Mieszanka słodów i glukoza.

Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...

Autor tematu
Myszówka
50
Posty: 55
Rejestracja: czwartek, 24 wrz 2020, 22:18
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy

Post autor: Myszówka »

Jak w temacie.
Planuje zrobić następujący nastaw:
Mam 2kg słodu zytniego, 1kg pszenicznego, 0.5kg karmelowego i 0.5kg cookie.
Planuje to wszystko zatrzeć z wysladzaniem a powstałą brzeczke wzmocnić glukoza.
Drożdże: gozdawa aristan Tennessee whiskey i old russian :D zgaduje ze te pierwsze będą lepsze.
Jakieś podpowiedzi ? Jakie blg max byście proponowali Panowie?
alembiki

kondon
250
Posty: 298
Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 02:14
Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 29 razy
Re: Mieszanka słodów i glukoza.

Post autor: kondon »

Jak już zacierasz, to nie lepiej dodać śrutę zamiast glukozy?

Autor tematu
Myszówka
50
Posty: 55
Rejestracja: czwartek, 24 wrz 2020, 22:18
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Mieszanka słodów i glukoza.

Post autor: Myszówka »

Moze i lepiej.
Ale nie mam tyle słodu, a glukozy mam 5kg wiec sam widzisz kolego.
Czy taka ilość slodow wniesie coś do całości?

rastro
2500
Posty: 2557
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: Mieszanka słodów i glukoza.

Post autor: rastro »

Ale kolega wcześniej mówił o śrucie... w sensie niesłodowane ziarno, które zostanie tak czy inaczej zatarte przez enzymy ze słodów. Może w okolicy możesz tanim kosztem kupić śrutowane ziarna (pszenica, kukurydza itp.) z przeznaczeniem paszowym.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

jpiwek
300
Posty: 309
Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Mieszanka słodów i glukoza.

Post autor: jpiwek »

Szkoda ziaren na tę glukozę. Zrób sobie normalny spirytus z glukozy, a ziaren dokup i zrób destylat zbożowy. Miej w pogotowiu drożdże jakiejś innej firmy, bo mi dwie paczki od gozdawy nie ruszyły- właśnie tennesse i drugie "polska czysta". Ogólnie drożdże gozdawa to słaba jakość, mam złą opinie o drożdżach gozdawa. Do ziaren coobra whisky, do glukozy alcotec.

Autor tematu
Myszówka
50
Posty: 55
Rejestracja: czwartek, 24 wrz 2020, 22:18
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Mieszanka słodów i glukoza.

Post autor: Myszówka »

Kolego jpiwek ja z tymi grzybkami mam akurat dobre doświadczania :)
Są bardzo tanie, namnażam je wcześniej w takim wysokim kuflu do piwka i jak już praktycznie chcą z niego uciekać dolewam do nastawu ;)
I zauważyłem, że bardzo mało odpadów produkują... jedyny minus czas fermentacji.

Postanowiłem, że rozdzielę glukozę i zboże :
-Mam troszkę swojej produkcji słodu pszenżytniego... (pierwsza partia wyszła słaba jeżeli chodzi o zacieranie po 30 min 5blg jedynie, ale za to pachnie pięknie :) obstawiam, że
za szybko zacząłem suszyć kiełki te zielone były wielkości 1mm około.. no i przegiąłem z temp prażenia 150c :D )
-Drugą partię potrzymałem dłużej kiełki mają od 1/2 do 2/3 wielkości ziarna :D aktualnie się suszy (potem prażenie w temp 80c i śrutujemy)
Dodam to do tych słodów i zatrę.
-Glukoza będzie oddzielnym nastawem ;)

Wielkie dzięki za podpowiedzi w temacie zacierania i glukozy raczkuje totalnie ;)
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Mieszanka słodów i glukoza.

Post autor: Góral bagienny »

Potwierdzam, grzybki niezłe robiłem na nich jęczmień, kuku i pszenicę :)
Potrzebują ciepła przy namnażaniu ja stawiałem szklankę przy kominku.
Dość wolno pracują ale czy to - :scratch:
Mniej syfu w zacierze.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Zbyszek T
200
Posty: 248
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: Mieszanka słodów i glukoza.

Post autor: Zbyszek T »

Koledzy, korzystając z dyskusji o drożdżach...

Robiłem wiele nastawów, slód, zboże + glukoza. Czasem bez glukozy, a czasem dodawałem nawet 50:50 żeby zwiększyć wydajność.

Co zauważyłem?

Nawet jak do beczki 100 na cukrze inwertowanym/glukozie się dorzuci 5 kg słodu, to daje to fajny smak i aromat. Zdecydowanie czuć to w 1 odpędzie. Później, to już zależy co chce się zrobić.

Ale co do drożdzy;

Cobra Whisky i inne drożdże whisky powodują zakwaszenie zacieru. I robi się taki smrodek. Nawet jak po zacieraniu zakwasze do pH poniżej 3,5 to i tak się to później smrodzi. Ja to czuję w destylacie, nawet po 2xpot-still mi to przeszkadza... Nie wiem, może po roku to minie?
W każdym razie fermentacja poprawna, zafermentowanie szybkie, koniec po kilku dniach - ale albo na początku zaraz albo przy końcu pojawia się "kwaśnica"...

Ale jak takie same nastawy fermentowałem na bayanusach, albo na Turbo Pure T-48 - zacier się nie zakwaszał, nie było smrodku. Był czysty aromat słodu, zacieru - coś jak piwo. Piwo po fermentacji nie śmierdzi nigdy, nie zakwasza się. Kwaśny aromat to wada piwa. I tak też destylat z takiego zacieru na drożdżach T-48 smakuje mi bardziej, a właściwie to chodzi o to że nie ma kwaśnicy w aromacie... Dodam, że fermentuję w piwnicy, w temperaturach poniżej 20*C.
Ostatnio zmieniony czwartek, 14 sty 2021, 10:46 przez Zbyszek T, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
Myszówka
50
Posty: 55
Rejestracja: czwartek, 24 wrz 2020, 22:18
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Mieszanka słodów i glukoza.

Post autor: Myszówka »

Stanęło na tym, że mimo wszystko dodałem glukozę i wyszło naprawdę bardzo ciekawie - próbowanie będzie pewnie na przyszłe boże narodzenie ;)

Ale panowie teraz mam kolejny dylemat...
Zrobiłem kolejny zacier wszystko super dodałem drożdże fermiol... i tu pojawia się problem.
Pracują już około 2 tyg a blg to nadal 12.
Czy mogę je "zresetować" bayanusami ?
Zrobić matkę drożdżową na bayanusach i dodać ?
Skończyła mi się cierpliwość do fermioli :D

czytam
700
Posty: 723
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Mieszanka słodów i glukoza.

Post autor: czytam »

A gdzie ci się spieszy?

Autor tematu
Myszówka
50
Posty: 55
Rejestracja: czwartek, 24 wrz 2020, 22:18
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Mieszanka słodów i glukoza.

Post autor: Myszówka »

Mam jeden pojemnik fermentacyjny ;) po za tym teraz mam taki okres ze moge poświęcić czas na hobby wiec chce to wykorzystać ;)
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Mieszanka słodów i glukoza.

Post autor: jakis1234 »

A to taki problem dokupić fermentor? Jest ich pod dostatkiem na rynku a ceny przecież nie takie wysokie.
A przyda Ci się, zobaczysz, ja mam w tej chwili 15 a i tak czasami brakuje ;)
Ostatnio zmieniony niedziela, 24 sty 2021, 17:23 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
Myszówka
50
Posty: 55
Rejestracja: czwartek, 24 wrz 2020, 22:18
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Mieszanka słodów i glukoza.

Post autor: Myszówka »

Kolego jakis1234...
Z całym szacunkiem ale skoro 15 ci nie starcza?
Ile ty pijesz?! :respect:
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Mieszanka słodów i glukoza.

Post autor: jakis1234 »

Nie piję dużo :), ale... No właśnie, tu sobie stoi wino z kwiatów czarnego bzu i akacji, obok z wiśni, truskawek i jabłek, dwa z winogron (ciemnych i jasnych).
Do tego dwa piwa, cztery zajęte cukrówką ;), mam beczkę 100 l, ale czasami trzeba nastawić więcej, za tydzień mam urlop, to i będzie czas na pobawienie się aabratkiem, wsad musi być. To już masz zajęte 13 fermentorów.
Czasami sobie z moją panią usiądziemy przy piwie czy winie, trochę się rozdaje i tak schodzi :). Zobaczysz, jak się wciągniesz w zabawę, to szybko będziesz dokupował kolejne :)
Właśnie popijam wino z truskawek z poprzedniego sezonu, świetne ;)
Ostatnio zmieniony niedziela, 24 sty 2021, 18:06 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i Nastawy”