Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

spiker1974
20
Posty: 26
Rejestracja: poniedziałek, 1 cze 2020, 08:15
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: spiker1974 » sobota, 16 sty 2021, 16:12

Nie wiem czy to podlega definicji czystej, ale piłem wódkę z soku brzozowego. Surowiec ciężki do obróbki i pracochłonny. Destylowany na najprostszym destylatorze, jednak dawał efekt smakowy nie spotkany w innych alkoholach.


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
600
Posty: 600
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 20:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: MASaKrA_Domingo » niedziela, 17 sty 2021, 01:01

kiwitom23 pisze:Może się przyda komuś:


Oby kufa nie. To co pokazują na tym filmiku zakrawa o morderstwo jakości. Moje gorzelnicze serce umarło w momencie, gdy zalali ziarno syropem z cukru. Nie, no kurczaki nie.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!


mirek-swirek
200
Posty: 223
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 21:57
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: mirek-swirek » niedziela, 17 sty 2021, 07:05

W Łomży byłem kiedyś na dłuższym obiedzie.
Siedział przy stole facet znany z "dobrego bimberku". Robił go bardzo podobna metodą - do syropu cukrowego dodawał żyto i stało to razem kilka miesięcy, bo nie uznawał innych drożdży niż dzikie, a potem destylowal na prostym destylatorze. Zachwytów nad tym trunkiem było co nie miara. Więc można sobie krytykować, ale amatorów na berbeluche jest wielu.

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4888
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: lesgo58 » niedziela, 17 sty 2021, 08:09

Krytykujemy coś co widzimy na filmiku. Nikt z nas tego nie smakował. Tylko sobie wyobrażamy. Wyobraźnia jednak czasami może płatać figle.
Jesteście pewni, że to jest z gruntu złe?
I jeszcze jedno - nie ma tu zastosowanie coś takiego że, wpadamy w pułapkę tego czegoś co jest w tym przysłowiu: "...wszyscy dookoła twierdzą, że czegoś tam nie można zrobić. Nagle przyszedł jeden gostek, który o tym nie wiedział i to zrobił..."?

Awatar użytkownika

tomasz.bobak
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 29 gru 2020, 07:28
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: tomasz.bobak » środa, 27 sty 2021, 18:29

A ja mam takie pytanie do znawców tematu.
Czy jeśli zrobimy zacier powiedzmy poł na poł z kukurydzy i jęczmienia i go przedestylujemy, to wyjdzie nam podobny produkt finalny jak w przypadku gdy połączymy ze sobą w takich samych proporcja gotowy już destylat kukurydziany z destylatem jęczmiennym ?

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
1350
Posty: 1392
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: Góral bagienny » środa, 27 sty 2021, 20:39

Wyjdzie coś podobnego :)
Jakieś tam minimalne różnice mogą być ale raczej niewyczuwalne.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

tomasz.bobak
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 29 gru 2020, 07:28
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: tomasz.bobak » środa, 27 sty 2021, 21:33

Super
Czyli tak jak się spodziewałem
Ostatnio się zastanawiałem nad tym jak zrobić dobrą wódeczkę. Robiłem zacięty z rożnymi proporcjami kuku, jęczmienia i żyta, i nie zawsze efekt był zadowalający. Teraz zrobię po prostu zacięty monozborzowe ( choć ta pyra zaczęła mnie intrygować ) i efekty będę mieszać w celu uzyskania pożądanego smaku.
Ostatnio zmieniony czwartek, 28 sty 2021, 07:57 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
600
Posty: 600
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 20:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: MASaKrA_Domingo » czwartek, 28 sty 2021, 19:32

A czego oczekujesz?
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
1350
Posty: 1392
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: Góral bagienny » czwartek, 28 sty 2021, 19:44

MASaKrA_Domingo pisze:A czego oczekujesz?

Jest napisane dobrą wódeczkę :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
600
Posty: 600
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 20:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: MASaKrA_Domingo » czwartek, 28 sty 2021, 19:57

No i tu dochodzimy do tego, że jeden lubi jak cygani mu grają, a inny jak nogi mu śmierdzą ;)
Ktoś lubi wyraziste wódki ( żyto, owoce ), a ktoś lubi bardzo łagodne ( np ja ) i o delikatnym posmaku surowca.

Bez opisu oczekiwań ciężko będzie coś więcej doradzić.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
1350
Posty: 1392
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: Góral bagienny » czwartek, 28 sty 2021, 20:06

Kolega szuka swoich smaków :). Ja postępuje w podobny sposób.
Destylacja zbóż każdego z osobna a pózniej mieszanie :D
W tej chwili u mnie jest na topie kuku z pszenicą w stosunku 3do 1 :D
Ale eksperymenty trwają.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


wolan
450
Posty: 484
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: wolan » czwartek, 28 sty 2021, 20:30

@MASaKrA_Domingo Słyszałem kilka razy, że niektórzy do zboża dają cukier, słyszałem też wielokrotnie, że kiełkują ziarno i dają cukier.
Przypuszczam, że przy destylacji prostej surowiec coś oddaje i duch buraka nie wierci dziury w brzuchu :) Tak przynajmniej twierdzą Ci którzy ten trunek spożywali :).
Przy kolumnie zapewne wszystko zostanie wykastrowane :) szkoda ziarna na taką zabawę lepiej posłużyć się koji,
https://mojdestylator.olx.pl/


rozrywek
2500
Posty: 2541
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: rozrywek » czwartek, 28 sty 2021, 21:12

Wytrzymałem na tym folmiku.
Z poerwszego przebiegu 37 procent. Rozcienczone pół na pól i po drugiej destylacji 57 procent.
Pszenica zasypana wodą z cukrem.
Filmik równie kiczowaty jak cała Ukraina.

Przebitka kieliszka z ogórkiem na talerzyku ratuje całą sytuacyję.

Ale... może i Leszek ma rację. Nie piliśmy tego i nie wiemy jak smakuje.

W każdym razie jak dla mnie to tylko następny głupkowaty filmik.

Masakra nie zalamuj się. Zwyczajny badziew. Jak tanie wino z żyta.
Góral.....jeszcze sporo przed tobą. Gryka. No i Sorgo.

Wnioskuję że w ryż poszedłeś tyż?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
1350
Posty: 1392
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: Góral bagienny » czwartek, 28 sty 2021, 21:32

@Rozrywek Wiesz że u mnie na 1 miejscu są owoce :D
Zboża to tak żeby przez zimę nie wyjść z wprawy ;)
Na razie tylko kuku. pszenica, i jęczmień były w kociołku, bo na rum czekam już miesiąc i dalej pracuje :bardzo_zly:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

Autor tematu
psotamt
850
Posty: 868
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: psotamt » czwartek, 28 sty 2021, 21:49

Góral bagienny pisze:Ale eksperymenty trwają.
:ok:
I to jest najfajniejsze w naszym hobby. To jak odkrywanie nowych lądów lub nowych wynalazków. Niektórzy twierdzą, że wszystko już odkryte i wynalezione, ale te twierdzenia łatwo podważają kolejni mądrzy ludzie. Podobnie w naszej zabawie. Wiadomo co powstanie z żyta, melasy czy cukru. Ale to tylko skrót myślowy. Ta sama melasa może dać różne rumy, jak i żyto różną wódkę czy starkę. To nasze eksperymentowanie i poszukiwanie "swojego smaku" to to, co każe nam lecieć po nową śrutę czy mąkę, kupić takie czy inne drożdże. O konfigurowaniu sprzętu nie wspomnę, bo tu wariacji wiele. Ale nie ma fajniejszego uczucia, gdy zrobimy kolejny trunek i smakujemy go pierwszy raz wiedząc, że to będzie coś innego, nowego :mrgreen: A potem smakujemy to po miesiącu, trzech... i stwierdzamy, że może być jeszcze ciekawiej :hahaha: To Never ending story! I dobrze, życie nudne być nie może.
Jeśli zaadoptujesz psa, to nie zmienisz tym całego świata, ale cały świat zmieni się dla tego psa. Zaadoptowałem :D

Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
600
Posty: 600
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 20:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: MASaKrA_Domingo » czwartek, 28 sty 2021, 22:08

wolan pisze:@MASaKrA_Domingo Słyszałem kilka razy, że niektórzy do zboża dają cukier, słyszałem też wielokrotnie, że kiełkują ziarno i dają cukier.
Przypuszczam, że przy destylacji prostej surowiec coś oddaje i duch buraka nie wierci dziury w brzuchu :) Tak przynajmniej twierdzą Ci którzy ten trunek spożywali :).
Przy kolumnie zapewne wszystko zostanie wykastrowane :) szkoda ziarna na taką zabawę lepiej posłużyć się koji,


Mając dostęp do taniego zboża, robiłem cukrówki ze zbożem w ilości 2-3x ilość cukru.
Niestety. Coś mi się wydaje, że albo musisz zacierać, abyś miał smak zboża ( w sensie zboże musi zostać przerobione ), albo musisz mieć zboże ześrutowane ( tak jeszcze nie robiłem, ale wkrótce mnie czeka wieeeele cukru do przerobienia, więc zrobię pseudo wujka jessiego na ześrutowanym zbożu,
Albo po prostu zboże musi leżeć w cukrówce kilka tygodni, może nawet miesięcy. Na to niestety nie mam czasu.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
1350
Posty: 1392
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: Góral bagienny » czwartek, 28 sty 2021, 22:17

A ja polecam dodanie zboża do gotowego destylatu :D
Dostałem w prezencie coś takiego i stało to chwilę ale efekt niesamowity :odlot:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2001
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: .Gacek » czwartek, 28 sty 2021, 22:19

Coś takiego jak stumbras?
Pozdrawiam Gacek.

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
1350
Posty: 1392
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: Góral bagienny » czwartek, 28 sty 2021, 22:30

.Gacek pisze:Coś takiego jak stumbras?

Lepsze było :D dostałem destylat pszeniczny albo spiryt z pszenicy :scratch: do butelki było wrzucone z 20 ziarenek pszenicy.
Przy pierwszym podejsciu dupy nie urywało :scratch: bo ja nie jestem zwolennikiem czystej ;)
Ostatnio to wygrzebałem z czeluści barku i powiem jedno ambrozja :odlot: kolor żółto pomarańczowy a smak i aromat :odlot:
Ale co to było to do kolegi @Cumel pytać :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

Erazer
200
Posty: 203
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: Erazer » piątek, 5 lut 2021, 13:52

Czy zacierał ktoś mąkę ryżową enzymami?
Zastanawiam się, czy po zacieraniu mąka ryżowa zostawia dużo osadu, czy jednak tego osadu nie ma prawie wcale jak w przypadku skrobii ziemniaczanej.
A smak? Jak się ma smak wódki z mąki ryżowej do wódki ze skrobii ziemniaczanej?
Ktoś jakieś doświadczenia w temacie?


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość