Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
500
Posty: 502
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: Skir » sobota, 19 gru 2020, 09:54

Wystarczy wsypywać powoli, lać wrzątek (95) z KEG i mieć włączone mieszadło. Nawet jeśli wsypie się zbyt szybko, kiedy doleje się wody do określonej proporcji (ok. 3 litry na kilogram) i zrobi się gęsty kisiel (krochmal), to po 5 minutach pracy wiertarki z mieszadłem otrzymujemy wcale nie lepką, przejrzystą ciecz.
I love the smell of bimber in the morning.


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Woodworm
150
Posty: 169
Rejestracja: piątek, 16 sty 2015, 22:00
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: Woodworm » niedziela, 20 gru 2020, 21:12

Skir pisze:tesc.jpg
Test mączki ziemniaczanej TESCO.

Po ile wychodzi ta mąka w Tesco?

Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
500
Posty: 502
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: Skir » niedziela, 20 gru 2020, 23:39

@Woodworm mąka ziemniaczana to nie jest najtańszy produkt, ale serio warto zainwestować. Średnio cena w marketach i "normalnych" sklepach to ok . 3,70 za kilogram: Biedronka, Tesco, Dino, Lidl - czasem jest promocja. W tzw. sklepach osiedlowych widziałem przesadę nawet powyżej 6 zeta za kilogram. Można też kupić worek 25 kg w hurtowniach., wychodzi jeszcze taniej.
W Tesco ta akurat była w półkilowych opakowaniach chyba po 1,85.
Odpad jest mniejszy niż przy makach zbożowych, bo na dnie zalega bardzo gęsta nierozpuszczalna papka - 4 litry? Dokładnie zmierzę i podam za kilka dni, jak skończy pracować Grula z Biedry :).
Ostatnio zmieniony niedziela, 20 gru 2020, 23:42 przez Skir, łącznie zmieniany 1 raz.
I love the smell of bimber in the morning.


Woodworm
150
Posty: 169
Rejestracja: piątek, 16 sty 2015, 22:00
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: Woodworm » poniedziałek, 21 gru 2020, 13:15

Znam temat, głównie dzięki instrukcji kolegi Psotamt.
Zrobiłem dwa razy na skrobi z Biedry, raz na turbostillu drugi raz OVM (1 odpęd).
Smak wyborny. Została mi jeszcze jedna porcja zacieru, dojrzewa od zeszłego roku w balonie.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
500
Posty: 502
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: Skir » wtorek, 16 mar 2021, 20:44

Przy okazji: czasami człowiek stara się zaoszczędzić czasu na grzaniu i wprowadzić nowe smaki, czyli użyć świeży dunder. NIE! Nie znam się na chemii, ale to połączenie tworzy dość ciekawy zwarty klej. Odradzam.
I love the smell of bimber in the morning.

Awatar użytkownika

leon24_36
30
Posty: 48
Rejestracja: wtorek, 18 paź 2011, 21:07
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: leon24_36 » czwartek, 18 mar 2021, 11:11

Zawsze byłem przekonany że tego typu nastawy/ zacierać trzeba gotować w zbiorniku z płaszczem i to mnie powstrzymywało, a tu proszę łatwy i prosty sposób aby poczynić coś innego niż cukrówkę. Mam tylko jeszcze pytanie, jaka jest dolna granica temperatury dla drożdży żeby mogły pracować. W pomieszczenu w którym będę chciał to nastawić na chwilę obecną jest 12* i nie wiem czy to nie za mało. Drożdże jakie mam to te:
https://destylacja.com/drozdze-gorzelnicze-professional-whisky.html

:piwo:

Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
500
Posty: 502
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: Skir » czwartek, 18 mar 2021, 11:35

Ja mam zimną piwnicę ok 13-15, dlatego daję grzałkę akwariową (koszt ok. 22zł) i drożdżaki mają odpowiednie warunki.
I love the smell of bimber in the morning.

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2368
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: Doody » czwartek, 18 mar 2021, 20:17

Ja zacieram skrobię na lenia w 120l beczce. Wystarczy goraca woda, wiertarka z mieszadłem, i enzymy. Zaciera się bardzo łatwo, a wódka po dwukrotnie rektyfikacji jest bezkonkurencyjna w stosunku do cukru i glukozy.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
500
Posty: 502
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: Skir » niedziela, 21 mar 2021, 20:08

skrobia1.jpg

Moja ulubiona. :D Dość droga: 5,50 za kg.
10kg skrobi
30l wody
BLG 22
Temp po dodaniu mąki spadła do 80*, po godzinie 68* więc wrzuciłem dwa zamrożone pety. I za szybko się schłodziło. :o Enzym scukrzający dawałem przy 55*. :scratch: Ale po pół godzinie było już 21 BLG.
Przy okazji problemu schłodzenia. Próbowałem zacierać na 20l wody gotującej, a po zatarciu dodać wody zimnej. Skrobia jednak lubi odpowiednia proporcję wody, więc ten sposób nie skutkuje.
30l wody i 10kg mąki daje pełną beczkę 40l.
Edit: Nie dawałem grzałki, bo temp nastawu 25 stopni. Dziś (25 ) zajrzałem: BLG minus 1, temp 15 stopni. Trochę szybko poszło. Klarowanie naturalne. W przyszłym tygodniu puszczam na kolumnę :).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czwartek, 25 mar 2021, 19:00 przez Skir, łącznie zmieniany 1 raz.
I love the smell of bimber in the morning.


mirek-swirek
200
Posty: 234
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 21:57
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: mirek-swirek » sobota, 3 kwie 2021, 20:13

Doody pisze: wódka po dwukrotnie rektyfikacji jest bezkonkurencyjna w stosunku do cukru i glukozy.

Czyli prowadzisz 2 tradycyjne rektyfikację z wypełnieniem - Pierwsza to odbiór kropelkowy przedgonu, ciągniemy do konca; druga, to odbiór kropelkowy przedgonu, płukanie 0,5l, serce, pogon.
Nie odbierasz przedgonu przy stężeniu 55%, jak w metodzie 2,5, tak?

Awatar użytkownika

dynio
350
Posty: 376
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Stolyca Małopolski
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: dynio » sobota, 3 kwie 2021, 21:31

Doody miał chyba na myśli podwójną rektyfikację na KP. Też tak robię (pierwszą na 4 półkach, drugą na 8) i wódeczka wychodzi rewelacyjna.
Na kolumnie z wypełnieniem wychodzi trochę ostrzejsza. Na KP jest gładsza

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony sobota, 3 kwie 2021, 21:31 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem


mirek-swirek
200
Posty: 234
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 21:57
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: mirek-swirek » niedziela, 4 kwie 2021, 07:17

Dzięki Dynio. Czy ktoś z kolumna rektyfikacyjną mógłby się podzielić doświadczeniami z destylacji nastawu na skrobi?
Za chwilę będę miał klar i myślę o tym, jak to poprowadzić.


22011961
2
Posty: 4
Rejestracja: piątek, 25 gru 2020, 14:14
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: 22011961 » niedziela, 4 kwie 2021, 11:34

dynio pisze:Na kolumnie z wypełnieniem wychodzi trochę ostrzejsza. Na KP jest gładsza

Nie mam porównania pomiędzy alkoholami uzyskanymi na kolumnie półkowej a tymi z kolumny z wypełnieniem. Stwierdzam, że ten z kolumny z wypełnieniem uzyskany po dwukrotnej baaardzo precyzyjnie prowadzonej rektyfikacji jest wyjątkowo łagodny. Nie ma porównania z jakąkolwiek wódką sklepową.
Dochodzi do tego, ze zastanawiam się nad zmianą prowadzenia procesu, żeby uzyskać więcej wyrazistości i posmaku użytego surowca. Prawdopodobnie półkowa nie wycina wszystkich frakcji tak dokładnie jak kolumna z wypełnieniem, stąd inne wrażenia.


mirek-swirek
200
Posty: 234
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 21:57
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: mirek-swirek » niedziela, 4 kwie 2021, 13:48

22011961, czyli robisz 2 rektyfikację jak na spirytus, z pominięciem odbioru przedgonow na 0,5 raza?

Awatar użytkownika

dynio
350
Posty: 376
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Stolyca Małopolski
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: dynio » niedziela, 4 kwie 2021, 14:10

Tu masz trochę informacji:
viewtopic.php?f=53&t=22570&share_tid=22570&share_fid=66489&share_type=t&link_source=app

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem


22011961
2
Posty: 4
Rejestracja: piątek, 25 gru 2020, 14:14
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: 22011961 » niedziela, 4 kwie 2021, 15:53

Tak, dokładnie rektyfikuję dwa razy z pełnym odbiorem przed i pogonów. Za drugim razem stosuję metodę 2,5 z odbiorem przedgonów zarówno przy otwartym jak i zamkniętym buforze.
Już przy pierwszej rektyfikacji produkt jest pozbawiony wszelkich niepożądanych zapachów i dla większości byłby absolutem. Robiąc drugą rektyfikację uzyskuję pewność, że pozbywam się kolejnych frakcji, które są odpowiedzialne za syndrom dnia poprzedniego.

Awatar użytkownika

psotamt
850
Posty: 876
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: psotamt » niedziela, 4 kwie 2021, 16:47

Napiszę krótko. Rektyfikacja nastawu z mąki ziemniaczanej, inaczej zwaną skrobią ziemniaczaną lub popularnym krochmalem, w moim odczuciu powinna być jednokrotna. Raz i koniec. Ale odbiór przedgonów może trwać nawet 2 godziny. Odbiór serca nie prędzej niż 15 ml/min, choć cukrówkę czy glukozę odbiera się z prędkością 22 ml/min. Skrobię warto zrobić raz a dobrze.
Odbierz przedgony, aż zacznie kapać z głowicy czysty spirytus, przymknij odbiór z głowicy i przejdź na OLM. Odlej pierwszą ćwiartkę do kolejnego gotowania i dopiero odbieraj serce. Ale nie spisz się, jeśli twoja kolumna może odbierać 22 ml/min, odbieraj tylko 15 ml/min. Bez pośpiechu. Ma być gotowane raz, nie dwa razy. I nie o oszczędność czasu, czynności tu chodzi, a o jakość produktu końcowego.
A gdy już zrobisz ten spirytus, rozcieńcz go po tygodniu do 40 voltów, daj mu trzy miesiące albo nawet pół roku na odetchnięcie i wtedy skosztuj. To nie ma być dobre już, to ma być odpowiednie w smaku i aromacie po kilku miesiącach. A zapewniam, zrobione w ten sposób będzie doskonałe.
Trochę chaotycznie piszę, ale właśnie jestem po degustacji mąki żytniej na Koji, którą zrobiłem jakoś tak w wakacje zeszłego roku. Uuuuu, poezja :D :D :D
Jeśli zaadoptujesz psa, to nie zmienisz tym całego świata, ale cały świat zmieni się dla tego psa. Zaadoptowałem :D

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2368
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: Doody » niedziela, 4 kwie 2021, 18:05

mirek-swirek pisze:Czyli prowadzisz 2 tradycyjne rektyfikację z wypełnieniem - Pierwsza to odbiór kropelkowy przedgonu, ciągniemy do konca; druga, to odbiór kropelkowy przedgonu, płukanie 0,5l, serce, pogon.
Nie odbierasz przedgonu przy stężeniu 55%, jak w metodzie 2,5, tak?

Tak prowadzę dwie tradycyjne rektyfikacje na kolumnie zasypowej (standardowym aabratku).
Do drugiej rozcieńczam surówkę do 27 - 28%.
Pozdrawiam
Darek


mirek-swirek
200
Posty: 234
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 21:57
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: mirek-swirek » niedziela, 4 kwie 2021, 19:03

@psotamt, mam kolumnę 70 mm bez OLM i bufora. Wszystko robię na LM. Moja kolumna pracuje stabilnie przy odbiorze 40 ml/min.
Zrobię zatem długą stabilizację i bardzo powolne kropelkownie przedgonu. A potem jedną rektyfikację z dużym refluksem.
Dziękuję koledzy za poświęcony czas.
Wesołych Świąt!


22011961
2
Posty: 4
Rejestracja: piątek, 25 gru 2020, 14:14
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: 22011961 » niedziela, 4 kwie 2021, 23:00

psotamt pisze:Napiszę krótko. Rektyfikacja nastawu z mąki ziemniaczanej, inaczej zwaną skrobią ziemniaczaną lub popularnym krochmalem, w moim odczuciu powinna być jednokrotna. Raz i koniec.


Pytanie zasadnicze, czy po wypiciu tak rektyfikowanu nastawu nie ma problemu z bólem głowy i innymi następstwami zdrowotnymi, które często występują po wypiciu whisky lub alkoholi smakowych? Pytam bo dla mnie jest to problem podstawowy, nie interesuje mnie degustowanie i delektowanie się smakiem 100-200ml ml alkoholu, ale samopoczucie po większej jego dawce.
Gdy chcę wypić coś smakowego z góry zakładam, że będzie to nie więcej niż 200 ml. Do męskiego spotkania taka ilość nie wchodzi w rachubę, dlatego staram się pozbyć wszystkiego, być może niepotrzebnie, poza alkoholem etylowym tracąc przy tym na głębi smaku i aromatu.


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości