Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

psotamt
850
Posty: 876
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: psotamt » poniedziałek, 5 kwie 2021, 06:56

22011961 pisze:czy po wypiciu tak rektyfikowanu nastawu nie ma problemu z bólem głowy
Nie ma. Sprawdzone na kilku organizmach łącznie z własnym. Szerzej populacji nie badano z wiadomych względów :mrgreen:
22011961 pisze:dlatego staram się pozbyć wszystkiego, być może niepotrzebnie, poza alkoholem etylowym tracąc przy tym na głębi smaku i aromatu.
Niepotrzebnie. Może być smacznie w trakcie zabawy i bez syndromu dnia następnego po przebudzeniu. Ale jak zawsze mogą być odstępstwa od tej zasady. Każdy organizm jest inny i różnie może zareagować na dużą dawkę nawet najlepszego etanolu. U mnie w rodzinie jest jedna osoba, która po większej sesji drugi dzień miała wyjęty z życiorysu - głowa w imadle, wygasłe palenisko w gębie, :dupa: ciężko oderwać od tronu. Z pewnym sceptycyzmem podchodził do mojego hobby i nie wierzył do końca w to, czym zacząłem się bawić. Aż do czasu. Było mi bardzo miło, gdy zadzwonił do mnie dnia następnego po imprezce, że nic mu nie dolega, a pierwszym co zrobił rano było sprawdzenie co do żarcia jest w lodówce.
Jeśli zaadoptujesz psa, to nie zmienisz tym całego świata, ale cały świat zmieni się dla tego psa. Zaadoptowałem :D

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
500
Posty: 502
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: Skir » poniedziałek, 5 kwie 2021, 11:52

Skrobia po kolumnie półkowej ma swój, specyficzny smak. Czuć coś pomiędzy ziemniakiem a ...śliwką (takie opinie wczoraj słyszałem). Ja nie umiem tego określić. W przypadku kolumny z wypełnieniem przy dwukrotnej rektyfikacji smak nie jest tak mocny, ale daje się go odczuć. Jestem smakoszem wódek i niech nikt nie twierdzi, że po rektyfikacji, bez względu na produkt początkowy, każdy alkohol smakuje tak samo.
Oba procesy łączy jedno: wódka jest bardzo łagodna i delikatna. Trzeba jednak dać jej czas - w przypadku kolumny półkowej stawiam na rok, w przypadku kolumny z wypełnieniem 3 miesiące to minimum. Zasada prosta: do smakowania destylacje, do dużego picia rektyfikacje. Po pyrze łeb nie boli :). A każdy robi jak lubi. I kombinacje też są różne. Ja wypracowałem sobie:
- bez odpędu na półkowej raz, ale tnąc ostro i odbierając tylko powyżej 70%;
- na zasypowej dwa razy.
Ale trzeba wypracować co się lubi.
I love the smell of bimber in the morning.


22011961
2
Posty: 4
Rejestracja: piątek, 25 gru 2020, 14:14
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: 22011961 » poniedziałek, 5 kwie 2021, 13:00

Do tej pory kierowałem się zaleceniami autora wątku kolegi @Skir, za co chciałbym mu serdecznie podziękować. :poklon;
Dzięki niemu odkryłem uroki ziemniaka o jakich nawet nie myślałem :odlot:

Lubię wyzwania dlatego nie pozostaje mi nic innego jak skorzystać z porady @psotamt i następną rektyfikację poprowadzić według jego zaleceń. Ciekaw jestem różnic w wyniku odmiennego podejścia do odbioru i co za tym idzie jakości uzyskanej wódki :D

Awatar użytkownika

arek9025
50
Posty: 58
Rejestracja: czwartek, 3 wrz 2020, 14:18
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: arek9025 » poniedziałek, 5 kwie 2021, 19:24

Skir pisze: Trzeba jednak dać jej czas - w przypadku kolumny półkowej stawiam na rok, w przypadku kolumny z wypełnieniem 3 miesiące to minimum. Zasada prosta: do smakowania destylacje, do dużego picia rektyfikacje. Po pyrze łeb nie boli :). A każdy robi jak lubi.
Ale trzeba wypracować co się lubi.

@Skir powiedz mi proszę czy taka skrobia zrobiona z Twojego przepisu na lenia wyjdzie mi na ps z refluksem gdzie leci w standardzie i na luzie 93%
Czy to dobra droga... do ogólnego zadowolenia gości :D będzie tam smaczek...

Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
500
Posty: 502
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: Skir » poniedziałek, 5 kwie 2021, 19:43

@arek9025 w naszym hobby wszelkie eksperymenty są zawsze wskazane :). Zatrzyj i puść dwa razy na PS.
I love the smell of bimber in the morning.

Awatar użytkownika

dynio
350
Posty: 376
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Stolyca Małopolski
Załączniki
Re: RE: Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: dynio » poniedziałek, 5 kwie 2021, 20:07

[/quote]
@Skir powiedz mi proszę czy taka skrobia zrobiona z Twojego przepisu na lenia wyjdzie mi na ps z refluksem gdzie leci w standardzie i na luzie 93%
Czy to dobra droga... do ogólnego zadowolenia gości :D będzie tam smaczek...[/quote]

Spokojnie możesz tak robić. Tylko puść 2x z pełnym refluksem i wyjdzie super

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem


Totitotiti
20
Posty: 27
Rejestracja: środa, 25 lis 2020, 15:32
Krótko o sobie: Lubie piwo. Robie wino ;-)
Ulubiony Alkohol: czysta
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: Totitotiti » wtorek, 6 kwie 2021, 18:16

Zrobiłem na PS bez wypełnienia na 2 gotowania i mnie tak najlepiej podchodzi. Słodkawo i lekki aromat.
Polecam przepis ;-)
Odbiór za 2 razem do 60-% reszta do pogonuw na kiedyś tam.
Bardzo łagodna i dobrze wchodzi.(mnie nawet przy 80% hahaha)... Nawet na świeżo.
Myślę globalnie , działam lokalnie.

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2368
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: Doody » wtorek, 6 kwie 2021, 19:25

Ja rektyfikowałem jednokrotnie (po wcześniejszym odpędzie) jak i dwukrotnie z pełnym reżimem. Wódka w smaku jest bardzo zbliżona. Nie wiem czy destylacja na półkowej da jakiś charakterystyczny smak (w końcu skrobia to nie ziemniak) ale kusi mnie spróbować zwłaszcza, że worek 25kg stoi i czeka ;)
Piłem ostatnio wódkę Millera z mlodego ziemniaka. Kosztuje 140 PLN za 0,7l. Myślę, że jest robiona ze skrobii ;)
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
500
Posty: 502
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: Skir » wtorek, 6 kwie 2021, 19:43

@Doody rektyfikuję dwukrotnie na kolumnie z wypełnieniem i destyluję na półkowej. Jest coś w smaku innego, co nie umiem określić. Przy półkowej produkt 60% wchodzi tak łagodnie jak 40% po rektyfikacji. Specyficzny smak staje się mocniejszy po rozcieńczeniu do 40%.
I love the smell of bimber in the morning.


Totitotiti
20
Posty: 27
Rejestracja: środa, 25 lis 2020, 15:32
Krótko o sobie: Lubie piwo. Robie wino ;-)
Ulubiony Alkohol: czysta
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: Totitotiti » wtorek, 6 kwie 2021, 20:11

Istnieje też opinia że wódki T. Millera się nie pije tylko trzyma żeby nabrała wartości ;-)
Chwali się że ze spirytusu z ziemniaka.
Ale wracając do tematu to rozcienczona lepiej pokazuje walory smakowo-zapachowe.
Myślę globalnie , działam lokalnie.

Awatar użytkownika

ZiemniakPyrka
30
Posty: 44
Rejestracja: wtorek, 12 sty 2021, 14:37
Ulubiony Alkohol: Ziemniaczany - własny
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: ZiemniakPyrka » wtorek, 6 kwie 2021, 20:15

Skir pisze:@Doody rektyfikuję dwukrotnie na kolumnie z wypełnieniem i destyluję na półkowej. Jest coś w smaku innego, co nie umiem określić. Przy półkowej produkt 60% wchodzi tak łagodnie jak 40% po rektyfikacji. Specyficzny smak staje się mocniejszy po rozcieńczeniu do 40%.


Moim skromnym zdaniem półki oddają więcej "słodyczy" do produktu.

Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
600
Posty: 649
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 20:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: MASaKrA_Domingo » środa, 14 kwie 2021, 15:51

Skir pisze:@Doody rektyfikuję dwukrotnie na kolumnie z wypełnieniem i destyluję na półkowej. Jest coś w smaku innego, co nie umiem określić. Przy półkowej produkt 60% wchodzi tak łagodnie jak 40% po rektyfikacji. Specyficzny smak staje się mocniejszy po rozcieńczeniu do 40%.

Z ciekawości - odbierasz na półkowej z wykorzystaniem OLM, czy też przez głowicę standardowo, po odebraniu przedgonów?
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
500
Posty: 502
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: Skir » środa, 14 kwie 2021, 19:55

Na półkowej bez OLM. Testowałem z OLM, ale wycina za mocno.
I love the smell of bimber in the morning.

Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
600
Posty: 649
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 20:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: MASaKrA_Domingo » środa, 14 kwie 2021, 20:19

Właśnie o to mi chodziło. Dziękuję za informację.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!


kondon
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 01:14
Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: kondon » środa, 14 kwie 2021, 21:15

Ile półek i jaką temperaturę na głowicy utrzymujesz?

Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
500
Posty: 502
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: Skir » środa, 14 kwie 2021, 21:32

@kondon mam półkową podpiętą pod głowicę aabratka. Pracuję na czterech półkach opierając się na wskazaniach papugi i kontrolując % i barbotaż za pomocą regulacji przyłożonej mocy i szybkości odbioru. I tu wszystko na wyczucie, nie da się stworzyć powtarzalnych procesów jak przy rektyfikacji. Ale jest zabawa :)
I love the smell of bimber in the morning.


kondon
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 01:14
Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: kondon » środa, 14 kwie 2021, 21:56

A w jakim zakresie % odbierasz? Tak orientacyjnie, żeby znać punkt wyjścia.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
500
Posty: 502
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: Skir » środa, 14 kwie 2021, 22:12

Od 92% do 80% idzie osobno. Wącham, sprawdzam czy nie za "czyste". Serce to dla mnie 80% - 65%. To staram się utrzymać jak najdłużej regulując odbiorem i/lub mocą. Poniżej traktuję jako pogony i daję do rektyfikacji. Tak sobie założyłem, bo lubię smak, ale też nie lubię bólu głowy kiedy za dużo wypiję. Można ciągnąć do 40% - ja wtedy wyczuwam już niepożądane elementy, które zapewne ułożą się po roku.
I love the smell of bimber in the morning.


Nefahrius
30
Posty: 33
Rejestracja: czwartek, 16 sie 2012, 11:20
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: Nefahrius » niedziela, 25 kwie 2021, 07:50

Mam taki pytanie, czy można by wsypać skrobie do zimnej wody, i dopiero podnieść temp do tych 85° ?

Wysłane z mojego SGP712 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
500
Posty: 502
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: Skir » niedziela, 25 kwie 2021, 17:55

@Nefahrius, tak. To byłoby typowe zacieranie. Łatwiej rozpuścić skrobię w zimnej wodzie.
Ale nie wiem, czy przy podgrzewaniu bez płaszcza nie dojdzie do przypalenia od spodu? Proponuję sprawdzić najpierw w mniejszym garnku.
I love the smell of bimber in the morning.


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości