Witam wszystkich, jestem tu nowy i od pewnego czasu kolegi co działa kilka lat na zimnych palcach, żebym zaczął przygodę z psoceniem.
Więc zakupiłem beczkę na nastaw 120l do tego zrobiłem nastaw z:
25kg cukru królewski
85l wody
drożdży Cobra mega pack na 25kg cukru.
Sprzęt to Aabratek z katalizatorem 30cm miedzianym i kolumna 70cm + wziernik, grzałki 1500+2000 W.
Kupiony i jeszcze nie używany. Jestem na etapie czytania co i jak. Na razie to nastaw jest zrobiony i działają drożdże.
Prosiłbym o opinie sprzętu i co jest w nim do poprawki oraz jak korzystać z termometru na kolumnie i na głowicy.
Interesuje mnie odbiór spirytusu czym lepszy tym lepiej.
Pozdrawiam psotników.
arco2006
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
-
online
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
-
- Posty: 4907
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: arco2006
Jeszcze drożdże pracują a ty o termometrach zaczynasz.
To nie tędy droga.
Ja też cię witam.
Nie psoć destyluj.
Zacznij od tej cukrówki. Od nastawu.
Sklaruj porządnie.
Destylaty dzielimy na dwa procesy. Odpęd surówki. I właściwy proces.
Już widzę że czeka cię dwa odpędy surówki i dopiero właściwy.
Poczekamy aż ty podekscytowany coś spierdzielisz i wtedy chętnie pomożemy.
Spierdzielisz....nie skopiemy z glana. Pokażemy światełko w tunelu.
Moja rada. Zostaw ten termometr. W ogóle na niego nie patrz.
To nie tędy droga.
Ja też cię witam.
Nie psoć destyluj.
Zacznij od tej cukrówki. Od nastawu.
Sklaruj porządnie.
Destylaty dzielimy na dwa procesy. Odpęd surówki. I właściwy proces.
Już widzę że czeka cię dwa odpędy surówki i dopiero właściwy.
Poczekamy aż ty podekscytowany coś spierdzielisz i wtedy chętnie pomożemy.
Spierdzielisz....nie skopiemy z glana. Pokażemy światełko w tunelu.
Moja rada. Zostaw ten termometr. W ogóle na niego nie patrz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 2538
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 233 razy
- Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: arco2006
Witaj.
Tak jak Ci koledzy napisali, trochę się pospieszyłeś z tym zakupem, trzeba było najpierw poczytać forum.
Są tutaj opinie o tym sprzęcie i niestety nie są najlepsze, ale cóż, skoro już masz, to popróbuj jak się sprawuje, a jak będziesz miał pytania, to śmiało
Tak jak Ci koledzy napisali, trochę się pospieszyłeś z tym zakupem, trzeba było najpierw poczytać forum.
Są tutaj opinie o tym sprzęcie i niestety nie są najlepsze, ale cóż, skoro już masz, to popróbuj jak się sprawuje, a jak będziesz miał pytania, to śmiało
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: arco2006
No dobra, mleko się rozlało, fundusze popłynęły i trzeba teraz korzystać z tego, co się ma.
Najpierw sugeruję drobną zmianę:
Zakup DAP:
https://allegro.pl/oferta/fosforan-dwua ... 8654147501
Zakup Kwas cytrynowy:
https://allegro.pl/oferta/kwas-kwasek-c ... 7485329879
Na 120l beczkę spokojnie wystarczy jedno opakowanie ok 130g drożdży. Nie musisz stosować powiększonego. Co prawda będziesz potrzebowac więcej czasu, ale destylat wyjdzie Ci lepszy. Sprawdzone, potwierdzone.
Dodajesz jedno małe opakowanie drożdży turbo, ok 30g DAP, ok 100g kwasu cytrynowego. DAP to odżywka dla drożdży. Musisz ją dodać przy mniejszej ilości drożdży, bo sama cukrówka jest zbyt uboga w składniki mineralne.
No już nie wspomnę o gorzkiej soli, gdybyś nieco dodał:
https://allegro.pl/oferta/sol-epsom-gor ... 7020347848
Chodzi o to, abyś ułatwiał drożdżom ich pracę, a odwdzięczą Ci się lepszą jakością.
Najpierw sugeruję drobną zmianę:
Zakup DAP:
https://allegro.pl/oferta/fosforan-dwua ... 8654147501
Zakup Kwas cytrynowy:
https://allegro.pl/oferta/kwas-kwasek-c ... 7485329879
Na 120l beczkę spokojnie wystarczy jedno opakowanie ok 130g drożdży. Nie musisz stosować powiększonego. Co prawda będziesz potrzebowac więcej czasu, ale destylat wyjdzie Ci lepszy. Sprawdzone, potwierdzone.
Dodajesz jedno małe opakowanie drożdży turbo, ok 30g DAP, ok 100g kwasu cytrynowego. DAP to odżywka dla drożdży. Musisz ją dodać przy mniejszej ilości drożdży, bo sama cukrówka jest zbyt uboga w składniki mineralne.
No już nie wspomnę o gorzkiej soli, gdybyś nieco dodał:
https://allegro.pl/oferta/sol-epsom-gor ... 7020347848
Chodzi o to, abyś ułatwiał drożdżom ich pracę, a odwdzięczą Ci się lepszą jakością.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!