Z czego wódka czysta – jaki surowiec?
-
- Posty: 84
- Rejestracja: poniedziałek, 1 cze 2020, 09:15
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?
Oby kufa nie. To co pokazują na tym filmiku zakrawa o morderstwo jakości. Moje gorzelnicze serce umarło w momencie, gdy zalali ziarno syropem z cukru. Nie, no kurczaki nie.kiwitom23 pisze:Może się przyda komuś:
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
-
- Posty: 299
- Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?
W Łomży byłem kiedyś na dłuższym obiedzie.
Siedział przy stole facet znany z "dobrego bimberku". Robił go bardzo podobna metodą - do syropu cukrowego dodawał żyto i stało to razem kilka miesięcy, bo nie uznawał innych drożdży niż dzikie, a potem destylowal na prostym destylatorze. Zachwytów nad tym trunkiem było co nie miara. Więc można sobie krytykować, ale amatorów na berbeluche jest wielu.
Siedział przy stole facet znany z "dobrego bimberku". Robił go bardzo podobna metodą - do syropu cukrowego dodawał żyto i stało to razem kilka miesięcy, bo nie uznawał innych drożdży niż dzikie, a potem destylowal na prostym destylatorze. Zachwytów nad tym trunkiem było co nie miara. Więc można sobie krytykować, ale amatorów na berbeluche jest wielu.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?
Krytykujemy coś co widzimy na filmiku. Nikt z nas tego nie smakował. Tylko sobie wyobrażamy. Wyobraźnia jednak czasami może płatać figle.
Jesteście pewni, że to jest z gruntu złe?
I jeszcze jedno - nie ma tu zastosowanie coś takiego że, wpadamy w pułapkę tego czegoś co jest w tym przysłowiu: "...wszyscy dookoła twierdzą, że czegoś tam nie można zrobić. Nagle przyszedł jeden gostek, który o tym nie wiedział i to zrobił..."?
Jesteście pewni, że to jest z gruntu złe?
I jeszcze jedno - nie ma tu zastosowanie coś takiego że, wpadamy w pułapkę tego czegoś co jest w tym przysłowiu: "...wszyscy dookoła twierdzą, że czegoś tam nie można zrobić. Nagle przyszedł jeden gostek, który o tym nie wiedział i to zrobił..."?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 2
- Rejestracja: wtorek, 29 gru 2020, 07:28
- Podziękował: 1 raz
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?
A ja mam takie pytanie do znawców tematu.
Czy jeśli zrobimy zacier powiedzmy poł na poł z kukurydzy i jęczmienia i go przedestylujemy, to wyjdzie nam podobny produkt finalny jak w przypadku gdy połączymy ze sobą w takich samych proporcja gotowy już destylat kukurydziany z destylatem jęczmiennym ?
Czy jeśli zrobimy zacier powiedzmy poł na poł z kukurydzy i jęczmienia i go przedestylujemy, to wyjdzie nam podobny produkt finalny jak w przypadku gdy połączymy ze sobą w takich samych proporcja gotowy już destylat kukurydziany z destylatem jęczmiennym ?
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
-
- Posty: 2
- Rejestracja: wtorek, 29 gru 2020, 07:28
- Podziękował: 1 raz
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?
Super
Czyli tak jak się spodziewałem
Ostatnio się zastanawiałem nad tym jak zrobić dobrą wódeczkę. Robiłem zacięty z rożnymi proporcjami kuku, jęczmienia i żyta, i nie zawsze efekt był zadowalający. Teraz zrobię po prostu zacięty monozborzowe ( choć ta pyra zaczęła mnie intrygować ) i efekty będę mieszać w celu uzyskania pożądanego smaku.
Czyli tak jak się spodziewałem
Ostatnio się zastanawiałem nad tym jak zrobić dobrą wódeczkę. Robiłem zacięty z rożnymi proporcjami kuku, jęczmienia i żyta, i nie zawsze efekt był zadowalający. Teraz zrobię po prostu zacięty monozborzowe ( choć ta pyra zaczęła mnie intrygować ) i efekty będę mieszać w celu uzyskania pożądanego smaku.
Ostatnio zmieniony czwartek, 28 sty 2021, 07:57 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?
No i tu dochodzimy do tego, że jeden lubi jak cygani mu grają, a inny jak nogi mu śmierdzą
Ktoś lubi wyraziste wódki ( żyto, owoce ), a ktoś lubi bardzo łagodne ( np ja ) i o delikatnym posmaku surowca.
Bez opisu oczekiwań ciężko będzie coś więcej doradzić.
Ktoś lubi wyraziste wódki ( żyto, owoce ), a ktoś lubi bardzo łagodne ( np ja ) i o delikatnym posmaku surowca.
Bez opisu oczekiwań ciężko będzie coś więcej doradzić.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
-
- Posty: 790
- Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
- Kontakt:
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?
@MASaKrA_Domingo Słyszałem kilka razy, że niektórzy do zboża dają cukier, słyszałem też wielokrotnie, że kiełkują ziarno i dają cukier.
Przypuszczam, że przy destylacji prostej surowiec coś oddaje i duch buraka nie wierci dziury w brzuchu Tak przynajmniej twierdzą Ci którzy ten trunek spożywali .
Przy kolumnie zapewne wszystko zostanie wykastrowane szkoda ziarna na taką zabawę lepiej posłużyć się koji,
Przypuszczam, że przy destylacji prostej surowiec coś oddaje i duch buraka nie wierci dziury w brzuchu Tak przynajmniej twierdzą Ci którzy ten trunek spożywali .
Przy kolumnie zapewne wszystko zostanie wykastrowane szkoda ziarna na taką zabawę lepiej posłużyć się koji,
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
https://mojdestylator.pl
-
online
- Posty: 4907
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?
Wytrzymałem na tym folmiku.
Z poerwszego przebiegu 37 procent. Rozcienczone pół na pól i po drugiej destylacji 57 procent.
Pszenica zasypana wodą z cukrem.
Filmik równie kiczowaty jak cała Ukraina.
Przebitka kieliszka z ogórkiem na talerzyku ratuje całą sytuacyję.
Ale... może i Leszek ma rację. Nie piliśmy tego i nie wiemy jak smakuje.
W każdym razie jak dla mnie to tylko następny głupkowaty filmik.
Masakra nie zalamuj się. Zwyczajny badziew. Jak tanie wino z żyta.
Góral.....jeszcze sporo przed tobą. Gryka. No i Sorgo.
Wnioskuję że w ryż poszedłeś tyż?
Z poerwszego przebiegu 37 procent. Rozcienczone pół na pól i po drugiej destylacji 57 procent.
Pszenica zasypana wodą z cukrem.
Filmik równie kiczowaty jak cała Ukraina.
Przebitka kieliszka z ogórkiem na talerzyku ratuje całą sytuacyję.
Ale... może i Leszek ma rację. Nie piliśmy tego i nie wiemy jak smakuje.
W każdym razie jak dla mnie to tylko następny głupkowaty filmik.
Masakra nie zalamuj się. Zwyczajny badziew. Jak tanie wino z żyta.
Góral.....jeszcze sporo przed tobą. Gryka. No i Sorgo.
Wnioskuję że w ryż poszedłeś tyż?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
-
Autor tematu - Posty: 1183
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?
I to jest najfajniejsze w naszym hobby. To jak odkrywanie nowych lądów lub nowych wynalazków. Niektórzy twierdzą, że wszystko już odkryte i wynalezione, ale te twierdzenia łatwo podważają kolejni mądrzy ludzie. Podobnie w naszej zabawie. Wiadomo co powstanie z żyta, melasy czy cukru. Ale to tylko skrót myślowy. Ta sama melasa może dać różne rumy, jak i żyto różną wódkę czy starkę. To nasze eksperymentowanie i poszukiwanie "swojego smaku" to to, co każe nam lecieć po nową śrutę czy mąkę, kupić takie czy inne drożdże. O konfigurowaniu sprzętu nie wspomnę, bo tu wariacji wiele. Ale nie ma fajniejszego uczucia, gdy zrobimy kolejny trunek i smakujemy go pierwszy raz wiedząc, że to będzie coś innego, nowego A potem smakujemy to po miesiącu, trzech... i stwierdzamy, że może być jeszcze ciekawiej To Never ending story! I dobrze, życie nudne być nie może.
Góral bagienny pisze:Ale eksperymenty trwają.
I to jest najfajniejsze w naszym hobby. To jak odkrywanie nowych lądów lub nowych wynalazków. Niektórzy twierdzą, że wszystko już odkryte i wynalezione, ale te twierdzenia łatwo podważają kolejni mądrzy ludzie. Podobnie w naszej zabawie. Wiadomo co powstanie z żyta, melasy czy cukru. Ale to tylko skrót myślowy. Ta sama melasa może dać różne rumy, jak i żyto różną wódkę czy starkę. To nasze eksperymentowanie i poszukiwanie "swojego smaku" to to, co każe nam lecieć po nową śrutę czy mąkę, kupić takie czy inne drożdże. O konfigurowaniu sprzętu nie wspomnę, bo tu wariacji wiele. Ale nie ma fajniejszego uczucia, gdy zrobimy kolejny trunek i smakujemy go pierwszy raz wiedząc, że to będzie coś innego, nowego A potem smakujemy to po miesiącu, trzech... i stwierdzamy, że może być jeszcze ciekawiej To Never ending story! I dobrze, życie nudne być nie może.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?
Niestety. Coś mi się wydaje, że albo musisz zacierać, abyś miał smak zboża ( w sensie zboże musi zostać przerobione ), albo musisz mieć zboże ześrutowane ( tak jeszcze nie robiłem, ale wkrótce mnie czeka wieeeele cukru do przerobienia, więc zrobię pseudo wujka jessiego na ześrutowanym zbożu,
Albo po prostu zboże musi leżeć w cukrówce kilka tygodni, może nawet miesięcy. Na to niestety nie mam czasu.
Mając dostęp do taniego zboża, robiłem cukrówki ze zbożem w ilości 2-3x ilość cukru.wolan pisze:@MASaKrA_Domingo Słyszałem kilka razy, że niektórzy do zboża dają cukier, słyszałem też wielokrotnie, że kiełkują ziarno i dają cukier.
Przypuszczam, że przy destylacji prostej surowiec coś oddaje i duch buraka nie wierci dziury w brzuchu Tak przynajmniej twierdzą Ci którzy ten trunek spożywali .
Przy kolumnie zapewne wszystko zostanie wykastrowane szkoda ziarna na taką zabawę lepiej posłużyć się koji,
Niestety. Coś mi się wydaje, że albo musisz zacierać, abyś miał smak zboża ( w sensie zboże musi zostać przerobione ), albo musisz mieć zboże ześrutowane ( tak jeszcze nie robiłem, ale wkrótce mnie czeka wieeeele cukru do przerobienia, więc zrobię pseudo wujka jessiego na ześrutowanym zbożu,
Albo po prostu zboże musi leżeć w cukrówce kilka tygodni, może nawet miesięcy. Na to niestety nie mam czasu.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?
Przy pierwszym podejsciu dupy nie urywało bo ja nie jestem zwolennikiem czystej
Ostatnio to wygrzebałem z czeluści barku i powiem jedno ambrozja kolor żółto pomarańczowy a smak i aromat
Ale co to było to do kolegi @Cumel pytać
Lepsze było dostałem destylat pszeniczny albo spiryt z pszenicy do butelki było wrzucone z 20 ziarenek pszenicy..Gacek pisze:Coś takiego jak stumbras?
Przy pierwszym podejsciu dupy nie urywało bo ja nie jestem zwolennikiem czystej
Ostatnio to wygrzebałem z czeluści barku i powiem jedno ambrozja kolor żółto pomarańczowy a smak i aromat
Ale co to było to do kolegi @Cumel pytać
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 206
- Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?
