DOMOWY RUM - PRZEPISY

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2917
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy

Post autor: Góral bagienny »

Przeszło 2 tygodnie minęły a u mnie nastaw na rum dalej pracuje :scratch:
Być może temperatura za niska bo ma między 18-19 stopni :scratch:
W razie czego to pretensje będę miał do moda bo mi takie drożdże polecił :bardzo_zly:
:D niech se pracują powolutku mniej syfu wyprodukują :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

I więcej aromatu ;)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2917
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

Kamal pisze:I więcej aromatu ;)
K.
Dokładnie, o to mi się rozchodziło, dlatego nie dałem turbo :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: acurlydrug »

I ja przymierzam się do zrobienia swojskiego rumu. Chciałabym zakończyć w dwóch rzutach - pierwszy, +-25 l dla uzyskania dundru, kolejne 3x60l, 'właściwe'. Czy dundru będzie wystarczająco dla kolejnych trzech beczek, czy lepiej zrobić pierwszy większy? Myślałam o takiej wersji:
1. 1,5kg melasy + 1 kg cukru trzcinowego, dopełnione do 25l. W poprzednich postach wychodziło 20blg
2. 2,3,4 każda po 7,8kg melasy plus ? cukru trzcinowego do zapełnienia beczki 60l o blg podobnym do pierwszego (w tym 1/3 dundru, teoretycznie jakieś 6l).
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Ja bym zastosował chociaż do 1 nastawu, samą melasę. Tym sposobem osiągniesz max, aromatyczny dunder, a jeszcze lepiej jakby on sobie odpoczoł tak z 3 miesiące, w butli z rurką fermentacją. I dopiero zlanie go z nad osadu , i nastawienie nowej partii rumu.
K.
Obrazek

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: acurlydrug »

Nie spieszy mi się, więc mogę i tak zrobić. Czyli pewnie wypadałoby wlać więcej melasy w zamian cukru.
Więc może nieco inaczej - pierwszy nastaw 25l z melasą do +-20 blg, reszta rozdzielona na drugą partię w dwie beczki 60l, tam dorzucić cukier, podzielić melasę, dunder i dopełnić wodą?
Z racji konieczności wysyłki chcę zakupić max 25kg melasy. Cukier trzcinowy z promocji z okolicznych sklepów.
Liczę na mały kompromis między ilością a jakością, choć głównie ma być jakość.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Cukier można kupić bardzo tanio często online, na olx, ceneo, allegro. Są naprawdę dobre ceny za 25kg. Albo w sklepie diamand, jest ciemny 25kg.
Jak chcesz "Jamajski" rum, to dunder najlepiej jakby dłużej jeszcze odleżał (często się je zakarza, dodaje trzciny cukrowej, resztek po fermentacji itp.), i wtedy używasz cały dunder do nastawu na 60l. ;)
K.
Obrazek

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: acurlydrug »

Nie no myślę najpierw zrobić rum 'testowy' z tych 25kg melasy + cukier. Myślę, że zamówienie do tego 25 kg cukru to będzie trochę za dużo ;)
Myślę o uzyskaniu dundru z zaledwie 25l ponieważ mam kega o pojemności 30l. Mogłabym więc machnąć to na raz. Choć czytałam, że dundru może być i 50% nastawu...
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

% dundru w nastawie, jest zależny od upodobań. Im więcej tym ciężejszy.
Ale też (zapomianielm wspomnąć) im melasa bardziej wyekspaltowana, tym rum bardziej ciężejszy.
K.
Obrazek

wawaldek11
2500
Posty: 2912
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

Kasiu (bo nie mogę z pamięci napisać Twego nicka :scratch: ) wyhodowałem taki dunder przez kilka miesięcy https://alkohole-domowe.com/forum/downl ... hp?id=8231 Kożuchy nie chciały dobrowolnie wyjść z gąsiora i musiałem haczykiem pomagać. Spróbowałem paszczowo - zgodnie z moją dewizą, że co nie zabije, to wzmocni i smak był kwaśny, wytrawny, wyczuwalne nuty melasowe. Rum na nim wyszedł niezły.
Kupując cukier trzcinowy w necie dopytaj jaki kolor ma. Jak jest jasny, to może być lipa. Kupiłem kiedyś sugerując się fotką, a przyszedł prawie biały z lekkim żółtawym odcieniem.
Pozdrawiam,
Waldek

wilkołek
20
Posty: 23
Rejestracja: czwartek, 16 cze 2016, 09:35
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowanie: 36 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wilkołek »

Napiszcie kochani do jakiego BLG schodzą Wam nastawy melasowe? Ilość melasy przekłada się na końcowe BLG?
"Będziesz spożywał owoc pracy rąk swoich,
szczęście osiągniesz i dobrze ci będzie"

wawaldek11
2500
Posty: 2912
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

Z samej melasy glinojeckiej zszedł mi kilka razy o połowę czyli do 12*Blg. Wcześniej gdy dodawałem cukry, glukozę i fruktozę było od 2 do zera.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2917
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

acurlydrug pisze:I ja przymierzam się do zrobienia swojskiego rumu. Chciałabym zakończyć w dwóch rzutach - pierwszy, +-25 l dla uzyskania dundru, kolejne 3x60l, 'właściwe'. Czy dundru będzie wystarczająco dla kolejnych trzech beczek, czy lepiej zrobić pierwszy większy? Myślałam o takiej wersji:
1. 1,5kg melasy + 1 kg cukru trzcinowego, dopełnione do 25l. W poprzednich postach wychodziło 20blg
Z 1.5kg melasy i 1kg cukru nie uzyskasz 20blg ;). Potrzeba 5kg melasy :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Czach
50
Posty: 58
Rejestracja: niedziela, 4 wrz 2016, 21:17
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Czach »

Cześć. Mam dunder po rumie zakażony sokiem z ogórków. Stoi około 9 miesiecy. Kożuch niesamowity, ale blg spore, ok. 18. Dolać to do nowego nastawu po skończonej fermentacji, czy przed jej rozpoczęciem? A może w trakcie? I jaką ilość? 20% docelowej objętości nastawu?
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1550
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Skir »

Po próbach z cukrem trzcinowym, czas na konkretny rum.
Chciałbym podzielić nastawy na dwa rzuty:
1. 5 kg melasy + 3 kg cukru trzcinowego + 25l wody + drożdże gorzelnicze Coobra RUM YEAST NA MELASĘ;
2. 5 kg melasy + 2kg cukru trzcinowego + 15 l dundru + 10 l wody + drożdże gorzelnicze Coobra RUM YEAST NA MELASĘ.
Proszę o opinię doświadczonych rumowiczów :).
I love the smell of bimber in the morning.

patrzal
250
Posty: 280
Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: patrzal »

@Czach - dodaj po fermentacji, żeby nie utrudniać drożdżom pracy, po dodaniu potrzymaj z dzień lub dwa przed destylacją. 20% jak dla mnie brzmi ok.
@Skir - pierwszy nastaw robiłbym na samej melasie, żeby mieć bardziej skoncentrowane aromaty w dundrze.

Czach
50
Posty: 58
Rejestracja: niedziela, 4 wrz 2016, 21:17
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Czach »

Sporo czasu minęło, sytuacja wygląda tak- dodałem do pracującego nastawu dunder z kożuszkiem i oczywiście w ciągu 2 dni fermentacja ustała. Tak zwana kicha. Chyba przegotuję jaki jest i zaszczepię jeszcze raz.
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1550
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Skir »

W sumie kupiłem 21 kg melasy.
Ale pierwszy nastaw poszedł:
* 7kg melasy
* 2kg cukru trzcinowego
* 30 l wody.
* drożdżaki Coobra Rum - paczka
BLG 23.
Plan:
* Puścić na półkowej raz z dzieleniem frakcji.
* do kolejnego nastawu na 14kg melasy dodać 25l dundru z pierwszego nastawu
* uzupełnić 25l wodą
* uzupełnić cukrem trzcinowy do 23 BLG. (sądzę, że ok 2 kg)
Pierwszą destylację zostawić na biały.
Drugi, większy nastaw zadębić. Rozdrobić do 45%.
Do butli z watą na rok.
Proszę kolegów o wskazówki i uwagi , jako że to pierwsza próba z rumem. :) Nota bene, działania zainspirowane zafascynowaniem rumem mojej córki :).
Ostatnio zmieniony piątek, 5 mar 2021, 21:28 przez Skir, łącznie zmieniany 1 raz.
I love the smell of bimber in the morning.

patrzal
250
Posty: 280
Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: patrzal »

Uważaj, żeby nie przyciąć frakcji za ostro, zwłaszcza jeśli chcesz gotować jeden raz. Ja przyciąłem za bardzo od ogona. Po dwóch miesiącach stania okazało się, że cały rumowy aromat siedzi w tym, co myślałem że to już pogon i do wylania.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2917
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

Po 3 miesiącach od nastawienia udało mi się w końcu zrobić odpęd ;).
Nastaw który miał 25blg zszedł do 6, nastaw o blg 20 zszedł do 0 :scratch:
z 13kg melasy i 2 kg cukru trzcinowego uzyskałem 25.5l surówki o mocy 25%.
Odpęd był robiony na pot-still do 100st w kotle.
Zrobiłem też mały eksperyment z drożdżami ale nie do końca jestem przekonany czy się powiódł :scratch:.
Kolejne 12-13kg melasy nastawione tym razem na bayanusach :D
Teraz mam myślenice na czym to przepuszczać 2 raz :scratch: do dyspozycji alembik, półkowa i pot-still.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

adi163
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 29 sie 2014, 13:02
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: adi163 »

Czołem! Pytanie, ile razy destylujecie rum? Destylowałem raz na kolumnie półkowej, frakcje dokładnie podzielone. Zawsze destyluję dwa razy, a teraz mam małą awarię sprzętu a potrzebuję towaru. Można rozrabiać po jednej destylacji?

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Można, skoro sumiennie ciołeś frakcje. ;)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3835
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Doody »

Taka jedna destylacja wymaga trochę dluższego czasu na ułożenie się trunku. W ogóle destylaty smakowe wymagają czasu i raczej "na szybko" wypadają niespecjalnie.
Ostatnio zmieniony wtorek, 6 kwie 2021, 19:58 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek

czytam
700
Posty: 724
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: czytam »

Alembik lub potstill. Polecam metodę drugiej destylacji opisaną jako pugi rum.
1. Przedgony odbierane na węch.
2. Serce około 85...50%
3. Pogony wczesne 50...40% (zapach mokrego kartonu)
4. Pogony późne 40...20% a nawet głębiej.
Etap 1 i 3 może być z powodzeniem przeznaczony do recyklingu na czysty spirytus w kolumnie.
2 bierzemy do leżakowania. Możliwe są dodatki wg gustu - płatki, karmel, melasa, dunder, ananas... Oczywiście w bardzo rozsądnych ilościach.
Najciekawszy jest czwarty. Nazywają to esencją rumową (rum oils). Dodaje się je zawsze do kolejnej drugiej destylacji. Nie należy ich wylewać tylko przechowywać i wykorzystywać w kolejnych procesach. Z wiekiem znacznie zyskują na walorach zapachowo-smakowych.
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Co znaczy "wykorzystywać"? Dodawać do destylatu, dodawać do odpędu, dodawać jeszcze gdzie indziej? Opisz proszę dokładniej.
Jeśli możesz, wklej źródło.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2917
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

czytam
700
Posty: 724
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: czytam »

Link z opisem wklejony. Można się bardzo mile zdziwić, gdy otworzy się taką zapomnianą na 2-3 lata butelkę z ą rumową esencją.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Ja się zdziwiłem, jak otworzyłem słoik z wczesnymi pogonami. Wyszedł z nich nawet niezły rum, który leci na spice gold. ;)
K.
Obrazek

czytam
700
Posty: 724
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: czytam »

Dlatego warto destylację (drugą, frakcyjną) podzielić na kilka porcji. Możemy wtedy te oleje dolewać do kolejnych. Podobnie jest zresztą z fermentacją i dodawaniem dundru. Wszystko zmierza do tego, aby nie były to jednorazowe wyskoki a cykliczny, powtarzalny proces. Wtedy można nabrać wprawy i dobrych nawyków.
Ostatnio zmieniony czwartek, 8 kwie 2021, 13:26 przez czytam, łącznie zmieniany 1 raz.

thxluk
100
Posty: 130
Rejestracja: sobota, 13 lut 2021, 08:16
Krótko o sobie: ... i butelka rumu.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: śląsk
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: thxluk »

Ja na początku przygody z rumem , w trakcie drugiej destylacji przedgon 300 - 600 ml i pogon podobne wartości mieszam razem i zamykam .
Z tego co czytam i co powyżej bo błąd i lepiej te frakcje trzymać osobno .Z tego co pisze @czytam to robią się 3 porcje do dalszej analizy tj.czy warto dorzucić do serca.
Jutro mieszam 8L rumu po pierwszej destylacji z dundrem 6 L i 6 L wody .Puszczam pot still , bez wypełnienia (tylko 20 cm miedzi) i dziele odbiór po 200 ml .
Wnioskując z powyższego , ostatnio zbyt mało trafiło do serca , teraz podzielę na 4 grupy i poczekam .
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1550
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Skir »

Zastanawiam się nad kwestią modyfikacji nastawu. Melasa sama w sobie jest gęsta. Proces fermentacji nie dochodzi do 0 BLG przy wykorzystaniu dundru. Tym razem wlałem do beczki 21kg melasy i 60l wody - 24 BLG. No to nawet nie dodałem cukru trzcinowego. Ale wydaje mi się, że "realne" BLG związane z zawartością cukru jest o około 7BLG mniejsze.
Czyli może efektywniejsze będzie dodanie 4 kg (21 kg melasy na 80l beczki) cukru trzcinowego po kilku dniach fermentacji?
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2917
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

Wyższe blg to na pewno nie zjedzie do zera ;) .
Nastaw o blg 20 zszedł mi do 0 a nastaw o blg 25 do 6 :(.
Dodałem po kg. cukru trzcinowego do obydwu nastawów.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1550
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Skir »

No właśnie. To może poczekać aż zejdzie do np 7BLG i wtedy zapodac jeszcze cukier?
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2917
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

Aleś się uparł na ten cukier :D
Ja podchodzę do rumu jak do owoców ;) 1do 10 i tyle.
Prześlę małe co nieco to porównasz ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1550
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Skir »

Ok :). No teraz pracuje 80l na samej melasie. Cukru chcę dodać dla Smaku i tylko trzcinowego
I love the smell of bimber in the morning.

adi163
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 29 sie 2014, 13:02
DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: adi163 »

Ja robię 5 kg cukru trzcinowego i 3 kg melasy. Blg schodzi poniżej 0. (Nastaw 25l)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ostatnio zmieniony środa, 21 kwie 2021, 17:01 przez adi163, łącznie zmieniany 5 razy.
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Trochę offtopic, ale w sumie w temacie rumu.

Będę brać za niedługo ok 150l melasy. Od rybaka z olx ( chyba, że ktoś zna pewne i tańsze źródło? ) Jeśli jest ktoś z okolic Krakowa, Oświęcimia chętny na wzięcie większej ilości i może od razu nieco niższej ceny za kg plus rozbicia ceny transportu, to piszcie na PW.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1550
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Skir »

Tak tylko w celu doprecyzowania: Adam z rybą sprzedaje na kilogramy. Baniak 5l to 7 KG.
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Tak wiem, aczkolwiek celowo napisałem 150l. Melasa, jak to cukrowy syrop, jest cięższa od wody.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1550
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Skir »

@MASaKrA_Domingo przydałyby się tez namiary na tańszy cukier trzcinowy. Czasami w Tesco jest promocja 5.49 za kg. A normalna 9.90
I love the smell of bimber in the morning.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”