Cześć !
Miło mi powitać tak zacne grono wybitnych specjalistów
Mam na imię Jarek (niestety mało popularne imię w obecnych czasach), mieszkam na południu Polski i jestem wielbicielem wszelkich dobrze zrobionych bimbrów, okowit, śliwowic, nalewek itp produktów.
Mam doświadczenie raczej niewielkie w produkcji tego dobra i to jeszcze z lat poprzednich i minionych.
Do tej pory sporadycznie pracowałem głównie na starym, najprostszym i podstawowym zestawie: szklana kolumna (przedtem była miedziana) do destylacji i 10 litrowa bańka od mleka grzana na gazie. Produkty wyłącznie owocowe: śliwa, wiśnia, czereśnia, winogrono, porzeczki, aronia i jabłka. Po 2 krotnym przepuszczeniu wychodziły w ocenie innych degustatorów i smakoszy na 5. Szeroki wlew bańki od mleka pozwalał na wlewanie gęstych nastawów, jeżeli się delikatnie grzało na początku można było uniknąć nawet przypalania gęstej zawartości W moim przypadku cały ten proces był niestety bardzo czasochłonny.
Teraz przyszedł czas na przesiadkę na coś nowego i technologicznie bardziej zaawansowanego i tutaj prośba do Was drodzy forumowicze co kupić, czy zostać na gazie czy iść w prąd, ważna dla mnie jest możliwość lania gęstych nastawów i utrzymanie smaku owoców.
Chociaż kupując nowy zestaw nie chciałbym w przyszłości nie mieć możliwości przepuszczenia nastawów drożdżowo cukrowych. Najważniejsza rzecz, aparatura musi być taka abym nie musiał robić doktoratu lub profesury w tym temacie.
Pomożecie?
Z procentowym pozdrowieniem Jaroo
Jaroo
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
Autor tematu - Posty: 0
- Rejestracja: piątek, 9 paź 2020, 21:27
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
Re: Jaroo
Góral bagienny, Dzięki
A taki idąc za ciosem wiesz może gdzie taki zestaw zakupić? lub u kogo zamówić? i jak taki cały zestaw powinien wyglądać?
Wiem na pewno, że do gęstych owocowych nastawów muszę mieć zbiornik ok 50l z szerokim wlewem i płaszczem, nie wiem tylko czy medium to woda, olej czy gliceryna.
Nie za bardzo wiem też czy iść w elektryczne grzałki czy taboret gazowy, a kolumna to dla mnie całkowita niewiadoma.
Tak jak wspominałem ważna dla mnie jest możliwość destylacji gęstych nastawów owocowych i utrzymanie smaku, aromatu i zapachu owoców, a kupując nowy zestaw nie chciałbym też nie mieć możliwości przepuszczenia nastawów drożdżowo cukrowych i otrzymania produktu bez zapachu i aromatu jako np baza do nalewek.
Najważniejsza rzecz, aparatura musi być na swój sposób uniwersalna i prosta w obsłudze i nie za miliony
Pzdr. Jaroo
Ps. Napiszę też na o poradę co kupić na ogólnym forum
A taki idąc za ciosem wiesz może gdzie taki zestaw zakupić? lub u kogo zamówić? i jak taki cały zestaw powinien wyglądać?
Wiem na pewno, że do gęstych owocowych nastawów muszę mieć zbiornik ok 50l z szerokim wlewem i płaszczem, nie wiem tylko czy medium to woda, olej czy gliceryna.
Nie za bardzo wiem też czy iść w elektryczne grzałki czy taboret gazowy, a kolumna to dla mnie całkowita niewiadoma.
Tak jak wspominałem ważna dla mnie jest możliwość destylacji gęstych nastawów owocowych i utrzymanie smaku, aromatu i zapachu owoców, a kupując nowy zestaw nie chciałbym też nie mieć możliwości przepuszczenia nastawów drożdżowo cukrowych i otrzymania produktu bez zapachu i aromatu jako np baza do nalewek.
Najważniejsza rzecz, aparatura musi być na swój sposób uniwersalna i prosta w obsłudze i nie za miliony
Pzdr. Jaroo
Ps. Napiszę też na o poradę co kupić na ogólnym forum
-
- Posty: 2587
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Jaroo
Z tego co piszesz, to kocioł z płaszczem, raczej olejowym - to są kotły otwarte ciśnieniowo, bezpieczniejsze i nie wymagają badań technicznych.
Elektryczny czy gazowy - kwestia wyboru, znowu elektryczny jest bezpieczniejszy i łatwiejszy w sterowaniu, ale prąd jest droższy i trzeba mieć w miarę dobrą instalację elektryczną.
Skoro chcesz mieć głównie smakówki, to tak jak napisał Góral - półkowa będzie lepsza.
Aabratek jest lepszy do rektyfikacji czystego spirytusu, chociaż smakówki też da się zrobić.
Poczytaj ten temat: https://alkohole-domowe.com/forum/porad ... 21549.html.
Sprzęt kupuj tylko u sprawdzonych producentów, tutaj masz niektórych:
1 @ akas
2 @ herbata 666
3 @ Franzmaster http://www.aabratek.pl
4 @Zygmunt https://destylatorymiedziane.pl
5. @kula http://stalowkasklep.pl
6.@aakk http://ak-spaw.pl
A ostatnio pojawił się jeszcze jeden producent, którego wyroby koledzy chwalą:
https://www.olx.pl/oferta/zbiornik-dest ... AP8l1.html
Czytaj, pytaj i powodzenia
Elektryczny czy gazowy - kwestia wyboru, znowu elektryczny jest bezpieczniejszy i łatwiejszy w sterowaniu, ale prąd jest droższy i trzeba mieć w miarę dobrą instalację elektryczną.
Skoro chcesz mieć głównie smakówki, to tak jak napisał Góral - półkowa będzie lepsza.
Aabratek jest lepszy do rektyfikacji czystego spirytusu, chociaż smakówki też da się zrobić.
Poczytaj ten temat: https://alkohole-domowe.com/forum/porad ... 21549.html.
Sprzęt kupuj tylko u sprawdzonych producentów, tutaj masz niektórych:
1 @ akas
2 @ herbata 666
3 @ Franzmaster http://www.aabratek.pl
4 @Zygmunt https://destylatorymiedziane.pl
5. @kula http://stalowkasklep.pl
6.@aakk http://ak-spaw.pl
A ostatnio pojawił się jeszcze jeden producent, którego wyroby koledzy chwalą:
https://www.olx.pl/oferta/zbiornik-dest ... AP8l1.html
Czytaj, pytaj i powodzenia
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Jaroo
@Jaroo Ja cały sprzęt mam od kolegi @cumel z forum
W twoim przypadku widzę to tak zamawiasz zbiornik z płaszczem ja mam zalany gliceryną i jestem mega zadowolony
Do tego kolumna półkowa 4 półki, katalizator i głowica aabratek.
4półki do zboża 3 do owoców.
Do kolumny by uzyskać spiryt brakuje tylko rury wypełnionej sprężynkami
Ja nie robię spirytu więc nie mam ja tylko owoce i zboża
Mam nadzieje że pomogłem
W twoim przypadku widzę to tak zamawiasz zbiornik z płaszczem ja mam zalany gliceryną i jestem mega zadowolony
Do tego kolumna półkowa 4 półki, katalizator i głowica aabratek.
4półki do zboża 3 do owoców.
Do kolumny by uzyskać spiryt brakuje tylko rury wypełnionej sprężynkami
Ja nie robię spirytu więc nie mam ja tylko owoce i zboża
Mam nadzieje że pomogłem
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Jaroo
Taka jeszcze rada - skup się na najpopularniejszym obecnie standardzie, czyli SMS na 60,3mm. Dzięki temu wymieniasz półkową na zasypową i już możesz robić czysty spirytus. Na półkowej też go zrobisz, ale mniejszej mocy i nie tak czysty.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!