Alembik, DEFLEGMATOR - jego kształt a wpływ na trunek.

Kłopoty z budową i eksploatacją aparatury, wybór właściwego sprzętu. Podstawowe pytania początkujących.

Autor tematu
Michal131-M131
10
Posty: 11
Rejestracja: czwartek, 30 cze 2016, 08:10

Post autor: Michal131-M131 »

Cześć!
Szukam odpowiedzi na pytanie na temat kształtu deflegmatora w alembikach.

Pojawiają się rozszerzane do góry, do dołu, stożkowe.. itp. Jaki wpływ mają poszczególne rozwiązania na rodzaj trunku? Szukam konkretnych odpowiedzi przed podjęciem budowy i znaleźć nie mogę..

Dla przykładu:
Obrazek

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4905
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Alembik, DEFLEGMATOR - jego kształt a wpływ na trunek.

Post autor: rozrywek »

W rysunkach które wkleiłeś ze strony która notabene jest nam znana jakoś nie widzę tam typowej czapy. Gdzie się podziała?
Odwrócone szablonowe elementy.
Gęsiej typowej szyi też nie widzę. Jedynie 3 rodzaje dzióbków. Każdy pod innym kątem.

Jak miałbym klamkę przystawioną do głowy to bym wybrał środkowy. A jak nie miałbym przymusu to nie wybrałbym żadnego.

To szablonowe wykonania. Nie twierdzę że brzydkie. Ładne błyszczące.

A jaka cena tych tam......alembików?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Autor tematu
Michal131-M131
10
Posty: 11
Rejestracja: czwartek, 30 cze 2016, 08:10
Re: Alembik, DEFLEGMATOR - jego kształt a wpływ na trunek.

Post autor: Michal131-M131 »

Zdjęcie dałem dla przykładu. Bo widzę różne konstrukcje a nigdzie nie mogę doszukać się ich wpływu na rodzaj trunku.
Ogólnie chciałbym wydobyć max smaków/aromatów i szukam odpowiedniej konstrukcji do zbudowania samemu.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 12 kwie 2021, 09:51 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

ZiemniakPyrka
100
Posty: 131
Rejestracja: wtorek, 12 sty 2021, 14:37
Ulubiony Alkohol: Ziemniaczany - własny
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Alembik, DEFLEGMATOR - jego kształt a wpływ na trunek.

Post autor: ZiemniakPyrka »

Bardzo ciekawe pytanie :) Również bardzo interesuje mnie wpływ kształtu alembika na smak. Tak "na logikę":
- mniejsza średnica to większa prędkość pary, krótszy czas kontaktu z powierzchnią czapy oraz mniejsza sama powierzchnia,
- większa średnica to mniejsza prędkość pary, dłuższy czas kontaktu oraz większa powierzchnia.

To tylko moje przemyślenie, proszę mnie nie bić.
Awatar użytkownika

kleryk88
200
Posty: 214
Rejestracja: niedziela, 30 gru 2018, 23:05
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Alembik, DEFLEGMATOR - jego kształt a wpływ na trunek.

Post autor: kleryk88 »

Z tego co pamiętam to te dziubki jak to kolega @rozrywek nazwał to ten ustawiony do góry daje najmniej aromatów na płasko jest tak pół na pół a w dół najwięcej ;)

Autor tematu
Michal131-M131
10
Posty: 11
Rejestracja: czwartek, 30 cze 2016, 08:10
Re: Alembik, DEFLEGMATOR - jego kształt a wpływ na trunek.

Post autor: Michal131-M131 »

Dziubki to racja. Bardziej zastanawiam się nad kształtem
Tutaj szybki szkic:
podglad.jpg
I teraz czy zostawić tak jak jest czy też odwrócić aby się rozszerzał ku górze? Chciałbym uzyskać jak najwięcej smaków w efekcie końcowym. ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 12 kwie 2021, 17:14 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4905
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Alembik, DEFLEGMATOR - jego kształt a wpływ na trunek.

Post autor: rozrywek »

Jak najłagodniej przechodzący kształt.
Taki wybierz i takiego szukaj.
Obłość powoduje delikatną pracę par.
Ostre kąty i zawirowania spowodują wycinanie frakcjii. A są i chciane i niechciane.
Rozumiem że pytasz o bardziej deflagmacyjne zdolności destylatora.
I zachowanie smaku i aromatu.

Nie da się mieć ciastko i zjeść ciastko.

Najbardziej obły.

Jedne ci wytną wszystko. Inne nie.

Tutaj jest coś takiego jak przedgon i pogon. To tak niesamowicie ruchome pojęcia.
Celuj jak w kobietę. Tu dupka tu talia tu pierś. Wszystko działa powoli. Się rozszerza. Zwęża i znów rozszerza. I szyjka. Która pracuje dla nas.
I wszystko zależy z jaką mocą to będziesz gotował.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Autor tematu
Michal131-M131
10
Posty: 11
Rejestracja: czwartek, 30 cze 2016, 08:10
Re: Alembik, DEFLEGMATOR - jego kształt a wpływ na trunek.

Post autor: Michal131-M131 »

No pięknie napisane :) Dzięki za te podpowiedzi. ;)

Sporządziłem na szybko szkice 3 rodzajów "czasz". Pytanie do Was bardziej doświadczonych, w który więc kształt się kierować robiąc swój alembik, żebym miał jak najwięcej aromatów z owocowych i zbożowych zacierów? Gdybym chciał iść w whisky etc.. ?
która czasza.jpg

A może darować sobie stożki i klepać tą miedź na typowe kształty sugerując się tymi z destylarni? (tylko obawiam się trudności przy klepaniu tych kształtów :P Warsztat jest, doświadczenia brak:P materiałów w internecie też jak na lekarstwo:P )
Dzięki za sugestie. Zamówiłem już miedź... ale tnie się raz :P
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Autor tematu
Michal131-M131
10
Posty: 11
Rejestracja: czwartek, 30 cze 2016, 08:10
Re: Alembik, DEFLEGMATOR - jego kształt a wpływ na trunek.

Post autor: Michal131-M131 »

Obrazek
Może właśnie w takie kształty uderzać? Oczywiście odpowiednio pomniejszone :D

ps. macie może jakieś filmy gdzieś z produkcji/ pracy z miedzią? w internetach mało tego :( A przydałoby się doszkolić technikę :P
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Alembik, DEFLEGMATOR - jego kształt a wpływ na trunek.

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Myślę kolego, że żaden z nas nie będzie znał odpowiedzi na Twoje pytanie. W przypadku ujścia to tak - sprawa jest prosta. Jeśli jest nachylony w górę, to moc>aromat. Sprawa jest oczywista - jeszcze na ujściu masz wykraplanie par i powrót do kotła flegmy, więc będziesz uzyskiwać czystszy, ale mocniejszy destylat.
Natomiast co samych kształtów?
Na moje chłopskie rozumowanie, to wydaje mi się, że najważniejsze jest to, aby nie było wąskiego gardła na początku alembika. Wydaje mi się, że alembik powinien "zbierać" aromaty z całego kega, a nie blokować ich ujście. Dlatego właśnie ten, który buduję, będzie zbliżony do tego środkowego.
Czy tak jest, jaka różnica, jakie niuanse? Nie powiem Ci. Po prostu nie wiem.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

Kerstel1
20
Posty: 24
Rejestracja: poniedziałek, 20 lip 2020, 18:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Kontakt:
Re: Alembik, DEFLEGMATOR - jego kształt a wpływ na trunek.

Post autor: Kerstel1 »

Najważniejsza w tej całej zabawie jest temperatura otoczenia. Uważam że nie będzie zauważalna, znaczna różnica w destylacie pomiędzy powyższymi kształtami. Ja używam kształtu z rys. 2
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy i pytania”