Galeria domowego wyrobu wędlin

Budowa wędzarni, wędzenie, wyrób wędlin domowych.

Autor tematu
szejk
10
Posty: 17
Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 15:02

Post autor: szejk »

remigiusz2002 pisze:witam kolegów wędzarzy i mam male pytanko jestem w trakcie budowy mojej pierwszej wędzarki bo do tej psotki to wartało by coś zagryść :D
więc moje pytanie jest następujące mam dostęp do drzewa są to odpady ze stolarni i nie wiem jakie drzewo jest najlepsze to co mam to same liściaste dąb akacja i pewne odmiany egzotycznych liściastych :D i jesli moża cos więcej w tym zagadnieniu.
Witam,
Bez obrazy kolego, ale z drzewa to raczej wędzarni nie zrobisz, natomiast jeśli na myśli miałeś drewno to i owszem.
Najlepsze jest liściaste twarde, czyli dąb i akacja które masz będzie idealne.Co do egzotycznego to się nie wypowiadam bo nie wiem jakiej jest twardości (czytaj odporności na temp.) i czy w temp. nie wydziela "egzotycznych " zapachów .
Poczytaj poprzednie posty w temacie to znajdziesz tam trochę rad i podpowiedzi. oczywiście służę też swoją wiedzą
Pozdrawiam,
Szejk
-------------
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy.
Trzeba żyć, aby jeść i pić , a nie jeść i pić, aby żyć !!!
koncentraty wina

remigiusz2002
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 28 cze 2009, 23:49
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: remigiusz2002 »

Przepraszam źle się wyraziłem. Wędzarnia już jest. Znaczy prawie. Chodzi mi o to czym to opalać, co jest najlepsze? :D a i prosił bym o przepis na jakaś sprawdzoną zalewę.
Z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony czwartek, 14 sty 2010, 09:31 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: interpunkcja i ortografia
Awatar użytkownika

czutka
50
Posty: 81
Rejestracja: środa, 5 sie 2009, 20:16
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: czutka »

Ja palę drewnem buk, olcha, lekki dodatek wiśni.
A zalewa to 90gram peksoli na litr wody.
Przyprawy, ziele ang. pieprz ,liść laurowy,szczypta gorczycy.
Wszystko gotuje jakieś 10 minut, po ostygnięciu zalewam.Pekluje jakieś dwa tygodnie.
A potem do dymu,tylko pamiętaj dobrze wysusz wędzarnie,a przed pierwszym wędzeniem musisz ją dobrze okopcić dymem.Życzę udanych wędzeń.

Pozdrawiam Czutka
Awatar użytkownika

Coorp.pl
100
Posty: 112
Rejestracja: czwartek, 10 wrz 2009, 20:24
Krótko o sobie: Zbyt wiele szczegółów nie ma co zdradzać. Kocham moją Rodzinę a Przyjaciele są ważni jak moi Krewni. Kiedyś kupię sobie ranczo, wybuduję dom, wędzarnię, ziemiankę i szopę do pędzenia. Kto wie? Może wykopię staw? Posadzę na pewno brzozy. A może dęby i lipy ;-) Świerki i sosny też tam będą. Będę miał kurki i świnki, a kto wie, czy nie będzie tam krówki i konika :-)
Ulubiony Alkohol: własne wódki i nalewki oraz piwo braciszka Siurka
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Puszcze Mazowsza
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: Coorp.pl »

Dawno nie byłem na Forum i widzę ogromne zmiany. Jakiś czas temu „odkryłem” stronę http://www.wedlinydomowe.pl/, o której tu niektórzy wspominają. Prawdę mówiąc marzy mi się zorganizowanie wspólnego zjazdu zadymiarzy, domowych piwowarów i psotników, z tym, że te dwa pierwsze hobby są legalne :-(. Proszę mi wybaczyć, bo jeszcze wszystkich postów w tym wątku nie przeczytałem, więc może się powtórzę, ale Koleżanki i Koledzy Psotnicy, zwróćcie uwagę, że nasze zainteresowania oscylują wokół tego, co stare – sprawdzone przez pokolenia, zdrowe, tradycyjne. W ogóle od wielu już lat, szczególnie po zmianach ustrojowych, widoczny jest wzrost zainteresowania szeroko pojętą tradycją. To właśnie domowy wyrób artykułów spożywczych, drewniane domy, wiejskie sprzęty, drzewa genealogiczne. Ktoś może się roześmiać z tego co napiszę, ale nawet papież promuje dawne obrzędy. O czym to świadczy? Że mądrzy ludzie dostrzegają wartość tego, co tworzyły całe pokolenia. To takie moje wolne przemyślenia.
"Picie sklepowej wódki Panu Bogu się nie podoba, ale picie dobrego bimbru to nie grzech. To owoc ziemi i pracy rąk ludzkich".
Pan Piotr, bas kościelny, doświadczony bimbrownik


Ave Księstwo Oświęcimskie ;)
Awatar użytkownika

czutka
50
Posty: 81
Rejestracja: środa, 5 sie 2009, 20:16
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: czutka »

Masz racje Coorp, fajnie się spotkać w tak miłym gronie.
A tak nawiasem mówiąc, jutro mam ciężki dzień, gotuje calwados, oraz wędzimy kiełbasę swojską, szynki, schaby, uda drobiowe. Czyli 2x1

szaler89
30
Posty: 38
Rejestracja: niedziela, 1 mar 2009, 15:38
Podziękował: 1 raz
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: szaler89 »

To i ja pokarze co jakiś czas temu uwędziłem. Wędzone było standardową metodą: beczka i ogień :D Szynki, balerony, boczki itp. Szczerze mówiąc było to moje pierwsze wędzenie i o dziwo się udało :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

czutka
50
Posty: 81
Rejestracja: środa, 5 sie 2009, 20:16
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: czutka »

Szaler89
Ładne to wygląda, jak smakuje? domyślam się że też super. Powiedz te wędzonki wyszły suche w środku czy raczej soczyste, rozpływające się w ustach. Jakim drewnem wędzisz.

Czutka :)

szaler89
30
Posty: 38
Rejestracja: niedziela, 1 mar 2009, 15:38
Podziękował: 1 raz
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: szaler89 »

Suche to by sie nie nadawały do konsumpcji takie jest moje zdanie wyszły soczyste i słone takie jak u wuja na wsi czyli konkretne :D nie pamiętam ale chyba jedna szynkę za długo parowałem i była gorsza od innych ale nadawała sie jeszcze :) a wędziłem świeżą olszyna jako ze robilem to pierwszy raz to wiedzę wziąłem od 80 letniego wuja który odkąd pamiętam wędził właśnie olszyna tylko co najdziwniejsze jak wędził w beczce nie robil żadnego kanału tylko drewno układał wprost pod beczka, wędlinami i nigdy nie przypalił wyrobu. A mięsa nie wkładał w żadne zalewy tylko obsypywał sola i tak czekało do wędzenia (to tak na marginesie)
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: Wald »

Beczka to zapewne najprostszy sposób do dymienia :klaszcze: . Prosto zdobyć materiały :) , czyli starą bekę.
A to mój sposób. Myślę :hmm: że też łatwy i szybki.
Pewnie więcej zachodu :piwo: , :help: trzeba żeby gratisem wejść w posiadanie np. pracowniczej szafki ubraniowej :smiech: lub podobnej, ale można. W wykonaniu reszty praca :ok: zapewniam identyczna. W tylnej ścianie szyber do zwiększania ciągu (w ten sposób podnoszę temperaturę) i od dołu spora dziura wlotowa.
A jaka później wygoda :?: :!: A smaki jakie :?:
Polecam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: Zygmunt »

A nie boisz się o jakiś swąd lakieru w takiej szafce?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: Kucyk »

Szafka BHP jest świetna! Szczególnie do wędzenia zimnego. Wieszasz na górze szyneczki, ustawiasz na dole podziurawioną puchę 5-10L wypełnioną trocinami, podpalasz aby się żarzyły i zamykasz na 12h. Po tym czasie czynność powtarzasz. I tak przez 3 tygodnie.
Zapach lakieru, biorąc pod uwagę wiek szafek, jak również temperatury panujące wewnątrz oraz osadzający się na ściankach nagar z dymu nie jest czymś, co może zakłócić dymienie świńskiej nogi.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: Zygmunt »

No to ekstra, bo bałem się, że lakier na beczce mi szynkę spierniczy:)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: Wald »

Jeśli ustawiasz beczkę (tak samo z szafką) nigdy na pierwsze palenie nie ładuj żadnej wędliny :!: Na początek daję ciepła do oporu dla przetestowania całości. Tak samo przed każdym wędzeniem rozgrzewam całość dla osuszenia. Więc jest nowa :klaszcze: warstwa ochronna. Nigdy nie miałem zarzutów że cokolwiek zakłóca smak czy zapach wyrobów :) A tak faktycznie to mam większą warstwę korozji :oops: niż lakierów. Zgnije jedna to będzie druga.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: Zygmunt »

No i stało się: melduję dołączenie do braci zadymiaczy! Frajda niesamowita- prawie tak jak psocenie, tyle, że legalne :)
Obrazek

W rozpaleniu pomogłem sobie trochę palnikiem :twisted: Potem już poszło...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
szejk
10
Posty: 17
Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 15:02
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: szejk »

Zygmunt pisze:No i stało się: melduję dołączenie do braci zadymiaczy! Frajda niesamowita- prawie tak jak psocenie, tyle, że legalne :)
Witamy nowego zadymiacza,

Teraz czekamy na fotki Twojch wyrobów.
Ps. Do przykrycia beczki najlepszy jest worek po ziemniakach - z juty( tak to chyba się nazywa)
Pozdrawiam,
Szejk
-------------
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy.
Trzeba żyć, aby jeść i pić , a nie jeść i pić, aby żyć !!!
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: Zygmunt »

Szyneczka:
Obrazek

Chyba muszę wreszcie odgrzebać jakiś sensowny aparat, bo zdjęcia robione telefonem nadają się tylko do znaczków pocztowych...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: Wald »

Tym razem coś z ryb. Tak ok. 6 kG. :!:
Bo ryba dobra na dietę :lol:
Za tydzień dietetyczna wędlina i drób :hahaha:
I oczywiście ładny kawał boczku :!:
Pozdrawiam zadymiaczy :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Winiarek5
200
Posty: 222
Rejestracja: czwartek, 12 mar 2009, 00:43
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: Winiarek5 »

Zygmunt pisze: Frajda niesamowita- prawie tak jak psocenie, tyle, że legalne :)
Na razie, legalne...
Dopóki Unia nie wpadnie na pomysł, żeby tego zabronić; oczywiście mając na uwadze nasze dobro i zdrowie :lol:
Jakiś czas temu, zaczęli kombinować nad zabronieniem uprawy ziół w przydomowych ogródkach - też dla naszego dobra i zdrowia :lol:
Bardzo szybko się okazało, że stoją za tym koncerny produkujące parafarmaceutyczne leki ziołowe :mrgreen:

Pozdrawiam

Winiarek

Autor tematu
szejk
10
Posty: 17
Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 15:02
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: szejk »

Winiarek5 pisze:
Zygmunt pisze: Frajda niesamowita- prawie tak jak psocenie, tyle, że legalne :)
Na razie, legalne...
Dopóki Unia nie wpadnie na pomysł, żeby tego zabronić; oczywiście mając na uwadze nasze dobro i zdrowie :lol:

Witam,
No może nie do końca tak źle w "tej" Unii.
W większości krajów na zachodzie jeżeli potrafisz robić dobre wędliny, sery i inne smakołyki to zgłaszasz działalność , produkujesz i sprzedajesz w przydomowym sklepiku.
W Polsce jeśli przyjdzie Ci do głowy taki pomysł to lepiej usiądź sobie w kąciku i poczekaj aż Ci przejdzie, bo jeżeli chcesz to robić oficjalnie to np. sanepid traktuje cię tak samo jak Morliny: osobne pomieszczenie na przyjęcie półtusz, osobne do rozbioru, osobne do produkcji, osobne na wyroby przed wędzeniem jak i na gotowe produkty , etc. etc. Wszystkie pomieszczenia oczywiście sterylne w glazurze do sufitu i jak byś chciał dorobić sobie do pensji, robiąc tyg. paręnaście kilogramów smakowitych wędzonek wg. tradycyjnych receptur to musisz najpierw wydać "bańkę" na pomieszczenia i urządzenie zakładu.
Ale można robić to też nie legalnie.
Pozdrawiam,
Szejk
-------------
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy.
Trzeba żyć, aby jeść i pić , a nie jeść i pić, aby żyć !!!
Awatar użytkownika

