Zacier i jego zapach
-
Autor tematu - Posty: 1
- Rejestracja: poniedziałek, 27 gru 2010, 20:56
-
- Posty: 130
- Rejestracja: czwartek, 29 lip 2010, 20:47
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Zacier i jego zapach
Jeśli to coś "spokojnego" na drożdżach winnych to bez problemu. Jeśli drożdże piekarnicze albo gorzelniane to może być nie ciekawie. Wystartowany wieczorem nastaw na T3 dnia następnego rano poczułem w pokoju, choć dzieliły mnie od niego 3 pary zamkniętych drzwi :-D Polecam myk z wyprowadzeniem CO2 poza mieszkanie rurką przez jakiś otwór w oknie (przy plastikach będzie ciężko). Ewentualnie zostaw pojemniki z nastawem w jednym, rzadko odwiedzanym pomieszczeniu, które raz na jakiś czas przewietrzysz i już...
A o jakich ilościach mówimy? Bo to też ma znaczenie przecież
A o jakich ilościach mówimy? Bo to też ma znaczenie przecież
-
- Posty: 107
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2010, 21:59
- Krótko o sobie: Po ukończeniu kursu solówek na trójkącie i oboju wyegzekwowałem szkolenie z naczyń ręcznie dmuchanych w podmiejskiej cepelii. Doktorat i habituacje z metalurgii OKRUTNEJ zdobyłem przypadkowo kręcąc się nieopodal zakładów obuwniczych rożnych fasonów w szczególności butów lewych.. a potem poleciało....
- Ulubiony Alkohol: Jim Beam, VIP
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Zacier i jego zapach
Witam,
Niestety nie zgadzam się z kolegą lucas'em. Sam nastawiam dwa balony 54 litrowe na T3 stoją na oknie nad kaloryferem zamiast rurki fermentacyjnej wstawiam ze względu na bardzo burzliwą fermentację tekalan fi=8x1 połączony trójnikiem z tekalanem z drugiego dymionu(a) i tą trzecią nitkę wyprowadzam przez wywiercony w futrynie okna otwór fi 8...
nic nie czuć ani latem ani zimą pozdrawiam!!!
Bzymek
Niestety nie zgadzam się z kolegą lucas'em. Sam nastawiam dwa balony 54 litrowe na T3 stoją na oknie nad kaloryferem zamiast rurki fermentacyjnej wstawiam ze względu na bardzo burzliwą fermentację tekalan fi=8x1 połączony trójnikiem z tekalanem z drugiego dymionu(a) i tą trzecią nitkę wyprowadzam przez wywiercony w futrynie okna otwór fi 8...
nic nie czuć ani latem ani zimą pozdrawiam!!!
Bzymek
(...) ile musiałbyś wypić żeby zagrać w Ich Troje??
...hmm nie da się tyle wypić...
...hmm nie da się tyle wypić...
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Zacier i jego zapach
Kolego @grzesiek01 w dziale bimbrownia http://alkohole-domowe.com/forum/jaka-j ... it=policja
Jest dużo dla tych co się zastanawiają, między innymi o zapachach. Polecam przeczytanie całości.
Jest dużo dla tych co się zastanawiają, między innymi o zapachach. Polecam przeczytanie całości.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 1704
- Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
- Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Zacier i jego zapach
Zadania dla Kolegi Grzegorza:
1. Przeczytać http://alkohole-domowe.com/forum/opary- ... 25-10.html
2. Zameldować o tym.
1. Przeczytać http://alkohole-domowe.com/forum/opary- ... 25-10.html
2. Zameldować o tym.
-
- Posty: 130
- Rejestracja: czwartek, 29 lip 2010, 20:47
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Zacier i jego zapach
Bzymek80 pisze:Witam,
Niestety nie zgadzam się z kolegą lucas'em.
Bzymek
Myślimy o tym samym, tylko może ja to źle ująłemlucas070707 pisze:Jeśli to coś "spokojnego" na drożdżach winnych to bez problemu. Jeśli drożdże piekarnicze albo gorzelniane to może być nie ciekawie (...) Polecam myk z wyprowadzeniem CO2 poza mieszkanie rurką przez jakiś otwór w oknie
-
- Posty: 157
- Rejestracja: niedziela, 7 lis 2010, 01:59
- Krótko o sobie: Dziękuje za to że są jeszcze psotnicy, którzy potrafią przekazać wiedzę potomnym. Pozdro dla Adminów i Braci psotniczej :-)
- Ulubiony Alkohol: Whisky, Piwo, Bimberek.
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Irlandia
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Zacier i jego zapach
Ważne aby temperatura otoczenia była ok 20'C. Wtedy nastaw pięknie pracuje.
Witam @Grzesiek01, jeśli boisz się że zapach może się wydostawać do klatki, w ostateczności skorzystaj z łazienki, tam zawsze jest dobra wentylacja i przeważnie ciepło. Ja swój nastaw trzymam w kuchni ale z doświadczenia powiem, że może czuć coś w pierwszy dzień, ale jest to zapaszek, nie smród. Ja używam narazie T3 i na tej podstawie to piszę. Jeśli masz na myśli zacier to już inna sprawa. Lekturę dostałeś powyżej.grzesiek01 pisze:Witam.
Czy zacier można zrobić w bloku czy będzie go czuć?
Pozdrawiam
Ważne aby temperatura otoczenia była ok 20'C. Wtedy nastaw pięknie pracuje.
Psocić każdy może , trochę lepiej lub trochę gorzej...
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir
-
- Posty: 107
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2010, 21:59
- Krótko o sobie: Po ukończeniu kursu solówek na trójkącie i oboju wyegzekwowałem szkolenie z naczyń ręcznie dmuchanych w podmiejskiej cepelii. Doktorat i habituacje z metalurgii OKRUTNEJ zdobyłem przypadkowo kręcąc się nieopodal zakładów obuwniczych rożnych fasonów w szczególności butów lewych.. a potem poleciało....
- Ulubiony Alkohol: Jim Beam, VIP
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Zacier i jego zapach
Witam,
Wreszcie udało mi się zrobić kilka fotek mojego odciągu wszelakich zapachów mogących pojawić się w bloku w czasie pracy nastawu
Pozdrawiam
Bzymek
Wreszcie udało mi się zrobić kilka fotek mojego odciągu wszelakich zapachów mogących pojawić się w bloku w czasie pracy nastawu
Pozdrawiam
Bzymek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
(...) ile musiałbyś wypić żeby zagrać w Ich Troje??
...hmm nie da się tyle wypić...
...hmm nie da się tyle wypić...
Re: Zacier i jego zapach
Koledzy, a jak ma się takie rozwiązanie z rurkami, jeśli mam tylko nastaw cukrowy, powiedzmy na drożdżach turbo. Sprzedawcy informują, że nie należy domykać pokryw, gdyż fermentacja jest bardzo burzliwa. Na pokrywie swojego pojemnika mam otwór i zastanawiam się, czy nie wyprowadzić zapachów na zewnątrz.
Re: Zacier i jego zapach
Możesz spokojnie wyprowadzić zapachy na zewnątrz za pomocą wężyka np igelitowego. Ja tak robię i nic nie czuć ,nie ma to wpływu na fermentacje.Koledzy, a jak ma się takie rozwiązanie z rurkami, jeśli mam tylko nastaw cukrowy, powiedzmy na drożdżach turbo. Sprzedawcy informują, że nie należy domykać pokryw, gdyż fermentacja jest bardzo burzliwa. Na pokrywie swojego pojemnika mam otwór i zastanawiam się, czy nie wyprowadzić zapachów na zewnątrz.
-
- Posty: 4905
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Zacier i jego zapach
no właśnie po to chce zrobić dodatkowy syfon:
ma to działać tak. Pokrywka na nastawie szczelnie zamknięta - z pokrywki rurka do butelki PET, butelka zalana do połowy wodą. Zacier puszcza gaz pod wodę w butelce a znad wody jest wyjście rurki do kanalizacji. Teoretycznie to co pojawi się nad wodą w butelce zostanie wypchnięte do kanalizacji a z kanalizacji nie powinno się przedostać do zacieru bo tyle wody nie przepchnie (około 10 cm).
ma to działać tak. Pokrywka na nastawie szczelnie zamknięta - z pokrywki rurka do butelki PET, butelka zalana do połowy wodą. Zacier puszcza gaz pod wodę w butelce a znad wody jest wyjście rurki do kanalizacji. Teoretycznie to co pojawi się nad wodą w butelce zostanie wypchnięte do kanalizacji a z kanalizacji nie powinno się przedostać do zacieru bo tyle wody nie przepchnie (około 10 cm).