Czy zacierał ktoś mąkę ryżową enzymami?
Zastanawiam się, czy po zacieraniu mąka ryżowa zostawia dużo osadu, czy jednak tego osadu nie ma prawie wcale jak w przypadku skrobii ziemniaczanej.
A smak? Jak się ma smak wódki z mąki ryżowej do wódki ze skrobii ziemniaczanej?
Ktoś jakieś doświadczenia w temacie?
Zastanawiam się, czy po zacieraniu mąka ryżowa zostawia dużo osadu, czy jednak tego osadu nie ma prawie wcale jak w przypadku skrobii ziemniaczanej.
A smak? Jak się ma smak wódki z mąki ryżowej do wódki ze skrobii ziemniaczanej?
Ktoś jakieś doświadczenia w temacie?
-
online
- Posty: 4907
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?
Góralu te ziarenka były całe czy łamane?
Durne pytanie. Zapewne całe.
Zastanawia mnie nie pelne śrutowanie a lekkie miażdżenie. Jak czosnku.
Zgniecenie byle jak. Czy to coś wyjdzie ze środka czy jest zawarte również w wierzchniej części ziarna.
Klos czy miazga? Ciekawostka.
Durne pytanie. Zapewne całe.
Zastanawia mnie nie pelne śrutowanie a lekkie miażdżenie. Jak czosnku.
Zgniecenie byle jak. Czy to coś wyjdzie ze środka czy jest zawarte również w wierzchniej części ziarna.
Klos czy miazga? Ciekawostka.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
Autor tematu - Posty: 1183
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?
Zacierałem na enzymach, ale nie klarowałem, bo gotowanie było w płaszczu. I wolę mąkę ryżową przerabiać na Koji niż na enzymach. W treści linku opisałem dlaczego.
A smak w porównaniu ze skrobią? Bardzo trudno o odpowiedź, choć skłaniałbym się w kierunku wódki z mąki ryżowej. Jest ewidentnie słodsza, podobnie jak ze skrobi delikatna, łagodna, czuć ją delikatnie zbożem i... owocami, ale jest mniej "wódczana". Większość moich znajomych "współpijców" twierdzi, że ryżowa jest lepsza.
Mąka ryżowa na enzymach i na KojiErazer pisze:Czy zacierał ktoś mąkę ryżową enzymami?
Zacierałem na enzymach, ale nie klarowałem, bo gotowanie było w płaszczu. I wolę mąkę ryżową przerabiać na Koji niż na enzymach. W treści linku opisałem dlaczego.
A smak w porównaniu ze skrobią? Bardzo trudno o odpowiedź, choć skłaniałbym się w kierunku wódki z mąki ryżowej. Jest ewidentnie słodsza, podobnie jak ze skrobi delikatna, łagodna, czuć ją delikatnie zbożem i... owocami, ale jest mniej "wódczana". Większość moich znajomych "współpijców" twierdzi, że ryżowa jest lepsza.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 206
- Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?
Dzięki psotamt, o taki opis mi właśnie chodziło
Nie mam koji, działam tylko na enzymach.
Dofermentowuje mi się zacier ze skrobii ziemniaczanej (już 16 dni fermntuje, niby 0 blg, ale czuć jeszcze słodycz), następnie w planach mąka kukurydziana, przeniczna no i właśnie ryżowa - będę miał porównanie.
Nie mam koji, działam tylko na enzymach.
Dofermentowuje mi się zacier ze skrobii ziemniaczanej (już 16 dni fermntuje, niby 0 blg, ale czuć jeszcze słodycz), następnie w planach mąka kukurydziana, przeniczna no i właśnie ryżowa - będę miał porównanie.
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
-
- Posty: 325
- Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 7298
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?
A dlaczego na pw Proszę bardzo - https://www.badapak.pl/maka-ryzowa
tutaj kupowałem w opakowaniu 25 kg
tutaj kupowałem w opakowaniu 25 kg
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 325
- Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 325
- Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy