Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

spiker1974
50
Posty: 84
Rejestracja: poniedziałek, 1 cze 2020, 09:15
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy

Post autor: spiker1974 »

Nie wiem czy to podlega definicji czystej, ale piłem wódkę z soku brzozowego. Surowiec ciężki do obróbki i pracochłonny. Destylowany na najprostszym destylatorze, jednak dawał efekt smakowy nie spotkany w innych alkoholach.
promocja
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Post autor: MASaKrA_Domingo »

kiwitom23 pisze:Może się przyda komuś:
Oby kufa nie. To co pokazują na tym filmiku zakrawa o morderstwo jakości. Moje gorzelnicze serce umarło w momencie, gdy zalali ziarno syropem z cukru. Nie, no kurczaki nie.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

mirek-swirek
250
Posty: 299
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Post autor: mirek-swirek »

W Łomży byłem kiedyś na dłuższym obiedzie.
Siedział przy stole facet znany z "dobrego bimberku". Robił go bardzo podobna metodą - do syropu cukrowego dodawał żyto i stało to razem kilka miesięcy, bo nie uznawał innych drożdży niż dzikie, a potem destylowal na prostym destylatorze. Zachwytów nad tym trunkiem było co nie miara. Więc można sobie krytykować, ale amatorów na berbeluche jest wielu.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Post autor: lesgo58 »

Krytykujemy coś co widzimy na filmiku. Nikt z nas tego nie smakował. Tylko sobie wyobrażamy. Wyobraźnia jednak czasami może płatać figle.
Jesteście pewni, że to jest z gruntu złe?
I jeszcze jedno - nie ma tu zastosowanie coś takiego że, wpadamy w pułapkę tego czegoś co jest w tym przysłowiu: "...wszyscy dookoła twierdzą, że czegoś tam nie można zrobić. Nagle przyszedł jeden gostek, który o tym nie wiedział i to zrobił..."?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

tomasz.bobak
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 29 gru 2020, 07:28
Podziękował: 1 raz
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Post autor: tomasz.bobak »

A ja mam takie pytanie do znawców tematu.
Czy jeśli zrobimy zacier powiedzmy poł na poł z kukurydzy i jęczmienia i go przedestylujemy, to wyjdzie nam podobny produkt finalny jak w przypadku gdy połączymy ze sobą w takich samych proporcja gotowy już destylat kukurydziany z destylatem jęczmiennym ?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Post autor: Góral bagienny »

Wyjdzie coś podobnego :)
Jakieś tam minimalne różnice mogą być ale raczej niewyczuwalne.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

tomasz.bobak
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 29 gru 2020, 07:28
Podziękował: 1 raz
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Post autor: tomasz.bobak »

Super
Czyli tak jak się spodziewałem
Ostatnio się zastanawiałem nad tym jak zrobić dobrą wódeczkę. Robiłem zacięty z rożnymi proporcjami kuku, jęczmienia i żyta, i nie zawsze efekt był zadowalający. Teraz zrobię po prostu zacięty monozborzowe ( choć ta pyra zaczęła mnie intrygować ) i efekty będę mieszać w celu uzyskania pożądanego smaku.
Ostatnio zmieniony czwartek, 28 sty 2021, 07:57 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Post autor: MASaKrA_Domingo »

A czego oczekujesz?
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Post autor: Góral bagienny »

MASaKrA_Domingo pisze:A czego oczekujesz?
Jest napisane dobrą wódeczkę :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Post autor: MASaKrA_Domingo »

No i tu dochodzimy do tego, że jeden lubi jak cygani mu grają, a inny jak nogi mu śmierdzą ;)
Ktoś lubi wyraziste wódki ( żyto, owoce ), a ktoś lubi bardzo łagodne ( np ja ) i o delikatnym posmaku surowca.

Bez opisu oczekiwań ciężko będzie coś więcej doradzić.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Post autor: Góral bagienny »

Kolega szuka swoich smaków :). Ja postępuje w podobny sposób.
Destylacja zbóż każdego z osobna a pózniej mieszanie :D
W tej chwili u mnie jest na topie kuku z pszenicą w stosunku 3do 1 :D
Ale eksperymenty trwają.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

wolan
750
Posty: 790
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Kontakt:
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Post autor: wolan »

@MASaKrA_Domingo Słyszałem kilka razy, że niektórzy do zboża dają cukier, słyszałem też wielokrotnie, że kiełkują ziarno i dają cukier.
Przypuszczam, że przy destylacji prostej surowiec coś oddaje i duch buraka nie wierci dziury w brzuchu :) Tak przynajmniej twierdzą Ci którzy ten trunek spożywali :).
Przy kolumnie zapewne wszystko zostanie wykastrowane :) szkoda ziarna na taką zabawę lepiej posłużyć się koji,
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
online
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4907
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Post autor: rozrywek »

Wytrzymałem na tym folmiku.
Z poerwszego przebiegu 37 procent. Rozcienczone pół na pól i po drugiej destylacji 57 procent.
Pszenica zasypana wodą z cukrem.
Filmik równie kiczowaty jak cała Ukraina.

Przebitka kieliszka z ogórkiem na talerzyku ratuje całą sytuacyję.

Ale... może i Leszek ma rację. Nie piliśmy tego i nie wiemy jak smakuje.

W każdym razie jak dla mnie to tylko następny głupkowaty filmik.

Masakra nie zalamuj się. Zwyczajny badziew. Jak tanie wino z żyta.
Góral.....jeszcze sporo przed tobą. Gryka. No i Sorgo.

Wnioskuję że w ryż poszedłeś tyż?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Post autor: Góral bagienny »

@Rozrywek Wiesz że u mnie na 1 miejscu są owoce :D
Zboża to tak żeby przez zimę nie wyjść z wprawy ;)
Na razie tylko kuku. pszenica, i jęczmień były w kociołku, bo na rum czekam już miesiąc i dalej pracuje :bardzo_zly:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Post autor: psotamt »

Góral bagienny pisze:Ale eksperymenty trwają.
:ok:
I to jest najfajniejsze w naszym hobby. To jak odkrywanie nowych lądów lub nowych wynalazków. Niektórzy twierdzą, że wszystko już odkryte i wynalezione, ale te twierdzenia łatwo podważają kolejni mądrzy ludzie. Podobnie w naszej zabawie. Wiadomo co powstanie z żyta, melasy czy cukru. Ale to tylko skrót myślowy. Ta sama melasa może dać różne rumy, jak i żyto różną wódkę czy starkę. To nasze eksperymentowanie i poszukiwanie "swojego smaku" to to, co każe nam lecieć po nową śrutę czy mąkę, kupić takie czy inne drożdże. O konfigurowaniu sprzętu nie wspomnę, bo tu wariacji wiele. Ale nie ma fajniejszego uczucia, gdy zrobimy kolejny trunek i smakujemy go pierwszy raz wiedząc, że to będzie coś innego, nowego :mrgreen: A potem smakujemy to po miesiącu, trzech... i stwierdzamy, że może być jeszcze ciekawiej :hahaha: To Never ending story! I dobrze, życie nudne być nie może.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Post autor: MASaKrA_Domingo »

wolan pisze:@MASaKrA_Domingo Słyszałem kilka razy, że niektórzy do zboża dają cukier, słyszałem też wielokrotnie, że kiełkują ziarno i dają cukier.
Przypuszczam, że przy destylacji prostej surowiec coś oddaje i duch buraka nie wierci dziury w brzuchu :) Tak przynajmniej twierdzą Ci którzy ten trunek spożywali :).
Przy kolumnie zapewne wszystko zostanie wykastrowane :) szkoda ziarna na taką zabawę lepiej posłużyć się koji,
Mając dostęp do taniego zboża, robiłem cukrówki ze zbożem w ilości 2-3x ilość cukru.
Niestety. Coś mi się wydaje, że albo musisz zacierać, abyś miał smak zboża ( w sensie zboże musi zostać przerobione ), albo musisz mieć zboże ześrutowane ( tak jeszcze nie robiłem, ale wkrótce mnie czeka wieeeele cukru do przerobienia, więc zrobię pseudo wujka jessiego na ześrutowanym zbożu,
Albo po prostu zboże musi leżeć w cukrówce kilka tygodni, może nawet miesięcy. Na to niestety nie mam czasu.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Post autor: Góral bagienny »

A ja polecam dodanie zboża do gotowego destylatu :D
Dostałem w prezencie coś takiego i stało to chwilę ale efekt niesamowity :odlot:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Post autor: .Gacek »

Coś takiego jak stumbras?
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Post autor: Góral bagienny »

.Gacek pisze:Coś takiego jak stumbras?
Lepsze było :D dostałem destylat pszeniczny albo spiryt z pszenicy :scratch: do butelki było wrzucone z 20 ziarenek pszenicy.
Przy pierwszym podejsciu dupy nie urywało :scratch: bo ja nie jestem zwolennikiem czystej ;)
Ostatnio to wygrzebałem z czeluści barku i powiem jedno ambrozja :odlot: kolor żółto pomarańczowy a smak i aromat :odlot:
Ale co to było to do kolegi @Cumel pytać :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Erazer
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Post autor: Erazer »

Czy zacierał ktoś mąkę ryżową enzymami?
Zastanawiam się, czy po zacieraniu mąka ryżowa zostawia dużo osadu, czy jednak tego osadu nie ma prawie wcale jak w przypadku skrobii ziemniaczanej.
A smak? Jak się ma smak wódki z mąki ryżowej do wódki ze skrobii ziemniaczanej?
Ktoś jakieś doświadczenia w temacie?
online
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4907
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Post autor: rozrywek »

Góralu te ziarenka były całe czy łamane?

Durne pytanie. Zapewne całe.
Zastanawia mnie nie pelne śrutowanie a lekkie miażdżenie. Jak czosnku.
Zgniecenie byle jak. Czy to coś wyjdzie ze środka czy jest zawarte również w wierzchniej części ziarna.

Klos czy miazga? Ciekawostka.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Autor tematu
psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Post autor: psotamt »

Erazer pisze:Czy zacierał ktoś mąkę ryżową enzymami?
Mąka ryżowa na enzymach i na Koji

Zacierałem na enzymach, ale nie klarowałem, bo gotowanie było w płaszczu. I wolę mąkę ryżową przerabiać na Koji niż na enzymach. W treści linku opisałem dlaczego.
A smak w porównaniu ze skrobią? Bardzo trudno o odpowiedź, choć skłaniałbym się w kierunku wódki z mąki ryżowej. Jest ewidentnie słodsza, podobnie jak ze skrobi delikatna, łagodna, czuć ją delikatnie zbożem i... owocami, ale jest mniej "wódczana". Większość moich znajomych "współpijców" twierdzi, że ryżowa jest lepsza.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

Erazer
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Post autor: Erazer »

Dzięki psotamt, o taki opis mi właśnie chodziło :)
Nie mam koji, działam tylko na enzymach.
Dofermentowuje mi się zacier ze skrobii ziemniaczanej (już 16 dni fermntuje, niby 0 blg, ale czuć jeszcze słodycz), następnie w planach mąka kukurydziana, przeniczna no i właśnie ryżowa - będę miał porównanie.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Post autor: Góral bagienny »

rozrywek pisze:Góralu te ziarenka były całe czy łamane?
Całe były :) Ale bimberek stał chyba z pół roku z tymi ziarenkami :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Post autor: acurlydrug »

Kol. Erazer nie wiem jaki masz sprzęt, ale u mnie niesklarowana mąka ryżowa poszła na grzałki i nie było żadnych problemów.

P. S. Jeśli ktoś ma dojście do mąki ryżowej w fajnej cenie, proszę o pw.! :)
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Post autor: radius »

A dlaczego na pw :scratch: Proszę bardzo - https://www.badapak.pl/maka-ryzowa
tutaj kupowałem w opakowaniu 25 kg :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Post autor: acurlydrug »

Dlaczego na pw? Ponieważ nie jest to temat główny, zapytałam przy okazji.
Mąka ryżowa, uważam, ma wiekszy potencjał niż pszenna. Na świeżo zdecydowanie wygrywa ryżowa.
Awatar użytkownika

Erazer
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Post autor: Erazer »

Koleżanka próbowała skrobii ziemniaczanej?

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Post autor: acurlydrug »

Nie, ponieważ moje próby zacierania słodu skończyły się fiaskiem. Bawię się koji, a takiej skrobi niezbyt chce ruszyć.
Awatar użytkownika

FRUTTI
100
Posty: 104
Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 10:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem;)
Ulubiony Alkohol: koniak/calvados
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Post autor: FRUTTI »

Ja dziś przypuszczałem kukurydzę otrzymałem 8.5l spirytusu 95% i 5l pogonów jakieś 40% . Teraz spirytus zostawiam żeby po oddychał i za jakiś tydzień będę dobierał do 45% mam nadzieję że będzie miodzio
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”