Próba jodowa przy zacieraniu enzymami
-
Autor tematu - Posty: 96
- Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Szanown ikoledzy. Czy ktoś może mi wyjaśnić taką sprawę? Jeżeli zacieram ziarno słodem, konkretnie 23 kg jęczmienia 13 kg słodu jęczmiennego po ok 1,5 godż próba jodowa wychodzi książkowo. Zacier potraktowany płynem lugola daje barwę beżową, jaśniejszą niż płyn lugola. Natomiast jeżeli zacieram enzymami, czy to ze Starowaru czy z Centrum Fermentacji, zawsze próba jodowa wychodzi fioletowa. Enzymy świeże i zacieranie zachodzi, zacier słodki, Blg 16 - 18 przy 3.2 - 3-5 l/ kg, wydajność po destylacji też bliska teoretycznej. Tylko ten wściekły fiolet.
Pozdrawiam
Krzysztof
Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )
Krzysztof
Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )
-
- Posty: 134
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 15:04
- Krótko o sobie: Wielohobbysta
- Ulubiony Alkohol: Nalewka pigwowa
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy