Wstępna obróbka zacierów i redestylacja z wykorzystaniem podstawowych metod kociołkowych.

Autor tematu
Mikl2112
Nowy Członek Forum
Posty: 0
Rejestracja: wtorek, 16 lut 2021, 23:16
Załączniki
Do jakiego procentu zbierać bimber?

Postautor: Mikl2112 » środa, 17 lut 2021, 00:00

Witam jestem nowy w temacie :) interesuje mnie do jakiego procentu zbierać gotowy wyrób. Uprzedzam że jestem laikiem w temacie dopiero próbuje swoich sił i nic mi nie mówi stwierdzenie przedgon/ pogon. Następnie nurtuje mnie kwestia temperatur jaka powinna być podczas pędzenia mojego zacieru ( keg 30l/elektryczny) i czy koledzy używający podobnej maszyny pędzą na 1czy 2 grzałkach. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony środa, 17 lut 2021, 07:25 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.



mac_23
30
Posty: 35
Rejestracja: środa, 20 lis 2019, 15:48
Załączniki
Re: Do jakiego procentu zbierać bimber?

Postautor: mac_23 » środa, 17 lut 2021, 07:50


Awatar użytkownika

nemeto
400
Posty: 409
Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
Krótko o sobie: Nie chcesz znajdziesz powód - chcesz znajdziesz sposób.
Ulubiony Alkohol: Swój.
Załączniki
Re: Do jakiego procentu zbierać bimber?

Postautor: nemeto » środa, 17 lut 2021, 07:57

Poczytaj forum, tutaj masz odpowiedzi. Wydaje mi się, że moja odpowiedź i tak nic Ci nie powie (a może jeszcze zaszkodzić - jeśli będziesz się jej sztywno trzymał :) ). Wszystko zależy od sprzętu, półkowa to w zależności od smaku operatora ewentualnie na temperaturę też można. W zasypie nie patrzysz na procent a na temperaturę - w innym miejscu niż na półkowej.
Jaki zakres temperatur: wszystko zależy od dnia i termometrów.
Im więcej będziesz przyswajał teorii tym szybciej wszystko powskakuje na swoje miejsce i tym mniejsza szansa na zrobienie sobie krzywdy ;)

Awatar użytkownika

jakis1234
1050
Posty: 1050
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Do jakiego procentu zbierać bimber?

Postautor: jakis1234 » środa, 17 lut 2021, 08:06

Spróbuj najpierw poczytać podstawy i zrozumieć na czym ten proces polega, wtedy będziesz miał odpowiedzi na swoje pytania.
Powodzenia
Pozdrawiam z opolskiego.

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1950
Posty: 1987
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Do jakiego procentu zbierać bimber?

Postautor: Góral bagienny » środa, 17 lut 2021, 15:52

Mikl2112 pisze:Witam jestem nowy w temacie :) interesuje mnie do jakiego procentu zbierać gotowy wyrób.

To widać ;) opisz swój sprzęt lub wrzuć zdjęcie to będziemy coś wiedzieć :D
Bez tego to wróżenie z szklanej kuli :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

rozrywek
3000
Posty: 3276
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Do jakiego procentu zbierać bimber?

Postautor: rozrywek » poniedziałek, 22 lut 2021, 23:07

Przepraszam. Ale nie wkurza was to??

Przychodzi jakis koles. Zaklada temat.

Kompletnie bez sensu. Zamiast poczytac troche.

Ja nawet chciałem pomóc.
Nie jeden zresztà.
Ale ktoś zakłada tak durny temat. Zaśmieca wszystko. I nawet nie odzywa się sam. Ma wyjebane.

Zgłaszam cały temat...nie post temat do usuniècia.

Rozumiem. Nowy projekt. Kwestie techniczne. Nalewki. Przepisy. Czy chlebek domowy.

Ale nie kurde to.
Rozumiecie? Ja świetnie rozumiem młodych zapalonych. Chętnie pomogę
Zawsze pomagam.
Ale nie tak. Przylazl zamieszał i nawet nie zajrzał.
Do dupy z takimś czymś.

Do usunięcia cały temat. I tyle.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 22 lut 2021, 23:19 przez rozrywek, łącznie zmieniany 1 raz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


Wróć do „Destylacja i rektyfikacja metodą pot still”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość