olx ( chyba, że ktoś zna pewne i tańsze źródło? ) Jeśli jest ktoś z okolic Krakowa, Oświęcimia chętny na wzięcie większej ilości i może od razu nieco niższej ceny za kg plus rozbicia ceny transportu, to piszcie na PW.
Będę brać za niedługo ok 150l melasy. Od rybaka z olx ( chyba, że ktoś zna pewne i tańsze źródło? ) Jeśli jest ktoś z okolic Krakowa, Oświęcimia chętny na wzięcie większej ilości i może od razu nieco niższej ceny za kg plus rozbicia ceny transportu, to piszcie na PW.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy