Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.

adi163
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 29 sie 2014, 12:02
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: adi163 » poniedziałek, 5 kwie 2021, 16:37

Czołem! Pytanie, ile razy destylujecie rum? Destylowałem raz na kolumnie półkowej, frakcje dokładnie podzielone. Zawsze destyluję dwa razy, a teraz mam małą awarię sprzętu a potrzebuję towaru. Można rozrabiać po jednej destylacji?

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2234
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: Kamal » wtorek, 6 kwie 2021, 00:32

Można, skoro sumiennie ciołeś frakcje. ;)
K.
Obrazek

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2368
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: Doody » wtorek, 6 kwie 2021, 18:58

Taka jedna destylacja wymaga trochę dluższego czasu na ułożenie się trunku. W ogóle destylaty smakowe wymagają czasu i raczej "na szybko" wypadają niespecjalnie.
Ostatnio zmieniony wtorek, 6 kwie 2021, 18:58 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek


czytam
400
Posty: 421
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 07:23
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: czytam » wtorek, 6 kwie 2021, 19:55

Alembik lub potstill. Polecam metodę drugiej destylacji opisaną jako pugi rum.
1. Przedgony odbierane na węch.
2. Serce około 85...50%
3. Pogony wczesne 50...40% (zapach mokrego kartonu)
4. Pogony późne 40...20% a nawet głębiej.
Etap 1 i 3 może być z powodzeniem przeznaczony do recyklingu na czysty spirytus w kolumnie.
2 bierzemy do leżakowania. Możliwe są dodatki wg gustu - płatki, karmel, melasa, dunder, ananas... Oczywiście w bardzo rozsądnych ilościach.
Najciekawszy jest czwarty. Nazywają to esencją rumową (rum oils). Dodaje się je zawsze do kolejnej drugiej destylacji. Nie należy ich wylewać tylko przechowywać i wykorzystywać w kolejnych procesach. Z wiekiem znacznie zyskują na walorach zapachowo-smakowych.

Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
600
Posty: 649
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 20:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: MASaKrA_Domingo » wtorek, 6 kwie 2021, 20:46

Co znaczy "wykorzystywać"? Dodawać do destylatu, dodawać do odpędu, dodawać jeszcze gdzie indziej? Opisz proszę dokładniej.
Jeśli możesz, wklej źródło.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1400
Posty: 1430
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: Góral bagienny » wtorek, 6 kwie 2021, 20:50

Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


czytam
400
Posty: 421
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 07:23
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: czytam » środa, 7 kwie 2021, 05:06

Link z opisem wklejony. Można się bardzo mile zdziwić, gdy otworzy się taką zapomnianą na 2-3 lata butelkę z ą rumową esencją.

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2234
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: Kamal » środa, 7 kwie 2021, 23:04

Ja się zdziwiłem, jak otworzyłem słoik z wczesnymi pogonami. Wyszedł z nich nawet niezły rum, który leci na spice gold. ;)
K.
Obrazek


czytam
400
Posty: 421
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 07:23
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: czytam » czwartek, 8 kwie 2021, 12:25

Dlatego warto destylację (drugą, frakcyjną) podzielić na kilka porcji. Możemy wtedy te oleje dolewać do kolejnych. Podobnie jest zresztą z fermentacją i dodawaniem dundru. Wszystko zmierza do tego, aby nie były to jednorazowe wyskoki a cykliczny, powtarzalny proces. Wtedy można nabrać wprawy i dobrych nawyków.
Ostatnio zmieniony czwartek, 8 kwie 2021, 12:26 przez czytam, łącznie zmieniany 1 raz.


thxluk
50
Posty: 63
Rejestracja: sobota, 13 lut 2021, 08:16
Krótko o sobie: ... i butelka rumu.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: śląsk
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: thxluk » czwartek, 8 kwie 2021, 20:47

Ja na początku przygody z rumem , w trakcie drugiej destylacji przedgon 300 - 600 ml i pogon podobne wartości mieszam razem i zamykam .
Z tego co czytam i co powyżej bo błąd i lepiej te frakcje trzymać osobno .Z tego co pisze @czytam to robią się 3 porcje do dalszej analizy tj.czy warto dorzucić do serca.
Jutro mieszam 8L rumu po pierwszej destylacji z dundrem 6 L i 6 L wody .Puszczam pot still , bez wypełnienia (tylko 20 cm miedzi) i dziele odbiór po 200 ml .
Wnioskując z powyższego , ostatnio zbyt mało trafiło do serca , teraz podzielę na 4 grupy i poczekam .

Awatar użytkownika

Skir
500
Posty: 502
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: Skir » środa, 21 kwie 2021, 14:47

Zastanawiam się nad kwestią modyfikacji nastawu. Melasa sama w sobie jest gęsta. Proces fermentacji nie dochodzi do 0 BLG przy wykorzystaniu dundru. Tym razem wlałem do beczki 21kg melasy i 60l wody - 24 BLG. No to nawet nie dodałem cukru trzcinowego. Ale wydaje mi się, że "realne" BLG związane z zawartością cukru jest o około 7BLG mniejsze.
Czyli może efektywniejsze będzie dodanie 4 kg (21 kg melasy na 80l beczki) cukru trzcinowego po kilku dniach fermentacji?
I love the smell of bimber in the morning.

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1400
Posty: 1430
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: Góral bagienny » środa, 21 kwie 2021, 15:21

Wyższe blg to na pewno nie zjedzie do zera ;) .
Nastaw o blg 20 zszedł mi do 0 a nastaw o blg 25 do 6 :(.
Dodałem po kg. cukru trzcinowego do obydwu nastawów.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

Skir
500
Posty: 502
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: Skir » środa, 21 kwie 2021, 15:32

No właśnie. To może poczekać aż zejdzie do np 7BLG i wtedy zapodac jeszcze cukier?
I love the smell of bimber in the morning.

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1400
Posty: 1430
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: Góral bagienny » środa, 21 kwie 2021, 15:37

Aleś się uparł na ten cukier :D
Ja podchodzę do rumu jak do owoców ;) 1do 10 i tyle.
Prześlę małe co nieco to porównasz ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

Skir
500
Posty: 502
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: Skir » środa, 21 kwie 2021, 16:00

Ok :). No teraz pracuje 80l na samej melasie. Cukru chcę dodać dla Smaku i tylko trzcinowego
I love the smell of bimber in the morning.


adi163
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 29 sie 2014, 12:02
Załączniki
DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: adi163 » środa, 21 kwie 2021, 16:01

Ja robię 5 kg cukru trzcinowego i 3 kg melasy. Blg schodzi poniżej 0. (Nastaw 25l)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ostatnio zmieniony środa, 21 kwie 2021, 16:01 przez adi163, łącznie zmieniany 5 razy.

Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
600
Posty: 649
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 20:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: MASaKrA_Domingo » środa, 21 kwie 2021, 16:46

Trochę offtopic, ale w sumie w temacie rumu.

Będę brać za niedługo ok 150l melasy. Od rybaka z olx ( chyba, że ktoś zna pewne i tańsze źródło? ) Jeśli jest ktoś z okolic Krakowa, Oświęcimia chętny na wzięcie większej ilości i może od razu nieco niższej ceny za kg plus rozbicia ceny transportu, to piszcie na PW.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

Awatar użytkownika

Skir
500
Posty: 502
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: Skir » środa, 21 kwie 2021, 21:16

Tak tylko w celu doprecyzowania: Adam z rybą sprzedaje na kilogramy. Baniak 5l to 7 KG.
I love the smell of bimber in the morning.

Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
600
Posty: 649
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 20:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: MASaKrA_Domingo » środa, 21 kwie 2021, 21:17

Tak wiem, aczkolwiek celowo napisałem 150l. Melasa, jak to cukrowy syrop, jest cięższa od wody.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

Awatar użytkownika

Skir
500
Posty: 502
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: Skir » środa, 21 kwie 2021, 21:22

@MASaKrA_Domingo przydałyby się tez namiary na tańszy cukier trzcinowy. Czasami w Tesco jest promocja 5.49 za kg. A normalna 9.90
I love the smell of bimber in the morning.


Wróć do „Nastaw na Rum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość