Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...

Autor tematu
ollo
100
Posty: 130
Rejestracja: piątek, 6 cze 2014, 18:43
Krótko o sobie: Pasjonat pizzy i curry. Poszukiwacz wyśmienitych smaków i bezludnych plaż.
Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka,własna kminkówka,własna pigwówka
Lokalizacja: Gdańsk
Załączniki
Cydr słodzony erytrolem

Postautor: ollo » poniedziałek, 28 gru 2020, 18:35

Czołem. Sok z jabłek na cydr powoli kończy fermentować. Niebawem zleję znad osadu i do refermentacji. Wcześniej chce dosłodzić przefermentowany sok do smaku erytrolem. Wcześniej dosładzałem ksylitolem ale erytrol tańszy a ja w tym roku robię tego dużo więc kasa ważna. Jak tam Mili Państwo wrażenia smakowe z dosładzania erytrolem ? Mogę śmiało nagazowywać winko dosłodzone tym cukrzykiem? Pozdrawiam.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

INTseed
30
Posty: 46
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 17:55
Załączniki
Re: Cydr słodzony erytrolem

Postautor: INTseed » poniedziałek, 28 gru 2020, 18:49

Wcale nie dosładzaj, wyjdzie taniej. Po pół roku nie będziesz już do tego wracał.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 28 gru 2020, 18:49 przez INTseed, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor tematu
ollo
100
Posty: 130
Rejestracja: piątek, 6 cze 2014, 18:43
Krótko o sobie: Pasjonat pizzy i curry. Poszukiwacz wyśmienitych smaków i bezludnych plaż.
Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka,własna kminkówka,własna pigwówka
Lokalizacja: Gdańsk
Załączniki
Re: Cydr słodzony erytrolem

Postautor: ollo » poniedziałek, 28 gru 2020, 19:28

Dosładzałem ksylitolem bo wolę słodki/półsłodki niż wytrawny. Erytrol tańszy bo za kilo płacę 18 zł. Jak mi pójdzie na dosłodzenie nawet 1,5 kg erytrolu na 25l. cydru to koszt dosłodzenia butelki to ok 50gr. Tyle, że zalewam około 400 butelek więc liczę kasę. Jak tam z tym erytrolem..ktoś...coś...? Aaaaa...i jeszcze pytanko- Jan Okowita pisał żeby do refermentacji dodać glukozy zamiast cukru bo cukier psuje smak. Czy w przypadku dodania 3gr.cukru lub glukozy różnica smakowa przy tak niewielkich ilościach na butelkę będzie wyczuwalna? (a glukozy to chyba trzeba dać odpowiednio więcej niż cukru, tylko zastanawiam się ile więcej by mi granaty nie wyszły...aaa zmierzę sobie blg cukru i glukozy i odpowiednio powiększę ilość glukozy) Pozdrawiam

Awatar użytkownika

jakis1234
400
Posty: 404
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Każdy dobry.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Cydr słodzony erytrolem

Postautor: jakis1234 » poniedziałek, 28 gru 2020, 22:25

Erytrol moim zdaniem, daje dodatkowe posmaki, jak używałem erytrol to wino było takie jakby gorzkawe.
Tego nie ma przy ksylitolu, ale faktycznie, ksylitol sporo droższy.
Do refermentacji zawsze daję glukozę, więc nie powiem czy jest jakaś różnica w porównaniu z cukrem.
Masz kalkulatory nagazowania uwzględniające również glukozę, więc możesz sobie wyliczyć ilość dla swojego nagazowania, generalnie daję 1,3 razy więcej niż cukier, ale to najlepiej przeliczyć. Granaty to nic miłego.
Pozdrawiam z opolskiego :)


Autor tematu
ollo
100
Posty: 130
Rejestracja: piątek, 6 cze 2014, 18:43
Krótko o sobie: Pasjonat pizzy i curry. Poszukiwacz wyśmienitych smaków i bezludnych plaż.
Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka,własna kminkówka,własna pigwówka
Lokalizacja: Gdańsk
Załączniki
Re: Cydr słodzony erytrolem

Postautor: ollo » poniedziałek, 28 gru 2020, 22:43

O kurdeee...a ja tego erytrolu nakupiłem opór. Zrobię test bo mam jeszcze trochę ksylitolu to trochę soku dosłodzę ksylit. a trochę erytrolem. Posmakujemy...Pytanie czy ten posmak "gorzki" jest wyczuwalny od razu po dosłodzeniu czy dopiero po jakimś czasie? Może ktoś jeszcze napisze o swych wrażeniach po użyciu erytrolu...? Pozdro.

Awatar użytkownika

jakis1234
400
Posty: 404
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Każdy dobry.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Cydr słodzony erytrolem

Postautor: jakis1234 » wtorek, 29 gru 2020, 16:32

U mnie był od razu wyczuwalny. Weź trochę ksylitolu i tyle samo erytrolu, rozpuść w wodzie i spróbuj., sam porównasz.
Może ja miałem jakiś marny erytrol ;)
Pozdrawiam z opolskiego :)

Awatar użytkownika

kiwitom23
250
Posty: 282
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Cydr słodzony erytrolem

Postautor: kiwitom23 » wtorek, 5 sty 2021, 21:54

jakis1234 pisze:U mnie był od razu wyczuwalny


Panowie, mam takie pytanie: Czy ksylitol można zamienić na laktozę w celu dosłodzenia piwa czymś niefermentowalnym? Byłbym wdzięczny za odpowiedź.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."

Awatar użytkownika

jakis1234
400
Posty: 404
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Każdy dobry.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Cydr słodzony erytrolem

Postautor: jakis1234 » wtorek, 5 sty 2021, 22:09

Nigdy się nie spotkałem się ze słodzeniem piwa laktozą. Mam wrażenie, że to jeszcze bardziej będzie wpływało na smak piwa, ale to tylko wrażenie.
A generalnie dlaczego chcesz dosładzać piwo? Tam się daje tylko trochę cukru lub glukozy na refermentację, ale słodzenie?
Jeżeli miałeś odpowiednie Blg na początku i piwo odfermentowało do właściwego na końcu, to masz takie piwo jakie powinno być.
Napisz coś więcej, dlaczego kombinujesz nad dosładzaniem piwa.
Ostatnio zmieniony wtorek, 5 sty 2021, 22:09 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego :)

Awatar użytkownika

kiwitom23
250
Posty: 282
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Cydr słodzony erytrolem

Postautor: kiwitom23 » środa, 6 sty 2021, 00:07

Piwo ma być miodowe, więc powinno być przynajmiej delikatnie słodkie, żeby oddać smak miodu. Przeraża mnie tylko to, że ksylitolyno wystarczy dodać kilka gram na 20l, a laktozy prawie kilogram. Dlatego pytam.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."


Autor tematu
ollo
100
Posty: 130
Rejestracja: piątek, 6 cze 2014, 18:43
Krótko o sobie: Pasjonat pizzy i curry. Poszukiwacz wyśmienitych smaków i bezludnych plaż.
Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka,własna kminkówka,własna pigwówka
Lokalizacja: Gdańsk
Załączniki
Re: Cydr słodzony erytrolem

Postautor: ollo » środa, 6 sty 2021, 05:19

Ja jak kiedyś dosładzałem ksylitolem cydr -więc był dość kwaśny- aby złamać ten kwas i nie mieć potem zgagi sypałem na 25litrowe wiadro cydru ok 70-75 dkg ksylitolu i finalnie cydr nie wychodził za słodki. Na pewno nie był to taki ulepek jak Lubelski. Teraz słodziłem Erytrolem i dałem 1kg. na 25cio liitrowe wiadro i jest jeszcze mniej słodki niż przy wspomnianej wcześniej ilości ksylitolu. Kilka gram ksylitolu na 25l.??


rastro
1450
Posty: 1496
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Cydr słodzony erytrolem

Postautor: rastro » środa, 20 sty 2021, 16:31

jakis1234 pisze:Nigdy się nie spotkałem się ze słodzeniem piwa laktozą. Mam wrażenie, że to jeszcze bardziej będzie wpływało na smak piwa, ale to tylko wrażenie.


No jak to nie, a Milk Stout? Z tego co pamiętam to właśnie piwo jest dosładzane laktozą, ale tak ta laktoza wpływa na smak.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

Awatar użytkownika

jakis1234
400
Posty: 404
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Każdy dobry.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Cydr słodzony erytrolem

Postautor: jakis1234 » środa, 20 sty 2021, 17:11

Nie do końca rastro, Milk Stout to piwo z laktozą, w tym stylu nie chodzi o dosłodzenie piwa laktozą, chociaż ona oczywiście to zrobi, tylko o stworzenie piwa z posmakiem mleka.
Pozdrawiam z opolskiego :)


rastro
1450
Posty: 1496
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Cydr słodzony erytrolem

Postautor: rastro » czwartek, 21 sty 2021, 08:06

No tak... dosłodzenie to efekt uboczny...
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett


Blvox
5
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 17 sty 2021, 15:54
Załączniki
Re: Cydr słodzony erytrolem

Postautor: Blvox » czwartek, 21 sty 2021, 10:10

Oblicz ilość zapotrzebowania glukozy na całość. Rozmieszaj to z wodą i tak powstały syrop cukrowy połącz dokładnie z cydrem. Masz pewność że jest dobrze i nie trzeba się bawić w wsypywaniem do każdej butelki po troszkę. Wszak z czego co piszesz trochę tego masz.

Co do erytrolu to polecam po prostu zrobić test na np 20 butelkach i daj znać potem co wyszło :D

[mod: nie cytuj całych postów]
Ostatnio zmieniony czwartek, 21 sty 2021, 10:21 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

jakis1234
400
Posty: 404
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Każdy dobry.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Cydr słodzony erytrolem

Postautor: jakis1234 » czwartek, 21 sty 2021, 12:45

@Blvox, "świetny" pomysł. W efekcie ruszą drożdże i uzyskamy mocno nagazowany, o większej ilości alkoholu i dalej mało słodki cydr :)
Autorowi chyba nie o to chodziło :scratch:
Pozdrawiam z opolskiego :)


Blvox
5
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 17 sty 2021, 15:54
Załączniki
Re: Cydr słodzony erytrolem

Postautor: Blvox » czwartek, 21 sty 2021, 13:56

Autor zastanawiał się również nad zamianą cukru na glukozę przy procesie fermentacji. Chyba że źle coś odczytałem.

Dosłodzenie go to inny problem tego wątku :)

Awatar użytkownika

jakis1234
400
Posty: 404
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Każdy dobry.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Cydr słodzony erytrolem

Postautor: jakis1234 » czwartek, 21 sty 2021, 16:12

A masz rację :), w pierwszym poście pisał tylko o dosładzaniu, ale potem pytał też o nagazowanie cukrem lub glukozą.
Zwracam honor :poklon; i potwierdzam, też rozpuszczam całość glukozy i w ten sposób dodaję do refermentacji.
Nie sądzę, żeby miało jakiś wpływ na smak, czy to glukoza, czy cukier. Używam glukozy, bo się łatwiej rozpuszcza.
Ostatnio zmieniony czwartek, 21 sty 2021, 16:13 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego :)


Autor tematu
ollo
100
Posty: 130
Rejestracja: piątek, 6 cze 2014, 18:43
Krótko o sobie: Pasjonat pizzy i curry. Poszukiwacz wyśmienitych smaków i bezludnych plaż.
Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka,własna kminkówka,własna pigwówka
Lokalizacja: Gdańsk
Załączniki
Re: Cydr słodzony erytrolem

Postautor: ollo » czwartek, 21 sty 2021, 18:10

Dałem sobie spokój z wsypywaniem cukru na refermentację do każdej butelki osobno.Rozpuściłem odpowiednią ilość cukru w całości i porozlewałem do butelek.Stoi to chyba 3 tygodnie i coś tam się gazuje w tych butelkach...W przeliczeniu na butelkę poszła niepełna łyżeczka cukru, ok.3 gr. Zobaczymy jak to będzie smakować za miesiąc. Na razie jest nagazowane troszkę za słabo ale te poprzednie cydry które robiłem dobre były tak po dwóch miesiącach. Olałem refermentację glukozą(pszeniczna) bo jakaś taka mało słodka i dałem cukier. Za to dosłodzenie zrobiłem, tak jak pisałem Erytrolem a wcześniej robiłem Ksylitolem. Ksylitolu dawałem 750 gr. na 25l. a Erytrolu dałem 1kg. na 25l. Wydaje mi się że ten cydr słodzony Erytrolem pomimo większej ilości słodzika jest mniej słodki niż ten który robiłem wcześniej słodzony Ksylitolem. Chyba wolę Ksylitol ale tu trzeba by zrobić porównanie z którym słodzikiem słodszy cydr wychodzi. Oczywiście pomimo wsypania takiej ilości słodziwa na 25l. cały czas jesteśmy w krainie cydrów wytrawnych którym to bardzo daleko jest do przesłodzonego cydru pt. Lubelski czy inny podobny no i bardzo dobrze. A jak myślicie- w soku jabłkowym niepasteryzowanym są jakieś C witaminy itp. więc czy w takim cydrze, biorąc pod uwagę,że również nie był on obrabiany termicznie i po kilku miesiącach czy też kilkunastu- mogą się tam jeszcze utrzymać jakieś witaminki zdrowotne? Zawartość alkoholu jest ok. 5% - czy ten alkohol ma niszczący wpływ na witaminki?


Autor tematu
ollo
100
Posty: 130
Rejestracja: piątek, 6 cze 2014, 18:43
Krótko o sobie: Pasjonat pizzy i curry. Poszukiwacz wyśmienitych smaków i bezludnych plaż.
Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka,własna kminkówka,własna pigwówka
Lokalizacja: Gdańsk
Załączniki
Re: Cydr słodzony erytrolem

Postautor: ollo » sobota, 13 lut 2021, 10:55

Jednak cydr wychodzi gorzkawy po dosłodzeniu erytrolem tak jak pisał jakis1234. Więcej nie dosłodzę erytrolem, trzeba będzie więcej płacić i wrócić do ksylitolu. Wrócę również do wsypywania do każdej butelki osobno- cukru do refermentacji. Tym razem dodawałem odpowiednią ilość do wiadra i dopiero rozlewałem. Cydr nie wyszedł tak fajnie nagazowany jak w przypadku dosładzania każdej butelki osobno.

Awatar użytkownika

jakis1234
400
Posty: 404
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Każdy dobry.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Cydr słodzony erytrolem

Postautor: jakis1234 » sobota, 13 lut 2021, 12:20

No to mi potwierdziłeś, że to nie tylko moje wrażenie, że erytrol daje gorzkie posmaki.
A co do refermentacji, zawsze rozpuszczam glukozę w odrobinie wody (ewentualnie piwa czy cydru w zależności co butelkuję) i daję to do jednego fermentora z piwem, cydrem i z niego butelkuję. Zawsze wychodzi dobrze nagazowany.
Może nie rozpuściłeś dobrze cukru? Używam glukozę właśnie dlatego, że się łatwo rozpuszcza, cukier dużo trudniej.
Pozdrawiam z opolskiego :)


Wróć do „Cydr”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość