Dział dla tych, którym nie wyszedł idealnie klarowny trunek.

Autor tematu
Korpi
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 6 gru 2017, 06:32
Załączniki
Mętnienie destylatu po dodaniu dębu

Postautor: Korpi » wtorek, 16 paź 2018, 06:09

Witam wszystkich szanownych bimbrowników. To mó pierwszy post na forum, więc szczególnie serdecznie.
Przedstawię mój problem. Do 50 % destylatu wrzuciłem płatki dębowe średnio opiekane. Destylat po mniej wiecej dwóch tygodniach, będąc już ładnie ciemny, zmętniał. Nie chodzi o drobinki pyłu z płatków. Jest regularnie mętnawy. Na
smak nie miało to wpływu, więc poza odnotowaniem ciekawostki zupełnie się tym nie przejąłem.
No ale złożyło się tak, że nie wytrzymałem i zlałem trochę do butelek zamiarem wcześniejszej degustacji, nie czekając aż bimberek sobie dojrzeje. To było kilka małych butelek. I tutaj odkryłem coś przypadkowo. Podczas przelewania trunków omyłkowo do jednej butelki ze zmętniałym bimbrem wlałem niewielką ilość nalewki z pigwy(ten sam kolor)- dosłownie może z pół kieliszka bo się zorientowałem. W smaku doszła nowa nuta ale to nic. Po kilku dniach bimber w butelce z odrobiną nalewki przepięknego bursztynowego koloru.
I tutaj moje pytanie do kolegów psotników.
Jak rozumiem to.zawarte w nalewce pektyny spowodowały wyklarowanie trunku? Czy podobny efekt uzyskam dodając trochę żelatyny? A inne środki.do klarowania typu Klarowin? Czy to nie zapsuje smaku? Nie chciałbym mieć wszystkiego o smaku pigwy.
Liczę na waszą wiedzę. Jakby co.dam.zacznę eksperymenty ale nie chciałbym zbyt wiele ryzykować utratą bimberku.
Macie jakieś doświadczenia z klarowania żelatyną?
A może mylę się zupełnie i wydarzyło się zupełnie coś innego?


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 14:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Mętnienie destylatu po dodaniu dębu

Postautor: 9kaczor6 » czwartek, 18 paź 2018, 08:40

Witaj. Ja zamiast zastanawiać się czym klarować zmienił bym płatki, bądź wodę której używasz do rozcienczania. Tu musi być problem...
Ja używam wody Żywiec bądź Ustronianka i nigdy mi wódka nie zmętniała. Płatki również mam średnio opiekane bodajże że sklepu internetowego deptana, po dodaniu ich do wódki czy spirytusu nigdy nie zaobserwowałem mętnienia. Wódka jest krystalicznie czysta i ma piękny kolor.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony czwartek, 18 paź 2018, 08:41 przez 9kaczor6, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor tematu
Korpi
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 6 gru 2017, 06:32
Załączniki
Re: Mętnienie destylatu po dodaniu dębu

Postautor: Korpi » sobota, 20 paź 2018, 13:35

Ja rozrabiam wszystko na wiejskiej kranówce i nigdy nie miałem problemu z mętnym bimberkiem. Dopóki nie dodam dębu...


Pablo-x
1
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 17 lis 2020, 17:41
Załączniki
Re: Mętnienie destylatu po dodaniu dębu

Postautor: Pablo-x » piątek, 2 kwie 2021, 09:42

Witam, temat widzę że już stary ale mam ten sam problem. Po dodaniu płatków średnio palonych po około 3-4 tygodniach z bursztynowego koloru zrobił się mętny. Przy płatkach mocno palonych problem nie wystąpił kolor piękny. Czy ktoś zgłębiał temat ?

Awatar użytkownika

drgranatt
1250
Posty: 1290
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Mętnienie destylatu po dodaniu dębu

Postautor: drgranatt » piątek, 2 kwie 2021, 18:47

Korpi pisze:Witam wszystkich szanownych bimbrowników. To mó pierwszy post na forum, więc szczególnie serdecznie.
Przedstawię mój problem. Do 50 % destylatu wrzuciłem płatki dębowe średnio opiekane. Destylat po mniej wiecej dwóch tygodniach, będąc już ładnie ciemny, zmętniał. Nie chodzi o drobinki pyłu z płatków. Jest regularnie mętnawy. Na
smak nie miało to wpływu, więc poza odnotowaniem ciekawostki zupełnie się tym nie przejąłem.
Też tak kiedyś miałem z płatkami dębowymi więc już więcej tego nie robiłem. Nie byłem zadowolony ani z koloru ani że smaku ani z przejrzystości. Zdecydowanie lepiej zainwestować w beczkę. :ok:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1400
Posty: 1430
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Mętnienie destylatu po dodaniu dębu

Postautor: Góral bagienny » piątek, 2 kwie 2021, 19:33

Spokojnie nie minie rok i osad osiądzie na dnie :D Też tak miałem z młotówką.
Polecam kostki :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

drgranatt
1250
Posty: 1290
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Mętnienie destylatu po dodaniu dębu

Postautor: drgranatt » piątek, 2 kwie 2021, 19:39

Ło matko :o kto by rok wytrzymał :odlot:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1400
Posty: 1430
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Mętnienie destylatu po dodaniu dębu

Postautor: Góral bagienny » piątek, 2 kwie 2021, 19:43

drgranatt pisze:Ło matko :o kto by rok wytrzymał :odlot:

Mętnego nie mam zamiaru pić to stoi i się klaruje :D
Tutaj jest chyba kwestia pogonów :scratch: niby po rozcieńczeniu nie mętnieje ale z płatkami już tak :scratch:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


brzoski
5
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 24 cze 2018, 20:25
Załączniki
Re: Mętnienie destylatu po dodaniu dębu

Postautor: brzoski » piątek, 2 kwie 2021, 20:01

A kolega filtruje przez węgiel? U mnie od kiedy wszedł węgiel do procesu technologicznego to nie miałem do czynienia z mętnością bez względu na to czy woda z biedronki, wodociągów czy studni jak obecnie. Zmętnienie z płatków opadało po 48 godzinach.


rozrywek
2500
Posty: 2600
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Mętnienie destylatu po dodaniu dębu

Postautor: rozrywek » piątek, 2 kwie 2021, 20:06

drgranatt pisze:Ło matko :o kto by rok wytrzymał :odlot:

Np ja.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


Wojtek5
450
Posty: 462
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 17:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
Załączniki
Re: Mętnienie destylatu po dodaniu dębu

Postautor: Wojtek5 » piątek, 2 kwie 2021, 20:12

mnie kiedyś zmętniała zwykła wódka po dodaniu płatków z Allegro niby po Whisky Tennessee. Po innych nie, ale być może owe płatki coś z siebie mogły wydzielać. 3 m-ce klarowałem i nie zauważyłem żadnego efektu. Wódka cały czas była lekko mętnawa. Smak był normalny. Na szczęście było to tylko 0,5l, więc po za straconym czasem nie szkoda było się z nią rozstać.
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1400
Posty: 1430
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Mętnienie destylatu po dodaniu dębu

Postautor: Góral bagienny » sobota, 3 kwie 2021, 07:21

brzoski pisze:A kolega filtruje przez węgiel?

Kolego nie używam węgla bo ja gotuje owoce, zboża :) no i od czasu do czasu jakieś wynalazki typu młotówka :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
600
Posty: 649
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 20:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Re: Mętnienie destylatu po dodaniu dębu

Postautor: MASaKrA_Domingo » wtorek, 6 kwie 2021, 11:21

Wojtek5 pisze:mnie kiedyś zmętniała zwykła wódka po dodaniu płatków z Allegro niby po Whisky Tennessee. Po innych nie, ale być może owe płatki coś z siebie mogły wydzielać. 3 m-ce klarowałem i nie zauważyłem żadnego efektu. Wódka cały czas była lekko mętnawa. Smak był normalny. Na szczęście było to tylko 0,5l, więc po za straconym czasem nie szkoda było się z nią rozstać.

A czy przepłukałeś płatki? Mogły zwyczajnie zawierać frakcję pyłu, która ( jeśli tylko jest odpowiednio drobna ) może nigdy nie opaść z uwagi na ruchy Browna.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

Awatar użytkownika

Skir
500
Posty: 502
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: Mętnienie destylatu po dodaniu dębu

Postautor: Skir » wtorek, 6 kwie 2021, 16:44

Najważniejsze: ile to ma %?
Jeżeli to jakiś pył, nawet niewidoczny, to
1. wystarczy przefiltrować przez bawełnę albo inny materiał. Węgiel sobie odpuść, jest do cukrówek.
2. Możesz też dodać spirytusu obserwując, czy nastąpi wyklarowanie (ale to już drugi ruch, bez płatków). Może właśnie miałeś dość mocną pigwówkę i poziom % w płynie się podniósł. Spróbuj dodać do 50% i zostaw antał zatkany watą. Trochę % odparuje, ale będziesz miał klarowny napój.
Ostatnio zmieniony wtorek, 6 kwie 2021, 16:47 przez Skir, łącznie zmieniany 1 raz.
I love the smell of bimber in the morning.


Wojtek5
450
Posty: 462
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 17:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
Załączniki
Re: Mętnienie destylatu po dodaniu dębu

Postautor: Wojtek5 » wtorek, 6 kwie 2021, 16:52

Ogólnie płukałem, ale tamtych nie pamiętam. Próbowałem na końcu przefiltrować przez płatki kosmetyczne, osad był na nich niewielki. W zasadzie to co opadło na dno podczas klarowania, a alkohol nadal pozostał mętnawy.
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2368
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Mętnienie destylatu po dodaniu dębu

Postautor: Doody » wtorek, 6 kwie 2021, 19:03

Ja osobiście używam wlasnych szczapek dębowych, które sam opiekam w piekarniku. Nigdy nie zmetniał mi żaden destylat po dodaniu dębu.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
600
Posty: 649
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 20:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Re: Mętnienie destylatu po dodaniu dębu

Postautor: MASaKrA_Domingo » wtorek, 6 kwie 2021, 20:22

Wojtek5 pisze:Ogólnie płukałem, ale tamtych nie pamiętam. Próbowałem na końcu przefiltrować przez płatki kosmetyczne, osad był na nich niewielki. W zasadzie to co opadło na dno podczas klarowania, a alkohol nadal pozostał mętnawy.

Filtr do kawy lub nalewek. Np tego typu:
https://allegro.pl/oferta/filtr-harminijkowy-pod-lejek-spiralny-najtaniej-8589796247
https://allegro.pl/oferta/filtr-filtry-do-kawy-ekspresu-rozmiar-4-100-szt-7070744218
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!


czytam
400
Posty: 421
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 07:23
Załączniki
Re: Mętnienie destylatu po dodaniu dębu

Postautor: czytam » środa, 7 kwie 2021, 07:36

Te filtry do kawy też wymagają pewnej praktyki i cierpliwości. Najlepiej użyć do nich górnej części ekspresu przelewowego. Ma on, przynajmniej w moim przypadku, żeberka, które odpychają nieco filtr od powierzchni lejka. Gdy próbowałem te filtry umieścić w typowym gładkim lejku, miałem wrażenie, że przyklejają się do jego powierzchni i filtracja przebiega znacznie wolniej. Z drugiej strony często powtórnie filtruję początkowy uzysk. Na początku taki filtr przepuszcza znacznie więcej zanieczyszczeń. Dopiero jak zatkają się nimi jego większe pory leci klarowny, dla mnie, produkt. Oczywiście jest to kompromis pomiędzy szybkością a dokładnością procesu.

Awatar użytkownika

marian.naworski
5
Posty: 5
Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
Załączniki
Re: RE: Re: Mętnienie destylatu po dodaniu dębu

Postautor: marian.naworski » środa, 7 kwie 2021, 08:24

czytam pisze:Gdy próbowałem te filtry umieścić w typowym gładkim lejku, miałem wrażenie, że przyklejają się do jego powierzchni i filtracja przebiega znacznie wolniej.


Polecam moje rozwiązanie, papierowy filtr umieszczam w filtrze wielorazowym ma większe oczka ale dzięki niemu filtr papierowy filtruje cala powierzchnia.
Obrazek

Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
600
Posty: 649
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 20:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Re: Mętnienie destylatu po dodaniu dębu

Postautor: MASaKrA_Domingo » środa, 7 kwie 2021, 08:38

Dlatego powinien być lejek żebrowany, ewentualnie podstaw wykałaczki do szaszłyków pod niego i na wyjściu do szyjki. Pomoże. Filtr nie powinien się kleić.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!


Wróć do „Mętny produkt”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości