Pigwowca, cytryna po maceracji ?

Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

Autor tematu
Honolulu100
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 21 sty 2021, 22:47

Post autor: Honolulu100 »

Witam wszystkich!
Początkiem listopada nastawiłem swoją 1 nalewkę z pigwy (nie pigwowca bo go niestety już nie dostałem)
Aktualnie się maceruje w spirytusie i planuje końcem stycznia zlewać i zasypać cukrem.
Chciałbym nieco pobić smak cytryną i tu pytanie czy na tym etapie można? Myślałem o tym żeby do tego nastawu z cukrem dodać albo sok z cytryny albo kilka plastrów cytryny?
Jak myślicie? Lub jakieś inne pomysły?

Pozdrawiam.
promocja
online
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Pigwowca, cytryna po maceracji ?

Post autor: psotamt »

Honolulu100 pisze:Lub jakieś inne pomysły?
Cześć
Ja jestem zwolennikiem robienia nalewek bez ich "dosmaczania". Tylko alkohol, owoce i cukier. Z tym, że ten ostatni jest zawsze trzcinowy, nie biały. Cukier ciemny podbija kolor nalewki, co akurat lubię i w moim odczuciu podbija smak.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2576
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 452 razy
Re: Pigwowca, cytryna po maceracji ?

Post autor: jakis1234 »

Wolę doprawiać nalewki po ich zrobieniu.
Moja rada, to nic nie dodawaj, oprócz dosłodzenia do swojego smaku, pozwól jej się ułożyć, a potem ewentualnie możesz na małych próbkach poeksperymentować z dodatkami. Nie zepsujesz w ten sposób całości ;)
Pozdrawiam z opolskiego.

Robert09
100
Posty: 145
Rejestracja: piątek, 21 wrz 2018, 11:39
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Pigwowca, cytryna po maceracji ?

Post autor: Robert09 »

Pierwsze nalewki robiłem bez dosmaczania. Poza cukrem niczego nie dodawałem. Przy kolejnej / z aronii/ już trochę dodatków było. Jednak co oryginał to oryginał. I poza cukrem nie ma co kombinować . Moim zdaniem, oczywiście ;)
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Pigwowca, cytryna po maceracji ?

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Oczywiście, że można. Wyciągnij sok z cytryny, przepuść go najpierw przez ręcznik papierowy bez nadruków, potem przez filtr kawowy i dodaj.
Cytryna Ci może kolor nieco rozjaśnić.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”