Ramzes22
50
Posty: 67
Rejestracja: środa, 7 paź 2009, 15:19
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: Ramzes22 »

Długo mnie tutaj nie było, ale pora się pochwalić jesiennym dymieniem. Wędliny wg. przepisu, który podałem w sąsiednim wątku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

pozdrówka - Ramzes22
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: radius »

No, to i ja zgłaszam akces do beczkozadymiarzy :lol:
Jako, że robimy to ze sąsiadem już parę lat, nie wyobrażam sobie świąt bez swojskiej kiełbaski, baleroniku, szyneczki tudzież innych specyjałów. Jak pomyślę o sklepowym świństwie to :womit: . Pod koniec listopada będę dymił kiełbaski a w grudniu inne części ciał biednych świnek :cry: więc może wtedy zamieszczę zdjęcia naszej dwubeczkowej (płaszcz powietrzny - sprawdza się zwłaszcza w zimie) wędzarenki. Tylko przy takim wędzeniu ze sąsiadem, nie wiem czemu zawsze psuje mi się wzrok. Pod koniec roboty widzę dwa razy więcej tego co wsadziłem do beczki :kumple: :piwo: :odlot:
Pozdrawiam całą brać Zadymiarzy :punk:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: Kucyk »

radius pisze:przy takim wędzeniu ze sąsiadem, nie wiem czemu zawsze psuje mi się wzrok
Destyluj dwa razy... ;)

maciej.goo
10
Posty: 13
Rejestracja: wtorek, 7 gru 2010, 13:01
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: kuj- pom
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: maciej.goo »

A oto mój specjał. Surowa szyneczka z kością.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

maciej.goo
10
Posty: 13
Rejestracja: wtorek, 7 gru 2010, 13:01
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: kuj- pom
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: maciej.goo »

Przyszedł czas na zestaw świąteczny:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: Kucyk »

Uuuuuu... To chyba z Kolegą Maciejem Masarzem sobie nie pogadam.
Bo jak mi - maluczkiemu się z takim profesjonalistą równać. :cry:
Awatar użytkownika

Lothar von Luene
350
Posty: 379
Rejestracja: środa, 22 lip 2009, 16:51
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: Lothar von Luene »

Dzisiejszy dzień spędziłem na powietrzu. :) Zaraz walnę se jeszcze jednego i idę spać.
wolowina wieprzowina.JPG
krzywe kielbaski.JPG
poranek.JPG
parzenie kielbachy.JPG
gotowe.JPG
Zdrowych i Wesołych Świąt !
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
" Do pewnych informacji dochodzi się logiką...." ,
napisał Partyzant

gotiger
150
Posty: 196
Rejestracja: piątek, 19 lis 2010, 01:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Scotch Whisky
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: gotiger »

Lothar von Luene, aż mi ślinka pociekła i zaśliniłem cały monitor :odlot:

Dość prosta, a zarazem ciekawa konstrukcja tej Twojej wędzarki.
Ciekawi mnie, czy ona jest zamontowana na stałe, czy przenośna ?

P.S. przepraszam za offtopa, ale przy takich wyrobach nie mogłem się pohamować :oops:

Wesołych i Pogodnych dla Wszystkich :)

maciej.goo
10
Posty: 13
Rejestracja: wtorek, 7 gru 2010, 13:01
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: kuj- pom
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: maciej.goo »

Wędzarenka pierwsza klasa!!! A jakie otoczenie... Ja nie dość, że mam betonową, to jest między garażami i wędze bezpośrednio nad ogniem :/ Trudno więc o zimny dym. Ale za to jak przypilnuje...
Dziś pilnowałem szyneczek:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Lothar von Luene
350
Posty: 379
Rejestracja: środa, 22 lip 2009, 16:51
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: Lothar von Luene »

@maciej.goo
Śliczne te szyneczki ! Besposrednio nad ogniem tak ładnie uwędzić, to jest sztuka. :poklon;
@gotiger
Jest przenośna. Dość dobrze się w niej zadymia- 2 metry rury w ziemi i 2,5 wysokości robią ciąg jak w kominie, a drewno nie oddaje ciepła tak jak wędzarki z blachy. Przy minusowych temperaturach można wędzić bez problemów.
Jedyną jej wadą jest to, że zajmuje dużo miejsca. W komórce używam jej jak skrzynię na rzeczy mało używane. :)
" Do pewnych informacji dochodzi się logiką...." ,
napisał Partyzant
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: radius »

