Nastaw z soku pomarańczowego

...na wszystkim da się nastawić "zacier".

Autor tematu
Psotnik58
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 5 lut 2021, 19:40
Podziękował: 14 razy

Post autor: Psotnik58 »

Witajcie. Sytuacja sprowokowała mnie do eksperymentalnego nastawu z soku pomarańczowego. Ponieważ nie udało mi się znaleźć żadnych materiałów (może nie wiedziałem gdzie szukać), spróbowałem. 20 litrów w/w produktu, pożywka do drożdży winiarskich, drożdże bayanusy. Ruszyło po kilkudziesięciu minutach ale przestało po jednym dniu... BLG 0. Po dodaniu 2kg cukru (Blg 15) intensywna i burzliwa fermentacja. Z pojemnika wylewała się piana... Rozpuściwszy 10 kapsułek esputiconu, dodałem i zdołałem opanować sytuację. Bulgocze często i ładnie pachnie... Dziś drugi dzień... cdn... ;)
alembiki

Autor tematu
Psotnik58
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 5 lut 2021, 19:40
Podziękował: 14 razy
Re: Nastaw z soku pomarańczowego

Post autor: Psotnik58 »

...trzeci dzień... Dodałem kolejne 2kg cukru. Uprzednio dodany przerobiony. Cdn...
Awatar użytkownika

łoles
200
Posty: 231
Rejestracja: sobota, 9 maja 2020, 22:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Łiski
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 69 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Nastaw z soku pomarańczowego

Post autor: łoles »

Znaczy się że na 20 litrów soku dałeś już 4 kg cukru czyli będzie cukrówka tak czy ty wino chcesz z tego mieć?
Pędzę bo chce pędzę bo życie jest złe :pije:

użytkownik usunięty
Re: Nastaw z soku pomarańczowego

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus
Jak dołożysz jeszcze cukier, który w naturalnej formie w niemałych ilościach w tym soku występuje, to moim zdaniem, karmienie drożdży zakończyć powinieneś na 2 - 2,5kg cukru zwłaszcza, że to 20l nastaw. Drożdże zapewne wytrzymają i dociągną do 0Blg. Swoją drogą, ciekaw jestem wyniku końcowego.
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Nastaw z soku pomarańczowego

Post autor: kiwitom23 »

Sprawdzałeś BLG samego soku? Dlaczego, aż tak dużo cukru dodałeś? Do jakiego % wytrzymują te bayanusy? Żebyś za szybko nie ubił drożdży procentami, bo wtedy straszny ulepek wyjdzie.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

użytkownik usunięty
Re: Nastaw z soku pomarańczowego

Post autor: użytkownik usunięty »

Kiedyś mierzyłem zawartość cukru w świeżo wyciśnietym, wstępnie wyklarowanym soku z pomarańczy. Wyszło mi 7Blg. Czyli nie mało nie dużo. Coś jest. Po za tym bayanusy bez wysiłku ciągną do 18% a słyszałem, że jeśli odpowiednio ferment prowadzisz, do 20% dociągnąć potrafią. Czyli że żarłoczne stworzenia muszą być.

Autor tematu
Psotnik58
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 5 lut 2021, 19:40
Podziękował: 14 razy
Re: Nastaw z soku pomarańczowego

Post autor: Psotnik58 »

Wspomniałem na początku że to eksperyment. Nastaw pracuje łagodnie i ładnie pachnie a po wcześniejszych problemach z pianą, teraz jest dobrze. Myślę, że 4kg to nie jest dużo. Ale macie rację, że efekt końcowy jest najważniejszy. CDN...
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2916
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw z soku pomarańczowego

Post autor: Góral bagienny »

Psotnik58 pisze: Myślę, że 4kg to nie jest dużo.

:scratch: Ja na 45kg owoców (jabłka , śliwki ,gruszki ) dawałem po 2kg cukru ;)
Jeżeli chcesz jak najwięcej aromatów w destylacie to proporcje są 1-10
W tej chwili to już jest cukrówka z dodatkiem soku :(
Myślę że lepszy efekt uzyskałbyś dodając sok do 2 gotowania :).
Niemniej powodzenia w eksperymencie :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
Psotnik58
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 5 lut 2021, 19:40
Podziękował: 14 razy
Re: Nastaw z soku pomarańczowego

Post autor: Psotnik58 »

Może owoc dodany do pierwszego gotowania zrobi więcej dobrego?
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2574
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 451 razy
Re: Nastaw z soku pomarańczowego

Post autor: jakis1234 »

Tak jak jabłka dodane do cukrówki ;)
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2916
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw z soku pomarańczowego

Post autor: Góral bagienny »

Psotnik58 pisze:Może owoc dodany do pierwszego gotowania zrobi więcej dobrego?
Pełna zgoda :) tylko nie przesadzać z cukrem :(
Robiłem kiedyś takie wynalazki i najlepszy efekt był gdy do cukrówki 25l dodawałem z 3kg startych jabłek.
Natomiast do 2gotowania dodawałem sok z antonówki :)
Poszło to dość szybko bo dobre było :D
Moda proszę o przeniesienie tematu do odpowiedniego działu :)
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 8 lut 2021, 21:32 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Nastaw z soku pomarańczowego

Post autor: MASaKrA_Domingo »

jakis1234 pisze:Tak jak jabłka dodane do cukrówki ;)
Akurat da się zauważyć, że 1-2kg wkrojonych swojskich jabłek polepsza pracę cukrówek. Wypróbowane na dwóch identycznych nastawach z zaniżoną ilością Alcotec Pure 48 ( po 2 paczki na 200l ).

A sok z pomarańczy się pieni, bo zawiera dużo pektyn, a te z kolei mają długie łańcuchy w swoich cząstkach i stanowią barierę dla uciekających bąbli gazu. Podobnie, jak gotujesz mleko ( białka to też wieloatomowe cząstki ).
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2574
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 451 razy
Re: Nastaw z soku pomarańczowego

Post autor: jakis1234 »

MASaKrA_Domingo pisze:
jakis1234 pisze:Tak jak jabłka dodane do cukrówki ;)
Akurat da się zauważyć, że 1-2kg wkrojonych swojskich jabłek polepsza pracę cukrówek.
Tak, tylko raczej ciężko nazwać to winem czy nawet nastawem jabłkowym ;)
Ostatnio zmieniony wtorek, 9 lut 2021, 16:16 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Nastaw z soku pomarańczowego

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Wiem, wiem - jabłka dodawane w zupełnie innym celu. Jeśli ktoś wyczuje smak jabłek w takim nastawie, to niech mu piszą dla niego "Pachnidło 2 - historia gorzelnika".
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2916
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw z soku pomarańczowego

Post autor: Góral bagienny »

MASaKrA_Domingo pisze: Akurat da się zauważyć, że 1-2kg wkrojonych swojskich jabłek polepsza pracę cukrówek.
:scratch: My o niebie a ty o chlebie :D.
Piszemy o aromatach a Ty wyjeżdżasz z pracą drożdży :o
Warto czytać temat od początku ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Nastaw z soku pomarańczowego

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Czytałem i jak widzisz w poście powyżej, była to dygresja.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2916
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw z soku pomarańczowego

Post autor: Góral bagienny »

A robiłeś może taki nastaw :? i destylowałeś go ?
Twierdzisz że nie ma w nim aromatu :o. Mylisz się i to grubo :angry:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Nastaw z soku pomarańczowego

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Eh. Jak już przyganiasz komuś od pobieżnego czytania tematu, to zobacz sam, jak odpisujesz.
Jak to szło?
:scratch: My o niebie a ty o chlebie :D.
Odpisywałem na temat 1-2kg jabłek w 200l cukrówki, a nie o nastawie pomarańczowym.
Źle przeczytałeś, czy po prostu lubisz szukać zwady? Widzę, że nie pierwszy raz to robisz.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2916
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw z soku pomarańczowego

Post autor: Góral bagienny »

No cóż była to dygresja :hahaha:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Nastaw z soku pomarańczowego

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Jeśli chcesz być ironiczny, źle to robisz. Ironia wymaga dwuznaczności, a nie braku zrozumienia znaczenia słowa "dygresja".
Nie wiem dlaczego to robisz ( szukasz zwady ), ale celuj proszę gdzieś indziej. Ewentualnie czytaj proszę dokładnie posty i tematu nie będzie.

Pozdrawiam.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2916
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw z soku pomarańczowego

Post autor: Góral bagienny »

No cóż ktoś ewidentnie nie rozumie słowa dygresja mimo to go używa :o
Zapytałem czy robiłeś taki nastaw i destylowałeś go ;)
Odszedłem od tematu o nastawie z soku pomarańczowego :)
I to jest właśnie to jest dygresja ;)
Jak widzisz co nieco pamiętam z szkoły :D
Pozdrawiam
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
Psotnik58
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 5 lut 2021, 19:40
Podziękował: 14 razy
Re: Nastaw z soku pomarańczowego

Post autor: Psotnik58 »

Witam ponownie.
Zakończyłem dziś pracę nad w/w tematem. Po zakończeniu fermentacji zlałem do klarowania a ponieważ temperatura sprzyja, więc długo to nie trwało. Destylowałem dwa razy, do ostatniego dając skórkę z pomarańczy. Aromat piękny, mimo że świeży produkt. Teraz tylko czasu trzeba...

Pozdrawiam.

użytkownik usunięty
Re: Nastaw z soku pomarańczowego

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus
Eksperyment zakończony sukcesem :ok:
Czy drożdże zjadły cały zadany cukier :?:

Autor tematu
Psotnik58
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 5 lut 2021, 19:40
Podziękował: 14 razy
Re: Nastaw z soku pomarańczowego

Post autor: Psotnik58 »

Cześć.
Blg 0. Za 2-3 miesiące napiszę o wrażeniach organoleptycznych.
Pozdrówka!

Asalut
20
Posty: 25
Rejestracja: piątek, 4 lis 2022, 21:32
Podziękował: 17 razy
Re: Nastaw z soku pomarańczowego

Post autor: Asalut »

Cześć, nie chcę zakładać nowego tematu więc może podłączę się pod ten (choć widzę, że stary).

Czy ktoś robił z Was nastawy cukrowe zmieszane z sokami / sfermentowanymi/przeterminowanymi sokami? Jak to wychodzi?
I drugie pytanie - bo pojawiła się kwestia jabłek / owoców dorzucanych do nastawów cukrowych. W jakich powinne one być proporcjach? W jakim stanie owoc powinien być podawany? Pokrojony, w drobnych kawałkach, zmielony?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3834
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Nastaw z soku pomarańczowego

Post autor: Doody »

Jabłka można wrzucić do beczki mieszadłem do farb, na wysokich obrotach, zrobić z tego pulpę. Całość dodać do nastawu.
Pozdrawiam
Darek

Asalut
20
Posty: 25
Rejestracja: piątek, 4 lis 2022, 21:32
Podziękował: 17 razy
Re: Nastaw z soku pomarańczowego

Post autor: Asalut »

Dzięki Doody,
A powiedz proszę czy one powinne być obrane, bez ogonków czy tylko np. umyte i wrzucić jak są?
Pestek trzeba się pozbyć czy mogą być?
I ile mniej więcej kilogramów warto wrzucić na 25L nastawu cukrowego?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3834
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Nastaw z soku pomarańczowego

Post autor: Doody »

Możesz wrzucić w całości. Pestki nie przeszkadzają.
Co do ilości to jak najwięcej. Mi religia zabrania dodawania do jabłek cukrówki :mrgreen:
Ja bym zrobił z samych jabłek ewentualnie z dodatkiem 0,5 - 0,7kg cukru na 10kg jabłek, ale jak chcesz dodać do cukrówki to im więcej jabłek a mniej cukru tym lepiej.
Pozdrawiam
Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”