Pytanie o dwukrotną destylację na PS.
Regulamin forum
Jeśli nie potrafisz odnaleźć odpowiedniego działu dla siebie utwórz tutaj nowy temat a my go umieścimy w odpowiednim forum.
Jeśli nie potrafisz odnaleźć odpowiedniego działu dla siebie utwórz tutaj nowy temat a my go umieścimy w odpowiednim forum.
-
Autor tematu - Posty: 118
- Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 22:38
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Dzień dobry wszystkim. Zakładam nowy temat, ponieważ nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Jeśli odpowiedź jest już gdzieś na forum to proszę o usunięcie tematu.
Wiem, że przy dwukrotnej destylacji za pierwszym razem można przegotować cały nastaw bez cięcia frakcji i zrobić to dopiero przy drugim gotowaniu. Moje pytanie dotyczy mocy grzania przy pierwszej destylacji. Czy można grzać z pełną mocą od początku do końca, czy lepiej ustawić jakiś konkretny odbiór w litrach na godzinę?
Sprzęt to kociołek 15L z deflegmatorem, grzany na gazie.
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Wiem, że przy dwukrotnej destylacji za pierwszym razem można przegotować cały nastaw bez cięcia frakcji i zrobić to dopiero przy drugim gotowaniu. Moje pytanie dotyczy mocy grzania przy pierwszej destylacji. Czy można grzać z pełną mocą od początku do końca, czy lepiej ustawić jakiś konkretny odbiór w litrach na godzinę?
Sprzęt to kociołek 15L z deflegmatorem, grzany na gazie.
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
-
- Posty: 1266
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Pytanie o dwukrotną destylację na PS.
O rzeczywiste przypalenie. Znam magików, co przysłowiową wodę potrafią przypalić. A na poważnie - to jest zawsze kwestia grzania. Przy czym najtrudniejszy etap to rozgrzewanie. Nawet jak masz zacier bez młóta, to mimo wszystko jesteś go wstanie przypalić jak przyłożysz za duże grzanie i/lub nie będziesz mieszał. Mam kocioł z płaszczem wodnym, a i tak mieszam, głowicę nad nim zakręcam jak temperatura jest w okolicy 70 stopni. Kolega ma grzanie gazowe, więc różnica temperatur kociołek/ciecz będzie jeszcze większa niż u mnie, stąd zwracałem uwagę na ten aspekt.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Pytanie o dwukrotną destylację na PS.
Hey.
Pytasz o moc grzania. tobie chodzi o proces typu stripping. Czyli puszczenie wszystkiego na ostro. Grzanie możesz podkręcić na tyle na ile masz wydajną chłodnicę. Pomimo tego wchodzą tutaj w grę względy bezpieczeństwa.
Poniżej masz link do opisu cięcia frakcji przeze mnie:
https://alkohole-domowe.com/forum/post1 ... ji#p194620
Ja tnę frakcje w obydwu procesach. A tzw stripping prowadziłem wielokrotnie, ale traktując to jako dodatkowy trzeci odpęd.
Stąd pytanie co to za nastaw. Z owocami jest inaczej, tutaj trzeba ostrożnie i nie śpiesząc się. A z cukrem...hmmm, trzeba wyciąć jak najwięcej, bo i tak coś smrodku zostanie. Taki urok i magia ps.
Pytasz o moc grzania. tobie chodzi o proces typu stripping. Czyli puszczenie wszystkiego na ostro. Grzanie możesz podkręcić na tyle na ile masz wydajną chłodnicę. Pomimo tego wchodzą tutaj w grę względy bezpieczeństwa.
Poniżej masz link do opisu cięcia frakcji przeze mnie:
https://alkohole-domowe.com/forum/post1 ... ji#p194620
Ja tnę frakcje w obydwu procesach. A tzw stripping prowadziłem wielokrotnie, ale traktując to jako dodatkowy trzeci odpęd.
Stąd pytanie co to za nastaw. Z owocami jest inaczej, tutaj trzeba ostrożnie i nie śpiesząc się. A z cukrem...hmmm, trzeba wyciąć jak najwięcej, bo i tak coś smrodku zostanie. Taki urok i magia ps.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Pytanie o dwukrotną destylację na PS.
Generalnie, to pamiętaj, że cukier tniesz jak wspomniał rozrywek rygorystycznie i nie rób strippingu. W przypadku cukru jest to bez sensu. I tak zawartość alkoholu masz 10-14%, więc po co stripping? Stripping robisz wtedy, gdy % alkoholu jest niski. Np owoce bez dodatku cukru, zacier.
Pamiętaj, że pogony z pierwszego i drugiego procesu ciągniesz prawie do końca ( sugeruję do 20% ), a potem dodajesz je do kolejnego PIERWSZEGO procesu. Dzięki temu zagęszczasz je i nie tracisz dużo etanolu, przy zachowaniu względnie czystego serca.
Dobrze by było zrobić pseudo refluks dla cukru. Nawet na PS. Wystarczy wypełnić rurę oraz owinąć miedzianymi rurkami górę kolumny. Nie będzie to dawało 96%, ale i tak da Ci lepszy produkt, niż bez tego.
No chyba, że Twój sprzęt pozwala dołożyć półkę refluksową, to wtedy już jesteśmy w domu.
Pamiętaj, że pogony z pierwszego i drugiego procesu ciągniesz prawie do końca ( sugeruję do 20% ), a potem dodajesz je do kolejnego PIERWSZEGO procesu. Dzięki temu zagęszczasz je i nie tracisz dużo etanolu, przy zachowaniu względnie czystego serca.
Dobrze by było zrobić pseudo refluks dla cukru. Nawet na PS. Wystarczy wypełnić rurę oraz owinąć miedzianymi rurkami górę kolumny. Nie będzie to dawało 96%, ale i tak da Ci lepszy produkt, niż bez tego.
No chyba, że Twój sprzęt pozwala dołożyć półkę refluksową, to wtedy już jesteśmy w domu.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Pytanie o dwukrotną destylację na PS.
Przepraszam. Nie spojrzałem że kociołek masz tylko 15L. Mały trochę.
W takim wypadku aby ograniczyć straty ciął bym do zera. Albo prawie zera. Nie będziesz się pitolił z frakcjami.
Przedgonu zawsze odrywaj trochę. Z pogonami to różnie. Coś tam ucinaj ale nie za wiele. Pozbieraj z destylacyi kumulację i wtedy przytnij ostro.
W takim wypadku aby ograniczyć straty ciął bym do zera. Albo prawie zera. Nie będziesz się pitolił z frakcjami.
Przedgonu zawsze odrywaj trochę. Z pogonami to różnie. Coś tam ucinaj ale nie za wiele. Pozbieraj z destylacyi kumulację i wtedy przytnij ostro.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
Autor tematu - Posty: 118
- Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 22:38
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Pytanie o dwukrotną destylację na PS.
Rozrywku, obecne warunki (mieszkanie w bloku, mała kuchnia i kuchenka gazowa) nie pozwalają na większy kociołek, ale jak to mówią: "Małą łyżką też się najem"
Mam w planie krótki płaszcz wodnyMASaKrA_Domingo pisze:Dobrze by było zrobić pseudo refluks dla cukru. Nawet na PS.
Rozrywku, obecne warunki (mieszkanie w bloku, mała kuchnia i kuchenka gazowa) nie pozwalają na większy kociołek, ale jak to mówią: "Małą łyżką też się najem"
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Pytanie o dwukrotną destylację na PS.
Małą łyźką chcesz się najeść? A to dobre. Pewnie że się najesz. A nawet więcej bo więcej siè bèdziesz delektował smakiem.
To to samo zastosuj w destylacji. Lepiej mniej dobrego niž litry smrodliwego.
Warunki masz jakie masz. Jeśli tego nie przeskoczysz to musisz się dostosować do warunków jakie masz.
Przemyśł sprawę puszczenia urobku trzeci raz. Krzątając się po kuchni. Efekt może cię zaskoczyć mile. Uwierz mi.
Źle się trochę wyraziłem w kwestii strippingu. Nieprecyzyjnie. Doprecyzuję zatem. Możesz przeprowadzić szybki odpęd. Jako pierwszy..wstępny. a potem dwa procesy pełne tak jakby pierwszego nie było wcale. Taka trochę brudna surówka. Skumulujesz alko oraz inne nieciekawe frakcyjki.
15 literków to moment ci się zagrzeje przecież.
Ale z gazem uważaj. To otwarty ogień.
Ja mam też gaz ale palniki są na podłodze czyli płaska kuchenka. A punkt odiboru...daleko.
To to samo zastosuj w destylacji. Lepiej mniej dobrego niž litry smrodliwego.
Warunki masz jakie masz. Jeśli tego nie przeskoczysz to musisz się dostosować do warunków jakie masz.
Przemyśł sprawę puszczenia urobku trzeci raz. Krzątając się po kuchni. Efekt może cię zaskoczyć mile. Uwierz mi.
Źle się trochę wyraziłem w kwestii strippingu. Nieprecyzyjnie. Doprecyzuję zatem. Możesz przeprowadzić szybki odpęd. Jako pierwszy..wstępny. a potem dwa procesy pełne tak jakby pierwszego nie było wcale. Taka trochę brudna surówka. Skumulujesz alko oraz inne nieciekawe frakcyjki.
15 literków to moment ci się zagrzeje przecież.
Ale z gazem uważaj. To otwarty ogień.
Ja mam też gaz ale palniki są na podłodze czyli płaska kuchenka. A punkt odiboru...daleko.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
Autor tematu - Posty: 118
- Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 22:38
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Pytanie o dwukrotną destylację na PS.
Oczywiście, że lepiej mniej a lepszej jakości niż więcej, ale smrodu, tak właśnie robię Oba procesy zawsze prowadzę wolno i przykładam się do dokładnego cięcia.
Przeczytałem o tym strippingu i stąd moje pytanie, ale teraz już chyba mam naświetlony temat.
Dziękuję za pomoc, koledzy!
U mnie punkt odbioru jest jakieś 65cm od palnika. Zawsze uważam, ale chyba jednak lepiej ten dystans zwiększyć...
Przeczytałem o tym strippingu i stąd moje pytanie, ale teraz już chyba mam naświetlony temat.
Dziękuję za pomoc, koledzy!
U mnie punkt odbioru jest jakieś 65cm od palnika. Zawsze uważam, ale chyba jednak lepiej ten dystans zwiększyć...
Ostatnio zmieniony czwartek, 21 sty 2021, 05:35 przez mat.82, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
-
- Posty: 56
- Rejestracja: sobota, 13 kwie 2019, 21:12
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: cudzy :-)
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Pytanie o dwukrotną destylację na PS.
U mnie jakoś sie to nie sprawdziło. Miałem górę PS owiniętą rurką miedzianą, mocniejszy produkt nie leciał, a wydłużał sie proces. Nie raz próbowałem, moze coś nie tak zrobiłem.MASaKrA_Domingo pisze: Dobrze by było zrobić pseudo refluks dla cukru. Nawet na PS. Wystarczy wypełnić rurę oraz owinąć miedzianymi rurkami górę kolumny. Nie będzie to dawało 96%, ale i tak da Ci lepszy produkt, niż bez tego.
No chyba, że Twój sprzęt pozwala dołożyć półkę refluksową, to wtedy już jesteśmy w domu.
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Pytanie o dwukrotną destylację na PS.
A miałeś wypełnioną rurkę? Jeśli nie, to nie tworzyłeś dobrego środowiska wymiany para-ciecz. Wypełnij nawet lekko zmywakiem i zobaczysz różnicę. W takim przypadku flegma skapywała Ci po ściance, a para leciała środkiem. To nie alembik, który nadrabia powierzchnią.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Pytanie o dwukrotną destylację na PS.
Masz zdjęcie, jak owinąłeś tą rurką? Może tu jest przyczyna, bo z opisu to nie jest możliwe, co piszesz. Chyba, że nie odbierałeś niemal ciepła w tej części, przez co nie działała jak należy. Nawet, gdyby HEPT był 40cm, to i tak musiało być zauważalne wzmocnienie.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!