Przed pierwszym zacieraniem..... Zestaw pytań

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
adamus1
100
Posty: 138
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 10:38
Krótko o sobie: Pędze i wędze. Warze i smaże
Ulubiony Alkohol: Ten wytworzony w domu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: adamus1 »

Witam, posiadam aabratka i temat produkcji 96% z cukru metodą 2,5 mam opanowany. Również owocówki bez refluxu wychodzą super.
Jednak chcę spróbować zrobić wódkę ze zboża lub skrobi. Whisky mnie nie interesuje. Jestem piwowarem i w razie czego sprzęt do zacierania posiadam.

Pytania :
1. Lepiej zacierać mąkę czy słody ?
2. Drożdże zwykłe czy koji?
3. Rektyfikacja na pełnym sprzęcie czy bez refluxu na smak ?
4. Jak rektyfikacja to metoda 2,5 ?
5. Posiadam tylko 25l fermentory - jakie proporcje ?

Dziękuję za pomoc
promocja
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2917
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Przed pierwszym zacieraniem..... Zestaw pytań

Post autor: Góral bagienny »

1 Zależy co kto lubi.
2 Zależy co kto lubi.
3 Zależy co kto lubi.
4 Zależy co kto lubi.
5 1-3.5 4l
:D Za wiele nie pomogłem ale od 1-4 to rzecz gustu a raczej smaku :D
Musisz sam dojść co Tobie smakuje :D :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3835
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Przed pierwszym zacieraniem..... Zestaw pytań

Post autor: Doody »

1. Moim zdaniem zarówno słody jak i nieslodowane ziarno warte jest zaciersnia.
2. Drożdże dedykowane zacierom, polecam Safspirit malt lub grain (W zależności czy słód czy ziarno). Koji to do zacieru bez zacierania ;)
3.Bardziej odpęd + destylacja niż rektyfikacja, lub odpęd + rektyfikacja bez wypelnienia. Dla mnie najlepsza kolumna półkowa.
4. Jak wyżej.
5. Woda do zboża 3 -4 do 1.
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
adamus1
100
Posty: 138
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 10:38
Krótko o sobie: Pędze i wędze. Warze i smaże
Ulubiony Alkohol: Ten wytworzony w domu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Przed pierwszym zacieraniem..... Zestaw pytań

Post autor: adamus1 »

Decyzja podjęta. Zaczynam od mąki żytniej.
1. Nastaw 7kg mąki - 25 l wody + koja destylacja na pot stilu
2. Nastaw 7kg mąki - 25l wody + koja rektyfikacja na spirytus
Wszystko na zimno. Jakieś enzymy będą potrzebne ?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2917
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Przed pierwszym zacieraniem..... Zestaw pytań

Post autor: Góral bagienny »

Przy Koji nie potrzebujesz żadnych enzymów :)
Zadbaj by temperatura była wyższa niż przy zwykłych drożdżach a szybciej przerobią :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3835
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Przed pierwszym zacieraniem..... Zestaw pytań

Post autor: Doody »

Jak to chcesz zmieścić w 25l fermentorach?. Kup sobie beczkę plastikową 60l (taką niebieską).
25l +7 kg śruty to jakieś 30l. A jeszcze musisz mieć miejsce na pienienie się zacieru, zwłaszcza z Koji.
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
adamus1
100
Posty: 138
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 10:38
Krótko o sobie: Pędze i wędze. Warze i smaże
Ulubiony Alkohol: Ten wytworzony w domu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Przed pierwszym zacieraniem..... Zestaw pytań

Post autor: adamus1 »

Podzielę nastaw na 3 fermentory. Niestety nie mam miejsca ma tak dużą beczkę. Ale dzięki, ustrzegłeś mnie przed sporym problemem. Oczywiście antypiana będzie pewnie niezbędna
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Przed pierwszym zacieraniem..... Zestaw pytań

Post autor: psotamt »

adamus1 pisze:Oczywiście antypiana będzie pewnie niezbędna
Nie pewnie, a na pewno. Mąka żytnia na Koji pieni się najbardziej i szokująco.
Rozrób antypianę w jakimś atomizerze o pojemności 0,5 a najlepiej 1 litr i gdy nastaw zacznie podnosić się, intensywnie zraszaj. Zwykle pieni się po jakiś 3 godzinach od podania drożdży i prze kolejne 5 godzin trzeba pilnować. Oczywiście te czasy są przybliżone i zależą od temperatury startowej, otoczenia, jak również od proporcji woda-mąka. Ale żytnia na Koji nie ma równych sobie. W mojej ocenie lepiej smakuje niż zatarta tradycyjnie.
Każde wypłynięcie piany poza fermentator to ogromna utrata drożdży i enzymów. Mniejsza samej mąki.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2917
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Przed pierwszym zacieraniem..... Zestaw pytań

Post autor: Góral bagienny »

Coś w tym temacie posty znikają :scratch:
Czyżby jakiś mod pod osłoną nocy je kasował :o
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Przed pierwszym zacieraniem..... Zestaw pytań

Post autor: psotamt »

Mój był i jest :mrgreen: :mrgreen: :hahaha:
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”