gorzki smak

Porywanie cieczy z kotła, dziwny smak i zapach destylatu oraz wszelkie inne problemy związane z destylacją...

Autor tematu
makbet69
10
Posty: 18
Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2021, 16:17

Post autor: makbet69 »

Przerobiłem na Aabartku 100 l nastawu cukrowego:
-zapach wzorowy
-moc 95-96%
Według mnie ma lekko gorzki smak, dodam że wszyscy dookoła chwalą nawet psotnicy... A że mam bardzo czuły smak wydaje mi się lekko gorzki smak. Pytanie czy mogło by być przyczyną źle wyklarowany nastaw cukrowy ?

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: gorzki smak

Post autor: Drupi »

U mnie to było jak postanowiłem wyprubować te drożdże Moskwa w czarnych opakowaniach. Nazwa podobna ale nie to samo co w złotych. To sprawka gatunku grzybków. Myślę że wiele półek teoretycznych również puszcza trochę smaku. Bo jak puściłem ze złotych było dobre. A jakie stosowałeś?
I like noble drinks.

aakk
1150
Posty: 1160
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 100 razy
Kontakt:
Re: gorzki smak

Post autor: aakk »

Źle wyklarowany - wlałeś mleko do zbiornika czy wyklarowany że przezroczysty?
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: gorzki smak

Post autor: lesgo58 »

makbet69 pisze:...Pytanie czy mogło by być przyczyną źle wyklarowany nastaw cukrowy ?
Jeśli masz zbiornik z grzałkami w środku - to tak.
Po prostu mikroprzypalenia.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

użytkownik usunięty
Re: gorzki smak

Post autor: użytkownik usunięty »

Również Was witam.
Mikroprzypalenia? O tym akurat nie słyszałem. Ale słyszałem jak na weselach śpiewali młodym :
"Gorzka wódka, gorzka wódka trzeba ją osłodzić... Etc
Ile to razy sklepówa z lekką goryczką była..
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: gorzki smak

Post autor: lesgo58 »

To takie moje przypuszczenia. Jeszcze z czasów gdy miałem zwykły kocioł. W momencie zamiany na kocioł z płaszczem efekt retro-goryczki zniknął.
Innej przyczyny nie podejrzewałem u siebie, bo nastaw był robiony tak samo. I kolumna była taka sama. Zmianie uległ sposób rozgrzewania wsadu. ktróy nie zawsze był idealnie klarowny.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Autor tematu
makbet69
10
Posty: 18
Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2021, 16:17
Re: gorzki smak

Post autor: makbet69 »

Jako niedoświadczony też o tym pomyślałem odrazu że przypieczone na grzałkach...

Autor tematu
makbet69
10
Posty: 18
Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2021, 16:17
Re: gorzki smak

Post autor: makbet69 »

Drożdże alcotec i klar alcotec wszystko przepisowy tylko właśnie się nie wyklarowało

lesgo58 pisze:
makbet69 pisze:...Pytanie czy mogło by być przyczyną źle wyklarowany nastaw cukrowy ?
Jeśli masz zbiornik z grzałkami w środku - to tak.
Po prostu mikroprzypalenia.
Właśnie mętne mleko nie mętna wodę
defacto pisze:Również Was witam.
Mikroprzypalenia? O tym akurat nie słyszałem. Ale słyszałem jak na weselach śpiewali młodym :
"Gorzka wódka, gorzka wódka trzeba ją osłodzić... Etc
Ile to razy sklepówa z lekką goryczką była..
Też tak pomyślałem odrazu
Ostatnio zmieniony czwartek, 11 lut 2021, 21:30 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: gorzki smak

Post autor: MASaKrA_Domingo »

lesgo58 pisze:To takie moje przypuszczenia. Jeszcze z czasów gdy miałem zwykły kocioł. W momencie zamiany na kocioł z płaszczem efekt retro-goryczki zniknął.
Innej przyczyny nie podejrzewałem u siebie, bo nastaw był robiony tak samo. I kolumna była taka sama. Zmianie uległ sposób rozgrzewania wsadu. ktróy nie zawsze był idealnie klarowny.
Tak, zgadza się. Dla autora tematu ważna nauka - w kwestii przypalania ważniejsze jest grzanie DO zagotowania się wsadu, niż grzanie podczas, gdy pary już pójdą.
Nie dalej, niż dziś, ba! Nie dalej niż właśnie teraz gotuję niesklarowaną cukrówkę. Czemu? Niestety nie będę miał kiedy indziej czasu - muszę to zrobić teraz, a klar z wczoraj jeszcze nie działał.
Wystarczy rozgrzewać na mniejszej mocy, zalać normalnie kolumnę i zejść do mocy roboczej. Nic się nie przypali.

Myślę, że sprawa jest jasna, ale gdyby ktoś dopytywał - konwekcja i wrzenie w całej objętości cieczy ( gotowanie ) to słowa klucze.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy destylacyjne”