Podkur....ny Waszymi zdjęciami zamordowałem pięć karpi a następnie udałem się na działkę w celu dokończenia przygotowań przedświątecznych. Oto co z tego wyszło:
Nasza (moja i sąsiada) Gruba Berta;
beka.jpg
Gruba Berta załadowana;
ładunek.jpg
W międzyczasie;
dębowa.jpg
Efekty pracy Grubej Berty;
kiełbaska.jpg
szynka.jpg
Mam nadzieję, że i ja co niektórych kapaczy wk.....łem ;P :lol:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Lothar von Luene
350
Posty: 379
Rejestracja: środa, 22 lip 2009, 16:51
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: Lothar von Luene »

Ta Gruba Berta to jakaś wyrafinowana konstrukcja. :geek: Dlaczego jest beczka w beczce?
" Do pewnych informacji dochodzi się logiką...." ,
napisał Partyzant
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: radius »

To takie moje ulepszenie na zimę - płaszcz powietrzny. Bardzo dobrze się sprawdza, beka szybko się nagrzewa i trzyma ciepło :ugeek: :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Lothar von Luene
350
Posty: 379
Rejestracja: środa, 22 lip 2009, 16:51
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: Lothar von Luene »

:ok: Sprzedam ten pomysł znajomym co wędzą w beczkach.
" Do pewnych informacji dochodzi się logiką...." ,
napisał Partyzant
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: radius »

Nie zastrzegam praw autorskich :ok: Co najwyżej :pije:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: Kucyk »

Nie mogłem się powstrzymać od zaprezentowania świątecznego talerza wędlin. A okazja tym donioślejsza, że po raz pierwszy na stole przy którym zasiadłem nie ma żadnego, powtarzam ŻADNEGO mięsiwa które nie było by zrobione w domu przez Agnieszkę lub Jej Mamę, Moją Mamę czy mnie samego...
Talerz.jpg
1. Pasztet naśladujący dziczyznę. Sekretem są zmielone goździki dodane do masy.
2. Schab pieczony ze śliwką w wykonaniu "tradycyjnym".
3. Pasztet "naturalny".
4. Pieczeń z wyfiletowanych kurczaków przełożonych wędzonym boczkiem, z czosnkiem i czubricą.
5. Boczek pieczony na chrupiąco nacierany solą i czosnkiem.
6. Pieczony zawijaniec z wyluzowanego kurczaka.
7. Szynka wędzona w dymie jałowcowym (http://alkohole-domowe.com/forum/post25014.html#p25014)
8. Wytrybowany udziec indyka ze śliwką i morelą udający cielęcinę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Agneskate
200
Posty: 228
Rejestracja: sobota, 11 paź 2008, 21:16
Krótko o sobie: Cicha woda... ;P
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Kontakt:
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: Agneskate »

A o to z najnowszych naszych (Kucowo Agowych) wyczynów:
Obrazek
Pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: radius »

Ooo :!: Kuc się obudził z letargu :?:
Pieczone świnki z grilla, czy z wędzaczka :?: Normalnie zachlapałem śliną pół klawiatury :klaszcze:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

macius
200
Posty: 203
Rejestracja: środa, 22 wrz 2010, 19:19
Krótko o sobie: Lubię sprawiać przyjemność sobie i bliskim ;)
bo życie to przyjemność :)
Ulubiony Alkohol: własne naleweczki ;)
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: macius »

Kucyku wróć :mrgreen:
a zdjęcie... dopiero jadłem i znów jestem głodny... A w lodówce pusto...
Robienie alkoholu sprawia, że nie muszę go pić(aż tyle)
Awatar użytkownika

Agneskate
200
Posty: 228
Rejestracja: sobota, 11 paź 2008, 21:16
Krótko o sobie: Cicha woda... ;P
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Kontakt:
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: Agneskate »

Z grilla. :) Zresztą jak większość mięsidła Kucykowego wyrobu.
Pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: JanOkowita »

Pokazałem fotkę Kucykowo-Agneskatowych golonek Maryśce Okowitowej.

Rozkaz brzmiał prosto: " Janie, jutro masz kupić wszystkie potrzebne składniki !"

Więc do dzieła !

Pozdrawiam

Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wędliny Domowe”