Przerobiłem na Aabartku 100 l nastawu cukrowego:
-zapach wzorowy
-moc 95-96%
Według mnie ma lekko gorzki smak, dodam że wszyscy dookoła chwalą nawet psotnicy... A że mam bardzo czuły smak wydaje mi się lekko gorzki smak. Pytanie czy mogło by być przyczyną źle wyklarowany nastaw cukrowy ?
gorzki smak
-
- Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: gorzki smak
U mnie to było jak postanowiłem wyprubować te drożdże Moskwa w czarnych opakowaniach. Nazwa podobna ale nie to samo co w złotych. To sprawka gatunku grzybków. Myślę że wiele półek teoretycznych również puszcza trochę smaku. Bo jak puściłem ze złotych było dobre. A jakie stosowałeś?
I like noble drinks.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: gorzki smak
Po prostu mikroprzypalenia.
Jeśli masz zbiornik z grzałkami w środku - to tak.makbet69 pisze:...Pytanie czy mogło by być przyczyną źle wyklarowany nastaw cukrowy ?
Po prostu mikroprzypalenia.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: gorzki smak
To takie moje przypuszczenia. Jeszcze z czasów gdy miałem zwykły kocioł. W momencie zamiany na kocioł z płaszczem efekt retro-goryczki zniknął.
Innej przyczyny nie podejrzewałem u siebie, bo nastaw był robiony tak samo. I kolumna była taka sama. Zmianie uległ sposób rozgrzewania wsadu. ktróy nie zawsze był idealnie klarowny.
Innej przyczyny nie podejrzewałem u siebie, bo nastaw był robiony tak samo. I kolumna była taka sama. Zmianie uległ sposób rozgrzewania wsadu. ktróy nie zawsze był idealnie klarowny.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Re: gorzki smak
Drożdże alcotec i klar alcotec wszystko przepisowy tylko właśnie się nie wyklarowało
Właśnie mętne mleko nie mętna wodęlesgo58 pisze:Jeśli masz zbiornik z grzałkami w środku - to tak.makbet69 pisze:...Pytanie czy mogło by być przyczyną źle wyklarowany nastaw cukrowy ?
Po prostu mikroprzypalenia.
Też tak pomyślałem odrazudefacto pisze:Również Was witam.
Mikroprzypalenia? O tym akurat nie słyszałem. Ale słyszałem jak na weselach śpiewali młodym :
"Gorzka wódka, gorzka wódka trzeba ją osłodzić... Etc
Ile to razy sklepówa z lekką goryczką była..
Ostatnio zmieniony czwartek, 11 lut 2021, 21:30 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: gorzki smak
Nie dalej, niż dziś, ba! Nie dalej niż właśnie teraz gotuję niesklarowaną cukrówkę. Czemu? Niestety nie będę miał kiedy indziej czasu - muszę to zrobić teraz, a klar z wczoraj jeszcze nie działał.
Wystarczy rozgrzewać na mniejszej mocy, zalać normalnie kolumnę i zejść do mocy roboczej. Nic się nie przypali.
Myślę, że sprawa jest jasna, ale gdyby ktoś dopytywał - konwekcja i wrzenie w całej objętości cieczy ( gotowanie ) to słowa klucze.
Tak, zgadza się. Dla autora tematu ważna nauka - w kwestii przypalania ważniejsze jest grzanie DO zagotowania się wsadu, niż grzanie podczas, gdy pary już pójdą.lesgo58 pisze:To takie moje przypuszczenia. Jeszcze z czasów gdy miałem zwykły kocioł. W momencie zamiany na kocioł z płaszczem efekt retro-goryczki zniknął.
Innej przyczyny nie podejrzewałem u siebie, bo nastaw był robiony tak samo. I kolumna była taka sama. Zmianie uległ sposób rozgrzewania wsadu. ktróy nie zawsze był idealnie klarowny.
Nie dalej, niż dziś, ba! Nie dalej niż właśnie teraz gotuję niesklarowaną cukrówkę. Czemu? Niestety nie będę miał kiedy indziej czasu - muszę to zrobić teraz, a klar z wczoraj jeszcze nie działał.
Wystarczy rozgrzewać na mniejszej mocy, zalać normalnie kolumnę i zejść do mocy roboczej. Nic się nie przypali.
Myślę, że sprawa jest jasna, ale gdyby ktoś dopytywał - konwekcja i wrzenie w całej objętości cieczy ( gotowanie ) to słowa klucze.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!