Witam wszystkich!
Początkiem listopada nastawiłem swoją 1 nalewkę z pigwy (nie pigwowca bo go niestety już nie dostałem)
Aktualnie się maceruje w spirytusie i planuje końcem stycznia zlewać i zasypać cukrem.
Chciałbym nieco pobić smak cytryną i tu pytanie czy na tym etapie można? Myślałem o tym żeby do tego nastawu z cukrem dodać albo sok z cytryny albo kilka plastrów cytryny?
Jak myślicie? Lub jakieś inne pomysły?
Pozdrawiam.
Pigwowca, cytryna po maceracji ?
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Pigwowca, cytryna po maceracji ?
Ja jestem zwolennikiem robienia nalewek bez ich "dosmaczania". Tylko alkohol, owoce i cukier. Z tym, że ten ostatni jest zawsze trzcinowy, nie biały. Cukier ciemny podbija kolor nalewki, co akurat lubię i w moim odczuciu podbija smak.
CześćHonolulu100 pisze:Lub jakieś inne pomysły?
Ja jestem zwolennikiem robienia nalewek bez ich "dosmaczania". Tylko alkohol, owoce i cukier. Z tym, że ten ostatni jest zawsze trzcinowy, nie biały. Cukier ciemny podbija kolor nalewki, co akurat lubię i w moim odczuciu podbija smak.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 2587
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Pigwowca, cytryna po maceracji ?
Wolę doprawiać nalewki po ich zrobieniu.
Moja rada, to nic nie dodawaj, oprócz dosłodzenia do swojego smaku, pozwól jej się ułożyć, a potem ewentualnie możesz na małych próbkach poeksperymentować z dodatkami. Nie zepsujesz w ten sposób całości
Moja rada, to nic nie dodawaj, oprócz dosłodzenia do swojego smaku, pozwól jej się ułożyć, a potem ewentualnie możesz na małych próbkach poeksperymentować z dodatkami. Nie zepsujesz w ten sposób całości
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy