Jakie wino zawsze wychodzi?
-
Autor tematu - Posty: 1
- Rejestracja: wtorek, 2 mar 2021, 14:29
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Hej! Od kilku lat robię wina o różnych smakach i z różnych owoców. Chciałem się zapytać jakie Wam wino zawsze wychodzi dobrze? Ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć, że z czarnej porzeczki jest zawsze wyśmienite. Wino z ryżu również wychodzi, ale nie jestem aż takim fanem jak czarnej porzeczki. Najgorsza to dla mnie aronia - 3 razy próbowałem i za każdym razem wychodzi inaczej...
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Jakie wino zawsze wychodzi?
Winogrona czerwone, wiśnie tak jak kolega Arek, aronia wychodzi u mnie, ale zawsze robię je jako słodkie, żeby trochę zabić cierpkość owoców. Najbardziej wkurza jednak, że tak długo trzeba czekać na efekty. U mnie wina są w balonach minimum rok, a później jeszcze parę dobrych miesięcy w butelkach. Najgorsze pod tym względem są miody pitne, trzymam je 2,5 - 3 lata w balonie, ale efekt za to powala. Pozdrawiam koleżankę.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
-
- Posty: 243
- Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: RE: Re: Jakie wino zawsze wychodzi?
Wystukane z Tapatalka
A zdradzisz jakiś sprawdzony przepis? Ja zrobiłem ubiegłym roku wg 1 przepisu ze strony http://www.klubwiniarzy.pl/index.php/wi ... aroniowego jedno z wodą, drugie w tej samej proporcji, ale dałem sok jabłkowy. Nie wiem jak będzie dalej, ale na razie - po tych kilku miesiącach - żadne d...y nie urywakiwitom23 pisze:aronia wychodzi u mnie, ale zawsze robię je jako słodkie, żeby trochę zabić cierpkość owoców.
Wystukane z Tapatalka
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: RE: Re: Jakie wino zawsze wychodzi?
Jak macie problemy z aronią, to proponuję spróbować z wyciskanych soków z kartonu, jak tak robiłem pierwsze i wyszło bardzo dobre, ale też dolewałem soku z jabłek pół na pół z wiśniowym.
Ja ubijam drożdże stężeniem alkoholu, więc te wina są przeważnie dość mocne i słodkie.
Właśnie zapomniałem dodać, że zawsze dodaję do aronii inne soki, najczęściej właśnie jabłkowy. Jak nastawiałem moje pierwsze wino aroniowe, to gdzieś wyczytałem, że zawsze należy "złamać" aronię innym sokiem, bo z samej aronii ciężko uzyskać dobry efekt końcowy. Przeważnie daję 2 części aronii na 1 część jabłka. Mój ostatni nastaw bez dodatku wody, 12 litrów soku z aronii (znajomy zasypał mnie owocami) i 5 litrów soku z jabłek. Aronie zamrożone i dopiero po odmrożeniu wyciśnięte, jabłka bez zamrażania. Nastaw bez wody, dodane 1,5 kg cukru. Następnie przy zlewaniu z nad osadu dodałem 1 litr wody i 1kg cukru, przy drugim zlewaniu dodałem 1 litr wody i 2 kg cukru. Przy ostatniej degustacji wino bardzo dobre, dość mocne i słodkie.Carl pisze:A zdradzisz jakiś sprawdzony przepis?
Jak macie problemy z aronią, to proponuję spróbować z wyciskanych soków z kartonu, jak tak robiłem pierwsze i wyszło bardzo dobre, ale też dolewałem soku z jabłek pół na pół z wiśniowym.
Ja ubijam drożdże stężeniem alkoholu, więc te wina są przeważnie dość mocne i słodkie.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 243
- Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Jakie wino zawsze wychodzi?
Ok, dzięki piękne! Będę eksperymentował.
Z tym dodawaniem soków z innych owoców, to jest coś na rzeczy. To z sokiem jabłkowym lepiej mi podchodzi. Z wodą, to za cienkie - wodniak, a ja w takich nie gustuję. W tym podlinkowanym przepisie aronii jest jednak tylko 40%, więc jedno mam raczej jabłkowo-aroniowe, a drugie wodno-jablkowe
Druga sprawa, to wyciskałem świeże, bez mrożenia.
Jak coś w tym roku na krzewach mi urośnie, to dam więcej aronii.
Wystukane z Tapatalka
Z tym dodawaniem soków z innych owoców, to jest coś na rzeczy. To z sokiem jabłkowym lepiej mi podchodzi. Z wodą, to za cienkie - wodniak, a ja w takich nie gustuję. W tym podlinkowanym przepisie aronii jest jednak tylko 40%, więc jedno mam raczej jabłkowo-aroniowe, a drugie wodno-jablkowe
Druga sprawa, to wyciskałem świeże, bez mrożenia.
Jak coś w tym roku na krzewach mi urośnie, to dam więcej aronii.
Wystukane z Tapatalka
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy