Po co zapala się alkohol w drinkach?

Jak zrobić Drinka takiego, jak podaje barman na imprezie? Tu dowiesz się wszystkiego, co mieszać, jak mieszać i wiele więcej ...

Autor tematu
Agata
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 19 paź 2014, 00:08
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: Agata »

Kilkakrotnie widziałam, jak barmani podczas przygotowywania drinków zapalają alkohol w szklance czy kubku (np. whisky podczas przygotowywania Irish Coffee).

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć po co się to robi?

(może to głupie pytanie, ale nie wiem)
Ostatnio zmieniony czwartek, 19 lis 2020, 16:18 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
alembiki

newuser
30
Posty: 44
Rejestracja: środa, 27 sie 2014, 08:38
Podziękował: 5 razy
Re: Odp: Po co zapala się alkohol?

Post autor: newuser »

Bo ładnie to wygląda :)

tapatalknięte

radonix
100
Posty: 107
Rejestracja: wtorek, 25 gru 2012, 17:32
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Po co zapala się alkohol?

Post autor: radonix »

Wydaje mi się, że tylko dla efektu wizualnego.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Po co zapala się alkohol?

Post autor: JanOkowita »

Moim zdaniem to zabieg marketingowy, który pozwala uzyskać wyższą cenę za drinka.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Po co zapala się alkohol?

Post autor: radius »

I mniejszy procent, więc drinków wypije się więcej ;) Czysty zysk dla barmana :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Po co zapala się alkohol?

Post autor: gr000by »

Niektóre alkohole (np. krupnik miodowy) można spożywać na ciepło i podpala się je po to, żeby się podgrzały. Do kieliszka wlewa się 3/4 wysokości krupniku miodowego, na wierzch odrobinę spirytusu lub nieco więcej czystej wódki i się je podpala. Przed spożyciem gasi się płomień (lub nie, zależnie od tego czy lubimy adrenalinę) i pije - raz się skusiłem na wypicie płonącego, trzeba uważać przy oddychaniu, żeby nie zionąć ogniem :D.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Po co zapala się alkohol?

Post autor: JanOkowita »

I potem ci, którzy wypili za dużo opowiadają, że widzieli Smoka Wawelskiego ;) :freak: :piwo:
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

novak
30
Posty: 49
Rejestracja: poniedziałek, 5 gru 2011, 21:09
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Po co zapala się alkohol?

Post autor: novak »

Moim zdaniem barmani serwujá plonáce, goráce alkohole osobom mówiácym za duzo, które majá tzw. niewyparzony dziób :)

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: Po co zapala się alkohol?

Post autor: michal278 »

Jako były barman powiem, że to dla efektu głównie. Są jednak shoty, bo o nich mowa co dzięki zapaleniu zmieniają smak. Przykład to płonący diabeł. Ogień ma za zadanie nadpalić ziarenka kawy i je skarmelizować.

Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

Pastor
10
Posty: 14
Rejestracja: wtorek, 19 paź 2010, 13:03
Krótko o sobie: Jestem...
Ulubiony Alkohol: Wszystkie
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Uherské Hradiště / Czechy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Po co zapala się alkohol?

Post autor: Pastor »

Płomień służy w wilu przypadkach inaczej na przykład:
ja osobiście używam ognia najczęściej do koktajlów typu cosmopolitan (świerze pomarańczowo żurawinowe drinky dla pań).
Podpalam w w/w drinku skórkę pomarańczową, która ściskam nad powierzchnią aby wycisnąć olejki w niej zawarte i odrobine je opalić. Dodawa to dużo wiecej aromatu do drinka.
kolejnym powodem jest jak wspomniał kolega michał278, że jest wykorzystywany bądź do "karmelizacji" albo "wędzenia" ja osobiście uwielbiam jeden sposób:
Do koniakówki (tzw. "sniftera") dodajemy łyżeczkę trzcinowego cukru oraz małą pałeczkę cynamonu.
na koniec koniakówkę umieszczamy bokiem w szklance na whisky napełnionej zimną wodą (ma to na celu chłodzenie szklanki i ochrona przed rozbiciem),
gdy już wszystko mamy dodajemy 15ml wray and naphew overproof rum (jamajski rum okolo 63% łatwo palny z bardzo silnym charakterystycznym aromatem) i podpalamy!
podczas "karmelizowania" cynamon zacznie się przypalać i doda rewelacyjny posmak do koktajlu.
po odparowaniu całego rumu i zgaśniecu płomieni całość cedzimy do szejkera, dodajemy 35ml soku jabłkowego, 25ml jamesona i szybkim potrząśnięciem mieszamy całość. podawamy (podajemy)w szklance do martini.
Oczywiście podpalanie alkoholu jest wykorzystywane do wielu innych celów jak na przykład zmiana temperatury danego alkoholu bądź ekstrakcja i koncentracja (redukowanie) walorów smakowych poprzez wypalanie alkoholu...
Ale oczywiście w każdym barze trafi się mistrz, który tak lubi płomienie ze podpali wszystko od kieliszka wódki do soku pomarańczowego, przez co wydaje mu sie że jest najlepszym barmanem na świecie...

[Mod.]
Pisz staranniej!
"Żeby tak się stało żebym nie musiał ciepłej pić!"

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: Po co zapala się alkohol?

Post autor: michal278 »

Ciekawe zastosowanie.

Smakuje i próbuje, sklepowej nie kupuje.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

Furtillo
100
Posty: 112
Rejestracja: środa, 4 lis 2020, 15:36
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Forum alkohole-domowe
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Po co zapala się alkohol?

Post autor: Furtillo »

Płonący napój czyli tak zwany Flaming drink jest to koktajl lub inny mieszany napój, który zawiera wysoki % alkoholu, jest zapalany przed spożyciem. Alkohol może być integralną częścią napoju lub może być rozprowadzany cienką warstwą na wierzchu napoju. Płomienie mają głównie charakter wizualny. Jednak w połączeniu z określonymi składnikami smak napoju ulega lekkiej zmianie.
Pozdrawiam :piwo:

Temat własny: :czytaj:
Treść ukryta:
Awatar użytkownika

dziad borowy
100
Posty: 113
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 13:40
Krótko o sobie: siedzę na forum a tam sobie kapie!!!
Ulubiony Alkohol: Skotch Rill wel kancioczek
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Po co zapala się alkohol w drinkach?

Post autor: dziad borowy »

Barman w ten sposób udowadnia że nie "ochrzcił" drinka kranówką :D
Podobnie w krajach islamskich to gospodarz zaczyna jeść pierwszy aby pokazać gościom że jedzenie nie jest zatrute.
Ostatnio zmieniony piątek, 20 lis 2020, 05:57 przez dziad borowy, łącznie zmieniany 1 raz.
My tu sobie siedzimy , a gorzałka w lesie
Awatar użytkownika

Tejsti
5
Posty: 5
Rejestracja: środa, 17 mar 2021, 13:32
Re: Po co zapala się alkohol w drinkach?

Post autor: Tejsti »

Bardzo często jest to raczej dla "efektu WOW"
Niektóre koktajle trzeba podpalić i podgrzać, dla uzyskania większej temperatury. Bo ciężko np. podgrzać je w inny sposób na barze.

Jest to też bardzo dobra metoda do wydobycia aromatu drinka. Podobnie jak grzane wino gdy paruje, to rozsyła piękny zapach po mieszkaniu, tak samo podpalone drinki działają lepiej na zmysł węchu, tym bardziej jeśli w środku są np. zioła, skórki z cytrusów.
Jestem wieloletnim barmanem i tworzę swój kanał na YT. Pokazuje przepisy na nalewki, syropy cukrowe, koktajle.
Zobacz i subskrybuj: https://www.youtube.com/channel/UCTmcXT3UZ7p4fJKjbytgq0Q
online
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Po co zapala się alkohol w drinkach?

Post autor: rozrywek »

Ale w jakich drinkach i jaki się alkohol podpala?.


Podpala się dla bajeru i efektu.


A płonące lody? To niby co? Mleko ze spirytusem? To lody. Polane po wierzchu dla bajeru odrobiną spirytusu.

Palący się drink....tak szybko nie zgaśnie.
Adrenalina i emocje.
Uwalniają się pewne aromaty. Nie powiem. Taki był zamysł pierwszego barmana.

A potem wiadomo...kropelka spirytu i laski piszczą.

A tequila paląca się?

Paląca dosłownie i w przenośni.

Pita jeszcze płonąca?
Taki był zamiar pierwszego barmana który to stwarzał. Nie dla cipki co popiszczy i zapłaci za drinka więcej.
A dla twardziela co jeszcze płąnące w gardło wleje.
Aromat się niósł dosłownie za drzwiami nawet.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Drinków”