Pytanie z czatu.
@Darioz dzisiaj, 12:31
Cytat: "Siemka zawsze dawałem 15 kg cukru na 50 l zacieru teraz dałem 13 kg na 50 l i wyszło mi mniej bimberku niż zawsze, czyli mnejsza ilość cukru spowodowała mniejszą ilość urobku ??"
A jak myślisz

Płukanka to świetny wynalazek i żadna strata bo idzie do nalewek
a jak jest to po długim kropelkowaniu to jest nawet lepsza jak surówka po razie, a przecież na surówce właśnie większość robi nalewki.
Skir pisze:a bo za mało drożdży dał. powinien zachować proporcje 1410: 14 kg cukru na 10 kg drożdży))
a z drugiej strony ciekawi mnie proces "zacierania cukru"
MASaKrA_Domingo pisze:ps - co to jest płukanka![]()
wolan pisze:czy to może nasz dawny kolega Koalak ??
Dlaczego na glukozie? Toż to dużo drożej wychodzi.
Jak zagrasz zgodnie ze sztuką to jakość nastawu nie ma tu znaczenia. Liczy się aby był tylko mocny, nawet nie musisz klarować.
No i ma chłop rację, ważne żeby w łeb, sagan, czerep szło.radius pisze:Kolejna rewelacja naszego byłego
minęły te czasy kiedy liczyła się jakoś nastawu. Olej przepis na opakowaniu, olej "najlepsze" drożdże. Rób taki nastaw aby miał jak największą moc to będzie większy uzysk.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości