Zbyt szybka destylacja na Pot Still
Witam, Panowie mam duży problem otóż na kolumnie pot still 120 cm mam za szybki odbiór destylatu, w 15 minut pół litra się napełni. Mam wypełnione 80 cm druciakami. Przez to leci mi bardzo mocny smak destylatu, przez co się nie da tego pić. Macie jakieś pomysły jak mogę to zmniejszyć?
Ostatnio zmieniony czwartek, 25 lut 2021, 07:54 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
-
- Posty: 4912
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Zbbyt szybka destylacja na Pot Still
15 min i pół litra. Nieźle.
BEN JONSON tak na setkę nie biegał.
Twoj opis jest do dupy. Mocny smak destylatu.
Mocny czyli nie alkoholowy tylko mocny w smaku. A dokładnie to w smrodzie.
Mocniej grzej. Szybciej dojedziesz. Biesidnicy się porzygają i nie będziesz musiał kanapek robić.
Ja odbieram ok 0,8 litra na godzinę. A i tak uważam że za szybko. A tu 15 min i flaszka. Dwa litry na godzinę.
Na przyszłość: co to za sprzęt. Jaka moc grzania. Czym. Więcej konkretów.
Przy takim odbiorze to nie widzę sensu destylacji. Pijcie nastaw chłopaki prosto z beczki. Chochelką.
Teraz poważnie. Dowaliłeś mocy grzewczej to ci porwało wszystko na raz. Pogon przedgon. Nawet nie pytam o serce bo gdzieś tam zostało zgubione.
Jaka była moc średnia tego oto boskiego napitoku? 43% to chyba max.
BEN JONSON tak na setkę nie biegał.
Twoj opis jest do dupy. Mocny smak destylatu.
Mocny czyli nie alkoholowy tylko mocny w smaku. A dokładnie to w smrodzie.
Mocniej grzej. Szybciej dojedziesz. Biesidnicy się porzygają i nie będziesz musiał kanapek robić.
Ja odbieram ok 0,8 litra na godzinę. A i tak uważam że za szybko. A tu 15 min i flaszka. Dwa litry na godzinę.
Na przyszłość: co to za sprzęt. Jaka moc grzania. Czym. Więcej konkretów.
Przy takim odbiorze to nie widzę sensu destylacji. Pijcie nastaw chłopaki prosto z beczki. Chochelką.
Teraz poważnie. Dowaliłeś mocy grzewczej to ci porwało wszystko na raz. Pogon przedgon. Nawet nie pytam o serce bo gdzieś tam zostało zgubione.
Jaka była moc średnia tego oto boskiego napitoku? 43% to chyba max.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Zbbyt szybka destylacja na Pot Still
Kolego, czym Ty grzejesz? Dla Ciebie otworzą nowy gazociąg...
Odpowiadając na Twoje pytanie, steruj mocą. Na potstillu nie masz zazwyczaj refluxu, więc to ile wykapie zależy od tego ile mocy przyłożysz.
Odpowiadając na Twoje pytanie, steruj mocą. Na potstillu nie masz zazwyczaj refluxu, więc to ile wykapie zależy od tego ile mocy przyłożysz.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
-
- Posty: 130
- Rejestracja: sobota, 13 lut 2021, 08:16
- Krótko o sobie: ... i butelka rumu.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: śląsk
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Zbbyt szybka destylacja na Pot Still
Witam, podepnę się pod temat.
U mnie sytuacja wygląda następująco .
Pot Still 4 zimne palce , dwa odstojniki .
Rozgrzewam do około 60-70 stopni na kegu , odłączam grzałkę puszczam średnio-delikatnie wodę .
Moc grzania pozostaję do konca nie zmieniona - jedna grzałka .
W kolumnie 90cm (rurki szklane) + 30 cm zimne palce .
Zaczyna leciec przy około 73 stopni 90% , po czym do 83 leci 70% .Zakończyłem .Odbiór z 25 L około 4 L przez 4 h w tym 1H grzania Keg.
Powyższe informacje są na przykładzie nastawu na rum , gdzie popełniłem dość sporo błędów już na etapie nastawu .
Mam pytanie czy aby spowolnić proces , odłączyć grzałkę już przy 50stopniach i puścić więcej wody .
Jeden z Was zasugerował regulator mocy .Owszem ale chciałbym jeszcze ulepszony nastaw puścić bez tego urządzenia .
Stąd moje pytanie jak spowolić proces aby otrzymać jak najwięcej smaku .?
U mnie sytuacja wygląda następująco .
Pot Still 4 zimne palce , dwa odstojniki .
Rozgrzewam do około 60-70 stopni na kegu , odłączam grzałkę puszczam średnio-delikatnie wodę .
Moc grzania pozostaję do konca nie zmieniona - jedna grzałka .
W kolumnie 90cm (rurki szklane) + 30 cm zimne palce .
Zaczyna leciec przy około 73 stopni 90% , po czym do 83 leci 70% .Zakończyłem .Odbiór z 25 L około 4 L przez 4 h w tym 1H grzania Keg.
Powyższe informacje są na przykładzie nastawu na rum , gdzie popełniłem dość sporo błędów już na etapie nastawu .
Mam pytanie czy aby spowolnić proces , odłączyć grzałkę już przy 50stopniach i puścić więcej wody .
Jeden z Was zasugerował regulator mocy .Owszem ale chciałbym jeszcze ulepszony nastaw puścić bez tego urządzenia .
Stąd moje pytanie jak spowolić proces aby otrzymać jak najwięcej smaku .?
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy