Trochę inny sposób na starzenie.

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

kondon
250
Posty: 298
Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 02:14
Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 29 razy

Post autor: kondon »

Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Trochę inny sposób na starzenie.

Post autor: dynio »

Żeby nie przedębić wina, to te wielkości beczek to 2-3 mies max. Ale żeby dobrze wyługować beczkę winem to 5-6mies min, więc musisz zrobić to 2x

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

mody170
10
Posty: 14
Rejestracja: piątek, 28 lut 2020, 20:28
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Trochę inny sposób na starzenie.

Post autor: mody170 »

A ja myślę że winem ciężko wyługować beczkę z tego względu że wino ma bardzo małą zawartość alkoholu. Sam proces ługowania przebiegałby bardzo wolno. Ja zrobiłbym odwrotnie tj. Najpierw wlał alkohol o mocnym stężeniu (nawet do 68%) na kilka miesięcy który raczej poszedłby na zmarnowanie lub na spirytus, później wlałbym wino a na końcu docelowy alkohol. Takie wnioski wyciągnąłem po moich doświadczeniach z beczkami
Pozdrawiam
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Trochę inny sposób na starzenie.

Post autor: kiwitom23 »

mody170 pisze:A ja myślę że winem ciężko wyługować beczkę
Zrobię chyba tak, że zaleję beczki bourbonem, w końcu bourbon leją do nowych beczek, które później kupują Szkoci. Tylko ile go trzymać w takich beczkach, żeby nie przedębić.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Trochę inny sposób na starzenie.

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Pamiętaj, że korzystają z beczek 225l najczęściej. To zupełnie inna objętość wsadu do powierzchni drewna. Dlatego też zakup sobie zwykłą szklaną pipetę i sprawdzaj co miesiąc urobek. To pozwoli Ci kontrolować dębienie bez niespodzianek.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Trochę inny sposób na starzenie.

Post autor: kiwitom23 »

MASaKrA_Domingo pisze:zakup sobie zwykłą szklaną pipetę
Muszę pipetą, nie wystarczy spuścić trochę z kraniku? Mam 20 i 15 litrów, oczywiście zdaję sobie sprawę, że oddziaływanie na tak małej powierzchni zmusi mnie zapewne do skrócenia czasu dębienia bourbonu, ale ciekawy byłem ile starzą go normalnie w dużych beczkach, żeby mieć jakieś pojęcie, czy będzie to kwestia tygodni, miesięcy, czy lat przy małych.

Pomyślałem sobie, że przy okazji degustacji spuszczę troszkę więcej ;) , a później uzupełnię świeżym, żeby wydłużyć czas.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Trochę inny sposób na starzenie.

Post autor: michal278 »

Już gdzieś było na forum tabelka objętość/ czas maceracji. Beczki 225l to dwa lata minimum. Małych beczek używa się też w dużych destylarniach do tzw finishu.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Trochę inny sposób na starzenie.

Post autor: radius »

michal278 pisze:Małych beczek używa się też w dużych destylarniach do tzw finishu.
Proszę o źródło tych informacji :scratch:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Trochę inny sposób na starzenie.

Post autor: michal278 »

Radius masz wyszukajke na forum. Już mnie męczy, menda jakich mało z Ciebie. Termin jaki szukaj to wood finish. Polecam wycieczkę po kilku destylarniach, teraz coraz częściej są otwarte. Ja byłem w wielu i w kilku widziałem na własne oczy. Destylarnia też robiąca whiskey dla Toma z Bimbrowników tak robi.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Trochę inny sposób na starzenie.

Post autor: radius »

michal278 pisze: menda jakich mało z Ciebie
Czy ja ciebie obrzucam wyzwiskami :o Nie przypominam sobie :x To po pierwsze, a po drugie to polecam lekturę bardziej fachową niż serial "Bimbrownicy" :evil: Wujek Google - whisky finishing barrels - https://www.thewhiskyexchange.com/featu ... yfinishing, https://thewhiskylady.net/2017/10/18/pr ... finishing/
Nie znam destylarni, która finiszuje swoje whisky w "małych" (jakie to pojemności?) beczkach. Jeśli ty znasz, to proszę o źródło.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Trochę inny sposób na starzenie.

Post autor: michal278 »

Ja nie mówię o serialu i nie użyłem wyzwisk. Mówię o prawdziwej destylarni która produkuje jego To że nie znasz nie znaczy że nie istnieje. Istnieje ogrom sposobów dojrzenia destylatow w beczkach. Szereg Bordowski, szereg węgierski i kilka innych. Chcesz wszystko na tacy. Szukaj w necie. Podpowiedź kolejna whiskey japońska. Jack Daniels robi finish kilku produktow w beczkach 25l
Ma to na celu zwiększenie aromatów i ostrości. Często wslanie do finish wood używa się beczek typu Octaves, blood tube, quarter casks.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony niedziela, 17 sty 2021, 22:07 przez michal278, łącznie zmieniany 2 razy.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

Kasko
250
Posty: 299
Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Re: Trochę inny sposób na starzenie.

Post autor: Kasko »

Witam. Ktoś opisze wrażenia z użycia takich beczek nierdzewnych o jakich mowa. Planuje taką zrobić ale nie wiem czy warto. Ciekaw jestem czy czuć w destylacie nierdzewkę.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Trochę inny sposób na starzenie.

Post autor: Doody »

Stal nierdzewna jest neutralna i tak jak w przypadku aparatury jak i beczki, nie może wpłynąć na smak destylatu. Pytanie tylko czy dekle dębowe w wystarczający sposób oddziałują na starzony trunek.
Ostatnio zmieniony niedziela, 7 lut 2021, 11:10 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Trochę inny sposób na starzenie.

Post autor: rozrywek »

Michał278.
Trochę się zapominasz.

To że jakieś destylarnie stosują takie a takie metody to nie jest aż taki wielki powód aby na siłę ich kopiować.

A co my Polacy i swego języka i smaku nie mamy?

Wiele jest metod i wiele smaków.
Ja na przykład lubię dobrze ułożony trunek. Nie za ostry ale też nie byle jaki.
Stonowany. Wymagający czasu.

A z Tennesse do Edynburga trochę daleko.
Wiele smaków i wiele ludzi.

Ale ....każdy lubi i schaboszczaka a i kaszankę. Tak jak trunki.

Z przedębieniem jest podobnie. Łatwo przedobrzyć przy małych beczułkach.

Ale istnieje coś takiego jak rotacja i zmianowanie. Przelać winkiem jeśli nie starzejemy nic. Aby pusta nie stała.
Ostatnio zmieniony niedziela, 7 lut 2021, 14:42 przez rozrywek, łącznie zmieniany 1 raz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Kasko
250
Posty: 299
Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Re: Trochę inny sposób na starzenie.

Post autor: Kasko »

Doody tak też myślałem. Wolę dłużej poczekać na efekt niż przedębić bo z beczki dębowej muszę zrezygnować ze względu na ilość trunku jaki chce poddać próbie czasu.

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Trochę inny sposób na starzenie.

Post autor: michal278 »

Rozrywek. Dokładnie kto jakie smaki lubi i tyle. Ale mówienie że małej beczki nie używa się też w destylarniach to kłamstwo. Tak jak trzeba wiedzieć jak używa się kolumny, tak samo beczki.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

Rebeli@nt
50
Posty: 97
Rejestracja: niedziela, 4 kwie 2021, 18:51
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Trochę inny sposób na starzenie.

Post autor: Rebeli@nt »

freek pisze: Przy pierwszym zalaniu wodą oczywiście, poleciało może parę kropelek przez godzinę z jednej tylko strony i potem, aż dotychczas szczelność jest wzorowa.
Możesz napisać jak jest ze szczelnością po roku czasu. Pytam, bo ten dekiel wykonany jest z jednego kawałka, a to, nie to samo co z dwóch, trzech.
Awatar użytkownika

freek
150
Posty: 197
Rejestracja: niedziela, 3 wrz 2017, 16:10
Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Południe
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Re: Trochę inny sposób na starzenie.

Post autor: freek »

Rebeli@nt pisze: Możesz napisać jak jest ze szczelnością po roku czasu. Pytam, bo ten dekiel wykonany jest z jednego kawałka, a to, nie to samo co z dwóch, trzech.
Hej, sprawdzam ją nierzadko i nic, a nic nie przecieka. Pojemność całkowita to ~ 8 litrów, zalane było jakieś 7,2l. Tyle juz na pewno nie ma bo odparowało pewnie, a i degustacja czasem po pół kieliszka, ale z deklami nic a nic sie nie dzieje. Są proste, nie wypaczone i oczywiście nic dalej nie cieknie. Jak chcesz mogę zrobić fotki, ale będą takie same jak kiedyś tam wstawiłem.
Więc śmiało mogę polecić robienie z jednego kawałka jak chodzi akurat o mniej więcej taka średnicę.
Pozdro

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Trochę inny sposób na starzenie.

Post autor: wawaldek11 »

Rebeli@nt pisze:Możesz napisać jak jest ze szczelnością po roku czasu. Pytam, bo ten dekiel wykonany jest z jednego kawałka, a to, nie to samo co z dwóch, trzech.
Również mam dekle z jednego kawałka i nie ma żadnych problemów, a kilka lat upłynęło. Z jednego kawałka łatwiej wykonać. Nie będzie to w zgodzie ze sztuką bednarską bo zazwyczaj mamy ciętą dechę, a nie łupane słojowo klepki. Zgromadziłem trochę materiału z beczek, ale jak szybko zabrałem się za wykonanie dekli tak szybko zrozumiałem, że to nie taka prosta sprawa. Krzywa nawet jak krzywe klepki są :mrgreen:
Ale nie poddałem się i uzgodniłem robotę z kolegą, który beczki przerabia :ok:
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Kasko
250
Posty: 299
Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Re: Trochę inny sposób na starzenie.

Post autor: Kasko »

Witam wszystkich. Ktoś z kolegów próbował już trunku po leżakowaniu w beczce z fałszywym dnem? Ciekaw jestem efektów bo kusi mnie żeby zrobić kalwadosa bo jabłek będzie trochę a i kukurydzy też bez problemu mogę mieć tylko boję się przedębić.

sebo8877
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 19 wrz 2022, 08:47
Re: Trochę inny sposób na starzenie.

Post autor: sebo8877 »

A mnie zastanawia czy nie zastosowac by kega po pepsi i potraktować go ciśnieniem 2,5 -3,0 bara (czysty tlen) i sprawdzić po miesiącu? Co myślicie... Ma to sens ?

czytam
700
Posty: 723
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Trochę inny sposób na starzenie.

Post autor: czytam »

tak

zwirek
50
Posty: 61
Rejestracja: środa, 27 lip 2022, 21:48
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: wielkopolska/lubuskie
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Trochę inny sposób na starzenie.

Post autor: zwirek »

Witam w którymś sezonie bimbrowników tak robili tylko nie trzymali tego miesiąc lecz krócej. Tylko ten serial według mnie jest naciągany ale spróbuj i daj znać co i jak ponieważ pewnie grono forumowiczów będzie ciekawe takiego sposobu postarzania.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”