Porywanie cieczy z kotła, dziwny smak i zapach destylatu oraz wszelkie inne problemy związane z destylacją...

Autor tematu
makbet69
10
Posty: 15
Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2021, 16:17
Załączniki
gorzki smak

Postautor: makbet69 » czwartek, 11 lut 2021, 18:23

Przerobiłem na Aabartku 100 l nastawu cukrowego:
-zapach wzorowy
-moc 95-96%
Według mnie ma lekko gorzki smak, dodam że wszyscy dookoła chwalą nawet psotnicy... A że mam bardzo czuły smak wydaje mi się lekko gorzki smak. Pytanie czy mogło by być przyczyną źle wyklarowany nastaw cukrowy ?


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Drupi
750
Posty: 751
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: gorzki smak

Postautor: Drupi » czwartek, 11 lut 2021, 18:37

U mnie to było jak postanowiłem wyprubować te drożdże Moskwa w czarnych opakowaniach. Nazwa podobna ale nie to samo co w złotych. To sprawka gatunku grzybków. Myślę że wiele półek teoretycznych również puszcza trochę smaku. Bo jak puściłem ze złotych było dobre. A jakie stosowałeś?
I like noble drinks.


aakk
850
Posty: 860
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Kontakt:
Załączniki
Re: gorzki smak

Postautor: aakk » czwartek, 11 lut 2021, 18:47

Źle wyklarowany - wlałeś mleko do zbiornika czy wyklarowany że przezroczysty?
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4888
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: gorzki smak

Postautor: lesgo58 » czwartek, 11 lut 2021, 18:52

makbet69 pisze:...Pytanie czy mogło by być przyczyną źle wyklarowany nastaw cukrowy ?

Jeśli masz zbiornik z grzałkami w środku - to tak.
Po prostu mikroprzypalenia.

Awatar użytkownika

defacto
1300
Posty: 1316
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: gorzki smak

Postautor: defacto » czwartek, 11 lut 2021, 19:06

Również Was witam.
Mikroprzypalenia? O tym akurat nie słyszałem. Ale słyszałem jak na weselach śpiewali młodym :
"Gorzka wódka, gorzka wódka trzeba ją osłodzić... Etc
Ile to razy sklepówa z lekką goryczką była..
"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta. To tylko kwestia światła"

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4888
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: gorzki smak

Postautor: lesgo58 » czwartek, 11 lut 2021, 19:14

To takie moje przypuszczenia. Jeszcze z czasów gdy miałem zwykły kocioł. W momencie zamiany na kocioł z płaszczem efekt retro-goryczki zniknął.
Innej przyczyny nie podejrzewałem u siebie, bo nastaw był robiony tak samo. I kolumna była taka sama. Zmianie uległ sposób rozgrzewania wsadu. ktróy nie zawsze był idealnie klarowny.


Autor tematu
makbet69
10
Posty: 15
Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2021, 16:17
Załączniki
Re: gorzki smak

Postautor: makbet69 » czwartek, 11 lut 2021, 19:48

Jako niedoświadczony też o tym pomyślałem odrazu że przypieczone na grzałkach...


Autor tematu
makbet69
10
Posty: 15
Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2021, 16:17
Załączniki
Re: gorzki smak

Postautor: makbet69 » czwartek, 11 lut 2021, 19:51

Drożdże alcotec i klar alcotec wszystko przepisowy tylko właśnie się nie wyklarowało


lesgo58 pisze:
makbet69 pisze:...Pytanie czy mogło by być przyczyną źle wyklarowany nastaw cukrowy ?

Jeśli masz zbiornik z grzałkami w środku - to tak.
Po prostu mikroprzypalenia.

Właśnie mętne mleko nie mętna wodę
defacto pisze:Również Was witam.
Mikroprzypalenia? O tym akurat nie słyszałem. Ale słyszałem jak na weselach śpiewali młodym :
"Gorzka wódka, gorzka wódka trzeba ją osłodzić... Etc
Ile to razy sklepówa z lekką goryczką była..

Też tak pomyślałem odrazu
Ostatnio zmieniony czwartek, 11 lut 2021, 21:30 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
600
Posty: 600
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 20:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Re: gorzki smak

Postautor: MASaKrA_Domingo » czwartek, 11 lut 2021, 22:50

lesgo58 pisze:To takie moje przypuszczenia. Jeszcze z czasów gdy miałem zwykły kocioł. W momencie zamiany na kocioł z płaszczem efekt retro-goryczki zniknął.
Innej przyczyny nie podejrzewałem u siebie, bo nastaw był robiony tak samo. I kolumna była taka sama. Zmianie uległ sposób rozgrzewania wsadu. ktróy nie zawsze był idealnie klarowny.

Tak, zgadza się. Dla autora tematu ważna nauka - w kwestii przypalania ważniejsze jest grzanie DO zagotowania się wsadu, niż grzanie podczas, gdy pary już pójdą.
Nie dalej, niż dziś, ba! Nie dalej niż właśnie teraz gotuję niesklarowaną cukrówkę. Czemu? Niestety nie będę miał kiedy indziej czasu - muszę to zrobić teraz, a klar z wczoraj jeszcze nie działał.
Wystarczy rozgrzewać na mniejszej mocy, zalać normalnie kolumnę i zejść do mocy roboczej. Nic się nie przypali.

Myślę, że sprawa jest jasna, ale gdyby ktoś dopytywał - konwekcja i wrzenie w całej objętości cieczy ( gotowanie ) to słowa klucze.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!


Wróć do „Problemy destylacyjne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość