Zacier i jego zapach

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
grzesiek01
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 27 gru 2010, 20:56

Post autor: grzesiek01 »

Witam.
Czy zacier można zrobić w bloku czy będzie go czuć?

Pozdrawiam :o
koncentraty wina
Awatar użytkownika

lucas070707
100
Posty: 130
Rejestracja: czwartek, 29 lip 2010, 20:47
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Zacier i jego zapach

Post autor: lucas070707 »

Jeśli to coś "spokojnego" na drożdżach winnych to bez problemu. Jeśli drożdże piekarnicze albo gorzelniane to może być nie ciekawie. Wystartowany wieczorem nastaw na T3 dnia następnego rano poczułem w pokoju, choć dzieliły mnie od niego 3 pary zamkniętych drzwi :-D Polecam myk z wyprowadzeniem CO2 poza mieszkanie rurką przez jakiś otwór w oknie (przy plastikach będzie ciężko). Ewentualnie zostaw pojemniki z nastawem w jednym, rzadko odwiedzanym pomieszczeniu, które raz na jakiś czas przewietrzysz i już...
A o jakich ilościach mówimy? Bo to też ma znaczenie przecież :-)
Awatar użytkownika

Bzymek80
100
Posty: 107
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2010, 21:59
Krótko o sobie: Po ukończeniu kursu solówek na trójkącie i oboju wyegzekwowałem szkolenie z naczyń ręcznie dmuchanych w podmiejskiej cepelii. Doktorat i habituacje z metalurgii OKRUTNEJ zdobyłem przypadkowo kręcąc się nieopodal zakładów obuwniczych rożnych fasonów w szczególności butów lewych.. a potem poleciało....
Ulubiony Alkohol: Jim Beam, VIP
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Zacier i jego zapach

Post autor: Bzymek80 »

Witam,
Niestety nie zgadzam się z kolegą lucas'em. Sam nastawiam dwa balony 54 litrowe na T3 stoją na oknie nad kaloryferem zamiast rurki fermentacyjnej wstawiam ze względu na bardzo burzliwą fermentację tekalan fi=8x1 połączony trójnikiem z tekalanem z drugiego dymionu(a) i tą trzecią nitkę wyprowadzam przez wywiercony w futrynie okna otwór fi 8...
nic nie czuć ani latem ani zimą pozdrawiam!!!
Bzymek
(...) ile musiałbyś wypić żeby zagrać w Ich Troje??
...hmm nie da się tyle wypić...
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Zacier i jego zapach

Post autor: Wald »

Kolego @grzesiek01 w dziale bimbrownia http://alkohole-domowe.com/forum/jaka-j ... it=policja
Jest dużo dla tych co się zastanawiają, między innymi o zapachach. Polecam przeczytanie całości.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Zacier i jego zapach

Post autor: Kucyk »

Zadania dla Kolegi Grzegorza:
1. Przeczytać http://alkohole-domowe.com/forum/opary- ... 25-10.html
2. Zameldować o tym.
Awatar użytkownika

lucas070707
100
Posty: 130
Rejestracja: czwartek, 29 lip 2010, 20:47
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Zacier i jego zapach

Post autor: lucas070707 »

Bzymek80 pisze:Witam,
Niestety nie zgadzam się z kolegą lucas'em.
Bzymek
lucas070707 pisze:Jeśli to coś "spokojnego" na drożdżach winnych to bez problemu. Jeśli drożdże piekarnicze albo gorzelniane to może być nie ciekawie (...) Polecam myk z wyprowadzeniem CO2 poza mieszkanie rurką przez jakiś otwór w oknie
Myślimy o tym samym, tylko może ja to źle ująłem :-)
Awatar użytkownika

Lukstir
150
Posty: 157
Rejestracja: niedziela, 7 lis 2010, 01:59
Krótko o sobie: Dziękuje za to że są jeszcze psotnicy, którzy potrafią przekazać wiedzę potomnym. Pozdro dla Adminów i Braci psotniczej :-)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Piwo, Bimberek.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Irlandia
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Zacier i jego zapach

Post autor: Lukstir »

grzesiek01 pisze:Witam.
Czy zacier można zrobić w bloku czy będzie go czuć?

Pozdrawiam :o
Witam @Grzesiek01, jeśli boisz się że zapach może się wydostawać do klatki, w ostateczności skorzystaj z łazienki, tam zawsze jest dobra wentylacja i przeważnie ciepło. Ja swój nastaw trzymam w kuchni ale z doświadczenia powiem, że może czuć coś w pierwszy dzień, ale jest to zapaszek, nie smród. Ja używam narazie T3 i na tej podstawie to piszę. Jeśli masz na myśli zacier to już inna sprawa. Lekturę dostałeś powyżej.
Ważne aby temperatura otoczenia była ok 20'C. Wtedy nastaw pięknie pracuje.
Psocić każdy może ;-), trochę lepiej lub trochę gorzej... :ok:
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir
Awatar użytkownika

Bzymek80
100
Posty: 107
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2010, 21:59
Krótko o sobie: Po ukończeniu kursu solówek na trójkącie i oboju wyegzekwowałem szkolenie z naczyń ręcznie dmuchanych w podmiejskiej cepelii. Doktorat i habituacje z metalurgii OKRUTNEJ zdobyłem przypadkowo kręcąc się nieopodal zakładów obuwniczych rożnych fasonów w szczególności butów lewych.. a potem poleciało....
Ulubiony Alkohol: Jim Beam, VIP
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Zacier i jego zapach

Post autor: Bzymek80 »

Witam,
Wreszcie udało mi się zrobić kilka fotek mojego odciągu wszelakich zapachów mogących pojawić się w bloku w czasie pracy nastawu
Pozdrawiam
Bzymek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
(...) ile musiałbyś wypić żeby zagrać w Ich Troje??
...hmm nie da się tyle wypić...

kizug
10
Posty: 13
Rejestracja: wtorek, 23 sie 2011, 22:36
Podziękował: 1 raz
Re: Zacier i jego zapach

Post autor: kizug »

Koledzy, a jak ma się takie rozwiązanie z rurkami, jeśli mam tylko nastaw cukrowy, powiedzmy na drożdżach turbo. Sprzedawcy informują, że nie należy domykać pokryw, gdyż fermentacja jest bardzo burzliwa. Na pokrywie swojego pojemnika mam otwór i zastanawiam się, czy nie wyprowadzić zapachów na zewnątrz.
Awatar użytkownika

szabix
150
Posty: 184
Rejestracja: środa, 30 gru 2009, 15:01
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Zacier i jego zapach

Post autor: szabix »

Ja mam zwykłą rurkę fermentacyjną, a na nią założoną rurkę fi4 wyprowadzoną do syfonu za pralką. Oczywiście wieko szczelne. Fermentuję w temperaturach <25*C. Nastawy powiększone x2.

we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 12:50
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Zacier i jego zapach

Post autor: we125 »

Koledzy, a jak ma się takie rozwiązanie z rurkami, jeśli mam tylko nastaw cukrowy, powiedzmy na drożdżach turbo. Sprzedawcy informują, że nie należy domykać pokryw, gdyż fermentacja jest bardzo burzliwa. Na pokrywie swojego pojemnika mam otwór i zastanawiam się, czy nie wyprowadzić zapachów na zewnątrz.

Możesz spokojnie wyprowadzić zapachy na zewnątrz za pomocą wężyka np igelitowego. Ja tak robię i nic nie czuć ,nie ma to wpływu na fermentacje.

nimotor
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 27 mar 2021, 20:46
Re: Zacier i jego zapach

Post autor: nimotor »

Cześć,
planuję zrobić dodatkowy syfon i puszczać gazy do kanalizacji, żeby zabezpieczyć się przed cofką.
Pytanie: jak zwiększenie ciśnienia gazów w nastawie wpłynie na jego jakość?
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4905
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Zacier i jego zapach

Post autor: rozrywek »

Co chcesz zrobić?
Do kanalizacji bespośrednio?.
No coż. Jak chcesz wypić to co sąsiad jadł na obiad miesiąc temu. To proszę.

Odkryłeś amereryką. 10 lat prawie za póżno.


Do wentylacji się kieruj. Wentylacji.
Do góry. Nie w dół.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

nimotor
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 27 mar 2021, 20:46
Re: Zacier i jego zapach

Post autor: nimotor »

no właśnie po to chce zrobić dodatkowy syfon:
ma to działać tak. Pokrywka na nastawie szczelnie zamknięta - z pokrywki rurka do butelki PET, butelka zalana do połowy wodą. Zacier puszcza gaz pod wodę w butelce a znad wody jest wyjście rurki do kanalizacji. Teoretycznie to co pojawi się nad wodą w butelce zostanie wypchnięte do kanalizacji a z kanalizacji nie powinno się przedostać do zacieru bo tyle wody nie przepchnie (około 10 cm).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”